• [OT] Skidkläder

  Av:
  Sungam
  Jag tänkte inom kort investera i nya kläder för utförsåkning.

  Efter att ha besökt ett par affärer och hört utläggningar om Gore tex 3-layer/2-lager, Pro Soft Shell osv...känns det som att det vore intressant att få lite input från icke-säljare.

  Jag vill ha ett ställ som ska användas för skidåkning och barnlek på vinterhalvåret.
  Det ska inte vara för "bulligt", jag vill inte känna mig som en Michelin-gubbe som jag gjorde när jag testade Stadiums alpin-ställ.

  Kommentarer? Erfarenheter? Köptips?
 • Re: [OT] Skidkläder

  Av:
  Globalistic
  Peak Performance?

  ______________________________________________________

  Den nygamla bloggen -> http://rawness.se

 • Re: [OT] Skidkläder

  Av:
  Stumpy
  Något vattentätt som andas hyfsat på underkroppen (Gore Tex ed), eftersom man normalt sett inte svettas så mycket nertill men kanske sitter på snö/slask.
  Något som andas bra och är hyfsat vattentätt samt har ventilationsöppningar på överkroppen, eftersom det är där man blir varm och svettas men inte är i samma kontakt med snö/slask.

  Vissa föredrar renas skalkläder och andra vill ha fordrat. Jag föredrar det senare.

  Har ett par minst tio år gamla Peak Performance Gore Tex byxor och en nästan lika gammal jacka från Extrem (bräd- och skidtillverkaren). Båda gamla Åreföretag, även om Peak nu är Danskt. Bra kvalitet och klassiska modeller håller länge.
 • Re: [OT] Skidkläder

  Av:
  H.
  Vill du kunna slänga av jackan och vara "snyggt" klädd under kräver det ju att jackan är ordentligt fodrad, men jag har överlevt långa skiddagar i 15-20 minusgrader med skalkläder. Tycker det är överlägset eftersom du då kan använda samma ytterkläder (i alla fall jacka) även under resten av året vilket gör priset bra mycket mer överkomligt.

  En schysst skaljacka med en flieströja och underställ (merinoull för kalla dagar) är mitt tips.
 • Re: [OT] Skidkläder

  Av:
  Ultralite
  Jag själv köpte precis ett par Haglöfs Rando pants i softshell, tunna och smidiga men har inte hunnit ha dom ute ännu. På överkroppen har jag en Haglöfs Spitz jacket som dubblerar som regnjacka på sommaren. Underställ i merinoull om det är kallt annars vanligt superunderställ.
 • Re: [OT] Skidkläder

  Av:
  RN
  Har ett par peak-brallor i goretex och en HH-jacka i goretex också (tror jag). Båda är bra så jag kan rekommendera de märkena iaf :)

  ____________________________________

  Kränkt redan innan Jordbro

 • Re: [OT] Skidkläder

  Av:
  lleberg
  Det jag tittar på för vinterns cyklande och telemarksåkande både i och låååååångt utanför pist på toppturer är Klättermusen Eitre vattentäta skalbyxor i kombination med Klättermusen Einride 2.0, i tätvävd bomull, testat och dom känns grymma, priset avskräcker ju lite dock.

  Vattentäta byxor mest för att man sitter i snön, jackan står emot regn ett par timmar, och då åker man ju ändå inte skidor! På flerdagarstur tar jag med paclitejacka.
  För vad är egentligen anledningen att ha en regnjacka när det inte regnar? :) På vintern dessutom?

  Annars finns det mängder av fina softshelljackor som lämpar sig bättre för utförsåkning än dom vattentäta jackorna. Billigare dessutom.

  ________________________________________________________

  Cyklar och pluggar sista året civilingenjör arkitektur inriktning stadsbyggnad på LTU.
  Redigerad 3 gång(er). Senaste ändring 2011-11-07 17:47 av lleberg.

 • Re: [OT] Skidkläder

  Av:
  Konvalj
  Jag vill också slå ett slag för softshelljackan. Jag har en ofodrad dito från Patagonia som är ett par år gammal, och den fungerar hur bra som helst. Under kör jag med merinoställ och eventuellt en syntettröja. Jackan andas bra och jag har inte fryst eller blivit märkbart blöt hittills.
 • Re: [OT] Skidkläder

  Av:
  Muntis
  Det är väldigt svårt att rekommendera såhär över internet när man inte riktigt vet hur du åker utförs samt vad du har för personliga preferenser.

