• Billig riktig cykel-P7:a från DX! (sammanfattning i första posten)

  Av:
  jesster73
  Edit: Rätt rörig post, allt har lagts till i ungefär kronologisk ordning (utom dessa meningar). För köprekommendation, scrolla längst ner.

  http://www.dealextreme.com

  En billig, P7-baserad cykellampa. Batteripack med 4 st 18650-celler ingår.
  Köp innan de tar slut.

  Samma, men med 3 lägen (hi-med-low) i stället för 2. Tyvärr även ytterligare ett blinkläge.
  http://www.dealextreme.com

  Edit: Eller samma lampa som den första, men med både hjälmfäste och styrfäste, rekommenderas:
  http://www.dealextreme.com

  Utan hjälmfäste, men med batteri med liten LCD-display som visar batteristatus
  http://www.dealextreme.com

  Ny modell september 2010:
  http://www.dealextreme.com
  Verkar vara samma diod, men lite annorlunda lamphus. Samma batteri som ovan, med LCD.
  Inget hjälmfäste. Jag vet inget om ljusstyrka/ljusbild/byggkvalitet jämfört med gamla lampan.

  Den här adaptern behövs också:
  http://www.dealextreme.com

  90 cm förlängningssladd kan vara bra om man har lampan på hjälmen, då originalsladden är lite kort. Funkar bra, men jag skulle inte lita på att kontakterna är vattentäta:
  http://www.dealextreme.com
  100 cm dito, lite dyrare och ser lite mer gedigen ut, möjligen mer vattentät än ovantående, men jag har dock inte testat denna:
  http://dealextreme.com

  25 cm grensladd för att köra 2 lampor på samma batteri (samma ljus men halva brinntiden). Tillräckligt lång för att man ska kunna ha batteriet i ryggfickan:
  http://www.dealextreme.com
  Dito men längre (100 cm):
  http://www.dealextreme.com

  Lösa hjälmfästen, smäll dit en på snowracerhjälmen också:
  http://www.dealextreme.com eller
  http://www.dealextreme.com

  Batteriet räcker ca 3 timmar på max, om det till äventyrs inte räcker finns det extra här:
  http://www.dealextreme.com

  Eller här, dyrare men med liten LCD-display:
  http://www.dealextreme.com

  Samma lampa, lite dyrare, men de verkar kolla så att grejorna funkar innan de skickas:
  http://www.geomangear.com

  Engelsk site, också den lite dyrare, säljer bl.a. lösa lampor för 35 pund:
  http://www.magicshineuk.co.uk

  Du som redan köpt en, hur funkar den? Berätta här:
  http://happymtb.org

  Edit igen:
  Jaha, ett halvår senare börjar det väl bli dags för en kort sammanfattning.
  Japp, lampan är det nya svarta, och precis så bra som det låter.
  De tveksamheter som fanns angående kvaliteten har väl delvis kommit på skam, det verkar som att de allra flesta som beställt lampor fått fungerande grejor. Av 54 levererade lampor i skrivande stund har 6 st krånglar, dvs 11%.
  Om jag förstått saken rätt var de första sändningarna sämre, med dåliga lödningar och brist på kylpasta. Dessa problem verkar vara lösta nu.

  Överlag verkar folk mycket nöjda. Ljusbilden är egentligen inte helt optimal för MTB-åkning då spoten är onödigt smal och stark. Å andra sidan är spillljuset både brett och ganska starkt, det är mest att spotljuset är onödigt och kunde använts bättre.
  Landsvägsåkarna verkar dock helnöjda med ljusbilden (även om mötande trafik inte alltid håller med).
  Vill man modda verkar det inte jättesvårt, den här linsen verkar funka bra:
  http://www.led-tech.de°-LT-1472_1_45.html
  eller motsvarande 25-graders. (Klipp o klistra, länkning gillar tydligen inte gradtecken)
  Lampan ger runt 700 lumen (teoretiskt), vilket är lite mer än en Silva 478 och lite mindre än en Hope pro 4. 900 eller 1200 lumen, som det står på kartongen, är rena fantasisiffror. Mer om det längre ner.

  Lamphuset är inte helt vattentätt, det lär kunna läcka både vid glaset och där sladden går in. Det ena går att lösa med bättre O-ringar och det andra med lite silikon.
  Dessutom kan batteriet behöva tätas med lite krymptejp. Själv har jag dock kört lampan helt omoddad i ösregn utan några som helst problem, ingen imma på lampglaset, så det kanske är overkill.

  Sladden är lite kort om man har lampan på hjälmen, 68 cm. Antingen har man batteriet högt upp i camelbacken, på axelremmarna, eller så köper man en förlängningssladd enligt ovan.

