Forskning visar att cykelhjälm inte leder till ökat risktagande

Datum:
07 november 2019 07:14

Även om ingen eller få ifrågasätter om en cykelhjälm gör din framfart säkrare dyker frågan ibland upp på forumet: ”Gör cykelhjälm att man tar fler risker?”. Nu har forskare från bland annat Stockholms universitet undersökt saken och kommit fram till ett svar. 

En grupp forskare från bland annat Stressforskningsinstitutet har gjort en övergripande undersökning av den forskning som finns i ämnet. De gick igenom de studier som finns publicerade och kunde ta fram 23 relevanta studier. Av dessa 23 visade 18 att användandet av cykelhjälm inte ökade risktagandet hos cyklisten. Tio av studierna visade till och med att risktagandet minskade när cyklisterna använde hjälm.

Två av de utvalda studierna, både från samma labb, visade ett ökat risktagande och tre studier visade både och.

De 23 utvalda studierna bedömdes också utifrån sin kvalitet, till exempel ansågs de studier som utförts på cyklister i riktiga trafiksituationer där man undersökt reella förändringar i deras beteende hålla en högre kvalitet än de studier som var utförda i labb eller där cyklister själva fått skatta sin riskbedömning. Här kunde man också se att det främst var de studier som gjorts i verkliga trafiksituationer som stödde teorin att risktagandet inte ökade vid användande av cykelhjälm.

– Det vi kunde slå fast var att det saknas stöd för teorin om ökad risk, säger Igor Radun, trafikpsykolog och en av författarna till den nya studien till tidningen Forskning & framsteg.

Även Sonja Forward, trafikforskare på Statens väg- och transportforskningsinstitut har gjort en liknande undersökning och kom då i kontakt med Radun och hans kollegors studie. Forward håller med Radun i sitt resultat och pekar också på att många forskare har kritiserat en av de större studierna som gjorts i ämnet och som kom fram till motsatsen, det vill säga att risktagandet ökade när hjälm användes.

Radun menar att det är bra att det finns en debatt, men han tycker också att den studie som främst hävdat det ökande risktagandet, den så kallade Walkerstudien, har fått alldeles för mycket uppmärksamhet.

Vad tycker du? Ökar du ditt risktagande när du har hjälm?

Senaste kommentarer

NLC 2019-12-17

Kan bara bli bättre

Henrik_E 2019-12-17

Starkt första inlägg.

GoranS 2019-12-17

Uppenbart att du inte känner några lvg-cyklister.

Joklkol 2019-12-17

Det är väl ändå så att de som använder hjälm redan är försiktiga av sig. De enda jag känner som har hjälm är 40+ och cyklar 15km/h. Samt "töntarna"i skolan som hade hjälm i högstadiet för mamma tvingade dom. Det är ju extremt få som har hjälm. Och...

thomalin 2019-11-17

Hela den här diskussionen landar för mig i en sk svart svan. Sannolikheten för att det värsta skall hända är extremt liten, så liten att vissa prioriterar fel. När det väl händer allvarlig olycka så dör de utan hjälm, och de med hjälm får skallskador...

Kneecap 2019-11-17

Tjena! Va?! Har jag missat en tråd med haschtomten från Göteborg?

ooms 2019-11-17

Aha, med en hjälmlag dödar vi marknaden och får bort elspark-kaoset fr gatorna :-)

kais01 2019-11-16

hybris är alltid riskabelt, oavsett vilken extern eller intern substans som hjälper till? här en artikel som dök upp i flödet idag, tar upp en del av svårigheterna att undvika kontraproduktiva effekter av en hjälmlag. en effekt man tar upp är att sä...

Lingon 2019-11-16

Hur är det med opiodpeptider då? Ökar risktagandet när endorfinet kickar in?

marten_larsson 2019-11-16

Jag är iaf glad att jag hade hjälm igår. Landade rakt på hjässan efter att ha gjort en OTB med gruscykeln pga en kedja som hängde över vägen... Nu linkar jag fram med ett svullet knä där hemma, utan hjälm hade jag definitivt slickat såren på en sjukh...