Sponsrat innehåll från Bergslagen Cycling

De 5 bästa områdena för MTB och gravel i Bergslagen Cycling

Datum:
06 maj 2021 16:30

Bergslagen Cycling bjuder på hundratals mil cykelleder på stigar och vägar som använts i århundranden för gruvor och järnbruk. Men också stora naturupplevelser i bergsområden och vildmark som ligger närmre än du tror. Låt oss ta er med till fem av de bästa platserna att utgå ifrån.

Intro: Vad är Bergslagen Cycling för påfund?

Bergslagen Cycling har vuxit till att bli Sveriges ledtätaste cykelområde. Centralpunkten är slottsstaden Örebro och området sträcker sig från Tiveden och Vätterns stränder i söder till Kloten och Hjulsjö vid gränsen till Dalarna i norr.

Det centrala läget mittemellan Stockholm och Göteborg gör området fint för såväl en weekend som en hel semestervecka. Checka in på ett cykelvänligt boende där du kan förvara och tvätta cykel din hoj, samt få lokala tips. Rolig cykling finns överallt i området Bergslagen Cycling och för att få översikt använder många den nylanserade webbkartan på bergslagencycling.se.

Bergslagen CyclingFrån Rusakulans utkiksplats ser man långväga över landskapet.

Området Bergslagen Cycling växer ständigt med nya stigar för mountainbike, nya rutter på härliga grusvägar för gravelåkarna, samt tips om sköna landsvägssträckor för dig som vill blåsa med maximalt och slicka asfalt i bästa aero-position eller bara – lika slött som gött – njutcykla långsamt genom det svenska lanskapet.

Bergslagen CyclingGrusvägar som gjorde för goa turer.

Fler och fler hittar till området Bergslagen, nya pärlor plockas fram i de djupa skogarna. Till sommaren 2021 utökas de 130 lederna med ytterligare ett tjugotal. Men var ska man börja i detta myller av cirka 450 mil (!) leder totalt?

Tillsammans med Simon Tullstedt från Bergslagen Cycling hjälper vi dig att hitta rätt i ett av landets fetaste cykelområden. Här nedan tipsar vi om 5 olika områden som ingår i Bergslagen Cycling: Hjulsjö, Kilsbergen,  Tiveden, Kloten och Kvartorpshögen.

Bergslagen CyclingGlöm icke att pausa och vila en stund.

1. Hjulsjö – snabba stigar och finfika

Vem skulle tro att en liten gruvby mellan Grythyttan och Kopparberg skulle bli ett riktigt MTB-mecka? Hjulsjös signum är de snälla, snabba, sandiga stigarna som slingrar sig över sandåsarna i Fredsdalen, men här finns också en hel del längre kuperade leder på varierat underlag och ett par intensiva svarta leder. Precis som på många av Bergslagen Cyclings startplatser finns också en rejäl teknikbana. Även grusfantaster har ett par ledalternativ och området nordöst om Hjulsjö mot Nittälven är ett riktigt grus-paradis.

Bergslagen CyclingAtt stanna till vid ett av fiken i och runt Hjulsjö är obligatoriskt. Här är mat och fika av högsta klass. Att det bara är ett par mil till gourmetropolen Grythyttan märks tydligt.

Hjulsjö ligger längs väg 63 och till sommaren har byalaget ordnat betydligt fler parkeringsplatser runt spårcentralen. Det finns ett flertal boenden i och runt Hjulsjö och ett antal ställplatser för dig som kommer med husbil-/vagn. Du kan hyra cykel av byalaget eller i närbelägna Nyhyttan.

Bergslagen CyclingVäl utmärkta snabba sandiga stigar gör cyklingen till en fröjd. När du kört några varv på de milslånga röda lederna hittar du snabbt din egen favoritkombo.

Missa inte kaféerna Hjulsjö 103 och Bredsjö Ostcafé som ligger längs med lederna och serverar fika av högsta klass och enklare lunch. Kommer du vår eller höst har de ofta tid att berätta varför det smakar så otroligt gott. Kommer du mitt i sommaren får du förmodligen nöja dig med att det gör det.

