Åre Bike Festival 2017 – en härlig cykelfest

Datum:
14 juli 2017 10:37

Liftkön ringlar sig lång, glada tillrop hörs överallt, cykelparken är i fullsnurr och regnet hänger i luften – det är Bike Festival-vecka uppe i Åre och livet känns så där fantastiskt härligt. Det är svårt att gå en meter utan att stöta på ett bekant ansikte och jag vet inte längre om jag cyklar eller pratar mest. Den 5-dagar långa cykelfestivalen har kickat igång och jag njuter till 100 % av att cykel-Sverige lever.

Festivalkänsla

Det är sjunde året på raken som Åre Bike Festival anordnas av frivilliga från Åre Bergscyklister. En cykelfestival som är menad att hylla Åre som cykeldestination men som även blivit ett sätt att lyfta Sverige som mountainbikenation. Hit kommer cykelfantaster från hela landet – proffs och amatörer samsas hejvilt ute på stigarna och trängs sida vid sida inne på krogen. Det är en vecka full av cykling, evenemang, tävlingar, After Bike och fantastiskt häng. Jag minns faktiskt inte senast jag hade en så härlig vecka – och med tanke på att det var 8 grader och isregn största delen av tiden, så är det en rätt stor bragd.

Dagarna går i ett. Man vaknar, cyklar, hänger, After Bike:ar, kollar på dagens olika tävlingar och hänger med folk in på småtimmarna. Trots det risiga vädret snurrar Åre dag som natt under hela veckan. Tidigare år har jag kommit upp för att vara med i endurotävlingen, men valde att endast komma för att hänga och njuta av festivalstämningen i år. Endurotävlingen har varit fantastiskt rolig att vara med i, men det är skönt att vara uppe i Åre utan tävlingsstress. Dessutom har jag ju inte hunnit cykla några andra leder än de som brukar vara med i tävlingen, och det slår mig när jag sitter i liften på väg upp första dagen att jag faktiskt inte vet var vi ska cykla. Det blir som att upptäcka Åre Bike Park på nytt – och snacka om att det är roligt. Jag har glömt hur fantastiskt fina de rotiga, stökiga spåren är i parken och jag cyklar de snabba, roliga hopplederna för första gången. Jag tar mig till och med utanför parken för att cykla singletrack som håller absolut världsklass och jag blir stolt över den fina cykling som Åre kan erbjuda våra internationella gäster.

Proffsblandning

Medan jag njuter av cykelparksåk och snabba singletracks så rullar festivalen och alla evenemang på i 100 km/h. Det finns allt från guidning i parken, ungdomsrace och mördarlopp uppför Åreskutan under dagarna till mektävlingar, ”crazy race” och midnattsscykling på kvällarna.

De två största evenemangen på festivalen är Endurotävlingen och Åre Video Challenge. Båda lockar otroligt mycket folk – endurotävlingen drar in över 200 cyklister från hela Skandinavien och filmtävlingen lockar superproffs från hela världen. Proffsen kryddar festivalen och ger den en extra speciell känsla. Man märker att folk stannar upp, kollar och lyssnar när det går förbi en cyklist med energidrycksmärke på hjälmen och man ser hur fans faktiskt går upp och pratar med sina cykelidoler, kanske skålar med dem över en kall dryck på After Biken, eller tar ett åk med dem i cykelparken.

All cyklister välkomna

Det är bra blandning på alla olika tävlingar och events och en bra mix mellan olika cykelgrenar. XC-cyklisterna visar upp deras råa benstyrka när de tävlar uppför Åreskutans branta grusvägar, Dirt-folket lära den yngre generationen vad som är möjligt nere vid Åre Dirten, Enduro-skaran svettas på Åres långa, utmanande tävlingssträckor och Downhill-folket hänger i cykelparken. Det finns helt enkelt något för alla.

Det är inspirerande att se den yngre generationen tävla i downhill på Lilla blå och i Månskogen och det är kul att se internationella gästers reaktioner på midnattscyklingen ifrån toppen av Åreskutan. Whip-it tävlingen lockar en riktigt stor folksamling trots ösregn och det känns som om hela Åre kollar på när Kristian ”Vilse” Jakobsson vinner Klas Garage mektävling i bar överkropp. Men det är inte förrän sista kvällen när Åre Video Challenge livesänds från Holiday Inn som jag inser hur mycket folk det är som är uppe för festivalen – över 900 personer har samlats för att se när fem olika filmteamen visar upp sina edits som spelats in under den gångna veckan.

Det är inga snabbt ihopsatta filmer som visas, utan det är proffsiga cykeledits som håller hög standard (Se filmerna här). Likaså håller alla tävlingar och evenemang under veckan hög standard. Allt är välplanerat, proffsigt och har bra flyt. Det är lätt att titta på de olika tävlingarna tack vare bra kommentatorer och publikvänliga platser. Det märks att de som organiserar faktiskt vet vad de gör – det känns som ett mini-Crankworx – och vare sig du är uppe för att filma, tävla eller bara cykla så känns det som om alla har det bra och njuter av veckan.

En cykelkultur att vara stolt över

Jag insåg inte hur stor cykelkulturen faktiskt är här i Sverige”, säger min brittiska kille när vi sitter i bilen på väg hem igen, ”den är något att vara stolt över”. Och det stämmer. Vi kanske inte har värdens största berg eller cykelparker men vi har en tight gemenskap, som dessutom växer för varje år som går. Just vid evenemang som Åre Bike Festival blir det extra tydligt eftersom många samlas på samma plats och det är en av anledningarna till varför festivalen är så viktig. Åre Bike Festival visar upp en av cykel-Sveriges bästa sidor och de gör det på ett proffsigt, avslappnat och härligt sätt. Det finns egentligen inte så mycket mer att säga – man måste helt enkelt uppleva den själv.

Cykling i inboxen

Missa inte det senaste från Happyride, signa upp dig på vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kommer max en gång i veckan.

Senaste kommentarer

Beofred 2017-07-15

Grymt impad av årets festival, proffsigt, snyggt och välkomnande! bra jobbat alla inblandade, ser fram emot nästa år!

Jimel 2017-07-15

Så sant :)

Paco 2017-07-15

Har varit i Åre under den här veckan sedan 2010 och det blir bara bättre för varje år som går!?? Ett stor tack till alla som är inblandade för att fixa denna tillställning!

larsaw 2017-07-14

Samåkning gör resan både billigare och "kortare" :)

Jimel 2017-07-14

Också sugen men det är ju så långt dit :)

Glisseur 2017-07-14

Happy är också välkomna att göra en artikel med filmerna och lägga på förstasidan... ;)

AJ 2017-07-14

Varför gå över ån efter vatten? :-) https://happyride.se/forum/read.php/1/3188389

Glisseur 2017-07-14

https://www.pinkbike.com/u/AreBikeFestival/blog/re-video-challenge--movies-and-winners.html

axl83 2017-07-14

Finns filmerna från tävlingen att se någonstans?

larsaw 2017-07-14

Härligt och inspirerande sammanfattning av detta spektakel som jag inte ännu hunnit bevittna på plats, men absolut kommer att göra inom kommande säsonger :)