Cykelsnack: 4 VM-guld på ett år, höstcykling och jakten på Loic Bruni

Datum:
09 oktober 2022 23:57

Happyrides svep över cykelvärlden tar oss till en fyrfaldig världsmästare på grusigt underlag och en femfaldig dito på jakt, bland annat.

PFF vinner sitt fjärde guld för året – på grus

 

View this post on Instagram

 

A post shared by UCI (@uci_cycling)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by UCI (@uci_cycling)

Fransyskan Pauline Ferrand Prévot har haft ett närmast osannolikt år på två hjul 2022. Tidigare den här säsongen tog hon hem guld i VM i XCO (”vanlig MTB cross country), XCC (shorttrack XC) och XCM (långlopp i cross country). Nu i helgen fullbordade hon en historisk kvadrupel när hon vann tidernas första VM i gravel i Italienska Veneto och sin fjärde regnbågströja under samma kalenderår, makalöst. Segern satt dock hårt inne och det krävdes en spurtstrid mot Schweiziskan Sina Frei innan guldet blev franskt. Värt att notera är att topplaceringarna dominerades av XC-cyklister och att det här är Ferrans Prévots tionde VM-guld som cyklist.

Belgaren Gianni Vermeersch tog hem guldet i herrklassen, en klass som till skillnad från damerna dominerades av landsvägscyklister.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by UCI (@uci_cycling)

Vad tycker för övrigt Happy-galleriet om ett VM i gravel? Är allt förstört nu? Igen… Eller var det oundvikligt att även gruscyklingen skulle gå den vägen?


Liftarna snurrar fortfarande

Efter att både Åre och Vallåsen slagit igen liftarna för säsongen är Järvsö och Kisa MTB Park dom ”enda” större cykelparkena i landet som fortfarande håller sin liftburna cykling öppen. Kisa siktar på att köra till slutet av november medan Järvsö siktar på att hålla öppet till 6 november om snön behagar hålla sig borta tills dess.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by KISA MTB PARK (@kisamtbpark)


Loic Bruni jagar ikapp 150 cyklister

Fartfantomen Loic Bruni vann för någon månad sedan hem sitt femte VM-guld i downhill i en historisk batalj på hemmaplan i Les Gets –  en tävling där samtliga placeringar i herrklassen ockuperades av fransmän. Helgen som var tog han sig an en helt annan utmaning, nämligen att försöka köra om 180 andra cyklister under tävlingen Red Bull Campo i Mandelieu-La Napoule utanför Cannes på den Franska rivieran. Hur det gick? Kolla in videon:


Åre Bergscyklister hyllas

Ok, det här kan anses som jäv eftersom undertecknad är involverad i klubben i fråga men det struntar vi i just nu, för i dagarna tilldelades cykelklubben Åre Bergscyklister ”Årets utmärkelse 2022″ av Åre by- & turistförening” för sin ungdomsverksamhet under den senare föreningens årsmöte på Hotell Granen. Motiveringen lyder:

”Under snart tre decennier, har föreningen, genom stor entusiasm, glädje och vilja skapat en långsiktigt hållbar aktivitet som kommit för att stanna. Successivt och med en klar vision har föreningen med hjälp av sina medlemmar skapat arenor av högsta klass och till stor del bidragit till Åres sommarprodukt. Föreningen är under konstant utveckling och fortsätter år efter år att skapa meningsfulla och givande aktiviteter för Åres barn och ungdomar.

Åre by- och turistförenings utmärkelse år 2022 går till Åre Bergscyklisters barn & ungdomssektion.”

ÅBC har under åren arrangerat VM i mountainbike 1999 tillsammans med åtskilliga NM och SM, samt ligger bakom Åre Bike Festival och den relativt nystartade verksamheten ÅBC Kids. Men trots att klubben funnits sedan 1996 och att Åre som by under den tiden växt till att bli Sveriges kanske största turistdestination för cykel har det här med att cykla på stigar både utförs, uppförs och slättförs inte alltid setts med blida ögon i trakten. Och att nu en anrik förening som bildades 1913 väljer att uppmärksamma klubbens gärning för dalgångens unga cyklister är större än vad många kan ana, helt enkelt att det numera är att anse som en fullt accepterad företeelse.


Team Sweden sexa i världen

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Oliwer Kangas (@oliwerkangas)

Förra helgen kördes avslutningen av 2022 års Enduro World Series, lagtävlingen Trophy of Nations i sportens hemort, Finale Ligure i Italien. Team Sweden hade stora meriter att leva upp till då man tog hem ett suveränt silver senaste tävlingen kördes 2019. I år bestod laget av Oliwer Kangas, Zakarias Blom Johansen och Adam Larsson som efter en lång dag med stenhård racing på några av världens bästa och mest tekniska enduroleder körde in på en klart godkänd sjätteplats. Då ska man vara medveten om att förra årets total-nia i EWS, Robin Wallner numera är cykelpensionär och istället ägnade sig åt att skruva på Zakkas cykel i egenskap av teamchef för Ibis Racing. Kanske ångrar han sig att han inte försökte sno åt sig en plats i laget…

Team New Zeeland vann herrklassen medan Team France (inte helt otippat) vann damklassen. Det svenska damlaget med Filippa Ring, Evelina Davidsson och Irma Johanson körde in på en åttondeplats.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Filippa Ring (@filipparing)

Ta del av Happyrides nyhetsbrev med spännande nyheter!

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.

Senaste kommentarer

howsyourdad? 2022-10-17

Quality content som vanligt!