Fler cyklar och färre bilar i New York på grund av corona

Datum:
17 mars 2020 17:16

Nu rapporterar amerikanska medier att det nya coronviruset och de påföljande politiska restriktionerna tillsammans har gett the Big Apple något av en cykelboom .

I spåren av corona-krisen har vissa positiva sidoeffekter noterats i New York. Stadens transportmyndighet såg redan i mitten på förra veckan att cykeltrafiken på broarna som binder samman Manhattan till Brooklyn och Queens hade ökat med 50 procent jämfört med förra året.

New Yorks cykeldelningsprogram ”Citi Bike” som drog igång 2011 har också fått ett uppsving, med omkring 67 procent jämfört med samma period i mars förra året, berättar amerikanska nyhetsmediet Grist.

Samtidigt som cyklingen ökat i New York har den motordrivna trafiken under rusningstid minskat med cirka 15 procent förra veckan, jämfört med samma vecka för ett år sedan. Mindre avgaser för cyklisterna, färre bilar att trängas och kollidera med.

Det ska tilläggas i sammanhanget att New York har haft en ovanligt varm vår, vilket delvis kan hjälpa till att förklara det ökade cyklandet. Tunnelbana och bussar är också något som New York-borna givetvis inte använder i samma utsträckning som före pandemin. Hur som helst är nyheten om fler cyklar och färre bilar något som ger världsmetropolen lite grönare och mindre bullriga gator.

Cykling i inboxen

Missa inte det senaste från Happyride, signa upp dig på vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kommer max en gång i veckan.