Cykling förbjuds på flera platser i Jämtlands län

Datum:
04 juni 2019 23:48

Efter ett beslut från länsstyrelsen i Jämtlands län förbjuds cykling på tre olika platser i området kring Vålådalen. 

Förbudet grundar sig i det förhöjda besökstryck som har skett de senaste åren. De tre platser där man förbjudit cykling är ett område kring Blanktjärnarna, Gröndalsdeltat samt stigen i dalgången Holkendurrie. Samtliga är populära områden för stigcyklister, löpare och vandrare. Men det är främst cyklisterna som stängs ute av beslutet. Skälen för utestängningen är olika för de olika områdena.

I Holkendurrie menar man att stigen, som tidigare sällan besökts, nu har ”upptäckts av cyklister och används numera frekvent som en del i långfärdsrundor.”. Länstyrelsen menar att området har särskilt skyddsvärt djurliv som störs av tysta och snabba cyklister. Vandrare och löpare är dock fortsatt välkomna på stigen.

Området kring Blanktjärnarna har belagts med ett cykelförbud på grund av att man anser att cyklarna sliter hårdare på marken än de som tar sig fram till fots. Här är det främst den populära Blanktjärnsrundan som påverkas. Förbudsområdet täcker dock enbart in åsen som måste passeras för att man ska kunna ta sig fram till tjärnarna. Du får cykla hela vägen fram till åsen från både norr och söder, men vill du hela vägen fram till tjärnarna får du lämna din cykel och gå (vi antar att det borde anses vara tillåtet att bära sin cykel över åsen för att sedan fortsätta på andra sidan). Området sträcker sig sedan söderut från tjärnarna.

Det tredje området är Gröndalsdeltat genom vilken den fina turen runt Pyramiderna och Issjödalen går. Även här är det på grund av att man anser att cyklingen sliter mer än vandring som det är cyklisterna som får stryka på foten. Här går leden över en stor vidsträckt grusplatå, här är det nu enbart tillåtet att cykla på leden. Sträckan som går från platå ner till den Kungliga jaktstugan är förbjuden för cykling och här måste cykeln ledas.

Förbuden är ännu inte permanenta utan beslutet sträcker sig fram till 2021, då hoppas man ha en permanent lösning.

Det tidigare beträdelseförbudet på Pyramiderna görs nu permanent.

Här kan du se kartor över de olika områdena och läsa mer om beslutet. 

Senaste kommentarer

K.Strom 2019-06-26 19:02

Japp! Ett förbud helt i min smak! Nu ska vi bara få ner skattesattsen på stillasittande jobb inomhus i städer så vi kan locka dit lite folk!
In med digitala hjälpmedel från 3år och lär ungarna att det är bakom skärmen dom ska vara. Kan man int...

Dude 2019-06-26 19:06

Cykla i P1 har idag temat "Cykla i naturen":
https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/1311075?programid=4487

WSMC 2019-06-26 20:02

Tänkte kanske ta en tur mellan Funäsdalen och Åre i sommar.
Har inte kikat så noga på kartorna, men vet någon om förbudet påverkar en sådan rutt?
Tanken är väl på ett ungefär Funäsdalen-Ljungdalen-Vålådalen-Åre.
Jag kanske blir t...

Startgas 2019-06-26 20:12

Jag tror naturliga sträckningen är Ljungdalen - Storulvån. Tror det är väldigt dålig cykling ner i Vålådalen söderifrån.

WSMC 2019-06-26 20:18

Tack för tipset. Ska kika lite på den sträckningen också.