Test – Bontrager JFW vintersko

Datum:
20 oktober 2019 21:45

Sorry, men någon måste säga det: Vintern kommer. Och med den kommer vintercykling och i värsta fall tår som man tror kommer att sprängas när dom tinar. Med rätt utrustning kan vintercyklingen bli njutbar och fantastisk. I jakten på en fin vinter har vi testat ett par vinterskor från Bontrager. 

Det är i huvudsak två faktorer som var för sig eller tillsammans kan göra en vintertur lite jobbigare än uppförsbackarna och motvinden, det är kylan och vätan. Ett par bar vinterskor ska kunna hålla fötterna torra och varma. Bontrager JFW kan man beskriva som en vintersko light, inte att jämföra med 45 Nrth Wölvhammer och liknande. Är man ute efter en sko för polartrakter så har Bontrager sin Old Mans Winter, då får man massor av isolering men också en del klumpighet, mer om just klumpig VS smidig senare. JFW är inte tjockt isolerad men är relativt bra mot regnet, i temperaturer runt nollan körde jag med yllestrumpor och en värmekudde ovanpå tårna, då var fötterna varma och torra även under riktigt långa pass, i skogen funkar det bra utan värmekudde även när kvicksilvret parkerat sig strax under noll.

513 gram är ungefär vad man kan förvänta sig av en vintersko, Specialized Defroster väger 40 gram mer men är lite varmare. Northwave har en vintersko som väger in på under 400 men då är det med landsvägssula.

Att hålla tätt
När det gäller vattentäthet brukar det mesta rinna in längs med benen, en sko har ju alltid ett stort hål upptill som är omöjligt att täta helt, den där foten måste ju in. Plattan där SPD-klossan är infäst brukar också kunna släppa in en hel del vatten och kyla. Bontrager har lyckats täta skorna mycket bra och efter landsvägsrundor i regn klarade jag mig med nästan torra fötter. Att jag ens funderade på att använda JFW som enda vintersko beror på att jag sällan kör riktigt långt när det är neråt tio minus, jag har helt enkelt blivit klen på äldre dar. Men runt nollan cyklar jag gärna, speciellt om det är torrt och det är då JFW är som bäst. En positiv överraskning var att jag faktiskt fick nytta för skorna ända in i juni, kyliga och riktigt regniga sommarpass fungerar också väldigt bra. När jag försöker att slimma min cykelgarderob är den här typen av sko välkommen, det är egentligen bara under dom varmaste cykeldagarna som skon skulle vara riktigt usel, och då mer på grund av tätheten än isoleringen. Bontrager täcker med JFW upp en stor del av året, åtminstone om sommaren visar sin kallaste och blötaste sida och om vintern visar sin mildaste. Det finns ingen anledning att ha två olika vinterskor men det kan vara väldigt bra att välja en modell som passar bäst där man cyklar mest, för södra Sverige och upp till mälardalen är JFW ett bra val som vintersko. Bor man längre upp eller verkligen vill ut även när det är som kallast behövs ett isolerande skoöverdrag eller ännu bättre, en annan sko.
Passformen fungerar bra för min mellanbreda fot och som för alla vinterskor är det klokt att välja en storlek där man får plats med lite mer strumpa. Och just passformen är lite intressant med just vinterskor, i en sommarsko vill man gärna ha en så låg innervolym som är möjligt utan att skon blir obekväm, på vintern är det tvärt om, då vill man ha så mycket luft mellan fot och sko som det bara går utan att det blir för fladdrigt, det är egentligen inte särskilt stor skillnad men första dagen när man byter ”säsong” brukar kännas lite konstig.

Vilken är din bästa vintersko?
Hur håller ni era fötter varma under vintern, att hoppa av lite då och då för att ta ett par löpsteg är ett gammalt knep när det är riktigt kallt men även värmekuddar och ett par raggsockor utanpå skorna är knep jag testat när skoöverdragen för tillfället var borta. Att sätta sig på trailern är inte alltid det man är sugen på och en fin grusväg med ett packat knastrigt snölager på är bland det finaste man kan cykla en solig januaridag.
Tipsa i tråden om era bästa tips för varma fötter, det är dags att sluta frysa. Mitt tips är att alltid överdriva lite, för fötter och händer blir nästan alltid kalla, jag kompromissar hellre med känslan än med värmen. Så egentligen kanske inte JFW är den perfekta vinterskon för mig, jag har hellre en klumpigare sko som vintersko om det ska cyklas lite längre i minusgrader. Med JFW Kan jag däremot låta min vintersko sitta på från slutet av september till april, JFW är mer mångsidig än bara en renodlad vintersko. Och skulle det vara så att jag vill ut i riktig vinter så har jag ett par skoöverdrag och en påse med värmekuddar.

Neon är extra välkommet när det är mörkt ute på vägarna.

Fakta Bontrager JFW
Pris: 1999 kronor
Vikt: 513 gram styck
Snörning: BOA och dragkedja
Pedalsystem: SPD, Time, Crank Brothers

Ta del av Happyrides nyhetsbrev med spännande nyheter!

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.

Senaste kommentarer

tinkerbell 2019-10-22

Upplevde dem som betydligt kallare än Northwave Arctic GTX, och de var svårare att få bra hälgrepp (för mina fötter). Dock var den största nackdelen med Bontrager-skorna att de är inte de minsta täta. Första pendlarturen i regn resulterade i dyngsura...

larsaw 2019-10-21

Sjysta pendlar-pjuck!! Få nästa lägga dom på önskelistan till tomten ?? ?