• [Byggtråd] Kortslagig-ish bus-29a för stig och större berg - Del 2 Kandidater och val av ram

  Av:
  Westman
  Varning, skaparen av denna tråd är cykelnörd deluxe och tråden kommer troligen innehålla ohälsosamma mängder geometri/dämparnörderi. Det kommer också bli en del ganska specifika val för precis mina önskemål. De allra flesta kommer nog känna att man kan köpa en Jeffsy och vara nöjd istället, men jag är på jakt efter den perfekta hojen för mig, inte för medelcyklisten.

  Del 1 - Krav och önskemål

  Jag har varit snäll, lagt mycket av min tid på att göra saker för andra. Har också sparat på miljön och pengarna genom att inte byta hoj lika ofta som kalsonger de senaste åren och skippat en hel del onödiga standarder och trender som jag avfärdat som inget för mig. Samtidigt har jag ju hängt med och testat många cyklar och prylar och kan konstatera att nu har äntligen prylarna kommit till ett läge där det går att bygga dom egenskaper jag vill ha. Har bestämt mig för att jag är värd en ny cykel nu. Min tid är nu. Tiden för ny hoj!

  Några av er har säkert sett min research och kapande av en del liknande trådar, bland annat Aron-behöver-ny-hoj-tråden (som till 75% överlappar med mina önskemål) och 157mm super boost plus-tråden (https://happyride.se/forum/read.php/1/3458368/page=1).

  Nu är det dags att samla allt i en tråd. Jag kommer skriva nya delar under de kommande veckorna tills nya busmaskinen står klar!

  Önskemål
  -29" Stighoj med bra mekaniskt grepp/bra trampeffektivitet och utförsfokuserad geometri samt hållbarhet för långa åk i stora berg
  -120-130mm bak, 140-150mm fram, dvs helst ca 20mm längre fram
  -Ställbar geo för hemma resp stora berg. Givet att båda lägena faktiskt är användbara (vilket inte är så vanligt)
  -High end dämpning med ställbar LSC/HSC, progressivitet, negativ luftfjäder/OTT (=BOS,Öhlins/Cane Creek/DVO/MRP) och såklart en ram med plats för piggyback eller coildämpare. Gärna gaffel med internt ställbart slag för att kunna öka vid semestercykling givet ram med bra geo för detta
  -Däckfrigång för 2.6" + lera
  -157x12 bak så jag kan bygga rimligt lätta hjul men ändå få ok styvhet (tidigare stora nackdelen med 29 för mig). Eftersom det inte finns så många 157-ramar än så överväger jag också 148x12 och då med ett nav med max flensbrädd och inte ett fejk 142 med extra breda end caps..
  -Underhållbar, lättmekad, reservdelssupport, crash replacement/bra garanti
  -Det skadar ju inte om ramen är från en mindre tillverkare som står för något jag gillar/har ett arv och inte bara är en stor kommersiell operation


  Icke-önskemål (om möjligt)
  -Kolfiber (svårt att undvika), mest av miljöskäl men även hållbarhetsperspektivet, känner alldeles för många som/få som inte reklamerat eller pajat sin kolram de första tre åren. Finns dock inte supermånga high end alu/ti-ramar att välja på så har även kikat på kol men listat det som ett minus.
  -Intern dragning av bromsslangar, samma där, svårt att vägra då det utesluter för många men vill helst undvika det
  -Pressfit, oavsett modell ser jag inte fördelarna ur ett mekperspektiv jämfört med gängat, det här är i princip ett måste och jag gläder mig åt att branschen nu insett detta och går tillbaka på gängat
  -Superlåg totalvikt på bekostnad av hållbarhet. Enda vikten jag kommer optimera är roterande massa då jag vill ha rapp acceleration och tycker det är den vikten man känner vid faktisk cykling. Framtriangelvikt är ju ändå skit samma beroende på hur mycket vatten man fyller i flaskan. Ärligt alltså, kanske en kontroversiell åsikt men så tycker jag.

