Åre satsar 16,5 nya miljoner på tillrättalagd stigcykling i Björnen

Datum:
01 juli 2019 14:37

Sveriges största cykeldestination Åre gör en rekordstor satsning med målsättningen att bli en cykelort i världsklass. Nu är 16,5 miljoner kronor öronmärkta till cykelsatsningar de kommande tre åren. Det är den tillrättalagda XC-cyklingen i Björnen som ska få mest av stålarna. 

Åre lanserar nu sitt enskilt största sommarprojektet där 16,5 miljoner kronor kommer att investeras i cykling under den kommande treårsperioden.

Den största insatsen kommer göras i XC-arenan i Björnen där de första spadtagen togs för två år sedan, via ett projekt som finansierades av Leader Sjö, Skog och Fjäll, där potential finns att bygga ett större område för stigcykling. Nu ges möjligheten att ta nästa steg i denna utveckling med fler leder och genom nya resurser kunna bygga upp en helhet kring cyklingen i Åre.

Sommaren 2018 öppnade några helt nya maskingrävda cykelleder för XC i Björnen (officiella namnet är Åre Bike Park XC). Till skillnad mot Trysil (än så länge) så behöver de som nyttjar lederna i Åre, Björnen ha ett trailpass som kostar 75 kronor för en dag vuxen, 60 kr för ungdom 7-17 år. Har man säsongskort i Åre Bike Park ingår cyklingen i Björnen.

Jonas Kullman

Åre Bike Park XC vill ha mer att locka med än de fem leder som finns idag. 

Idag har man 5 leder i Åre Björnen (de blåa Mineralen, Kopparen, gröna lederna Valles gruvgång, Dynamiten, samt Frövägen) som på pappret sammanlagt mäter 13,6 kilometer, dock är Mineralen och Kopparn två varianter av till stora delar samma led, så kring 10 km skulle man kunna runda av det till.

Varifrån kommer alla miljoner ifrån då? Åre Destination har beviljats ett bidrag från Europeiska regionala utvecklingsfonden på hälften av summan, 8,25 miljoner. Resterande skjuts till av Region Jämtland Härjedalen, Skistar, Åre kommun och det lokala näringslivet via Åre Destination:
– Den här insatsen ger oss en fantastisk möjlighet att göra en efterlängtad satsning. Åre har redan idag sin bas i en stark lokal cykelkultur, helårssatsande företag och en ledande bike park. Nu lägger vi ribban ännu högre och siktar mot att bli en cykeldestination i högsta världsklass, säger Therese Sjölundh, VD för Åre Destination.

Niclas Vestefjell

Therese Sjölundh, VD Åre Destination. 

Åres historia som cykelort spänner sig tillbaka till början av 90-talet. Man arrangerade sin första cykelfestival 1992 och har sedan dess stått värd för världscupen i mountainbike 1995, världsmästerskapen 1999 och internationella cykelfestivaler. Åre var även en av de första skidorterna i världen att satsa på cykling när Åre Bike Park öppnade 2005, en park som idag är en av världens mest besökta för liftburen cykling. Satsningen på cykling har varit en av anledningarna bakom Åres förvandling till att bli en åretrunt-destination och stärkt både besöksnäringen och attraktionen att bo och leva, enligt pressmeddelandet.

Åre Bike Park

Åre är välkänt för sin stora Bike Park på Åreskutan, nu ska pengar läggas på tillrättalagd stigcykling i Björnen.

Merparten av de nya pengarna kommer läggas på att bygga nya, hållbara leder och att göra Åres cykelutbud ännu större för att passa en bred målgrupp från barnfamiljer till erfarna entusiaster. En och annan blick har säkerligen kastats mot succén som Trysil har upplevt, dit nu barnfamiljer med vingligt cyklande barn, DH-farsor och allt däremellan lockas och flockas i stora mängder. I Trysil finns idag 23 kilometer av tillrättalagd stigcykling i olika svårighetsgrader, norrmännen har också plöjt ner över 20 miljoner sedan starten 2015 och de kommande tio åren ska man fortsätta bygga, även fler liftasssisterade leder. Dessa kallas ”flytstigar” och är Trysils mer familjevänliga take på downhill.

Åres satsning stärker den cykelprodukt som finns idag med cykling i alpin fjällmiljö på Åreskutan, en av världens största cykelparker och en by som andas cykling sommartid, enligt pressmeddelandet. Målet med satsningen, som kommer att inledas omgående, är att säkerställa Åres position som Skandinaviens ledande cykeldestination och vara topp-5 i Europa 2025.

Ta del av Happyrides nyhetsbrev med spännande nyheter!

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.

Senaste kommentarer

Hälsingland 2019-07-01

Blir perfekt, äldsta dottern har börjat gilla att hoja mtb och båda älskar att vara i Åre så detta blir en femetta!

Raggamuffin 2019-07-01

Ser lovande ut det som är klart av nya hoppleden :)

MatteXC 2019-07-01

Roligt! Blir ett besök sen, har bojkottat Åre pga DEHÅååå

Glisseur 2019-07-01

Bara så att ingen blir besviken, även om stigcykling i Björnen är huvudprio kommer det att satsas pengar i den liftburna delen av Åre Bike Park inom ramarna för projektet också. Just nu är man igång med bygget av en ny, blå hoppled designad och byggd...