  Det största problemet åtminstone sista tiden har varit den långa leveranstiden från DX. 1 månad verkar legio, en del har väntat 2 månader.

  Just nu (december 2009) finns det egentligen inga bra alternativ i samma prisklass på marknaden.
  Det börjar dyka upp dedikerade cykellampor med P7-dioden. Lupine Tesla, som är lampans förebild om man ska uttrycka sig försiktigt, har samma diod, men den kostar 3-4000. Byggkvalitet och framförallt support är förstås mycket bättre hos Lupine. Nukeproof har just släppt en P7:a, den kostar 200 euro, men jag vet inget om den.

  LED-utvecklingen går fort, och mer effektiva dioder än P7 finns redan på marknaden. Vi har sett små nätta hemmabyggen med över 2000 lumen, men ingen verkar ha börjat serieproducera än.
  Jag skulle bli förvånad om kineserna inte knåpat ihop något inom ett halvår.

  Edit: Nähä, i november 2010 finns det fortfarande inga alternativ i samma prisklass. Dock har de stora tillverkarna kommit ikapp och i många fall gått om vad gäller ljusbild och total ljusmängd. För ett år sedan kunde den konkurrera med de bästa lamporna på marknaden vad gäller ljusmängd, men så är det inte riktigt längre, 1000-1400 lumen är inte ovanligt nu, men då brukar de kosta 4000 och uppåt.
  I ljus per krona leder DX-lampan nog fortfarande.

  Har jag missat något eller fått något om bakfoten så säg till.

  Edit igen: HåkanC har knåpat ihop en guide om hur man avskärmar lampan för att inte blända bilister. Nästan nödvändigt på landsväg, men förmodligen bra även i skogen, så man inte slösar bort en massa ljus på att lysa upp trädkronorna:
  http://happymtb.org
  Alternativt sätt:
  http://forums.mtbr.com
  Då blir det så här bra ljusbild:
  http://forums.mtbr.com

  MTBR:s test av lampan:
  http://www.youtube.com

  Jämförande test mellan flera pannlampor på svenska marknaden. Lampan kallas här Mila DXL och kostar 1800 kr...
  http://www.lampspecialisten.se
  Enligt deras sätt att mäta ger den 363 lumen, jag har sett 550 ärliga någon annanstans. Alla (utom Petzl) verkar överdriva.
  Förresten: gillar man inte att internetshoppa, men inte heller vill betala 1800 för en kineslampa med ett Milamärke på, så säljer XXL dem för en lusentapp.

  Nyare lampa, en P7:a och 2 XP-E. Nästan dubbelt så dyr. Ljusbilden ser trevlig ut för MTB, men totala ljusmängden är mindre än för lamporna ovan då den inte driver huvudled:en, P7:an, tillräckligt hårt. Rekommenderas ej, men här är den hursomhelst:
  http://www.dealextreme.com
  Även den säljs hos XXL, för 1400 kr. De säger att den ger 1400 lumen. Ta bort ettan så stämmer det kanske bättre...

  Ny lampa med bara en XP-E (betydligt mindre ljus och sannolikt smalare ljusbild), HåkanC skriver om den här:
  http://happymtb.org

  Ny lampa på DX januari -11: http://www.dealextreme.com
  Sannolikt samma som den som säljs på Ebay, alltså en kopia på Magicshinelampan, som i sin tur är en kopia på Lupine Tesla...
  Verkar vara av sämre kvalitet, jag skulle undvika den.

  Ännu en ny lampa januari -11: http://www.dealextreme.com
  Verkar mer lovande, ser gedigen ut, men jag har inte hört något om den. Observera att varken battericeller eller laddare ingår. Bara styrfäste. Finns i ett par varianter inklusive en med MC-E-led istället för P7:a. Om jag förstått saken rätt ger MC-E en aning mindre ljus, men är i gengäld lite mer energieffektiv, någon får rätta mig om jag har fel.

  Ny lampa mars -11: http://www.dealextreme.com
  Samma lamphus, men med den nya XM-L-dioden. Den ger som mest 1000 lumen om den drivs på rätt sätt, men framför allt är det den led som ger mest ljus per watt just nu. Verkar väldigt lovande alltså, men vi får se när recensionerna börjar ramla in. Batteriet ser lite annorlunda (bättre tätat?) ut, och bara styrfäste verkar ingå.