  Geometri
  -Modern ganska lång (numera normallång?), låg och med korta kedjestag, målbild <=430mm. Söker stabilitet men ändå lekfullhet vilket så många hojar saknar lite av idag tycker jag. Lätt att hitta enduro-snabb hoj för Åre-åk men svårt att också få den hojen rolig på tightare stigar.
  -Söker reach på ca 475mm och stack så nära 610mm som möjligt för att få rätt attackposition och tryck på framhjulet för mina kroppspositioner (187cm lång) med en 50-stam. Stack är en utmaning på 29or generellt och särskilt om man kikar på 150-gaffel.

  Har sammanställt mina önskemål i en tabell (jag har många tabeller och Exceler för detta bygge..). Geon beror lite på om det är 120/140 för hemmacykling eller 130/150 för större berg så har ibland listat ett spann.

  wanted_fw.jpg

  Budget: Inte helt bestämt men ca 60-70

  To be continued!

  ***
  Del 2 - Kandidater och val av ram

  Jag nämnde att ramutvecklingen nu nått en punkt då jag är intresserad av den här typen av hoj med större hjul, kanske ska utveckla vad jag menar. Har alltid gillat känslan av rollover som de stora hjulen ger ända sedan första gången jag provade, many moons ago. Men inte gillat de långa kedjestagen och flexiga eller tunga bakhjulen. För några år sedan när framväxlarna började försvinna och sedan tillverkarna började skippa fästena tänkte jag att nu kommer det explodera i utbud av hojar i 120-150mm-segmentet med roliga egenskaper. Första årens EWS spädde på den här känslan. Sedan hände något med EWS och alla tillverkare behövde lägga sin fokus på att få fram en 155-180mm mini-DH-hoj istället för något som överlappade in i stigcykel-territoriet. Det släpptes istället nästan inga för mig intressanta hojar under flera år. Sedan för ett par år sedan skedde nästa steg när fler äntligen hakade på brant sadelrör-rörelsen. Yay, ännu en grej som möjliggör kortare kedjestag. Nu var också marknaden rätt mättad med 170-hojar och det började åter utvecklas runt 120-150 segmentet. Sedan den punkten har jag hängt med och provcyklat det jag kunnat (parallellt med 27.5). När så slutligen 157x12 presenterades som den logiska slutdestinationen på baknavsbredd (dvs så brett man kan bygga utan att få problem med kedjelinje och/eller hjulbenthet) så förstärktes också möljigheten att bygga med korta kedjestag OCH mycket däckfrigång.

  För att förstå lite hur jag prioriterat kanske jag också ska lista ordningen jag prioriterar funktionella egenskaper i.
  1 Geometri. Balanserat lång och flack för bra attackposition men ändå lekfull-ish.
  2 Dämpning och länkage. Inställningsmöjligheter, förutsägbarhet, traction, trampeffektivitet.
  3
  4 Hjul, tillräcklig styrka, minimerad vikt för den styrkan
  5 Bromsar. Jo faktiskt.
  6
  7 Övrig roterande massa
  8
  9 Totalvikt/statisk vikt
  10 Växelsystem. Seriöst, allt från GX/SLX är ju bra idag. Ge mig tillräckligt omfång och minimerad roterande massa bara. Och ett okej reglage.

  Kandidaterna då?

  Har ju i tråden nämnt vilka som var topp 3 om jag valt 27.5 (SC 5010, Last Clay V2, Whyte T-130), och vilka som vore topp 3 om jag tagit bort stora berg ur den här komplexa 29"-ekvationen (Whyte S-120, Ibis Ripley, Guerilla Gravity Trail Pistol).

  Här kommer den mer komplexa topplistan! Topp 10:

  9/10 GG Smash(/Trail Pistol). Massor av rätt, ser jättekul ut precis som lillebror Trail Pistol. Men lite knepiga storlekar för min smak där jag hamnar mittemellan två gör att den får stolpe ut. I övrigt också BBH i högsta laget, 345mm. Och Smash är lite för mycket hoj medan Trail Pistol lite för lite. Får för högt bb med 140-gaffel för min smak. Skulle vilja haft en hoj precis emellan de två.. :) Och att de löst största minuset för mig, för hög Stack.
  https://ridegg.com

  8 Devinci Troy -19. Kanonfin geo, men hamnar åter mellan L och XL. :/ Enda stora minuset i övrigt för hög Stack. 157 på denna.
  https://www.pinkbike.com

