Happyride provcyklar Gotland Bikepark

Datum:
05 juni 2019 23:23

MTB är superhett och det växer fram nya dedikerade spår och anläggningar över hela Sverige. En av de största nykomlingarna, mätt i kilometer, är Gotland Bikepark utanför Slite som öppnade förra sommaren. Happyride har varit där och provcyklat.

Men Gotland är ju platt, är den första invändningen. Jonas Henning som är drivkraften bakom projektet ler och säger, ”du får se”.

20 mil MTB-spår

Sammanlagt finns det ca 200 km uppmärkta mountainbikespår i Filehajdar och Hejnum, hällmarksområdet som brer ut sig öster om Slite på norra Gotland. Marken här är för dålig för att kunna bedriva jordbruk vilket innebär att området i stort sett är obebott. I stället har det använts till bete och skogsbruk och skogen genomkorsas av ett virrvarr av gamla körvägar och stigar. Dessa utgör grunden till stigsystemet. Utöver dessa har man märkt upp ytterligare stigar i sluttningarna till Klints backar samt upp mot högplatån. Här återfinner vi de utlovade utförslöporna.

Aron Gooch

Jonas Henning förevisar kalkstensformationerna på Rauk ner, ett av de svarta spåren

Med inslag av raukcykling

De djärvaste stigarna i bikeparken finns vid Klints backar. Här finns en handfull nedförslöpor som är knappt halvkilometern långa. Fallhöjden på 15 m låter inte mycket, men när man far fram över knöliga raukformationer blir det ganska spännande. Spåren här är graderade i rött och svart. Den svarta beteckningen bör dock ses i jämförelse med det övriga utbudet i stigcentret. Det finns svartare svart på andra håll i landet.

Det andra utförspartiet ligger ungefär en kilometer längre bort och här är stigarna lite längre och framförallt flowigare. Håll ögonen öppna så ser du kanske skelettet som gett stigen ”Döden” sitt namn.

Aron Gooch

Upp på högplatån är det kargt och ensligt

Snabbcykling är normen

Utförslöporna är dock i minoritet och utbudet i Gotland Bikepark består framförallt av gamla körvägar. De flesta saknar beläggning och man far fram på böljande berghällar med tunt jordtäcke och rötter som tittar fram här och där. Det här är perfekt terräng för den som laddar för Cykelvasan eller långloppscuppen. Ett tips är dock att köra slanglöst, taggbuskarna på Gotland är oförlåtande.

Aron Gooch

Pumptracken pyntas av vallmo

Grävda banor

Nere i Slite har man jobbat med grävmaskinen bland jordmassorna från gruvan och bland annat byggt en pumptrack samt ett spår som heter Flowride. Pumptracken är i ärlighetens namn lite knepigt byggd, som ett slags mellanting mellan en pumptrack och BMX-race bana, vilket gör det är svårt att hitta ett bra flyt.

Flowride är ett grävt spår som är ca 500 långt och bestyckat med små berms och pump. Fallhöjden är inte stor, därför behöver man trampa upp fart när tillfälle ges.

Här finns också den instagramvänliga Drakryggen. Där går stigen på en smal grusås. Det är som att balansera på en smal spång högt över omgivande växtlighet.

Aron Gooch

Drakryggen med Slites tjusiga skyline i bakgrunden

Officiell träningsanläggning för Svenska Cykelförbundet

Svenska Cykelförbundet använder sedan något år bikeparken som officiell träningsanläggning för samtliga cykellandslag i alla grenar. Gotland får ju inte särskilt mycket snö numera, vilket i kombination med underlaget innebär ”torra” spår nästan året om.

Aron Gooch

Cementfabriken tornar i bakgrunden och till vänster, utanför bild ligger dagbrottet

Framtidsplaner

Det finns finns ett avtal med markägarna, det handlar om strax över 100 påskrifter, som medger utbyggnad av fler stigar. Det mest spännande är dock de möjligheter som öppnas när Cementa stänger sitt stora dagbrott om fyra år. Den gigantiska gropen skall då byggas om och man planerar att skapa en aktivitetspark. Med 70 meters fallhöjd skulle det kunna innebära några riktigt spännande cykelnedfarter längs sidorna.

Aron Gooch

Gruvans transportväg öppnar sig plötsligt som en canyon mitt i skogen

Missa inte när du är där

Ravinen: Mellan Slite och själva stigområdet passerar man på en smal hängbro över en 10 m djup ravin som Cementa grävt ut mellan dagbrotten. Har du tur får du också se en av de gigantiska gruvtruckarna passera under dig.
Utsiktstornet: I södra delen reser sig ett utsiktstorn som ger milsvid översikt över omgivningarna
Drakryggen: Intill dagbrottet går denna stig på en smal grusås som gör sig väldigt bra på bild
Tjelder Vitviken till Botvaldevik: Stigen följer kustremsan söder om Slite. Här cyklar du ömsom körspår och ömsom stig, hela tiden tätt intill havet.

Aron Gooch

Närmast Slite har stigarna byggts kring jordmassorna från gruvan

Omdöme

Gotland Bikepark är ett stigcenter som framförallt passar familjer och långloppsmotionärer. Här finns ett stort ledsystem att utforska i vacker miljö. I grushögarna närmast Slite finns ett antal spår som kanske främst vänder sig till yngre eller mindre erfarna åkare. Områdets största styrka är att man kan tillbringa en hel dag i skogen utan att möta bilar eller bebyggelse.

Den som vill pumpa adrenalin snarare än puls beger sig dock hellre någon annanstans.

Film från sommaren 2018, nyöppnat på Gotland Bike Park

(Notera att filmen är inspelad strax efter att de öppnade förra sommaren, det är därför några av stigarna i filmen ser så okörda ut)

Ta del av Happyrides nyhetsbrev med spännande nyheter!

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.

Senaste kommentarer

matz 1 2019-06-06

Cyklade där igår och enligt mitt tycke helt ok. Trivs bra med blandad terräng. Rolig cykling helt enkelt. :)

OrjanX 2019-06-05

Stignätet finns på Trailforks. https://www.trailforks.com/region/gotland-bike-park-20872

arcamone 2019-06-04

Tar man med Slite och slängcykeln? Hur är det med serpentiner och berms, eller är alla leder rauka? Hursomhelst, ser grymt ut!

larsaw 2019-06-04

Trevligt! Då får man anledning att ta med MTB’n nästa gång det bär av till Gåutland.