Cykelsnack: prenumerera på cykling, ny Sram AXS och Shimano bygger om

Datum:
28 september 2022 09:29

Happyride tar en koll ut i cykelvärlden och hittar både cykelabonnemang, nya bakväxlar, spadar i jorden och fotografen som utforskar huvudstadens grusvägar.

Sveriges bästa gravelfoto?

Om du vill ha lite mer svensk grus medelst bockstyre i ditt flöde rekommenderar vi att klicka på följaknappen hos Johan Haag. Han är Stockholmsfotografen med en passion för cyklar i allmänhet och gruscykling i synnerhet, och då speciellt den runt sin hemstad. Om inte annat så är han förbaskat duktig på att fånga känslan av det på bild.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Johan Haag (@photographerhaag)


Prenumerera på cykling (och skidåkning)

Rickard CroyNästa år kan du betala din cykling med autogiro.

Skidortsbjässen Skistar gick nyligen ut med att de från och i vinter erbjuder möjligheten att betala en månadsavgift för att få korter SkiStar All Year som ger tillgång till utbudet på samtliga deras destinationer: Sälen, Åre, Vemdalen, Hemsedal, Trysil och Hammarbybacken. Kortet gäller för alla öppna liftar under hela året, trailpass och parkering ihop med en del andra erbjudanden. Abonnemanget gäller i 12 månader från att man tecknar det och kostar från 835 kronor i månaden för en vuxen och 665 kronor för ungdom eller senior. Helt klart ett nytt grepp i skid- och cykelvärlden som rimligtvis borde göra att fler får upp ögonen för vad fjällen har att bjuda på sommartid.


Oliwer Kangas topp-30 i EWS

Enduromissilen Oliwer Kangas har haft ett bra förstaår som privateer på Enduro World Series. I vintras sa han upp sig från sitt dagjobb hemma i Falun för att satsa helhjärtat som cyklist, och det efter några är där han knappt tävlade alls utan istället bland annat extraknäckte som mekaniker åt sambon Jenny Rissveds, skruvade cyklar på Specialized Concept Store i Hammarby Sjöstad och jobbade på reklambyrå i Falun. Efter att den sista tävlingen i Loudenville i Frankrike kördes i söndags kunde han konstatera att den nya satsningen gav resultat direkt och att han slutade på en imponerande 29:e plats totalt och med det även blev bäste svensk. Zakarias Blom Johansen kom efter en problemtyngd säsong 31:a, också det en fin insats.

Bästa svenska dam blev Filippa Ring som slutade på en personbästa 29:a i Loudenville men körde för få tävlingar för att få en placering i totalen.

Kanadensaren Jesse Melamed vann herrklassen totalt och Isabeau Courdurier damklassen.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Oliwer Kangas (@oliwerkangas)


Världens snabbaste cykelfotograf

Niklas Wallner brukar vanligtvis sköta mediaproduktionen åt Ibis Racing under Enduro World Series men blev inför Loudenville övertalad av brorsan, tillika teamchef för Ibis, Robin att sätta på en nummerlapp och köra tävlingen själv. Det slutade med en imponerande 76:e plats för Årebon som gjorde tävlingscomeback för ett par veckor sedan under Enduro-SM i Östersund där han kom tvåa efter Oliwer Kangas. Får han ett proffskontrakt till nästa år eller kommenderar brorsan honom tillbaka till bakom linsen igen? Frågorna är många. Att han är cykelvärldens snabbaste fotograf står däremot utöver allt tvivel.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by (@niklaswallnerphoto)


Ny Sram AXS

Pinkbike.comSram AXS är på väg att få en ny kassett och direktmonterad bakväxel.

Pinkbike.com (med flera) kunde nyligen skvallra om en ny variant av Sram AXS som syntes i depån under VM i Les Gets. Bland annat körde Nino Schurter hem guldet med den nya prototypen monterad på sin Scott. Den nya bakväxeln skippar bakväxelörat och monteras istället direkt i ramen via samma infästning som använder sig av Srams UDH (Universal Derailleur Hanger). Bakväxeln har även placerats något inåt, under kedjestaget och borde rimligtvis vara mer skyddad från smällar på det sättet. Intressant är även att man använder sig av en flattop-kedja som annars bara ses på landsvägscyklar. Dessutom är kassetten omarbetad och inte längre utfräst i ett enda stycke som tidigare.

Även endurostjärnan Jack Moir har setts med samma setup sin Canyon Strive så det är uppenbart att en uppdatering är på ingång.

Patentritning för nya Sram AXS.

Åre bygger om Shimano

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Åre Bike Park (@arebikepark)

Efter 15 år i cyklingens tjänst har Åre Bike Parks ledcrew satt spadbladet i marken och börjat bygga om hoppleden Shimano – antagligen Sveriges mest omtalade och omdebatterade cykelled alla kategorier. Leden började byggas 2006 och var då Sveriges svar på Whistlers A-Line men med åren har den slitits ner ganska hårt och den här ombyggnaden är rejält efterlängtad av många hoppglada cyklister. Planen är att uppgradera Shimano till en modern, röd, hoppled anno 2023 med lite större hopp än tidigare och större variation på features, och enligt de första uppgifterna från folk som tjuvkikat på det som grävts så här långt stämmer den beskrivningen. Bygget kommer att fortgå in en bit på 2023 så exakt när hela leden kan öppna är än så länge ovisst.

Grannen, den blå hoppleden Cobra, kommer få en förlängning till nästa säsong som först korsar pisterna Gästrappet, Störtloppet och Lundsrappet för att sedan dyka in i skogen bredvid Bräckebäcksleden och fortsätta ner till transportvägen som kommer från Bräckeliften.


Svinbrant i Squamish

Matt Bolton tog häromdagen med sig hojen till klätterleden Burger and Fries utanför Squamish i västra Kanada – och cyklade nedför den. Hur säger man ens svinbrant på engelska? Pig steep?

 

View this post on Instagram

 

A post shared by NF (@ride_nf)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Matt Bolton (@matt_boltz)


Höjdare från forumet


Artiklar som du (kanske) missat

Ta del av Happyrides nyhetsbrev med spännande nyheter!

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.

Senaste kommentarer

SocialGimp 2022-09-28

Öronen går väl sällan av men de blir gärna skeva.

Rattnalle 2022-09-28

Jag kanske har haft fel ramar och öron men jag har kvaddat många bakväxlar utan att öronen gått av och då kan det ju lika gärna kvitta så länge ramen inte skadas på något sätt. Jag brukar som regel dock skeva till bakväxlarna med många halvhårda smä...

HejaSverige! 2022-09-28

Ser stabilt ut med dubbla(?)fästen på bakväxeln.

TobiasLj 2022-09-28

Håller med @SocialGimp . Kan se vissa fördelar men än mer nackdelar, vet inte hur många växelöron jag fördärvat genom åren. Hade varit riktigt trist om varje kostade som en ny bakväxel eller än värre som en ny ram...

NickPick 2022-09-28

Växeln såklart! Det är där pengarna finns.

SocialGimp 2022-09-28

Men...men...varför är det inget växelöra på nya AXS? Vad är det man vill ska gå sönder först nu då?

howsyourdad? 2022-09-28

Ses på söndag då!

Glisseur 2022-09-28

Jag har hittat en rock slab till dig uppe vid 1000-metern.

howsyourdad? 2022-09-28

Good article , like the format!