Fem nyklassicistiska MTB-turer kring Stockholm

Datum:
03 juli 2019 13:41

Happyride tipsar om fem lättnavigerade, och relativt lättcyklade MTB-turer kring Stockholm. Listan innehåller några klassiker och några nykomlingar.

Var börjar man om man vill cykla MTB i Stockholm? Här är fem varianter som är lätta att hitta och följa och därför ganska lämpliga turer för de som just trätt in i stigcyklingens förlovade land. Det är dock inte bara fem helt släta slingor utan lite tekniskt tuggmotstånd, sköna utmaningar finns längs stigarna.

Här är de fem stigarna som beskrivs nedan:

Video med cykling från Sandasjön i Hellas och Fiskartorpets Candyland


Hackstabanan – Preparerat spår i Åkersberga

Björn Olsson

Hacksta MTB-spår

I Österåker, strax utanför Åkersberga ligger den 3,7 km långa Hackstabanan som färdigställdes förra sommaren. Banan som byggts på uppdrag av Åkersberga kommun är väl uppmärkt och även om den är anpassad för nybörjare så bjuder den på underhållning för cyklister på de flesta nivåer.

Spåret vindlar sig fram i friluftsområdet och här har man försökt utnyttja terrängen till max. Underlaget har jämnats ut med grus där man ansett att det behövts så det är ingen risk att skaka sönder på en hardtail. För mer erfarna cyklisterna gäller det att hålla farten uppe genom alla svängar och hitta de drops och hopp som ligger intill spåret.

Turtips: Hacksta MTB-spår

Karaktär: Lågtröskel-stig med grusat underlag, men saknar inte underhållning för cyklister på olika nivå.
Längd: 3,7 km


Fiskartorpet med nya flowbanan Candyland

Aron Gooch

Flowbanan i Fiskartorpet

Fiskartorpet ligger inbäddat inne i norra Djurgårdens kungliga grönska. Starten ligger vid den gamla hoppbacken och i det som en gång var en slalombacke finns sedan några veckor en kul flowbana med hopp, pump och berms.

Själva MTB-spåret leder ut i lövskogarna och är väl uppmärkt. Den bjuder på en 5,3 km lång berg-och-dalbana bland rötter, lerdiken och hällar. Banan är bygd för XC så räkna med att pulsen kommer att ligga i topp hela varvet.

Turtips: Fiskartorpet med Candyland

Karaktär: Anrik MTB-bana i Norra Djurgården som byggts ut i omgångar, 17-18 byggdes några mindre hopp och berms uppe vid torpet och försommaren 2019 byggdes flowbanan Candyland i den gamla skidbacken.
Längd: 5,3 km


Nickspåret – Anrik stigcykling

Aron Gooch

Nickspåret

Nickspåret är ett av Stockholms mest kända MTB-spår. Du hittar det i Ursviks naturreservat där det samsas med en massa andra motionspår. Spåret är 9,6 km långt och bjuder på det mesta, här hittar du allt från hällar, rötter, små drop till snabba spurtpartier. Det finns till och med några gamla bortglömda DH-spår om du följer det som kallas för genvägen, men då får du betala med en rejäl klättring först.

Turtips: Nickspåret

Karaktär: MTB-spår med start och mål vid spårcentralen i Ursvik. En hel del backar och några mer tekniska partier. Något för både nybörjaren och den mer erfarna.
Längd: 9,6 km

Turtips: Genvägen

Karaktär: Alternativ dragning av en del av NICK-spåret. Börjar med ett snabbt parti men mot slutet blir det både en brutal uppförsbacke och en liten down-hill sektion.
Längd: 1,6 km


Bergs Gård – Nytt stigcenter i lantlig miljö

Aron Gooch

Bergs gård

Bergs gård öppnade sin MTB-anläggning förra sommaren och är något så unikt som ett stigcenter på en bondgård. Här finns ca 20 km uppmärkta leder, och nybyggd pumptrack samt flowbana. Utbudet består av klassisk Sörmlandsstig, dock dragen på sådant sätt att varje spår håller jämn svårighetsnivå hela vägen igenom. Det gör det enkelt att välja något som passar de egna ambitionerna. I detta turtips tar vi dig på en 7 km slinga ut till havet och tillbaks.

När du tröttnat på att cykla kan du sätta dig i caféet, eller restaurangen. Och vill du hellre ta med dig en av kossorna hem än klappa dem så säljs de per kilo i butiken.

Turtips: Bergs Gård till havet

Karaktär: På Bergs Gård finns 20 km uppmärkta slingor. Här kombineras två av spåren till en tur som tar dig ut till en fin utsiktspunkt vid Östersjön och tillbaks.
Längd: 7 km


Sandasjön runt – En introduktion till Hellas

Aron Gooch

Blå spåret i Hellas

Hellas är Stockholms populäraste stigområde, men det kan vara rejält utmanande både att hitta runt och att ta sig fram på de tekniskt utmanande stigarna. Denna runda startar snällt med grusiga stigar kring Sandasjön och avslutas sedan med en stenig och rotig hemfärd via Blå spåret. När du så småningom pustar ut så har du avverkat 10,5 km och fått ett rejält smakprov av Hellas.

Turtips: Sandasjön runt (och lite till)

Karaktär: Denna tur startar och slutar vid Ävntyrsbanan i Hellas. Den rundar Sandsjön med en avstickare bort mot Holabandola för att avslutas med Blå spåret tillbaks.
Längd: 10,5 km


Nyfiken på fler mountainbike- och landsvägsturer? Spana in vår avdelning Turtips  i skrivande stund har vi 204 turtips från Sverige. Dessutom har vi en pågående tävling tom sista juli 2019 där du kan vinna fri lånebil en vecka och ett presentkort på 2000 kr, kika här om du vill delta och veta mer.

Ta del av Happyrides nyhetsbrev med spännande nyheter!

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.

Senaste kommentarer

NAnders 2019-07-10

En rokoko-stig, den måste vara väldigt snirklig. Velodrom kanske räknas som funkis. Åre torde vara nationalromantik. Jag har förresten en svåger som sade att "om arkitektur är frusen musik så vill jag se ett exempel på ett thrash-metal-hus."...

Daddy D.Lux 2019-07-10

Kul att ni hittat Bergs gård. Där finns det även en massa sörmlandsled att lägga till som bjuder mer stök.

jonas-ni 2019-07-09

Stockholm-Västerås Airport då?

Alex Supertramp 2019-07-06

Ni menar att dom är ute och cyklar helt, enna?

Snuten 2019-07-06

+ På den. Vill inte vara en wisserbasser, men "nyklassicistiska MTB-turer"?! Nä det där ser bara för dumt ut.

Berk 2019-07-05

Men titeln är "kring Stockholm", inte "i Stockholm". Så Fiskartorpet borde inte vara med för att det är klart i Stockholm, inte kring (eller är min svenska för dåligt?). Hursomhelst, fina tips. Jag har fortfarande något att utforska från Aron's bok...

Stewe 2019-07-05

Trevliga turtips, bra jobbat

NickPick 2019-07-04

Det är sånna som du som gör att lantisarna inte gillar Stockholm, stadsråtta ?

Tommy N 2019-07-04

Mera Turtips det här är ju superbra, ska prova en av dom redan i helgen. Tack

glitch 2019-07-04

Det är åtminstone i Stockholms län. Finns ingen Stockholmare som erkänner Skavsta till Stockholm. Det är ett desperat lantisknep att försöka lura ut folk i obyggden. Arlanda ligger i Sigtuna kommun i Stockholms län. Det kan jag acceptera som "kring...