  7 Yeti SB-130. Lite för flack för att kännas kul på stig för min smak, känns fel att stoppa i ett +0.5-1 angleset och ger mig dessutom lite för lång reach, även om det troligen är okej. Minus i kanten för presshit.
  https://www.yeticycles.com

  6 Commencal Meta TR 29. Ser ut som en riktig ripper och dessutom väldigt snygg i British Edition. Kedjestag i längsta laget, 434mm. Rejält överbyggd och troligen problemfri dock. Kantminus för pressfit.
  https://www.commencal-store.co.uk

  5 Pivot Switchblade. Finns i jättefint hydroformad alu såväl som kol. Kanske den mest stigiga cykel som hamnat högst i min lista, ur geosynpunkt. Dvs den med kortast hjulbas, brantast styrvinkel och kortaste kedjestagen. Lite stolpe ut med sizingen om jag ska gå XL för sadelröret hindrar mig från lång justerstolpe. Men ser riktigt bra ut på många egenskaper. 157 och dw-länk.
  https://www.pivotcycles.com


  Från den här punkten skulle jag vilja beteckna hojarna som finalister. Dvs alla dessa fyra har övervägts mer seriöst.

  4 Transition Smuggler. Bushoj per definition. Finns många sidor tråd om det, till syvene och sist föll den mest på att jag bestämde mig för att kompromissa in stora berg och inte har kroppen längre att skaka runt på 120-slag i sådana sammanhang. Däckfrigången är sisådär och bbt kunde vara lite lägre med så lite slag, 340 känns onödigt "högt". Tippar på en uppdatering snart med 3mm lägre bbh och frigång för 2.6..
  https://www.transitionbikes.com

  3 Revel Rascal. Egentligen plats två om jag inte fått problem med sizingen. Ser förbaskat bra ut och här är förklaringen till varför det varit lite dött från Canfield sedan den revolutionerande Riot/Toir.
  https://www.revelbikes.com

  2 Evil Offering Utvärderad i båda geolägena, men detta är nog enda Evilen där låga läget känns lite för högt (343) och endast extralåga läget skulle bli aktuellt. Dessutom enda hojen på listan med lika mycket slag bak och fram. (Following MB också utvärderad men hamnar i samma problem som Pivot med sizing/sadelrör som är för långt och lite för lite slag för annat än busig hemmacykling). Ser i stort sett kanon ut. Vände och vred länge på denna. Minusen är små, och sådana som inte många andra skulle hålla för riktiga minus: kol och avsaknad av 157.
  https://www.evil-bikes.com


  1 Knolly Fugitive LT / Fugitive! (Samma ram, olika slag på bakdämparen) Okej, när dom släppte den här hojen ryckte det till i kroppen. Den skrek allt som jag ville ha. Dessutom kan jag bygga två hojar i en utan att kompromissa med den ena: 120/140 och 135/150. Båda med riktigt, riktigt bra geo och dessutom ha ett riktigt beast mode för bike park. Alu och titan snarare än kol. Bra standarder och future proofad, går dessutom att leka 27.5+ med om man vill ha en "tredje" hoj. Det enda osäkra kortet är låg nivå av antisquat och väldigt aktiv bakände. Har inte kunnat provcykla så det blir lite spännande att se om mekaniskt grepp>plattform. Å andra sidan tänker jag mig på sikt två bakdämpare och kan definitivt optimera hemmadämparen med precis rätt nivå av kompenserande LSC.
  https://www.knollybikes.com  knolly_fugitive_lt_geometry.jpg
  En liten parantes om Knollys 157-implementation är att om man gör den bra så är heel rub inte ett problem. Stagen/drivsidan är 1,5 mm längre ut än motsvarande 148-ram. Mer: https://www.knollybikes.com

  FRAME CLEARANCE: We have re-designed the entire rear-end area to keep things as tight as possible. The 157TRAIL spacing increases rear axle width by 15mm (7.5mm per side), and yet heel clearance of our new designs has only moved outward by 1.5mm per side! Our new 157TRAIL rear-end remains the same or in some cases narrower than existing Boost 148 bikes currently on the market.
  Current model rear spacing (BLUE) compared to the Fugitive shows how the rear stays are only slightly wider and that we can continue to run a 73mm wide threaded BB shell. The new downtube cross section is also significantly larger for greater stiffness and BB support.


