• Värt att satsa på min Specialized Crave 29?

  Av:
  Styrholger
  Har snart ägt min Specialized Crave 29 i två år och börjat sukta lite efter en ny cykel(de flesta verkar ju åka dubbeldämpat nu för tiden...). Dock har jag andra kostsamma intressen och husköp stundar så snaran är hårt dragen för vad jag kan spendera. Har inte kört några lopp men har nog med lätthet hunnit med någonstans mellan 100 och 200 mil på spåren och grusvägarna runt Linköping sedan jag köpte cykeln. Jag har dock blivit extremt taggad på att köra lite lopp i motionsklass detta år, Kolmårds, Ydre, Vreta -biken etc. Då ny cykel inte finns på kartan i skrivande stund tänkte jag kitta upp min nuvarande så att i alla fall den är redo för säsongen. :)

  Ska villigt erkänna att jag mest gav mig ut och testade olika hardtails innan jag valde att köpa och då det begav sig så kändes den jag nu äger som den bästa. Nu med några mil och olika slingor i erfdarenhetsbanken så har jag nog fått kläm på vad jag borde göra åt cykeln för att den ska bli mitt weapon of choice för de kommande två åren. Jag har dock läst lite recensioner och cykeln verkar inte vara något uppskattat så jag har blivit lite nedstämd i min uppgraderingseufori. Något som verkar vara krallig kvalité är det bakre navet som inte verkar tåla speciellt mycket och börjar låta som en kaffekvarn, yes min gör det med..

  Nog med känslor och sånt. Nu till handling, om jag bör handla vill säga.

  Tanken är som följer:

  1: Konvertera från 2x10 till 1x11. Jag har insett att jag i princip aldritg använder mitt 22T drev fram. Det jag saknar är ett större drev på bakre kasetten så jag alltid kan ligga kvar på 36T drevet. En pådrivande orsak till detta är att jag måste köpa en ny växelväljare bak då jag i en krasch i höstas råkade kröka den. Det är inte okörbart men hela växelväljaren pekar snett utåt några grader och jag har försökt kröka den tillrätta men det blir inte bra.

  Växelväljare Bakväxel Shimano XT RD-M8000-SGS Shadow+, 11 växlar, long cage 879 cykelkraft
  Kasett Kassett SunRace CSMX8 11 växlar 11-42T 699 cykelkraft
  Växelreglage Växelreglage Shimano XT SL-M8000-Bi, höger, I-Spec B, 11 växlar 579 cykelkraft
  Kedja Kedja Shimano Ultegra/Xt CN-HG701 11 växlar 138 länkar med kedjelås 429 cykelkraft
  Framdrev Drev Hope Retainer 104 bcd 9-11 växlar 36T svart 489 cykelkraft

  Jag måste sannolikt köpa helt nytt nav bak anpassat för 11 drev och för att det jag har nu sannolikt är skit(jag är inte bitter)

  2. Lite biffigare däck då det känns som att en tung person som jag på nära 190cm inte riktigt klarar mig på 2,1" fram och 2,0 bak. Kanske 2,2 , 2,25 eller 2,3 är ett vettigt alternativ? Bakdäcket är slut så nytt ska ändå köpas. Dock vet jag inte om mina fälgar (Stout) på 622x23 29" x26mm klarar så pass stora. Tror att 2,3" ligger i överkant.

  3. En kortare styrstam. Siktar på ca 40-50mm istället för nuvarande 90mm. Känns som att jag hänger lite för långt fram när man härjar på utför i skogen. Ett 740mm styre med typ 20mm riser till detta är jag sugen på också.

  4. Borde jag satsa på helt nytt nav fram också måntro? Kanske rent av nya hjul? Funderar på om Baknav Shimano XT FH-M8000 skivbroms CL 32H 135 mm svart kanske är ett bra alternativ?

  Jag hoppas inte ni får spader av att se den här väggen med text. Tänker att jag ska försöka göra det någorlunda ordentligt den här gången så all hjälp och synpunkter tas väldigt tacksamt emot.

  Tack på förhand!
 • Re: Värt att satsa på min Specialized Crave 29?