  Själv skulle jag aldrig köpa något som är fodrat medan andra kan åka en hel dag i dunjacka. Jag kör ofodrat och har en dunväst i ryggan som man kan ta fram om man tycker att det blir lite kyligt i liften. Den används oftast när det är kallare än minus 10 och blåsigt. Jag tycker att det blir ett mer funktionellt plagg om man inte har foder då kan man själv välja vad man fodrar med, antingen en dunväst under när man står i liften eller en fleeceväst/jacka under när det är kallt. På våren eller tidig vinteråkning i november kan det om man har otur regna när man åker och då är det skönt med något vattentätt men inte särskilt fodrat.

  Som sagt det finns inget riktigt rätt eller fel. Det beror på väldigt mycket vad man gillar och hur hårt man anstränger sig. Det är alltid vanskligt om man ska välja en uppsättning som ska fungera i alla väder och många typer av aktiviteter. Man måste välja var och hur man ska kompromissa.

  Bjuder på en liten stämningsbild från förra vintern i Abisko. Snart är det dags igen, TJOHO!
  abisko.jpg
  Redigerad 2 gång(er). Senaste ändring 2011-11-07 19:54 av Muntis.

 • Re: [OT] Skidkläder

  Av:
  Lillskeden
  .
  Redigerad 1 gång(er). Senaste ändring 2017-02-20 17:46 av Lillskeden.

 • Re: [OT] Skidkläder

  Av:
  Wille
  Tycker att Tierras skidkläder är kanon.
 • Re: [OT] Skidkläder

  Av:
  Tomtefar
  Ska du bara åka när det är fint väder räcker det med någon vindtät sofht-shell-jacka. Då får du ökad rörlighet och frihet då vattentätheten i regel styvar upp materialet.
  Byxorna bör vara vattentäta då man kan tänkas sitta ner i snön. De bör även vara ordentligt förstärkta mellan pjäxorna, gärna sånt där kevlar-aktigt material. Även rumpan kan gott också vara förstärkt och ordentligt vattentätad. Ska du åka när det kan tänkas vara lite varmt (runt mars/april) eller knata uppför så är någon form av ventilation i byxorna vara av nytta. Ventilation under armarna i jackan är en självklarhet och ett måste, finns inget material som andas i närheten som en öppning...
  Har du ryggsäck så se till att jackfickorna är kompatibla med den. Alltför ofta hamnar fickorna långt ner vid midjan där ryggsäck-spännet går. Bättre då med "napoleon"-fickor. Liftkortsfack är inte fel, eller åtminstone flertalet fickor så liftkortet får en dedikarad plats för minskat onödigt fibblande vid liftingången.
  Tre-lagersprincipen är det alltså som gäller, då kan du själv styra om du vill vara michelin-gubbe eller Keira Knightley.

  Det var mina spontana åsikter, har nog fler om jag får tänka efter lite :) Mycket nöje i backen!

  --- "Du är min fiende tills motsatsen är bevisad; och det är upp till dig att lägga fram bevisen" ---

 • Re: [OT] Skidkläder

  Av:
  lleberg
  Tomtefar skrev:
  -------------------------------------------------------
  > Se ovan! ^

  Själv ogillar jag ventilationsöppningar starkt, då är det ju inte vindtätt längre och värmen släpps ut, man blir kall och såsmåningom förkyld istället. Så ventilationsöppningar ersätter inte ett tyg som fungerar för ändamålet..

  Men.. Stämmningsbilder var det?
  Frank telis stor.JPG
  Frank är glad trots goretex!

  Tomas Action.JPG
  Jag själv är glad, trots softshell!

  Från en 3dagarstur inte långt från Storulvån i vintras.. :)
  Och snart är det dags igen! Wohooo!

  ________________________________________________________

  Cyklar och pluggar sista året civilingenjör arkitektur inriktning stadsbyggnad på LTU.
  Redigerad 2 gång(er). Senaste ändring 2011-11-08 01:05 av lleberg.

 • Re: [OT] Skidkläder

  Av:
  Lingon
  Kan rekommendera itabs discovery set. Du slipper se ut som en fjolla, det är billigt, slitstarkt och passar även för vinterarbete, skoteråkning, och annat som riktiga män gör på vintern.
  http://www.idefixteko.se
 • Re: [OT] Skidkläder

  Av:
  Lillskeden
  .
  Redigerad 1 gång(er). Senaste ändring 2017-02-20 17:46 av Lillskeden.