  Jo, det blir en rymling!  To be continued!

  ***
  Del 3 - Prioriteringar och komponenter
  ***
  Del 4 - Bygge
  ***
  Del 5 - Rock n roll-cykling och intryck
  ***
  Del 6 - Äga (och underhålla) över tid
  ***

  _____________________________________________________________________
  Göteborgs Stigcyklister Stigvård - http://www.goteborgsstigcyklister.se
  Trailforks Göteborg - https://www.trailforks.com
  Redigerad 6 gång(er). Senaste ändring 2019-06-24 16:36 av Westman.

 • Re: [Byggtråd] Korslagig-ish bus29a för stig och större berg - Del 1 krav och önskemål

  Av:
  clnr
  Det här blir intressant att följa!  Ett forum, flera fora

 • Re: [Byggtråd] Korslagig-ish bus29a för stig och större berg - Del 1 krav och önskemål

  Av:
  Paco
  Har tyvärr inget matnyttigt att komma med(än), men kul att du är igång igen, Westman!
 • Re: [Byggtråd] Korslagig-ish bus29a för stig och större berg - Del 1 krav och önskemål

  Av:
  JojjeM
  Paco skrev:
  Har tyvärr inget matnyttigt att komma med(än), men kul att du är igång igen, Westman!

  Stort +1

  Ser fram mot fortsättningen.

  Smuggler?
  (lite hög stack dock) https://www.transitionbikes.com

  EDIT: Såg nu dessutom att Smugglern har 2.4" specat som max...

  /Johan

  Ironi funkar bäst på nätet
  Redigerad 1 gång(er). Senaste ändring 2019-06-12 11:09 av JojjeM.

 • Re: [Byggtråd] Korslagig-ish bus-29a för stig och större berg - Del 1 Krav och önskemål

  Av:
  Rattnalle
  Blir det en cykel den här gången alltså? ;-)  Inlägget ovan inleds med största sannolikhet av ett osynligt "Jag tycker att" inte "Jag vet obestridligt att".

 • Re: [Byggtråd] Korslagig-ish bus-29a för stig och större berg - Del 1 Krav och önskemål

  Av:
  Knä-Ola
  Luktar Knolly av det här!

  _____________________________________
  Trysilrittet 2013 www.trysilrittet.no
  Terrengsykkel Utflukt utflukt.terrengsykkel.no

 • Re: [Byggtråd] Korslagig-ish bus29a för stig och större berg - Del 1 krav och önskemål

  Av:
  glitch
  Skippa ditt krav om kort fjädringsväg bak och köp en Bird AM9 med dämpare av eget val.
  Birden är grymt trampeffektiv i alla fall och med lätta hjul kommer du inte lida av det extra slaget.
  I övrigt uppfyller den ju typ alla dina krav.

  -= Evoc cykelväska uthyres, PMa=-

 • Re: [Byggtråd] Korslagig-ish bus-29a för stig och större berg - Del 1 Krav och önskemål

  Av:
  soderblom
  Knä-Ola skrev:
  Luktar Knolly av det här!

  +1

  Trodde Westman redan bestämt sig iom tidigare tråd där det diskuterats 120mm vs 135mm.
 • Re: [Byggtråd] Korslagig-ish bus29a för stig och större berg - Del 1 krav och önskemål

  Av:
  Luthman Photography
  Finns det en ny ram i din ägo eller är det här bara en egen tråd där du ska försöka komma fram till vad du vill ha? :D

  ______________________________________________________
  http://www.luthmanphotography.se
  https://instagram.com

 • Re: [Byggtråd] Korslagig-ish bus-29a för stig och större berg - Del 1 Krav och önskemål

  Av:
  Alfakrull
  Det låter ju nästan som en alu-smuggler i large. Men bara nästan. Fast jag får lite känslan av att excelarken redan presterat ett resultat? Spännande tråd i alla fall, ligger ganska nära mina önskemål på nuvarande/framtida cykel.

