Ett hårresande studiebesök med Matthias på Gothenburg Hardline

Datum:
26 november 2021 15:12

Den duktiga och modiga cyklisten Matthias Göransson (fd Fallermo) i Göteborg är tämligen sugen på att hitta nya utmaningar. Förra sommaren röjde han tillsammans med några vänner den kniviga linjen ”Gothenburg Hardline”. Vi skickade en fotograf på studiebesök med Matthias i friluftsområdet Paradiset, Partille precis utanför Göteborg för att berätta om en av Sveriges mest tekniska och utmanande stigar.

Så då var det dags för mig att få se en av de mest utmanade linjerna i Sverige för MTB. Jag möter upp med Matthias Göransson (fd Fallermo) i Partille, strax utanför Göteborg, på en parkeringsplats i ett litet industriområde. Kalendern visar sluter på oktober 2021.

Mikael JosefssonMatthias Göransson gillar Göteborgsskogarnas kuperade terräng.

Naturen och skogen tornar upp sig precis i anslutning till parkeringen och det är inte svårt att se vem Matthias är… Hjälm och glasögon är redan på och han hoppar glatt ut sin bil med ett härligt leende. Efter att vi hälsat på varandra drar Matthias iväg med mig upp i skogen på väg till toppen av ”Hardline”. Jag har 12 kilo kameror och objektiv att släpa upp, men det går. Dagen vi valt är fantastisk med sol, vindstilla och den där speciella höstluften som doftar skog och natur.

Mikael JosefssonMatthias Göransson (fd Fallermo) är en jäkel på att hoja och har en rejäl portion guts därutöver.

Väl på toppen så visar Mattias på ”droppet” vilket för mig verkar vara mer lämpat för klättring med rep och säkringar. Men med ett brett leende och några ord om var leden går ner sätter sig Mattias på cykeln och gör ett första dropp.

Jag har satt mig vid sidan för att försöka få med vinkeln på hur brant det är men svårigheten med stillbild är att få med just vinkel på stupet.

Mikael JosefssonDjävulsbranten 666 är en av utmaningarna på Gothenburg hardline.
Mikael Josefsson”Commitment” är något man behöver om man ska köra Gbg Hardline.
Mikael JosefssonMatthias fick köra djävulsbranten 666 gånger för att få till alla bilder.

Efter ett antal åk, jag behöver bilder i olika vinklar, nerför branten så rör vi oss vidare ner längs leden och det dröjer inte många meter förrän vi möter på nästa krux.

Mikael JosefssonMatthias har fin balans.
Mikael JosefssonEn höger sväng för Matthias, sen en wheelie ut så sitter landningen fint.
Mikael JosefssonLilla djävulsbranten 333.

Igen så tittar jag på Matthias och börjar på riktigt undra om mannen är galen eller en guru på det han gör. Sanningen ligger vill i båda de sakerna.

Efter att ha tagit bilder i olika vinklar så börjar jag förstå hur man faktiskt kan cykla i skogen om träningen finns där. Matthias inger ett konstant lugn och ler mest hela tiden när han visar på hur och var man skall ta sig ner.

Mikael JosefssonLugn som en filbunke, skicklig som en guru.

Jag själv bubblar inombords och är lite lätt chockad över vad jag just har sett. Jag har ingen direkt erfarenhet av den här typen av cykling och det kan vara en förklaring. Mina fasta punkter på dagen är mina kameror men framförallt är det Matthias som hjälper mig. Det är bra inspel på vinklar och tankar på hur bilder kan tas och det är ett härligt lugn kring plåtningen.

Mikael JosefssonRemsor av vanlig stig finns så klart på Gothenburg Hardline.

Återigen packar jag ihop mina grejer och vi fortsätter några meter till innan nästa svårighet möter oss. Samma procedur igen när Mattias visar var han ska åka (jag har slutat ifrågasätta) och han kör på några repor. Så här fortsätter dagen och timmarna bara rusar iväg.

Solen är på väg ner och vi kommer snart ner i terräng där skogen släpper igenom allt mindre ljus. Och åkningen blir av en annan karaktär där stup har ersatts av slingriga stigar och balansåkning på stockar.