  Ytterligare en ny lampa, batteri och laddare ingår. 4 st XP-G, 1600 lm enligt beskrivningen. Drygt 1000 hederliga kanske? Ser riktigt, riktigt bra ut på pappret, men tyvärr rätt dyr. De som har testat den verkar supernöjda. Brett, jämnt, starkt ljus, perfekt för MTB-styret:
  http://www.dealextreme.com
  XXL har även denna, lär kosta 1500 kr.
  Finns även lite billigare och med 3 dioder. Lite längre batteritid:
  http://www.dealextreme.com

  Nya lampor Juli -11:
  4 st som liknar ursprungslampan. Alla har hjälm- och styrfäste. Batteri och laddare ingår. Nummer 1, 3 och 4 har XM-L-dioden, nr 2 har den äldre P7:an. Nummer 4 verkar sakna tygfodral till batteriet.
  Satsa på 1 eller 3 således.
  Vad tillför dessa ny lampor som de tidigare inte har då? De är betydligt billigare, 44 dollar är bara drygt halva priset jämfört med ursprungs-P7:an jag länkade till först, och XM-L-dioden är som sagt ljusstarkare och effektivare än P7:an. Litet observandum är att de har slät reflektor, vilket betyder att ljusbilden är lite tightare än på tidigare lampor med gropig reflektor (går lätt att fixa till, se längst ned). Observera vidare att förlängningssladdarna högre upp inte passar dessa lampor, men om jag har förstått saken rätt har dessa lampor lite längre sladd (130 cm) än "ursprungslampan". Enda lösningen just nu, om man ändå måste ha längre sladd, verkar vara hemma-mek.
  1: http://www.dealextreme.com
  2: http://www.dealextreme.com
  3: http://www.dealextreme.com
  4: http://www.dealextreme.com
  Edit: Nu även i vacker rött:
  http://www.dealextreme.com
  Alternativ variant, samma diod:
  http://www.dealextreme.com
  Finns även med gamla P7-dioden, om man är nostalgiskt lagd.

  Ny lampa november -11:
  http://www.dealextreme.com
  Styrlampa med XM-L-diod och 2 st XP-E-dioder, för bredare ljusbild. Rätt dyr, och konceptet har prövats förr med rätt risigt resultat, se högre upp i posten. Problemet med den äldre lampan (med en P7:a som huvuddiod), var att huvuddioden inte drevs tillräckligt hårt, och den totala ljusmängden blev lägre än för de mycket billigare singellamporna. Därför skulle jag nog vänta med denna tills tester har börjat dyka upp. Annars kan ni ju alltid chansa, om ni känner er särskilt lyckosamma. Well, do ya, punk?

  Dedikerade cykellampor med XM-L-dioden börjar poppa upp runtom på nätet. På E-bay finns ett gäng, och även på diverse kinesiska sidor förutom DX.
  Här är ett exempel på en styrlampa som åtminstone på pappret ser riktigt bra ut. 2 XML-dioder i separata hus, en spot och en flood. Batterilåda verkar ingå, men batterier och laddare ingår sannolikt inte. Av/på och hel/halvljus på separata knappar. Det hela ser inte särskilt vattentätt ut, men jag kan ha fel. Köp, prova och återkom med recension, så uppdaterar jag:
  http://www.cnqualitygoods.com
  Kolla runt på den hemsidan, det finns rätt mycket intressant där, bl.a. XM-L-ficklampor för kaffepengar, med justerbar ljusbild.

  Edit igen: Såhär nästan två år i efterhand kommer jag på att jag har glömt det kanske viktigaste:
  Grejorna är INTE S-märkta, eller vad det heter nuförtiden. LiPo-batterier utvecklar (enligt någon säkert ytterst välinformerad random nätkälla) ungefär lika mycket energi som en sprängladdning i samma storlek, och olyckor har hänt.
  Tråd i ämnet:
  http://happymtb.org
  Annars kan man youtuba på lipo explosion eller liknande.
  Själv laddar jag bara när jag är hemma och är vaken.

  Köprekommendation for dummies, uppdateras när bättre lampor dyker upp: Om du inte orkar läsa hela tråden (förståeligt) eller ens hela denna posten (lite mindre förståeligt, tangerande lättjefullt), och bara vill ha ljus nog att skrämma ut varenda älg ur skogen till en överkomlig peng, köp detta:

  Edit oktober 2012: Glöm vad det stod här innan, just nu är det nog 2 av dessa som gäller, en för styret och en för hjälmen:
  http://www.ebay.com eller (troligen) samma lampa här http://dx.com
  Ger runt 1800 ärliga lumen per styck. De är inte perfekta, bl.a. är konstruktionen vad gäller ljusnivåerna lite märkliga, läs mer i HåkanC:s post här: http://happymtb.org , men just nu hittar åtminstone inte jag något på marknaden som ger mer ljus för samma peng. Verkar ha bra ljusbild för MTB, ca 2 timmars batteritid, och som grädde på moset ser det ut som om sladdar och batterier från era gamla omoderna Magicshine P7:or funkar! Adapter till svenska vägguttag ska ingå, åtminstone till ebay-varianten.
  Rattnalle har fixat lite jämförelsebilder här: http://happymtb.org

  Vill ni inte postordershoppa har XXL en del Magicshinelampor, som är trygga och bra köp. En sån här på styret: http://www.xxl.se och en sån här på hjälmen: http://www.xxl.se är en utmärkt combo om man är trygghetsnarkoman och måste ha svensk garanti, men man får mindre ljus för fyrdubbla priset jämfört med ebaylamporna ovan...