 • Re: [OT] Skidkläder

  Av:
  marran
  De där brallorna såg faktiskt rätt sjyssta ut, synd att de inte har ventilation bara.

  Jag håller med Muntis i mycket, valet beror väldigt mycket på hur du åker, var du åker, hur varm du är osv.

  Vattentätt på benen är skönt, på överkroppen klarar jag mig utan om temperaturen bara är under nollan. Vindtätt eller vinddämpande tyg andas bättre och funkar därför över ett bredare spektrum av ansträngningsgrad. Ventilaltionsöppningar är dock ändå ett måste för mig som turar en del och dessutom är varm av mig.

  Själv har jag ett par några år gamla Arcteryx Goretex softshell brallor som är riktigt mjuka och mysiga, och otroligt nog har hållit ihop sjukt bra. Sidewinder heter de tror jag. Enda nackdelen är att de är lite lågt skurna. Houdinis brallor tycker jag ser intressanta ut om jag skulle köpa nytt i år.

  På överkroppen körde jag förra året oftast med Windstopper softshell (Haglövs någonting) på ylleunderställ (och ryggskydd), med ordentliga ventilationsöppningar under armarna eftersom jag är varm av mig. Ibland en lättare (ej vindtät) Arcteryx (epsilon kanske?) softshell med Paclite-skal över, om det är kallare. Speciellt praktiskt när det turas och det är kallt, eftersom softshellen andas riktigt bra.
  Knäskydd när det är riktigt kallt och man ska sitta i långsam, kall och blåsig lift, t.ex. Hasseliften i Tärna.

  Stämningsbild var det också, mellow nyårsfluff i Konsumravinien, Kittelfjäll

  DSC00955.jpg

  ------------------------------------------
  Nytt namn, samma skit!
  Redigerad 1 gång(er). Senaste ändring 2011-11-08 08:45 av marran.

 • Re: [OT] Skidkläder

  Av:
  K ristian
  Som jacka använder jag Marmot Alpinist Jacket. Bästa jackan jag ägt. Lätt och smidig med stretch i ärmarna. http://www.addnature.com

  Skulle vilja ha nya byxor i gore-tex. Kör idag med 15 år gamla Tierra utan gore-tex, bara wind stopper. Som iofs funkar rätt bra (kanske därför jag inte fått ändan ur och bytt ännu).
 • Re: [OT] Skidkläder

  Av:
  slice me nice
  lleberg skrev:
  -------------------------------------------------------
  > Tomtefar skrev:
  > --------------------------------------------------
  > -----
  > > Se ovan! ^
  >
  > Själv ogillar jag ventilationsöppningar starkt,
  > då är det ju inte vindtätt längre och värmen
  > släpps ut, man blir kall och såsmåningom
  > förkyld istället. Så ventilationsöppningar
  > ersätter inte ett tyg som fungerar för
  > ändamålet..
  >
  > Men.. Stämmningsbilder var det?
  >
  > Frank är glad trots goretex!
  >
  >
  > Jag själv är glad, trots softshell!
  >
  > Från en 3dagarstur inte långt från Storulvån i
  > vintras.. :)
  > Och snart är det dags igen! Wohooo!


  Nämen vafan! Var det där verkligen nödvändigt? Nu blir man ju inte lite sugen på att plocka fram telisarna. Knappt åkt på flera säsonger, inte bra det här...

  edit: Just ja, det var ju skidkläder vi skulle diskutera. Jag kör goretexskal både byxor och jacka, tycker det funkar underbart bra. Det finns rejäla ventilationsmöjligheter under armarna om man blir varm också. Skal är helt enkelt alldeles för praktiskt och enkelt att variera efter temperatur för att välja något annat.

  Om man är noga med att göra som alla andra är skal det enda som finns på telis. Telisåkare är nog de mest uniformt klädda utförsåkarna jag stött på (mig inkluderat)
  Redigerad 1 gång(er). Senaste ändring 2011-11-08 09:25 av slice me nice.

 • Re: [OT] Skidkläder

  Av:
  garpa
  ja.jpg

  Norröna gore-tex skalplagg funkar fint men gör inget åt tekniken! Italien i vintras.

