Järvsö Bergcykel Park: 7 smakprov från bike park-buffén

Datum:
16 september 2020 09:15

Lill-Babs hemort Järvsö har satsat länge och bra på sin downhill-anläggning. Vi åkte dit en sensommarhelg 2020 och smakade på 7 av de allra bästa lederna i en mixad färgskala och lärde oss att armbågsskydd är bra att ha.

Välkommen till Järvsö Bergcykel Park, eller ”JBP” som de själva säger. Videon är till dig som vill få en känsla av vad Järvsö Bergcykel Park har att erbjuda. Vi åker 7 grymma leder och du får följa med framförallt via hjälmkamera.

Modern stolslift med kapacitet på 4 cyklar per stol, gör att åkningen blir så effektiv i Järvsö att man får skaka höjdmeterna ur de krampande handlederna medan man susar nedför någon av de totalt 21 lederna. Svårighetsnivån går från nybörjare (grön) till avancerat (svart). Vi åkte hem från Järvsö efter två härliga dagar med skrubbsår på armen, kassetter fulla av brun sand och fånigt glada leenden på läpparna.

Anders Wingqvist/Happyride

Tack för allt Järvsö.

Cyklisterna i videon är dugliga stigcyklister med viss tidigare downhill-åkning i bagaget. Letar du efter en värstingvideo med tokstora hopp så får du leta vidare. Inte ens på vissa av de blå hoppen flög vi egentligen tillräckligt långt för att landa smooth, men man lever och lär och det är klokt att gnugga sig sakta uppöver nivåmässigt.

Anders Wingqvist/Happyride

Lill-Babs som gick bort för två år sedan är född 1939 i Järvsö och hon var med när parken öppnades och har fått namnge flera leder med sina låtar.

Lederna som det bjuds på i videon är i kronologisk ordning: 1:33 Pop Opp i Topp (röd) 2:30 Barbro (blå) 4:50 Monica (grön) 6:40 Kristin (svart) 9:50 Gummiboll (svart) 10:32 Manolito (blå) 13:28 Älskade Ängel (blå) och slutligen vid 14:25 Till Mina Vänner (röd).

Anders Wingqvist/Happyride

Restaurangen Cykelbistron vid foten av bike parken, tillika bottenplan på Järvsö Bergcykel Park Hotell, är en riktigt trevlig lunchupplevelse med bra mat.

Vi sänder också en tanke till det tragiska dödsfall som skedde tidigare i somras efter en elak krasch i anläggningen på den röda leden Twist Twist. Ni som läser Happyride.se också diskuterat händelsen i tråden ”Olyckor i JBP”.

I nuläget pågår en förundersökning som omgärdas av vanlig förundersökningssekretess, vilket innebär att uppgifterna i den pågående utredningen inte lämnas ut eftersom detta skulle kunna skada utredningen. Rubriceringen är vållande till annans död.

Förundersökningen leds av kammaråklagare Peter Helsing:
– Polisen har arbetat på bra med detta fall. Vi hoppas kunna vara klara med förundersökningen inom den närmsta månaden om allt går vägen. Detta är inget enkelt fall, säger kammaråklagare Peter Helsing.
När förundersökningen är avslutad fattas beslut om åtals ska väckas eller inte i fallet. Happyride följer utvecklingen.

Anders Wingqvist/Happyride

Den röda leden Twist Twist i Järvsö var stängd efter olyckan som inträffade i somras.

Ta del av Happyrides nyhetsbrev med spännande nyheter!

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.

Senaste kommentarer

Wingqvist Igår 09:53

Hej folk! Stort tack för all feedback, och ledsen @mikaeljc om vi gjorde er nervösa! Självklart är det ultimata att inspektera en led till fots, men jag tror kanske inte att det är så många som gör det i praktiken. Ta liften upp och gå ned hela vägen...

Bobbysynth 2020-09-22

Skönt med alla tips till artikelförfattaren. Precis vad som efterfrågades eller? Tack för bra artikel och kul film!

__jp 2020-09-22

Det håller jag med om. När en led är LÅNGT över ens förmåga.

mikaeljc 2020-09-21

Leder som är långt över ens förmåga bör rekas till fots. Annars kan det som bekant sluta fruktansvärt illa.

havet 2020-09-21

Jag tycker snarare att det är exemplariskt att visa hur det bör gå till när en är osäker på en led eller kör en led första gången. Himla fint och pedagogiskt. Tror dessutom att JBP (och andra cykelparker) uppskattar det så att osäkra åkare inte drar ...

escapegravity 2020-09-21

Varför tar ni inte in någon som kan köra lederna ni tycker är för svåra så att ni kan visa alla leder? Nu blir det ju bara konstigt... :)

Raggamuffin 2020-09-21

Ja antingen kör man fort eller sakta, inget av det där mitt i mellan.

__jp 2020-09-21

Fast det är väl ändå klokt att försiktigt rulla en ny led innan man kör full hastighet? Som jag uppfattade det på videon så var det första gången de testade leden? Risken är ju annars att man blir förvånad när man kommer till droppet, bromsar förse...

Kulan Fred 2020-09-20

Superkul att se! Mer sånt. Så jäkla trött på alla "extreme shredding to the max with a manual to endo"-videos . Blir grymt sugen på att hojja!

anderstornberg 2020-09-16

Jag vill inte vara sån, men är det inte väldigt otäckt att köra så sakta över stöket på svarta leder osv? Tack för videon, man blir definitivt sugen på att åka dit!