  Undrar hur många gånger man kan editera samma post förresten?
  Redigerad 37 gång(er). Senaste ändring 2013-05-27 23:13 av jesster73.

 • Re: Billig riktig cykel-P7:a från DX!

  Av:
  Toni
  En lampa är beställd :-)
 • Re: Billig riktig cykel-P7:a från DX!

  Av:
  Beeblebronx
  Tack för tipset.

  Jävlar vad prisvärt.
  dyrlampor med 6x P4:or som kostar 6000 spänn får sig en match av en 700 spänns lampa.

  fins den utan accar så jag kan köra mina silva 6V-accar.

  det blir två sånna på hjälmen och mina resterande 4st P7:or på styret :-)
 • Re: Billig riktig cykel-P7:a från DX!

  Av:
  ondisc
  +1
 • Re: Billig riktig cykel-P7:a från DX!

  Av:
  jesster73
  Jag är också sjukt sugen på 2 såna på hjälmen, men jag är i samma situation, 4 vanliga P7:or som ligger och dräller. Dessutom pank.
  Men det är verkligen löjligt billigt. Bara batterier och laddare skulle kosta typ 30 dollar på DX.
  Är den välkonstruerad lär den dessutom driva LED:en till dess fulla kapacitet, vilket de vanliga 1-batterilamporna inte gör. Den bör då ge i närheten av 900 riktiga lumen.

  Som sagt, rätt svårt att motivera att köpa en Tesla eller en Hope 4:a med den här på marknaden...
 • Re: Billig riktig cykel-P7:a från DX!

  Av:
  ondisc
  Njae. några 900lm blir inte, ty 2400mA "bara" är 600mA per die. kanske en 700-800lm max...
 • Re: Billig riktig cykel-P7:a från DX!

  Av:
  HåkanC
  jesster73 skrev:
  -------------------------------------------------------
  > Är den välkonstruerad lär den dessutom driva
  > LED:en till dess fulla kapacitet, vilket de
  > vanliga 1-batterilamporna inte gör. Den bör då
  > ge i närheten av 900 riktiga lumen.

  Troligen inte.
  En P7 kräver 2,8A för att ge 900lm, enl specen lämnar drivkretsen 2,4A

  Men den kan säkert lysa STARKT även med 2,4A, dessutom blir den inte lika varm och batterierna räcker längre.

  Men det är en US-kontakt på laddkabeln, en sån här kan vara bra att beställa oxå
  http://www.dealextreme.com

  OBS
  Eftersom frakten är gratis bör man beställa den i en separat order,
  DX håller gärna på leveranserna tills ordern är komplett

  > Som sagt, rätt svårt att motivera att köpa en
  > Tesla eller en Hope 4:a med den här på
  > marknaden...

  +1

  Hoppas bara att lampan är bra byggd och med en bra reflektor.  /Håkan
 • Re: Billig riktig cykel-P7:a från DX!

  Av:
  Kung Stalle
  Jag beställde en åxå men fan vet hur det där PayPal funkar?

  Tididgare har jag lixom "satt in" pengar på PayPal när jag skolat handlat men nu köpte DealExtreme hela inköpet rakt upp å ner.

  Får väl vänta nån dag och se om stålarna försvinner från kontot.

  Stalle
 • Re: Billig riktig cykel-P7:a från DX!

  Av:
  HåkanC
  Stalle:
  Jag tror att du kan gå in på PayPal.com och kolla vad som har skett på ditt konto.


  /Håkan
 • Re: Billig riktig cykel-P7:a från DX!

  Av:
  Dolk
  Köpte 2 varför inte. Hoppas den håller måttet.

  Lupin med flera får det nog kärvare framöver.
 • Re: Billig riktig cykel-P7:a från DX!

  Av:
  Kung Stalle
  HåkanC skrev:
  -------------------------------------------------------
  > Stalle:
  > Jag tror att du kan gå in på PayPal.com och
  > kolla vad som har skett på ditt konto.

  Ja allt ser sjysst ut där. Så det har nog funkat som det skall.

  Stalle
 • Re: Billig riktig cykel-P7:a från DX!