  ---------------------
  Läs inte min signatur.

 • Re: [OT] Skidkläder

  Av:
  Sungam
  Efter att ha testat en hel del märken och modeller blev det till slut ett ställ från Haglöfs i Gore-tex® Stretch Soft Shell...tack för all feedback!

  Nu är det bara till att attackera i backen :)
 • Re: [OT] Skidkläder

  Av:
  perzzon
  garpa skrev:
  -------------------------------------------------------
  > >
  > Norröna gore-tex skalplagg funkar fint men gör
  > inget åt tekniken! Italien i vintras.


  Fan jag som just köpte en Norröna Lofoten.
  Börjar känna mig som en poser med all dyr utrustning och medelmåttig teknik.
  Som "tur är" är mina skidor från 2003.
 • Re: [OT] Skidkläder

  Av:
  AND.ers
  Är det bara jag som sliter ut ett set per år?. Jacka och byxor har en viss tendens att slitas sönder i krascher. Byxor strimlas av pjäxor,stegjärn osv. Har åkt sönder otaliga gore-texbrallor och kör numera i kraftigare snowboard/skidkläder som är sjukt mycket billigare. Det är även så att det sällan regnar där jag åker skidor så jag behöver inte gore-tex i kläderna. Vid längre vinterturer/klättring med högre intensitet duger en lätt vindtät jacka,byxor + dunjacka bra.
 • Re: [OT] Skidkläder

  Av:
  perzzon
  Jag bytte precis ut min Haglöfs jacka som levt i 6 år eller så.
  Säkert 100+ skiddagar och tusen salt/grusdränkta pendlingsdagar på cykeln.
  Skidbyxor har jag ett liknande förhållande till.
  Däremot räcker ju aldrig Gore-tex andningen till. En skaljacka måste ha goda ventilationsmöjligheter för att fungera i min värld.
 • Re: [OT] Skidkläder

  Av:
  Bulldog76
  Hej, hittade den här urgamla tråden och tänkte väcka liv i den.
  Jag går i valet och kvalet om jag ska ha ett set med skaljacka/byxa eller köra på ”gammeldags” fodrade skidkläder. Termobyxa och jacka. Har beställt hem Stellar Equipments skaljacka och byxa, och de var ju supertunna.  visst skaljackor är ju det, men jag är totalt ovan vid det. Åkte skidor mycket för 10-15 år sedan, och har tagit upp det igen i vintras.
  Köpte då en skitbillig halvful fodrad skidjacka bara för att ha något, (ingen ventilation i armarna osv, som jag saknar). Då jag saknar erfarenhet av skalkläder på detta sätt som sägs var väldigt bra, blir man ju lite nojig då det är en del pengar som ska ut, om man behöver komplettera med mellanlager eller isolering över skalklläderna kontra att köra med fodrade kläder.
  Skalbyxan jag fick hem som sagt var väldigt tunn, inbillar mig att det kommer att vara för kallt med en sådan i jul i fjällen med enbart underställsbyxa under? (Har en tunn Merinoull och en till tunn byxa) Måste man även här ha tjockare byxa under. Har som sagt alltid haft termobralla.
  Jacka, samma sak här, verkar bekväm och rörlig, men det lär inte räcka med en underställströja. Om man ska behålla detta skalkitet, vad bör man då satsa på som mellanlager? Tänkte nog ta det från stellar Eqipment det också i så fall. Fleecejacka, tunn dunjacka, de har även en primaloft jacka.
  Eller ska man överge detta och köpa en ventilerad fodrad skidjacka?? Svårt val detta.. Har aldrig haft skaljacka att åka skidor i, jo möjligen kan min gamla jag hade förr räknas som det för den hade en avtagbar fleece inuti, men den skaljackan hade ändå ett tunt fodrat lager den också.
 • Re: [OT] Skidkläder

  Av:
  salle
  Tunn dunjacka eller dunväst kör jag. Underst merinounderställ. För riktigt kalla dagar, typ -20 i svenska fjällen kör jag även korta ullbyxor samt en extra förstärkningströja. Förra årets sportlov var det ju minus 34 grader en morgon. Men ryggskyddet värmer en del också.

  ______________________________________________________________ _ _
  La firma è la sottoscrizione del proprio nome e cognome (o di uno pseudonimo) per chiudere un'opera d'arte o una scrittura, confermarla o renderne noto l'autore.