Mikael JosefssonUtmaningarna bokstavligen stockar sig på Gbg hardline.
Mikael JosefssonStocken på hardline kräver sin cyklist.

Men för … Matthias tänker jag när vi kommer fram till en mur… Vid slutet av muren så är det ett litet dropp som i sig kanske inte är så farligt men det kräver fart. Det är väl därför tur att hojen har el så att Matthias får nödvändig hastighet för sin flygtur. 

Mikael JosefssonVid muren är det bra att ta rejält med fart…
Mikael Josefsson…om man inte vill landa i motlut.

Sista repan ner är snabb och smal men den verkar vara ”enkel” i sammanhanget mot vad som var längre upp. Men det är väl nu jag inser att jag efter några timmar med Matthias har flyttat mina ramar för vad som är enkelt… Hur som helst så hinner vi med ett par sista tagningar innan solen försvinner och vi stannar till nere vid ett staket är linjen tar slut. Färdigt för idag.

Mikael JosefssonMagsikt sista ljus i Partilles skogar utanför Gbg.

När jag sitter i bilen på väg hem så slår det mig att jag återigen har haft turen att få träffa en person som brinner för sin sak. Jag känner bara en enorm värme och faktisk en stor nyfikenhet på vad som driver Matthias i sitt åkande. Jag hoppas våren kommer snart så att vi kan ses igen och ta mer bilder och prata vidare om livet och nästa projekt. För mitt intryck är att det alltid finns ett projekt på gång när det gäller Matthias Göransson.

Mikael JosefssonMannen med projekt, Matthias Göransson.

Jag ser fram emot att få se den nya linjen det ryktas om och framförallt att få hänga med Matthias igen, ber att få återkomma till den nya linjen i nästa reportage här på Happy.

PS. Det är fler som fixar Djävulsbranten, tex Matthias två cykelkompisar. Bildbevis nedan. DS.

Ta del av Happyrides nyhetsbrev med spännande nyheter!

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.

Senaste kommentarer

Vallev 2021-12-13

Ja i Boba fett finns det några branta saker men Tänkte mer på att det inte finns i hövding och bongo. Första gången jag såg Boba fett så klev jag av cykeln och klättrade ner. Men nu har jag cyklat dom några ggr. 528318

WAKIdesigns 2021-12-13

Andra rockroll efter step-up:en på Boba-Fet är rätt brant. Inte lång men man får samla tankar ihop lite, även på 29:a.

Vallev 2021-12-13

Om du ändå ska ut till Mölnlycke och köra Boba fett så kan du kolla på King of Bongo och Fet Hövding. Inga läskiga branter men fina hopp och drop. https://www.trailforks.com/trails/fet-hovding https://www.trailforks.com/trails/king-of-bongo-212057...

WAKIdesigns 2021-11-27

Omöjligt att förklara vart ligger vad, det finns en del branter i Delsjön, ÄGB, Lackarebäck. Men inget är så brant. Det är nästan som att du måste kunna droppa in i brantaste bowl/quarters i Bergakungen skatepark att kunna säga “I got this” för Har...

MagerValp 2021-11-27

Oj den såg ju riktigt smaskig ut. Från filmerna gissar jag att ett par features på den ligger lite över min förmåga, men det får bli ett besök till våren och reka lite. Har vi några fler fina byggen i Göteborgstrakten med skoj features?

WAKIdesigns 2021-11-27

Skribenten ville vara flamboyant dramatiskt. Hardline har inget att göra med Enduro och kan köras på med en XC hardtail om någon har noll koll och tror att så kan man vara en hjälte. Inget att rekommenderas dock. Hardline är en äkta oldschool fre...

Laan84 2021-11-27

Jo antagligen, har själv varit med när det har fotats på både skidor (alpint offpist) och cykeltrial för länge sedan och det ser alltid mycket mesigare ut på bild.

Jolinwood 2021-11-26

”en av Sveriges mest utmanande ednurolinjer.” Skulle vilja se ESS köra den banan😹 Laan84: ser det smått brant ut på foto så är det svindlande på plats🤷‍♂️

Laan84 2021-11-26

Någon som varit där och tittat? Tycker att det är väldigt svårt att bedöma hur det är utan att själv vara med.