  Av:
  Beeblebronx
  Vore toppen om någon kan lägga en recension när lampan har kommit.

  Jag tror, baserat på deras ficklampor, att den här lampan kommer att vara bra och robust.
 • Re: Billig riktig cykel-P7:a från DX!

  Av:
  HåkanC
  Några synpunkter på lampan:

  -Sladden kommer ut på framsidan av fästet. Verkar bakvänt.


  -Laddaren verkar svag, enl bild är den på 1,8A den borde vara på >2A (helst ~3A tom)

  -Laddskydd för cellerna?
  Innan man vet om det sitter ngn balanserare/laddskyddskrets i batteripacken bör man vara xtra försiktig när man laddar.
  Helst endast ladda utomhus med batterierna i ngt eldfast och under uppsikt, dvs inte ladda inomhus när man sover.  /Håkan
 • Re: Billig riktig cykel-P7:a från DX!

  Av:
  Kung Stalle
  HåkanC skrev:
  -------------------------------------------------------
  > -Laddskydd för cellerna?
  > Innan man vet om det sitter ngn
  > balanserare/laddskyddskrets i batteripacken bör
  > man vara xtra försiktig när man laddar.
  > Helst endast ladda utomhus med batterierna i ngt
  > eldfast och under uppsikt, dvs inte ladda inomhus
  > när man sover.

  Men snälla Håkan. Det står ju "Indoor use only" ;-)  Stalle
 • Re: Billig riktig cykel-P7:a från DX!

  Av:
  HåkanC
  Kung Stalle skrev:
  -------------------------------------------------------
  > Det står ju "Indoor use only"

  På laddaren ja.
  Inte på batteripacket, det är det som (kan) tar eld/exploderar. ;-)

  För den som är lagd för sådan 'underhållning'; sök på YouTube efter LiIon och fire.


  /Håkan
 • Re: Billig riktig cykel-P7:a från DX!

  Av:
  Kung Stalle
  Ja det hade ju varit lite snopet om det stod "indoor use only" på hela lamppaketet. Mörkerinnomhuscykling har inte slagit... än...

  Stalle
 • Re: Billig riktig cykel-P7:a från DX!

  Av:
  HåkanC
  Samma lampa finns även hos KD, fast då kostar den ~5USD mer
  http://www.kaidomain.com


  /Håkan
 • Re: Billig riktig cykel-P7:a från DX!

  Av:
  HåkanC
  Mer info på en annan sida, tillverkaren heter tydligen Magicshine
  http://magicshine.en.alibaba.com

  I varje fall några frågetecken rätades ut
  Aluhus och IP65 borde betyda både bra kylning och rejält regntät

  Men inget mer om det finns ngt laddskydd för batterierna.


  /Håkan
 • Re: Billig riktig cykel-P7:a från DX!

  Av:
  AJ
  Från denna tråd på Mtbr http://forums.mtbr.com

  > Been testing them for the last week...I say stick with your DIY stuff...

  dx1.jpg

  > fake o-ring, not waterproof, water can dribble down the fin & enter the housing from the hole.

  dx2.jpg

  > poor thermal transfer from slug to housing only 2mm contact from lip of slug to housing, no thermal paste at all.

  dx3.jpg

  > It would be 700lm+, as compared to other lights it is as bright. with a green tint on the ones I have tested...

  > green LED & red for low batt, high, low & flash, you have to cycle it, so its a bit of a pain to use...
  > 4x 18650's 2S2P, with protection circuit on board.

  > Its alloy not plastic, light & cheap alloy, like the torches... does not feel solid... its a cheap light with
  > good beam pattern but has a donut hole as you would expect.

  > like most cheap lights with a $2 driver, I would not rely on it for your only light in the bush...

  > it is what it is, a cheap light for the masses... I sure it will be hit for modders to play with...

  > K
 • Re: Billig riktig cykel-P7:a från DX!

  Av:
  Kung Stalle
  Ja fast va trodde han för 75 dollars? Lika enfaldigt som att tro att en SIBA-cykel levererar som en Cannondale.

  Men det var ju lite det där man väntade på. Nu har man redan svaret på ett par uppenbara fel.
  * Dit med lite värmepasta...
  * Täta bottenpluggen...
  * Använd den inte som 1:a lampan utan som extra-lampan på styret...

  > fake o-ring,

  Där fattar jag dock inte riktigt vad han menar men det kanske ger sig när man får se den.

  > , high, low & flash, you have to cycle it, so its a bit of a pain to use...

  Ehhhh... bara 90% av alla köpecykellampor har nån form av cykeltryckningsfunktion. Så vad är grejjen?

  Stalle
 • Re: Billig riktig cykel-P7:a från DX!