 • Re: [OT] Skidkläder

  Av:
  perzzon
  Vet inte vad det är du har köpt. Men se till att det är skidspecifikt. Slitaget är lite annat än om man skall vandra eller så. (stålkanter är vassa :)
  Generellt ger ju skal mycket större flexibilitet.
  Beroende på temp och åkning så står den öppen och fladdrar till att jag har ullunderställ, flece och ryggskydd under.
 • Re: [OT] Skidkläder

  Av:
  lundatok
  Regnar det inte kan man ju ha en softshell som man drar skaljackan över vid behov.


 • Re: [OT] Skidkläder

  Av:
  Bulldog76
  Köpt kläder härifrån:
  https://www.stellarequipment.com
  Verkar vara riktigt bra grejor för pengarna, enligt omdömen och skidforum. Så ja, skidspecifka förstärkta brallor.

  Har ju en del cykelkläder att ha som mellanlager, (Softshelljacka, med och utan windstopper, långärmade höst/vinter cykeltröjor) att använda under och senare komplettera med en Fleece från Stellar EQ eller deras dun, väst eller hel jacka.
  Ska gå o prova kläderna här hemma igen, men de är bekväma. Är väl bara undrande också om byxorna, där kanske man måste köpa några fodrade kortbyxor underställ eller nåt i den stilen om det blir -15-20. runt -10 klarar man sig kanske med tunn merinounderställsbyxa och skalbyxan?

  Massa val detta. :)
 • Re: [OT] Skidkläder

  Av:
  SocialGimp
  Jag lånar oxå den här gamla tråden och undrar vad som gäller nuförtiden vad gäller skydd.

  Har inte åkt på nästan 10 år och ska till Sierra Nevada i jul. Har aldrig använt hjälm tidigare (mest för fegisar) men har insett att det ska man göra, har därför köpt en sådan.

  Undrar däremot om ryggskydd och möjligen skydd för arslet (typ BIB). Är detta ett måste för åkning i pist, mestadels med småbarn, eller är det bara svettigt? Försöker orientera mig om vad som är "standard" skyddsutrustning år 2019.
 • Re: [OT] Skidkläder

  Av:
  fhloston
  En av poängerna med skalplagg är väl att man kan variera vad man har under beroende på hur kallt det är och hur frusen man är.

  Jag har normalt ett underställ och en fleecetröja under. Plus en fleecebuff runt halsen. Om jag behöver förstärka gör jag oftast det med ett varmare underställ.
  När det blir för kallt, är det sällan kroppen som blir problemet, det är ansikte, händer och framförallt fötterna som blir kalla.

  ----------------------------------------------------------------------
  It's rainy weather, whether the wether likes it or not.

 • Re: [OT] Skidkläder

  Av:
  BOBCAB
  Hastigheten i skidbackar upplever jag att den ökat p g a bättre skidor, så hjälm och ryggskydd är i det närmaste obligatoriskt nu för tiden. Skydden har blivit bättre, och skönare att ha på sig så det är inget att tveka på.
 • Re: [OT] Skidkläder

  Av:
  Luthman Photography
  Nu åker jag sällan i liftsystem nu för tiden, men jag brukar hänga på mig ryggskyddet om jag åker utan ryggsäck och vet med mig att jag kommer prova dumheter i antingen parken eller i terräng med mkt sten/träd. Hjälm har jag alltid, både för säkerheten men även för värmen.

  Men med tanke på hur sällan jag nu för tiden besöker liftsystem så vet jag inte riktigt om mina åsikter angående säkerhetsutrustningen i dessa är något att hänga i granen.

  ______________________________________________________
  http://www.luthmanphotography.se
  https://instagram.com

 • Re: [OT] Skidkläder

  Av:
  perzzon
  Plus ett på fotografen.

  Skulle int ha ryggskydd i backen med småbarn.
  Storberg, skog eller hopp så skulle jag tagit på mig det direkt.

  Hjälm i alla lägen, det är i min mening bekvämare än alla alternativa huvudvärmesystem också :)
 • Re: [OT] Skidkläder

  Av:
  Azog
  Jag kör med hjälm och ofta ryggsäck som skyddar ryggen någorlunda.
 • Re: [OT] Skidkläder

  Av:
  SocialGimp
  Tackar för snabba svar!

