Veckans boktips – en cyklists vardag

Datum:
17 mars 2019 20:05

Boktipset på Happyride är ett försök att ungefär samtidigt som SVT sänder Babel kort tipsa om en bok som på något sätt har med cykling att göra. Förhoppningsvis räcker det som redan står i bokhyllan längre än Babels säsong. 

Denna veckas boktips bjuder på ett något bredare spektrum blandat med en stor portion humor: en cyklists vardag. Vi har valt ut två böcker som på olika sätt presenterar en cyklists vardag utifrån stadsplanering, trafikmiljö, medtrafikanter, träning och mycket mer. Den gemensamma nämnaren för böckerna är att de är skrivna med glimten i ögat samtidigt som de belyser en rad viktiga ämnen.

Vi börjar med Fredrik Falks Överlevnadshandbok för cyklister som porträtterar en cyklist vardag på ett såväl skämtsamt- som brutalt ärligt sätt. Språket i boken är rättfram och nivån av galghumor är hög. Läsaren får bland annat lära sig hur den moraliska rangordningen ser ut i trafiken, vad som kännetecknar en patologisk bilist samt vilka beteenden hos oss cyklister som framkallar hysteriska raseriutbrott hos bilister. Exempelvis att som cyklist ”förvandla sig till fotgängare” genom att kliva av cykeln och leda den över ett övergångsställe. Något som den patologiska bilisten uppfattar som bedrägeri och fusk när vi låtsas vara fotgängare för att tränga oss före. Det är stundtals svårt låta bli att skratta åt alla absurditeter samtidigt som igenkänningsfaktorn är bedrövligt hög.

 

Jennie Fasth

Illustration: Johannes Falk.

Förutom en stor portion humor så bjuder Överlevnadshandbok för cyklister även sina läsare på en lektion i mediekunskap. Falk diskuterar medias roll i hur olika trafikanter framställs samt vilka konsekvenser det får. Exempelvis hur bilister oftast osynliggörs i media och dessutom befrias från de olyckor de orsakat. Falks förflutna som journalist blir extra märkbar när han radar upp olika förslag på hur notiser kan se ut. Han ifrågasätter varför det allt som oftast bakas in en mängd ursäkter när en bilolycka rapporteras: det var blött väglag, dålig sikt, mycket trafik osv. Trots att det kanske står väldigt klart att bilisten hållit en alldeles för hög hastighet och att detta troligtvis är den främsta anledningen till olyckan. Medan cyklister utan problem benämns som hänsynslösa trafikanter som vansinneskör på trottoarer och gångbanor så att äldre och barn måste kasta sig i säkerhet så att de inte blir ihjälkörda. Falk ger inte helt oväntat även en känga åt trafiklagstiftningens utformning.

Överlevnadshandbok för cyklister tar på ett nyanserat sätt upp en cyklists vardag och blandar allvar med humor. Falk är spot on med många av sina resonemang i denna mångsidiga bok. Som grädde på moset får läsarna dessutom smarta utrustningstips samt roliga övningsuppgifter. Boken passar den hängivne citycyklisten.

 

Jennie Fasth

Ur: En Cyklo Pedi

 

Bok nummer två är Johan Tells En Cyklo Pedi – allt jag vet om cykling. Likt Överlevnadshandbok för cyklister är detta en bok man lätt kan plocka fram efter en lång dag. Från A till Ö lotsar Tell oss igenom cyklistens värld på ett intressant, roligt och informativt sätt. Boken är en skön blandning av historik, stadsplanering, anekdoter samt roligt vetande. Här diskuteras synen på GC-banornas problematiska utformning, redogörs för vad som egentligen menas med farmorsväxel och så får vi lära oss om Campagnolos historia. Men framförallt är det Tells korta berättelser som gör boken så speciell. Hur han avundsjukt sneglar på grannens lastcykel eller varför han vid 44 års ålder bestämmer sig för att börja använda cykelhjälm.

En rad tips och råd smygs även in här och var, som under bokstaven K där vi hamnar på kafé och läsaren får lära sig om tjusningen med cykelkaféer samt risken med att komma därifrån med cykelprylar man egentligen inte behöver. Eller att det franska ordet för brödkorg (panier) numera är en internationell term för cykekväska (pannier) för den som vill framstå som extra påläst hos cykelhandlaren. Skulle man vurpa och ramla över styret så kan man inför cykelpolarna lite coolt benämna detta som en OTB (over the bars) och cyklisten som känner att det behövs lite extra andlig vägledning kan ha nytta av vetskapen om Madonna Del Ghisallo (cyklisternas skyddshelgon).

En Cyklo Pedi – allt jag vet om cykling bjuder på många skratt, stor igenkänningsfaktor och mycket intressant vetande, kort och gott en bok som passa alla med intresse för cykling.

 

 

Ta del av Happyrides nyhetsbrev med spännande nyheter!

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.

Senaste kommentarer

Inga kommentarer