  Av:
  jesster73
  Kung Stalle skrev:
  -------------------------------------------------------
  > Ja fast va trodde han för 75 dollars? Lika
  > enfaldigt som att tro att en SIBA-cykel levererar
  > som en Cannondale.

  Precis. Fast med skillnaden att här kör Sibahojen ifrån Cannondalen. Om den funkar i alla fall.
  Det är lite kul att läsa på lampforumen, de fnyser alltid åt kinesiska P7:or och höjer sina egna exklusiva, CNC-frästa, svindyra 200-lumenslampor till skyarna. Men det är rätt sällan man får se jämförande beamshots...

  Att byggkvaliteten skulle lämna en del övrigt att önska var ju ingen högoddsare, men i praktiken spelar det nog rätt sällan någon roll. Av alla DX-lampor i min omgivning (och det börjar bli ett gäng), har bara en gett upp.
 • Re: Billig riktig cykel-P7:a från DX!

  Av:
  Kung Stalle
  Ja om den kör ifrån Cannondalen får vi se ikväll. Det verkar som Ktronik har utlovat beamshots till ikväll.

  Den tråden som AJ hittade kan bli värdefull eftersom Ktronik redan har nångra modtips för kylning.

  "so first point of contact is the underside of the lip, to the housing...second is the top of the slug to the threaded retainer (see in pic of last post) the one with the pin tool holes, through the thread to the case...

  so first mod would be to add paste to the led MCPCB then the same to the underside of the slug lip, then to the top side of the slug lip & the threads on the retainer..."

  Stalle
 • Re: Billig riktig cykel-P7:a från DX!

  Av:
  HåkanC
  Ett standardmoddartips brukar dessutom vara att fylla ut mellan `mässingsklumpen´ med leden på och lamphuset, förstås med värmeledande pasta oxå.

  Jag har gjort detta på en av mina P7 DX-lampor och tycker att jag märker skillnad, dvs lamphöljet blir varmare.
  Men jag har inte gjort ngra mätningar.

  Att bättre kylning av LEDen både ger mer ljus och längre livslängd på LEDen hoppas jag att alla är medvetna om.

  Det skall bli intressant att se Ktroniks bilder på ljust,
  men jag är fortfarande mest skeptisk mot batteriet och laddaren hos lampan.


  /Håkan
 • Re: Billig riktig cykel-P7:a från DX!

  Av:
  Graj
  Värmeledande pasta är väll inte speciellt hippt jämmfört med riktig metallkontakt? Så ska man kraftigt öka värmeledningen måste man väll öka metallkontakten och hålla pastalagret så tunt som möjligt?
 • Re: Billig riktig cykel-P7:a från DX!

  Av:
  Kung Stalle
  Fast om inte jag missminner mig (nån får gärna rätta mig) så har värmepasta väldigt hög värmeledningsförmåga. Så hög att det nästan kan ses som försummbart.

  Stalle
 • Re: Billig riktig cykel-P7:a från DX!

  Av:
  Kung Stalle
  HåkanC skrev:
  -------------------------------------------------------
  > men jag är fortfarande mest skeptisk mot
  > batteriet och laddaren hos lampan.

  Fast Ktronik skiver iallafall att:
  > 4x 18650's 2S2P, with protection circuit on board.

  Så nån form av skydd finns ju uppenbarligen.

  Stalle
 • Re: Billig riktig cykel-P7:a från DX!

  Av:
  Kung Stalle
  Nu så...  Ser ju lite "spottat" ut för min smak... Dock bara en meter från väggen...

  Stalle
  Redigerad 1 gång(er). Senaste ändring 2009-05-23 13:12 av Kung Stalle.

 • Re: Billig riktig cykel-P7:a från DX!

  Av:
  Graj
  Jag tycker den ser rätt bra. Skulle drivkretsen vara mindre bra finns det ju en skock billiga alternativ, så det är väll inte hela värden.
  Man får ett lamphus några batterier(med skyddskrets tydligen) och en p7 och laddare för ganska lite pengar. Det lär bli enklare att få ihop något bra av det för lite pengar än om man ska börja från början för oss som har tummen mitt i handen.
  Varför klagar han så mycket över att den är lätt? Är den där cnc-frästa känslan så viktig för amerikanska lampnördar?
 • Re: Billig riktig cykel-P7:a från DX!

  Av:
  HåkanC
  Kung Stalle skrev:
  -------------------------------------------------------
  > nån form av skydd finns ju uppenbarligen.


  OK
  Men är det tillräckligt?
  Finns det balanserare inbyggd, tex?
  Med en såpass svag laddare kan det dessutom vara svårt att hinna ladda batterierna på kvällen efter att man har kommit hem och innan man behöver lägga sig.
  Jag vill helst inte ladda sådana här batterier medan jag sover.