  Hjälm har jag som sagt (borde köpt det tidigare) men stod o klämde på ett ryggskydd på Decathlon som jag avstod från. Får nog investera i ett ryggskydd lite senare efter lite bättre research. Antar att man får vad man betalar för när det kommer till passform, komfort o kanske inte minst säkerhet.
 • Re: [OT] Skidkläder

  Av:
  Bulldog76
  Jag skaffade ett ryggskydd till MTB. Alpinestars Paragon väst som jag tänkte använda nu när jag ska åka skidor. Västen var rätt bra ventilerad för MTB XC cykling faktiskt.

  Har fått hem grejorna från Stellar Equipment. Kommer nog bli ritkigt bra detta. Skalbyxa och jacka och en primaloftjacka under för kalla dagar. Kommer nog komplettera med en fleece senare, men nu får det räcka med dessa plagg. risken är väl att man blir för varm i primaloften, men då det gällde at välja ett plagg just nu, så valde jag det varmare.
 • Re: [OT] Skidkläder

  Av:
  SocialGimp
  Bulldog76 skrev:
  Jag skaffade ett ryggskydd till MTB. Alpinestars Paragon väst som jag tänkte använda nu när jag ska åka skidor. Västen var rätt bra ventilerad för MTB XC cykling faktiskt.

  Bra idé, två flugor i en smäll!

  Stellar Eq ser riktigt fina ut. Kanske nästa år...
 • Re: [OT] Skidkläder

  Av:
  Nitrogendykare
  Stellar Equipement gör bra och prisvärda ställ. Alla stora bolag Peak, Norröna, Sweet, Haglöfs osv vidare har bra skalställ.
  Skulle aldrig gå tillbaka till plufsiga fodrade ställ. Lager på lager efter kylan ute.
  Ang skydd och hjälm testa flera och välj det som passar och känns rätt. Föredrar mjuka skydd som hårdnar vid slag och gärna en potta som innehåller mips.
  Lycka till
 • Re: [OT] Skidkläder

  Av:
  Ordbajskorv
  Ryggskydd, inte bara pga risken att ramla, utan även som skydd mot kollisioner, är inte säkert att andra är lika bra på att åka skidor som du är. Jag åker alltid med hjälm, ryggskydd och knäskydd (av gammal vana). Rekommenderar Scotts ryggskydd av västmodell, de glider inte upp som andra ryggskydd kan göra.
 • Re: [OT] Skidkläder

  Av:
  SocialGimp
  Ordbajskorv skrev:
  Ryggskydd, inte bara pga risken att ramla, utan även som skydd mot kollisioner, är inte säkert att andra är lika bra på att åka skidor som du är. Jag åker alltid med hjälm, ryggskydd och knäskydd (av gammal vana). Rekommenderar Scotts ryggskydd av västmodell, de glider inte upp som andra ryggskydd kan göra.

  Tack för tipset! Ska kolla upp Scotts ryggskydd.
 • Re: [OT] Skidkläder

  Av:
  Bulldog76
  Alpinestars ryggskydd är också av västtyp med plats för vattenblåsa också. Landar man extra mjukt om man har vattenblåsa också. :)

  Ska bli skoj att prova Stellar kläderna snart. har varit ute med dem i alla fall. Ritkigt sköna och snygga. Verkar rejält prisvärda om man jämför med liknande andingsförmåga, windresistens osv.
 • Re: [OT] Skidkläder

  Av:
  Luthman Photography
  Ordbajskorv skrev:
  Ryggskydd, inte bara pga risken att ramla, utan även som skydd mot kollisioner, är inte säkert att andra är lika bra på att åka skidor som du är. Jag åker alltid med hjälm, ryggskydd och knäskydd (av gammal vana). Rekommenderar Scotts ryggskydd av västmodell, de glider inte upp som andra ryggskydd kan göra.

  +1 på det där med att ha ryggskydd som inte glider upp. Med mina gamla skalbrallor så gled ryggskyddet ofta upp så att det liksom hängde på byxorna, mkt störande och det drog kallt. Nu har jag höga bibs så det är inget problem, men jag hade gärna haft ett ryggskydd som höll sig nere bättre.

  ______________________________________________________
  http://www.luthmanphotography.se
  https://instagram.com

Tyvärr, bara registrerade användare får skriva inlägg i detta forum.

Klicka här för att logga in

KÖP & SÄLJ