2. Kilsbergen – höjdmeter och utsikter

Kilsbergen kallas också “de blå bergen” och ligger bara ett par mil väster om Örebro. Bergskedjan utgjorde en gång i tiden strandlinjen till det väldiga Yoldiahavet och de otaliga små bäckar och strömmar som rinner nedför branten gav kraft till hyttor och hammare under flera hundra år.

Bergslagen CyclingDe gamla strandlinjerna från Yoldiahavet är perfekta som rock gardens emellanåt på flera av de svarta lederna i Kilsbergen.

Idag är Kilsbergen en friluftspärla med MTB-leder som sträcker sig från den välbevarade bergsmansbyn Pershyttan strax sydväst om trästaden Nora till de dramatiska branterna i Lekeberg. Flera av lederna tar dig upp och ner för bergskedjan vilket ger tillräckligt med puls och adrenalin för de flesta. Många leder här är tuffa och kräver både teknik och kondition men det finns också ett flertal betydligt enklare familjevänliga leder.

Bergslagen CyclingKilsbergen är perfekt kuperade för att cyklingen ska bli precis lagom skitjobbig emellanåt. Lederna är väl utmärkta från tydliga startpunkter. Här vy från Kottaberget ner mot sjön Vikern.

Ånnaboda är Kilsbergens naturliga centralpunkt och har både servering, camping, boende och cykeluthyrning. Hit tar du dig enkelt kollektivt från Örebro. Perfekt för dig som saknar bil och kan tänka dig att hyra cykel. Både i Lekhyttan och Nora finns flera bra boende- och matalternativ. Men är Noraglass, glassen på Berga gård eller fårglassen från ”En får tacka” godast? Därom tvista de lärde.

Mer om Kilsbergen som är Ånnaboda, Pershyttan och Lekeberg

3. Tiveden – trolsk nationalpark

Tiveden var en gång i tiden den farliga passagen mellan Svealand och Götaland. Om inte rövare låg i bakhåll bakom de stora stenblocken var det väl för att trollen hade jagat bort dem. Idag är Tiveden en extremt populär nationalpark som lockar vandrare från när och fjärran. Cyklingen får i år ett rejält lyft med ett tiotal nya leder för MTB och vanliga turcyklister.

Bergslagen CyclingDet finns otaliga grejer att stanna och kika på i Tiveden. Här är jättekastet Junker Jägares sten, ett 15 meter högt stenblock som står på högkant mitt i skogen.

Till Tiveden tar du dig via Laxå eller Askersund, där du kan ansluta ner mot parken på cykel eller köra vidare. En stor fördel med att Cykla i Tiveden är att du slipper trängas på de välfyllda parkeringarna i parken, istället kan du  ansluta från ytterområdena och bekvämt hoja in till den magiska naturen. Lederna utvecklas just nu och beräknas vara klara i slutet av maj 2021.

Bergslagen CyclingDen osannolika stranden Vitsand mitt i Tivedens djupa skogar bjuder in till ett svalkande dopp efter en lång tur på cykel.

I och runt Tiveden finns boende på camping, i stuga eller vandrarhem. Mitt i parken finns också ett gäng spektakulära glamping-tält precis vid sjön Trehörningen. Fika finns vid Tivedstorp, Ösjönäs och i Tived som har sitt eget kafferosteri och sommarrestaurangen Luripompa som langar burgare och öl till hungriga cyklister.

Mer om cyklingen i Tiveden

4. Kloten – kompromisslöst vildmarksgrus

Kloten är en stor skyddad vildmark i gränslandet mellan Västmanland, Örebro och Dalarnas län och området osar äventyr. En gång var Kloten hjärtat av den extremt framgångsrika Grängesbergskoncernen. Idag är industrin långt borta och naturen ständigt närvarande i det stora området. Här finns ett gäng långa leder som passar grusvägscyklister och vildmarksfantaster, men också otaliga möjligheter att kombinera ihop sina egna äventyr.

Bergslagen CyclingBergslagen är fyllt av minnen från gamla bruk, de snygga slaggstenshusen finns överallt. Här i Nyfors, en av få byar i den stora vildmarken runt Kloten.