  Tillverkarens laddtid på 3,5 - 4h tror jag inte på, inte med en 1,8A-laddare.  Graj skrev:
  -------------------------------------------------------
  > Jag tycker den ser rätt bra. Skulle drivkretsen
  > vara mindre bra finns det ju en skock billiga
  > alternativ, så det är väll inte hela värden.
  > Man får ett lamphus några batterier(med
  > skyddskrets tydligen) och en p7 och laddare för
  > ganska lite pengar. Det lär bli enklare att få
  > ihop något bra av det för lite pengar än om man
  > ska börja från början för oss som har tummen
  > mitt i handen.

  Jag håller helt med dig, med några enkla o billiga moddningar får man en bra lampa med MYCKET ljus för pengarna, om lampan o batterierna bara håller 2-3 vintrar gör inte så mkt.
  LED-utvecklingen går såpass snabbt att om 2-3år är även dagen dyraste LED-lampor föråldrade.

  Vem vet det kanske även finns fler P7-cykellampor att välja på hos DX innan höstmörkret kommer?

  > Varför klagar han så mycket över att den är
  > lätt? Är den där cnc-frästa känslan så
  > viktig för amerikanska lampnördar?

  Det finns nog många orsaker till det.
  Men glöm inte att Ktronik har sin egen hobbyfirma där han (bla) säljer lampdelar till hobbylampbyggare.
  Jag tror att han alltså dels tycker att de egna lamporna är bättre, men oxå är rädd för att få sälja färre lampor framöver.
  En kompltt DX-lampa är väl billigare än enbart hans lamphus.


  /Håkan
 • Re: Billig riktig cykel-P7:a från DX!

  Av:
  Fikasvettot
  Graj skrev:
  -------------------------------------------------------
  > Värmeledande pasta är väll inte speciellt hippt
  > jämmfört med riktig metallkontakt? Så ska man
  > kraftigt öka värmeledningen måste man väll
  > öka metallkontakten och hålla pastalagret så
  > tunt som möjligt?


  jepp. Värmepastan är till för att ta hand om de minimala ojämnheterna i metallytorna. Så lite pasta som möjligt på så släta metalldelar som möjligt ger bäst värmeavledning.
 • Re: Billig riktig cykel-P7:a från DX!

  Av:
  Kung Stalle
  Dom tjötar om att dom har "strippled" reflektorn. Nån som vet vad det innebär? (inget svar på MTBr än).

  Stalle
 • Re: Billig riktig cykel-P7:a från DX!

  Av:
  HåkanC
  Stippled = 'gropig' eller 'apelsinskalsyta.

  Jmf den släta reflektorn här http://www.dealextreme.com
  med den 'gropiga' här http://www.dealextreme.com
  Men hur han i praktikenhar 'gropat' till reflektorn har jag ingen aning om
  OK?

  Men ett första steg tycker jag bör vara att förbättra kylningen, dvs de som beställer lampan bör förutom själva lampan http://www.dealextreme.com
  och kontaktadaptorn http://www.dealextreme.com
  även skaffa ngt sånt här http://www.dealextreme.com

  För den som har fler än en lampa kanske reflektorn inte behöver moddas öht, hotspotarna från de olika lamporna fyller ut varandra.


  /Håkan
 • Re: Billig riktig cykel-P7:a från DX!

  Av:
  siven
  fan jag som beställde grejer därifrån i veckan hur kunde jag missa den?
 • Re: Billig riktig cykel-P7:a från DX!

  Av:
  ondisc
  Någon som fått sin beställning längre än "Waiting for Supplier"?
  Redigerad 1 gång(er). Senaste ändring 2009-05-26 18:54 av ondisc.

 • Re: Billig riktig cykel-P7:a från DX!

  Av:
  mzi
  Jag har inte lyckats. Och det är säkert lika mycket ditt fel som mitt. Hade vi inte beställt hade två andra kanske redan fått sina lampor :-(
 • Re: Billig riktig cykel-P7:a från DX!

  Av:
  DanielReidal
  Någon som fått sina lampor får gärna meddela om cellerna är skyddade eller inte. Ser man på laddaren har den en vanlig powerplugg så den kan inte ge cellbalancering.

  Håller på att bygga ett eget LiIon-pack med celler från Dealextreme, på så sätt kan jag välja de celler som garanterat har skydd. Blir det klart kan jag posta hur jag gjort.
 • Re: Billig riktig cykel-P7:a från DX!