  Av:
  såkket
  Jag hade gått på ett SLXkit från tysk butik typ https://www.bike24.com
  och sedan lagt mer av pengarna på nya däck, hjul, stam och styre.
  Hjul/däck är nog den uppgradering som ger mest upplevd uppgradering för pengarna från billiga diton som kommer med nya cyklar.
 • Re: Värt att satsa på min Specialized Crave 29?

  Av:
  Styrholger
  WOW!! Det där kittet är ju bananas!! Lär bli en beställning på det!

  Om jag söker nya nav eller rent av nya hjul helt och hållet. vad bör jag sikta på?
 • Re: Värt att satsa på min Specialized Crave 29?

  Av:
  Mart24speed
  Serva baknavet du har antingen själv eller lämna in... Brukar inte vara så dyrt... Kommer säker gå fint att köra 2.3 på befintliga fälgar. Å så på med föreslaget 11 delad drivlina... Glöm inte skaffa nytt nw framdrev till vevpartiet.
 • Re: Värt att satsa på min Specialized Crave 29?

  Av:
  freddag
  om du ändå "bara" ska ha 11-42 bak så skulle jag fortsätta med 10-delat. du får samma omfång med denna kassett: https://www.bike-discount.de

  då behöver du bara köpa en narrow-wide-klinga och eventuellt en längre b-skruv till bakväxeln (vanlig m4). jag hade köpt en ny kedja för säkerhets skull, kedjor för 11-delat är billigast och passar till 10-delat: https://www.bike-discount.de gå inte på bluffen med dyrare kedjor. samma vikt och funktion. växelvajer och hölje är trevligt att byta samtidigt.

  fälgarna är inget fel på, xt m8000-baknav funkar men behöver servas ganska ofta (se till att köpa en 17 mm konnyckel och 14 mm insex samtidigt). som ovan: prova att serva ditt befintliga nav först. det är ganska meckigt att byta nav, om det inte har samma mått som ditt gamla måste du ha nya ekrar också. enklast är att köpa ett komplett hjul: https://www.bike-discount.de

  framnav slits inte på samma sätt som baknav, det befintliga är förmodligen helt ok efter så få mil.

  styrstamslängd gör mer än du tror, jag skulle gå ner till 75 mm först och se hur det känns: https://www.bike-discount.de
 • Re: Värt att satsa på min Specialized Crave 29?

  Av:
  bellasoda
  Styrholger skrev:
  jag måste köpa en ny växelväljare bak då jag i en krasch i höstas råkade kröka den. Det är inte okörbart men hela växelväljaren pekar snett utåt

  Är du säker på att det är växelväljaren som är krökt och inte växelörat?

  En sån här alltså:
  https://derailleurhangerstore.co.uk
 • Re: Värt att satsa på min Specialized Crave 29?

  Av:
  freddag
  sorry, läste som en kratta och missade den krökta växeln. som svaret ovan, om det är växelörat som är snett hjälper det inte att köpa ny bakväxel, så se till att vara säker på det innan du köper ny växel. om bakväxeln är trasig rekommenderar jag fortfarande 1x10 och denna växel som kostar hälften så mycket som 11-delad xt: https://www.bike-discount.de
 • Re: Värt att satsa på min Specialized Crave 29?

  Av:
  PKJoacim
  Hade en Crave Expert -15 och på den rasade baknavet efter 9 månader. Annars var jag nöjd. Rapp, bra uppför. Tyckte dock att man satt lite för framåtlutad och med den branta gaffelvinkeln blev det många otb. Nu är ju de en träninssak och det blev bättre med tiden. Bytte till en kortare styrstam som dessutom var vinklat uppåt. Det passade mej bra. Sålde den för att jag fick ett bud på den och jag tyckte att det var lite för mycket XC över den och jag var sugen på en trailhoj. Fulldämpad. Köpte en Giant Trance istället och den passar perfekt för min typ av cykling.

  PKJoacim, en medelålders gubbe, nu på stigätare.
  "Wet roots are the Russian roulette of trail obstacles — you never know which direction your bike is going to go after hitting those shiny snakes of doom."

