De vill föreviga ett stycke dansk lastcykelkultur

Datum:
03 maj 2019 22:23

Danmarks mest spektakulära cykeltävling: Svajerløbet är på väg att förevigas i en bok av lastcykelentusiasterna Anders Hviid-Haglund och Søren Houen-Schmidt. Åtta års tävlingshistoria ska samlats i bild och text.

Ordet ”svajer” är slang för cykelbud och myntades redan på 1930-talet. Från 1943 och fram till 1960 hölls årligen ett Svajerløb där stadens cykelbud tävlade om vem som kunde leverera sin last snabbast. Efter närmare 50 år i dvala, väcktes tävlingen åter till liv av en grupp lastcykelentusiaster som genom ideellt engagemang under tio års tid arrangerat ett cykellopp som lockat deltagare från hela världen.

”Tävlingsreglerna är enkla: ett varv utan last, därefter in i depån och lasta på två bildäck, en sandsäck och ett skumblock för att slutligen cykla runt banan ytterligare två varv. ”

Trots det stora intresset så kan Svajerløbet mycket väl vara världens mest opretentiösa cykeltävling. Här är det ”kom som du är-mentaliteten” som styr. Kön och ålder spelar ingen som helst roll, här är alla välkomna att tävla. Svajerløbet kan närmast ses som en stor familjär sammankomst även om alla givetvis satsar på att vinna sin grupp. På banan ger man allt och utanför banan delar man en öl och byter cykeltips med varandra.

Anders Hviid-Haglund

Det är deltagarna som gör tävlingen.

Tävlingsreglerna är enkla: ett varv utan last, därefter in i depån och lasta på två bildäck, en sandsäck och ett skumblock för att slutligen cykla runt banan ytterligare två varv. Detta ska givetvis göras så snabbt som möjligt vilket inte är helt enkelt. Tävlingen är också uppdelad i olika klasser: snabbaste på två hjul, snabbast på tre hjul, damer, oldtimer (äldre klassiska lastcyklar) och den kaotiska men ack så härliga stafetten. Oftast är deltagarantalet så stort att klasserna måste köras i flera heat vilket gör Svajerløbet till ett heldagsevent.

Anders Hviid-Haglund

Boken med stort S

När tävlingsdagen har nått sin ände, hjälps alla deltagare och åskådare åt att plocka ner banan och återställa området. Det är just denna gemenskap och samhörighet tillsammans med den sköna lastcykelkulturen som Anders Hviid-Haglund och Søren Houen-Schmidtöver vill förmedla med sin bok. Hur ideella krafter kan skapa något så stort med så små medel och möjligheten att förenar människor som kanske aldrig träffats om det inte vore för Svajerløbet. Givetvis hyllas även lastcykelns mångsidighet och dess historia som ligger till grund för tävlingen.

Anders Hviid-Haglund

En cykel kommer lastad.

För dig som är intresserade av boken om det ikoniska lastcykelloppet, finns möjligheten att beställa ett exemplar genom att backa den pågående Kickstarterkampanjen här. Kampanjen är inne på sin sluttamp så det gäller att inte fundera för länge.

Ta del av Happyrides nyhetsbrev med spännande nyheter!

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.

Senaste kommentarer

emmer 2019-05-04

Härligt :-)

Hasse#7 2019-05-04

Låter helmysigt. n_n+1