  Av:
  HåkanC
  DanielReidal skrev:
  -------------------------------------------------------
  > Någon som fått sina lampor får gärna meddela
  > om cellerna är skyddade eller inte. Ser man på
  > laddaren har den en vanlig powerplugg så den kan
  > inte ge cellbalancering.

  I bästa fall är det väl enbart ett urladdningsskydd i i batteripacket, tyvärr.
  http://cgi.ebay.co.uk

  > Håller på att bygga ett eget LiIon-pack med
  > celler från Dealextreme, på så sätt kan jag
  > välja de celler som garanterat har skydd. Blir
  > det klart kan jag posta hur jag gjort.
  Det enklaste, men kanske dyrare, är väl att köpa individuella cellaer och laddare för dem,
  från tex DX
  och sedan en batterihållare från tex Turboferret

  http://www.turboferret.co.uk
  2x18650 för kortare cykling och en eller flera
  4x18650 för de långa passen.


  /Håkan
 • Re: Billig riktig cykel-P7:a från DX!

  Av:
  DanielReidal
  Jo, det är något sådan jag håller på med. Nu råkar skarvmuffar till 20mm VP-rör passa bra och sen finns det kontaktbleck och fjädrar på Elfa.

  Jag har beställt en vanlig "handhållen" 900lm lampa från DX med plats för 1 cell och kommer att koppla mitt batteripack på denna. DX säljer även lamphållare till cykel. Kommer nog även att byta ut LED drivaren så jag kan få mina 2.8 A och 900lm. Priset verkar hamna på 60 dollar, och då vet jag vilja celler jag får samt att jag kan ladda dom vettigt. Är inte så snabb, men jag kan posta resultat när det är klart.
 • Re: Billig riktig cykel-P7:a från DX!

  Av:
  HåkanC
  Nu finns det en 'first impression' recension av lampan
  http://forums.mtbr.com

  Verkar som om den åtminstone behöver kompletteras med lite värmeledande lim o kylpasta, tex
  http://www.kjell.com
  http://www.kjell.com


  /Håkan
 • Re: Billig riktig cykel-P7:a från DX!

  Av:
  DanielReidal
  Verkar ju som det finns skydd trots allt, och ev cellbalancering. Killen verkar ju ha lite koll på elektronik i alla fall...
 • Re: Billig riktig cykel-P7:a från DX!

  Av:
  olzone
  hur blev det nu med lampan? det var ngn som beställde och fick va!? vad tyckte du ?

  www.dittdrag.se

 • Re: Billig riktig cykel-P7:a från DX!

  Av:
  Kung Stalle
  Nu ligger min hos tullen iaf...

  Men jag fick ett lustigt brev från tullen. Det låg inget kvitto i asken så de undrar vad innehållet är värt? Dessutom har de skrivit att innehållet är "plugs adaptors". Vad svarar man på det?

  Det är ju inte så mycket tull vi snackar om men 300 spänn är 300 spänn.

  Nån som råkat ut för liknande?

  Stalle
 • Re: Billig riktig cykel-P7:a från DX!

  Av:
  DanielReidal
  Har inte råkat ut för det från DX, eftersom jag beställer mindre summor. Tullen vill se någon form av inköpskvitto så dom vet hur mycket dom skall dra i tull. Jag skickade in en paypal print. Sen tillkommer det en fast avgift. Det verkar som om vissa paket fastnar i tullen andra inte. Men jag har läst någonstans att tullen inte bryr sig under $30, men är osäker.

  Du kan väl skriva lite vad du tycker om lampan när du fått den?
 • Re: Billig riktig cykel-P7:a från DX!

  Av:
  HåkanC
  Det verkar vara fler som har fått sin P7-lampa från DX, här tex finns både modd-råd och bilder
  http://forums.mtbr.com

  Ur texten
  There are few things worth noting.
  
  The P7 is not screwed down.
  There is no heat sink grease under the P7
  There are alumnium shavings big enough to short something inside the electronics cavity.
  The red wire leading to the P7 just fell off the board, it was not soldered properly
  Make sure you tear them down and have a look around inside.
  
  The housing looks nice.
  The battery and trail tech type connectors look good enough to me.
  The charger is pretty light, hopefully it holds up.
  The reflector is very short and wide which may make the beam very wide angle.

  Fler bilder http://www.el34world.com  Ljusbild
  /Håkan
 • Re: Billig riktig cykel-P7:a från DX!

  Av:
  DanielReidal
  Ni som har erfarenhet av lampor sedan tidigare. Vill man ha en smal ljusstråle eller bred? Den lampan jag håller på att bygga tycker jag har en väldigt smal stråle. Är rädd för att det kan bli svårt att sen det som är närmast cykeln.

Tyvärr, bara registrerade användare får skriva inlägg i detta forum.

Klicka här för att logga in