Jakten på Sveriges bästa stigcykling (del 2/2)

Datum:
05 januari 2020 09:34

Happyrides reporter Aron Gooch arbetar med en ny bok och har de senaste åren jagat land och rike runt efter den bästa stigcykling Sverige har att erbjuda. Här bjuder han på ett axplock ur sina ca 35 expeditionsdagar under 2019. Denna artikel är del 2 av 2.

Aron GoochYmniga skogar kring Flämsjön knyts ihop med Billingen som reser sig en bit bort

Vissa platser har varit betydligt mer utmanande att utforska än andra. Tre besök och ungefär 180 stigkilometrar på och kring Billingen har resulterat i en enda tur värd att skriva hem om. Den är å andra sidan praktfullt fin.

 

Drakamöllan på Österlen är vackert även iklätt dimslöjor. Hade jag tappat bort mina guider hade jag dock aldrig hittat tillbaks i detta väder.En annan del av landet som gett mig huvudbryderi är Skåne som jag besökt två gånger under sommaren. Jag hade bland annat planerat en dag på Österlen och tittat ut fina platser som nog borde ge fina vyer över Hanöbukten. Skåne behagade bjuda på dimma. Hela dagen. Den enda gången jag såg havet var jag tillräckligt nära för att kunna trilla i.

Aron GoochÖverväldigande Klorofyllgrönska på Kullaberg

Ibland har jag dragit totala nitlotter. Tofta skjutfält på Gotland är numera bara öppet för allmänheten under sommaren. De stigar som en gång kanske fanns har kanske vuxit igen? Vi lyckades bara hitta någon kilometer finstig nere vid Blåhäll, i övrigt lämpar sig området bättre för grusvägsäventyr, för det ändamålet är det dock fantastiskt fint.

Aron GoochVådliga branter på Tofta skjutfält utanför Visby

På andra ställen har utmaningen varit tvärtom, att jag tvingats cykla förbi ett dignande överflöd av fotoställen.

Aron GoochHar man Helags som fond behöver man dra en wheelie för att få uppmärksamhet

 

***

Efter att ha ställt in ett par resor på grund av att jag inte hittade resesällskap/fotomodeller fick jag inse att det bara var att bita i selfieäpplet och köpa mig ett kamerastativ och radiostyrda fjärrutlösare. Något min rygg dock inte uppskattade då fotoryggsäcken numera väger 11 till 13 kg, beroende på hur mycket utrustning som får följa med just den dagen.

Aron GoochSnorhala stenkistor på Utö i Stockholms skärgård

 

Aron GoochStädjan är ett mäktigt och otroligt vackert berg intill Idre. Här är det dock inte pushbike utan ”carrybike” som gäller för den som vill cykla ned

***

Låt oss återgå till den där resan i början och knyta ihop påsen. Jag har vaknat i min hammock intill Ottsjö och en kort bilfärd på ett par mil återstår innan dagens första tur. Den går upp till Pyramideran och Isjön i Vålådalen. Jag ser inte en annan själ och mellan selfiefotograferingar står jag med en stor tårfylld klump av vördnad i bröstet över allt det vackra jag får förmånen uppleva.

Grinolle framför Pyramiderna

Nästa mål är Frösön halvannan timme bort. Jag äter en gourmetlunch bestående av fajitasbröd och Nutella i en vägficka någonstans. Tuggorna växer som papper i munnen, men jag tänker att allt som inte behöver kyl är bra och sväljer lydigt.

Vyerna från toppen av Frösön är fantastiska och härifrån hör jag musik inifrån Östersund. Nu slutligen inser jag, mitt dumhuvud, varför jag står här solo. Storsjöyran pågår för fullt och varje vettig människa är så klart ute med sina vänner. Utom stackars Johan som ligger på samma förlag och kommer att känna sig tvingad att tillbringa kvällen med mig.

Aron GoochJohan Ranbrant med vänner har grävt miltals med stig på sin gård utanför Östersund

Sommarkvällen sprider sitt mjuka ljus och Johan överger sina kamrater för att visa mig runt på de fantastiska slingor han och vännerna skapat på Fugelsta gård strax intill Storsjön.

Jag blir erbjuden natthärbärge, liksom så många gånger förr, men tackar nej. Färden måste gå vidare. Det Johan såg i mina ögon är nu helt uppenbart. Jag är besatt. Nästa morgon vaknar jag kanske återigen intill Sveriges bästa stigcykling.

Aron GoochVägs ände och utan mobiltäckning vid en Jämtländsk fors

Bilderna är från Aron Gooch kommande bokserie om Sveriges bästa stigcykling. Första boken kommer på Calazo förlag våren 2020.

Du kan följa projektet på Arons instagramkonto

Detta är del 2 i detta bildreportage. Del 1 hittar du här.

 

Ta del av Happyrides nyhetsbrev med spännande nyheter!

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.

Senaste kommentarer

Aron 2021-02-09

Jag skriver för fullt dagarna i ända just nu. Idag har jag återupplevt ett par magiska turer i Funäsfjällen. Om jag ska göra en någorlunda kvalificerad killgissning tror jag att boken kan finnas i handeln till början av maj.

TEAM TRAMADOL 2021-02-09

Tack för boken Aron! Jag gav mig ut på en stigcyklingsturne i juli och det var trevligt att cykla många nya stigar. Ser fram emot del 2. Längtar efter nästa stigcyklingsturne turne. Har du någon aning om när del 2 ges ut?

Aron 2020-03-30

Jag färdigställer de sista texterna till boken just nu. Med rådande världsläge vågar jag dock inte lova något datum när boken går att få i handen. Men innan sommaren i alla fall.

sih 2020-03-30

@Aron - har du möjligtvis mer info om när boken kommer?

Fjärdebrunn 2020-02-05

Du har inte funderat på utub-kanal? Med drönare och gopro samlar du väl på dig bilder som rullar?

Aron 2020-01-27

Fullformats DSLR med 24-105 samt 70-200, ibland även ett 16-35. Samtliga rödringsobjektiv. Om det är kallt ett extrabatteri till kameran. Drönare med tre batterier. Fjärrkotroll till drönaren. Gopro med 4 batterier. Laddare för att kunna hålla igån...

Makten 2020-01-27

Trevligt, som alltid! Som fotonörd uppskattar jag din förmåga att lyckas ta bilder där både cyklisten och bakgrunden gör sig bra ihop; det är fasen inte det lättaste. Men... "Efter att ha ställt in ett par resor på grund av att jag inte hittade rese...

Cinder2i40 2020-01-20

Nu vill man ha den hemliga kartan som visar hur man cyklar mellan alla områden. Utan en meter asfalt tar man sig runt hela sverige.

xyz-saft 2020-01-15

Baconost är genialisk, ett måste på varje vandring faktiskt.

Westman 2020-01-15

Jag håller själv min kokkonst något lägre än mina skillz inom svart geometri/dämperi-nörderi/magi. ;)