Nu startar årets långloppscup med Billingeracet i Skövde

Datum:
10 maj 2019 09:07

Nu stundar årets första mountainbiketävling på årets upplaga av långloppscupen (Mitsubishi MTB Challenge). Imorgon, lördag 11 maj, går klassiska Billingeracet i Skövde som är ett 75 kilometer långt MTB-lopp. Happyride är på plats och fotograferar dig som cyklar, bilderna publiceras här på sajten direkt efter loppet. 

Vasaloppet/Cykelvasan

Billingeracet, precis som alla deltävlingar i långloppscupen, är seedningsgrundande till Cykelvasan.

Många väntar otåligt efter den första endorfinkicken, första ljudet av en dundrande klunga med breda mtb-däck, första blodsmaken i munnen, första möjligheten att klå den där tjejen/killen som var före senast ni kämpade i långloppscupen. Imorgon är väntan över, då går Billingeracet i Skövde som blir den första deltävlingen i 2019 års-upplaga av Mitsubishi MTB Challenge, som är det officiella namnet på långloppscupen 2019.

På plats imorgon finns Happyride och fotograferar alla som cyklar så håll utkik här på sajten efter loppet om du är nyfiken på hur du blev på bild: snygg, svettig, glad, kämpandes eller kanske alltihop på samma gång?

Loppet som alltså går i Skövde har fått sitt namn efter det karaktäristiska berget Billingen som ligger alldeles i kanten av staden. Berget och dess omgivningar är ett populärt och välbesökt fritidsområde med cykel- och skidspår, slalombacke, ruskigt bra bad och fiskesjöar. En bra plats för ett utmanande MTB-lopp. Huvudloppet är 75 kilometer, men det finns två kortare distanser på 40 och 34 kilometer. Precis som alltid med långloppscupens tävlingar så är Billingeracet seedningsgrundande till Cykelvasan.

Vi pratade med Skövde CK som är arrangör av loppet. Hur ser det ut med bansträckningen inför imorgon?
– Årets bana bygger i princip helt på förra årets bana med lite justeringar. På den första loopen (Öglunda-loopen) så har vi infört en ny depå vid Ljungstorp efter cirka 15 kilometers cykling. Dessutom har vi till i år lagt in en delning efter 22 kilometer och tagit fram en kortare variant av Öglundaloopen som är 34 km. Den kortare loopen är tänkt att vara ett alternativ för de som inte cyklat så mycket mountainbike och på den nya kortare banan undviker man de lite mer utmanande partierna ner till och upp från Öglunda kyrkby. Perfekt för motionären som vill testa på långlopp.

Andreas Danielsson/Långloppscupen

Ny depå är utplacerade vid Ljungstorp, cirka 15 kilometer från starten vid Skövde Arena nedanför platåberget Billingen.

Vad har de som inte kört banan tidigare att vänta?
– Öglundaloopen är den första loopen på Billingeracet. Starten är belägen nere vid Arena Skövde. Efter starten väntar en lång fin klättring upp mot toppen av Billingen, där även mål och tävlingsarenan är belägen. Klättringens första halva är på asfalt och andra halva på grus. Banan går sedan via Billingedepån, ut på stigarna ned mot Banvallen. Stigarna är en blandning av rotiga singletracks och motionsspår.

I backen ned mot den gamla ”Axvallabanan” finns det all anledning att ta det lite lugnt. Punkteringsrisken är mycket stor. Väl nere på banvallen väntar klungkörning i ett högt tempo, ned till Ljungstorp. I Ljungstorp finns den första depån, som alltså är ny för i år, och även en teknisk zon. Banvallen fortsätter ytterligare någon kilometer innan de beryktat fina Öglundastigarna tar vid. Efter ett antal fina stigar och små härliga uppförsbackar är det återigen en rejäl stigning upp mot toppen av Billingen där de som kör korta Billingeracet kommer att gå i medan övriga beger sig ut på sista loopen, Rydsloopen.

Rydsloopen har i huvudsak samma sträckning som 2018. Efter Ryds grottor väntar den magiskt fina Vitsippestigen. Sedan fortsätter banan genom Rånna Naturreservat med en förändrad passage av sjukhuset via 1 kilometer på Rånnavägen ned till Rydsskogen. Här väntar Donkelostigen, Krokodilstigen och Rekordstigen. Innan Rekordstigen finns loppets näst sista depå och efter Rekordstigen finns den tekniska zonen. Det innebär cirka 17-18 km från Billingedepån. Därefter avlöser fina de fina stigarna och grusvägarna varandra i ett någorlunda flackt landskap på väg mot loppets sista depå, Ulveksdepån. Ulveksdepån är välbehövlig och har fullt sortiment. Sedan väntar den 5 km långa avslutningen som mestadels går uppför. Strupen med Strupporten på toppen är den sista utmaningen innan målgången.

Andreas Danielsson/Långloppscupen

Billingeracet brukar locka 800-900 deltagare.

Finns det någon del av banan där man måste vara bra på något speciellt?
– Det är definitivt utförslöporna ner från Billingen mot banvallen, ner till Öglunda och den mycket härliga Vitsippestigen ned från Billingen. Det är utförslöpor där den tekniske åkaren kan tjäna tid men de kan också stjäla mer tid än det smakar om man inte har tungan rätt i mun. Ett ledord är att köra under sin nivå.

