Veckans boktips – Från New Delhi till Borås på cykel

Datum:
07 april 2019 21:08

Boktipset på Happyride är ett försök att ungefär samtidigt som SVT sänder Babel kort tipsa om en bok som på något sätt har med cykling att göra. Förhoppningsvis räcker det som redan står i bokhyllan längre än Babels säsong. 

Den här veckan låter vi vårkänslorna spira och bjuder på en riktig solskenshistoria. I Per J Anderssons bok New Dehli – Borås får vi följa Pikejs livsresa från den lilla byn Kondpoda, till konststudierna i New Delhi och den stora kärleken som resulterar i ett hisnande cykeläventyr.

Jennie Fasth

Ur: New Dehli – Borås

New Dehli – Borås är dock så mycket mer än enbart en kärlekshistoria. Andersson ger oss en inblick i den indiska samhällsstrukturen och framförallt svårigheterna med att tillhöra det lägsta skiktet i kastsamhället. Hur lagar införts för att motverka orättvisor men blir verkningslösa då gamla fördomar och värderingar består. Pikej som kommer från en familj tillhörande de kastlösa eller oberörbara, får tidigt lära sig att han saknar både rättigheter och möjligheter. Med sig har han dock en profetia från byns astrologer som lovar honom ett liv präglat av regnbågens färger och ett giftermål utöver det vanliga.

Pikejs far lyckas få in sin son på Primary School i den närmaste större staden, Athmallik med önskan att sonen ska bli en framgångsrik ingenjör. Trots profetia och tacksamhet för möjligheten till skolgång, blir studietiden allt annat än lyckad. Samhällsstrukturens uppdelning blir ännu mer påtaglig och följer Pikej genom hela hans skolgång. Studierna blir alltmer avancerade och motivationen tryter.

Parallellt med Pikejs livsöden, får läsarna också stifta bekantskap med Lotta som befinner sig ca 6000 km bort i Göteborg. En ung kvinna som sedan 12 års ålder drömt om att besöka Indien och att få göra skillnad i världen. Vid 18 års ålder bestämmer hon sig för att lämna tryggheten i Sverige och flyttar till London för att läsa en sjuksköterskekurs. Hennes fascination och längtan efter Indien består och under studietiden blir det många besök på de lokala indiska restaurangerna. Medan Pikej lämnar sin fars ingenjörsdrömmar bakom sig och hankar sig fram som gatukonstnär för att kunna finansiera sina konststudier, blir Lottas längtan efter Indien allt större.

Jennie Fasth

Ur: New Dehli – Borås

Historien tar sin vändning 1975 då Lotta anländer till New Delhi och korsar Pikejs väg, allt tack vare ett porträtt. Vänskap uppstår och en inte alltför enkel kärlekshistoria. Det är just denna kärlekshistoria som resulterar i en osannolik resa från New Delhi till Borås på cykel. För vad gör man när ekonomin tryter och man vill återförenas med sin älskade? I Pikejs fall skulle det ta flera år att spara ihop till en flygbiljett så valet föll istället på en begagnad Raleigh damcykel för 60 rupier.

I New Delhi – Borås får läsarna sedan följa Pikejs resa från Indien, genom Afghanistan, vidare till Iran, Turkiet, Österrike och Tyskland för att sedermera anlända till Danmark och den slutliga färden genom Sverige till Borås. Insydda i byxlinningen har han 80 amerikanska dollar och i fickan några hundra rupier som ska räcka hela färden. Under resans gång får vi stifta bekantskap med en rad olika människor och lite tragikomiskt blir det när Pikej i Kandahar möter en belgare som förklarar att Sverige och Schweiz är två olika länder och att Borås inte ligger i Schweiz. Vips har resan blivit nästan tusen kilometer längre och frågan som kanske fler ställt sig är: varför döper man två länder till två så lika namn?

Jennie Fasth

Ur: New Dehli – Borås

New Delhi – Borås är en varm och på många sätt fantastisk historia som berör. Läsaren bjuds på en salig blandning av allvar, humor, samhällsorättvisor och en stor portion beslutsamhet. Boken passar de som vill läsa om ett annorlunda cykeläventyr.

Ta del av Happyrides nyhetsbrev med spännande nyheter!

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.

Senaste kommentarer

Sambal Oelek 2019-04-07

Den är grymt bra den boken. Extra kul när jag känner en som känner honom.