500 000 kr till energi- och vattensnål svensk cykeltvättDatum:
07 maj 2020 16:34

En portabel cykeltvätt som förbrukar en ynka deciliter vatten för varje hoj den tvättar, är det ens möjligt? Ja, i alla fall om du frågar Johan Bjerker och Sten Nord som driver Bicycle Wash Sverige AB som har belönats med en halv miljon kronor av Sveriges innovationsmyndighet, Vinnova, för deras portabla cykeltvätt.

Den som deltog i Cykelvasan eller Lidingöloppet under förra året noterade eventuellt en lång ringlande kö vid målgången. Där stod nämligen en portabel cykeltvätt från företaget Bicycle Wash Sverige AB och tvättade cyklar på löpande band. Vad är detta för maskin egentligen?

Petter Elfsberg

Cykeltvätten, som en biltvätt i miniatyr.

Enkelt förklarat så bygger den portabla cykeltvätten på samma princip som en klassisk biltvätt med roterande borstar invändigt som tillsammans med vattnet rengör cykeln när den åker genom tvätten. Cykeln dras manuellt genom tvätten och slitaget på hojen ska vara minimalt.

Det som gör cykeltvätten unik är framför allt den låga vattenförbrukningen. Tvätten har en 90 liters vattentank integrerad och vattnet återanvändas och filtreras upp till 60 gånger, vilket gör att den genomsnittliga åtgången på vatten per tvättat cykel inte uppgår till mer än en dryg deciliter.

Petter Elfsberg

Tvätten samlar upp vatten och inte mer än en dryg deciliter går till spillo.

”En energisnål process som gynnar ett hållbart transportmedel” ungefär så löd motiveringen när företaget bakom cykeltvätten förra hösten vann en halv miljon kronor från Sveriges innovationsmyndighet, Vinnova:
– Pengarna kommer gå till att utveckla cykeltvätten, bland annat genom att vintersäkra tvätten så att den går att använda året runt, säger Johan Bjerker som driver företaget bakom cykeltvätten.

Petter Elfsberg

Sten Nord och Johan Bjerker driver Bicycle Wash Sverige AB, företaget bakom cykeltvätten.

Cykeltvätten finns idag på flera platser i både Sverige och Norge men att som privatperson investera i en egen cykeltvätt känns orimligt då prislappen är hög:
– En cykeltvätt kostar drygt 200 000 kronor att köpa in, så vi riktar oss främst mot större företag, så som stora cykelaffärer, fastighetsägare och liknande, tillägger Johan.
Huruvida det kommer stå en cykeltvätt på var och varannan sportaffär och cykelparkering framöver får tiden utvisa, men nog låter det som ett intressant scenario åtminstone att ibland slippa vaska ståhästen hemmavid.

Petter Elfsberg

Cykeltvätten är inte större än att den går att transportera med en vanlig släpvagn

Ta del av Happyrides nyhetsbrev med spännande nyheter!

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.

Senaste kommentarer

Martin_Akesson 2020-05-07

Vilken grej, skulle vara skönt att slippa tvätta cykeln för hand ibland! Den stora frågan är väl om resultatet blir tillräckligt bra.