Veckans boktips – älskade cyklar

Datum:
14 april 2019 22:02

Boktipset på Happyride är ett försök att ungefär samtidigt som SVT sänder Babel kort tipsa om en bok som på något sätt har med cykling att göra. Förhoppningsvis räcker det som redan står i bokhyllan längre än Babels säsong. 

Denna vecka vänder vi oss till de mer cykelhistoriskt intresserade och presenterar två riktiga klassiker: Gert Ekströms Älskade cykel (År 1800-2000) och Claes Johanssons Folkhemmets farkoster. Böckerna ges inte längre ut men finns att få tag på andrahandsmarknaden och på antikvariat för den som är intresserad.

Vad är det då som gör dessa böcker så unika? För det första så märks det att både Ekström och Johansson lagt ner mycket tid på research, böckerna är otroligt välskrivna. För det andra så bjuder båda böckerna på en kavalkad av fantastiska foton som tar läsglädjen till nya höjder.

Jennie Fasth

Ur: Älskade cykel

Älskade cykel tar sin början vid cykelns födelse även om det inte med bestämdhet går att säga exakt vem som uppfann cykeln. Här får läsaren bekanta sig med såväl den tekniska utvecklingen som den nyfunna svenska velocipedkulturen. Från höghjuling till säkerhetscykel, tandemcyklar och velocipeduniformer, tar Ekström med oss på ett rikligt historiskt äventyr. Vi får lära oss om dåtidens trafikvett, parkeringsproblem och att alla oavsett yrke och klass cyklade under krigsåren. Trots att Älskade cykel bjuder på mycket information och stor detaljrikedom, går det tack vare kapiteluppdelningen, att hänga med bra i texten. Varje decennium presenterar en ny utveckling och historisk era som skapar en röd tråd för läsaren. Exempelvis 1930-talets springschasar på sina lastcyklar och ballongdäckets riktiga genomslag under 30-talets mitt. För att inte tala om 80-talets plastcyklar (Itera), BMX-kulturen och lanseringen av Mountainbiken.

Jennie Fasth

Ur: Älskade cykel

Man hade ju kunnat tänka sig att boken varit utläst när vi nått 2000-talet men så är inte fallet. Läsaren bjuds på ytterligare innehållsrika kapitel om exempelvis cykeltillbehör genom tiderna, de första tävlingarna och cykeln inom det militära. Även cykelfabrikernas historia presenteras. Älskade cykel är en lättsam bok trots mycket innehåll och vi kan inte nog uttrycka vår förtjusning över alla fina bilder.

Jennie Fasth

Ur: Folkhemmets farkoster

 

”Vuxna män kör cykelbil”

Claes Johanssons Folkhemmets farkoster är ensam i sitt slag. Här är en hel bok dedikerad till cykelbilen, hemmabyggen och hembyggesrörelsen. Som Johansson förklarar i förordet, så handlar Folkhemmets farkost om de så kallade surrogatbilarna och möjligheten att förverkliga sin barndomsdröm.

Under krigstiden fanns det ett stort behov av tidsfördriv och många svenskar vände sig därför mot hobbyverksamheten. Det rådde dessutom stopp på drivmedel för privatpersoner vilket egentligen inte hade så stor inverkan på medelklassvensken eftersom bilen ännu inte tagit sig in i folkhemmet, detta skedde först en bit in på 50-talet. Men det innebar ju inte att man inte drömde om att äga en bil. Vid den här tiden var cykeln det främsta fordonet så det var kanske inte så konstigt att intresset för att utveckla cykeln tillsammans med drömmen om en bil, resulterade i en cykelbil? Happyride har tidigare skrivit om cykelbilens historia här.

Jennie Fasth

Ritningar till Fantom

Sveriges kanske mest omtalade surrogatbil var Fantom och i Folkhemmets farkoster, får läsaren lära sig en hel del om den ”svenska vålnaden”. Inte minst eftersom Johansson i vuxen ålder bestämde sig för att bygga sin alldeles egen Fantom, något som också resulterade i denna bok. Som en extra liten gåva finns ritningarna till Fantom snyggt paketerade i ett litet kuvert på pärmens insida för den som känner sig manad.

Liksom Älskade cykel, är Folkhemmets farkoster fullspäckad av underbara bilder. Boken är dock inte lika strukturerad och det är kanske det som ger den en extra charm? Johansson har dock gjort ett fantastiskt arbete med att samla information om en så pass smal genre och intervjuerna med olika byggare är blandade med både praktiska tips och trevliga anekdoter. Genom Folkhemmets farkoster presenterar Johansson en subkultur inom cyklismen som få känner till. Med boken har han förevigat ett kulturarv som annars riskerat att falla i glömska.

Senaste kommentarer

Inga kommentarar