Förutom vissa möjligheter att äta i Kloten och Malingsbo är det medhavt käk i vindskydd som gäller. Du som vill ha ett äventyr light kan övernatta halvvägs längs Nyforsleden. MTB-cyklister som vill blanda Klotens vildmark med skön stigcykling kan testa de pinfärska lederna i Ramsberg någon mil söder om Kloten.

Bergslagen CyclingEtt dopp i Skräddartorpsfallet är ett måste en varm dag, tyvärr blev det påklätt när Bergslagen Cyclings projektledare skulle plåtas den här gången.

En riktig pärla är vattenfallet vid Skräddartorp som lockar till att dra av cykelbyxorna och glida ner i den mjuka forsen.

Mer om cyklingen i Kloten

5. Kvarntorpshögen – brännhet utförskörning

Den ständigt brinnande slagghögen i Kvarntorp är en rest från oljeskifferutvinningen under andra världskriget. Hundra meter över Närkesslätten reser sig den rykande, bitvis stinkande högen som huserar en skulptur-utställning, en liftburen downhillanläggning och framåt sommaren en nyöppnad gelato-kiosk med grym utsikt.

Bergslagen CyclingDen röda askan är Kvarntorpshögens signum och ger en grym cykelupplevelse på downhill-lederna som växer fram på den brinnande högen.

Från högen utgår också tre plattare leder som tar dig genom ett härligt post-apokalyptiskt landskap fullt av historia. Lederna har en helt annan karaktär än många andra MTB-leder i området. Att avsluta en cykling i Kvarntorp med en tur upp på högen i solnedgången är obligatoriskt.

Bergslagen CyclingSolnedgången från skulpturparken på toppen av den hundra meter höga slagghögen är massiv. Sommaren 2021 öppnar här en äkta italiensk gelateria.

Bor gör du i Hällabrottet eller huvudorten Kumla, som ligger smidigt till med både tåg och bil. Det finns även några ställplatser vid Kvarntorpshögen. Gelato-haket på toppen serverar även foccacia och den gamla personalmatsalen Trilobiten i Hällabrottet har tagits över av en erkänd krögare.

Mer om cyklingen i Kvarntorp

Sveriges bästa digitala cykelkarta?

Inför säsongen 2021 har Bergslagen Cycling storsatsat på en mobilanpassad webbkarta där alla leder finns samlade och beskrivna med digitala ledbeskrivningar, höjdkurvor, GPX-filer, bilder med mera.

Här hittar du också boenden, fik, restauranger, cykeluthyrningar och annat som kan göra besöket till Bergslagen Cycling! Varmt välkommen och hoppas du hittar många nya favoriter hos oss!
/Bergslagen Cycling

Cykling i inboxen

Missa inte det senaste från Happyride, signa upp dig på vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kommer max en gång i veckan.
  • Sponsrade inlägg är en del av Happyrides annonserbjudande. Inläggen är framtagna tillsammans med kommersiella samarbetspartners. Om du har frågor kring sponsrade inlägg, hör av dig till martin@happyride.se
  • Taggar

    ,
  • Kategorier

    Sponsrat

Senaste kommentarer

C-dale 2021-05-16

Kan inte hålla med. Flacka stigar som går fram o tillbaka i en tallodling. Inget kul i min bok. Rörbäcksnäs är mer varierat o roligt.

Aron 2021-05-08

Hjulsjö är verkligen toppenfint, men det blir lite lurigt för den som kommer utsocknes ifrån att deras graderingar avviker så mycket från normen. Här finns inte en meter svart stig och knappt något som ens med god vilja kan klassas som rött heller. ...

tobo 2021-05-07

Hjulsjös stigar påminner om Rörbäcksnäs, dock är Hjulsjö ett snäpp bättre.

Cinder2i40 2021-05-07

Riktigt intresserad av de nya lederna i Ramsberg. Får försöka hitta en bra transportstig från Lindesberg.

Oskar 2021-05-07

Hjulsjö verkar mkt sympatiskt, är det lämpligt med ht där?