Vilken utsikt eller upplevelse längs banan är värd att lyfta blicken för?
– Utsikten från depån i Öglunda får man inte missa liksom markerna som förhoppningsvis även i år är täckta med vitsippor.

Vad kan åskådare och anhöriga göra under loppet?
– Tävlingscentrum i år ligger framför Hagenstugan och där kommer cyklisterna att passera både på startloopen efter Caterpillarbacken och vid avslutningen av Öglundaloopen. Vi har i våra kartor pekat ut publikplatser vid tävlingscentrum, bakom ”gamla” speakertornet och i Strupen. Här kommer det finnas cyklister under stor del av dagen. Skulle man vilja göra något annat under loppet tycker jag att man ska ta en fika från vår servering och kanske en promenad runt på Billingen. För de med små barn finns det en mycket fin lekplats nära tävlingscentrum.

Långloppscupen 2019 (Mitsubishi MTB Challenge)

Billingeracet är första deltävlingen i årets långloppscup.

Har ni något roligt minne från 2018 års tävling som ni bakom tävlingen kommer ihåg tydligt?
– Mikael Olssons starka spurt mot norrmannen Ole Hem minns jag, men även diskussionerna kring assistans åkare emellan vid en punktering på banvallen och den heta debatten om filmning med kamera på cykeln under loppet.

Vad tycker ni som arrangör är absolut bäst med att få arrangera loppet?
– Att som förening arbeta tillsammans mot ett bra arrangemang där det finns plats för alla typer av MTB-cyklister. Nybörjare, motionärer och erfarna elitcyklister ska alla känna sig välkomna och utmanade av vår bana och vårt arrangemang.

Avslutningsvis vad vill ni skicka med som slutord till cyklisterna som anmält sig eller funderar på att anmäla sig till ert lopp?
– För att tydliggöra skillnaden mellan tävling och motionslopp samt att ge alla jämnare förutsättningar har vi i år två separata starter. Tävlingsklasserna startar klockan 11:00 och motionsklasserna klockan 11:10.

Billingeracet 2019

Var? Skövde
När? Lördag 11 maj
Start? 11.00 tävlingsklasser och 11.10 motionär, nere vid Skövde Arena
Längd? 75 km är huvudtävlingen, 40 och 34 km finns också
Anmälan och mer information: http://www.billingeracet.se/
Foto? Happyride är på plats och fotograferar dig som cyklar, bilderna publiceras på sajten direkt efter loppet.

Långloppscupen 2019 (Mitsubishi MTB Challenge)

  • 11 maj Billingeracet, Skövde
  • 26 maj Lida Loop, Stockholm
  • 2 juni Långa Lugnet, Falun
  • 30 juni Ränneslättsturen, Eksjö
  • 7 juli Mörksuggejakten, Rättvik
  • 21 juli Engelbrektsturen, Norberg
  • 28 juli Finnmarksturen, Ludvika
  • 31 augusti Bockstensturen, Varberg

INFO: Mer information om de enskilda loppen och anmälan hittar du på www.langloppscupen.se

FOTO:
Det är nu klart att Happyride är på plats under sju av åtta lopp och fotograferar dig som cyklar. Det enda undantaget i dagsläget är Långa Lugnet i Falun, men vi arbetar för att även få till en fotografering av det loppet.

Text: Oscar Ekstam & Happyride

Ta del av Happyrides nyhetsbrev med spännande nyheter!

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.

Senaste kommentarer

Konsensus 2019-07-25

Om du syftar på Finnmarksturen, det var varmt förra året och jag tror nog söndagens race blir samma värme. Hur som helst så är loppet i Ludvika en trevlig händelse, gillar den skarpt.

42Hz 2019-07-25

Blir nog ett svettigt lopp i år!

KungJulian 2019-07-04

Dags för Rättvik i helgen, Mörksuggejakten. Men det brukar alltid vara torrt och hett, nu är det mer blött och kallt. Mkt går på ås så där lär det funka bra ända, men det finns nåt blöthål i början om jag minns rätt, nånstans efter Vidablick, och där...

pennan 2019-05-13

Jo JAG bor ju bra till, men om man bor i Kiruna så blir det ju lite kämpigt.

JohanA 2019-05-11

https://happyride.se/wp-content/uploads/2019/05/piffae.jpg Happyrides bilder från Billingeracet 2019 (75KM) Årets första tävling på långloppscupen gick i Skövde lördag 11 maj 2019. Här är våra bilder på alla deltagare i MTB-loppet Billingeracet 201...

Clark 2019-05-10

Nej, det har det aldrig gjort. Kanske inte omöjligt i framtiden då Västgötaloppet har lagt ner och de har en del gemensamma partners(?).

NickPick 2019-05-10

Relativt nära till lida loop, nära till mörksuggejakten, engelbrektsloppet, finnmarksturen, långa lugnet. Tycker nog allt att du bor ganska bra placerat.

Raggamuffin 2019-05-09

Så är det ju men det har ingått förr om jag inte minns fel.

skier 2019-05-09

Jag bor långt söderut och har 80 mil till två av tävlingarna och 60 till en tredje, Sverige är avlångt helt enkelt... Det ska bli skoj att köra på lördag, håller tummarna för att regnet håller sig borta.

Doominator1 2019-05-09

Om jag inte missminner mig ingår Lida Loop, men inte Lidingöloppet MTB. Väldigt lätt att förväxla de namnen dock hehe.