 • Re: Värt att satsa på min Specialized Crave 29?

  Av:
  Sixten Fors
  Om 1x11 skulle jag välja:
  M8000 bakvxl https://www.bike24.com
  M7000 reglage https://www.bike24.com
  Kedja https://www.bike24.com
  Sunrace MX80 11-50T kassett https://www.bike24.com

  Om 1x12 skulle jag välja:
  GX Eagle bakvxl https://r2-bike.com
  GX Eagle reglage https://r2-bike.com
  GX Eagle kedja https://r2-bike.com
  Sunrace MZ90 11-50T kassett https://r2-bike.com

  Ingen större prisskillnad. Båda passar på befintlig HG body.
 • Re: Värt att satsa på min Specialized Crave 29?

  Av:
  Styrholger
  Hela kvällen efter matlagningen har gått åt till att reka nya delar.

  Jag plockade bort örat och lade på bordet för att se om den var krökt men den låg så platt och fint. När jag väl satt tillbaka växelföraren så kan jag se utan nämnvärd referens att den är böjd och pekar svagt utåt. Tyvärr måste nog ny köpas. :(

  Vad gäller växelanordning så lutar det åt Sixten Fors 1x11-alternativ förutom att jag väljer en 11-46 istället för 11-50. Sedan ett Wide-Narrow drev 36T till det såklart. Hela det kalaset ramlade in på ca 2100:-

  Den kniviga frågan är dock hjulen(hjulet). Har läst mig till att dessa Stoutnav inte är värda att renovera. Funderar starkt på att investera i ett nav från exvis Shimano och ta smällen med att byta ut Hi Lo-navet som verkar vara skräp. Det kommer sannolikt bli lite tårar och krökta ekrar i vredesmod men Spezialized verkar vara lite egna med sina mått, 9x100 FW och 10x135 RW. En butik i stan erbjöd byta båda hjulen till Shimano XT för 3600:- men då tyckte min sambo att jag borde leta upp ett hål långt ut i skogen och skjuta mig.

  Jag hittade något jag förmodade kunde fungera men de klassar en maxvikt för hela ekipaget på 100kg och den vikten nosar nästan jag på utan cykel. https://bike-discount.de

  Vad beträffar styrstam verkar jag har känt mig fram till att 70mm borde vara en god start från mina nuvarande 90. Sedan ett 740mm styre med 20mm riser. Du fick mig att tänka ett varv till på den saken, freddag. :)
 • Re: Värt att satsa på min Specialized Crave 29?

  Av:
  Styrholger
  På fikarasten idag satt den tror jag.. Jämfört, resonerat och av en slump hittade jag hjulen när morgonfikan skulle avverkas. Skulle vara jätteglad om ni tog en titt på den potentiella inköpslistan. :)

  Från Bike24:
  Sunrace 11-50 kasett
  XT växelförare
  Kedja
  Växelväljare

  Från bike-discount
  Fulcrum set 29"
  Jag har inte bestämt om jag ska köpa adaptrar för mina 6-håls skivor eller köpa nya skivor som är anpassade för center-lock.

  Från cykelkraft
  Framdäck
  Bakdäck

  Hela kalaset går loss på ca 5200:- (exkl frakt)

  EDIT: bytte kasset till 11-50
  Redigerad 1 gång(er). Senaste ändring 2019-03-12 21:42 av Styrholger.

 • Re: Värt att satsa på min Specialized Crave 29?

  Av:
  Styrholger
  Sådärja, då fick man fingrarna ur att beställa. Det blev SRAM NX växelförare 12T, NX trigger, NX kedja, Sunrace 11-50 kasett, Fulcrum Red Zone 5 29" med Shimano hub och till sist två mediokra centerlock bromsskivor. Bara däcken jag inte helt bestämt mig för ännu, kommer gå snabbare att få dem då jag beställer från Sverige. Blir nog Maxxis Rekon 3C Maxx Terra 2,25" bak sen får jag se vad jag kör på fram. :)

Tyvärr, bara registrerade användare får skriva inlägg i detta forum.

Klicka här för att logga in

KÖP & SÄLJ