  Edit: var visst många som hann skriva innan jag uppdaterade...

  ___________________________________________________________________
  Cykeltransportväska uthyres billigt i Gbg!

  10kr rabatt/mån hos vimla för både dig och mig: https://vimla.se
  Redigerad 1 gång(er). Senaste ändring 2019-06-12 11:40 av Alfakrull.

 • Re: [Byggtråd] Korslagig-ish bus-29a för stig och större berg - Del 1 Krav och önskemål

  Av:
  Nypåmtb
  Nya Ibis Ripley (ramset)!
 • Re: [Byggtråd] Korslagig-ish bus-29a för stig och större berg - Del 1 Krav och önskemål

  Av:
  theBrand
  soderblom skrev:
  Knä-Ola skrev:
  Luktar Knolly av det här!

  +1

  Trodde Westman redan bestämt sig iom tidigare tråd där det diskuterats 120mm vs 135mm.

  Jag tror att både Knolly och Transition går bort om det ska vara " bra mekaniskt grepp/bra trampeffektivitet".

  Dock är det svårt att hitta det Westman vill ha utan att det byggs i kewlfiber... Sen tror jag ekvationen 475mm reach 66 graders gaffelvinkel blir svår att få ihop med mindre än 1200mm hjulbas. Ibis Ripley som nämnts (men som jag antar går bort p.g.a kolfiber och begränsad möjlighet till coil/piggyback) har 475mm reach/66,5 graders gaffelvinkel/432mm kedjestag och 1207mm hjulbas.

  Det ska bli spännande att följa vad som kommer här :)

  Hade inte 29" varit ett krav hade jag föreslagit senaste generationen Santa Cruz 5010 i alu :)
 • Re: [Byggtråd] Korslagig-ish bus-29a för stig och större berg - Del 1 Krav och önskemål

  Av:
  mikipedia_
  Kul att du är på g😁, varit ganska så tyst från dig länge nu😕

  Jag hoppas du har köpt en Ancilotti😇

  Mitt projekt
  https://happyride.se

 • Re: [Byggtråd] Korslagig-ish bus29a för stig och större berg - Del 1 krav och önskemål

  Av:
  Westman
  Hjälp-mig-välja-trådarna avslutades i vintras, sen kom livet emellan lite men nu är allt valt och beställt.

  Luthman Photography skrev:
  Finns det en ny ram i din ägo eller är det här bara en egen tråd där du ska försöka komma fram till vad du vill ha? :D


  Jodå, det blir bygge nu, ramen har redan kommit och alla delar på väg!

  Avslöjas vad i nästa del. :)
  Redigerad 2 gång(er). Senaste ändring 2019-06-12 12:11 av Westman.

 • Re: [Byggtråd] Korslagig-ish bus-29a för stig och större berg - Del 1 Krav och önskemål

  Av:
  Maakus
  Norco Sight 29" ?
 • Re: [Byggtråd] Korslagig-ish bus-29a för stig och större berg - Del 1 Krav och önskemål

  Av:
  Westman
  theBrand skrev:


  Sen tror jag ekvationen 475mm reach 66 graders gaffelvinkel blir svår att få ihop med mindre än 1200mm hjulbas. Ibis Ripley som nämnts (men som jag antar går bort p.g.a kolfiber och begränsad möjlighet till coil/piggyback) har 475mm reach/66,5 graders gaffelvinkel/432mm kedjestag och 1207mm hjulbas.

  Det ska bli spännande att följa vad som kommer här :)

  Hade inte 29" varit ett krav hade jag föreslagit senaste generationen Santa Cruz 5010 i alu :)

  Helt riktigt, är medveten om att trigonometrin är svår att få ihop, det är mer en målbild men eftersom alla mått hänger ihop går det inte att sätta enskilda krav som inte går ihop. Kom dock ihåg att både offset och kedjestagslängd också påverkar hjulbasen. Men med mitt val i #offsetgate på 51 ist för 44 mm skulle det betyda att jag skulle behöva kedjestag nästan så korta som på min Stanton, 415mm, för att nå 1200. Och det skulle inte bli bra för klättring, skulle bli väldigt obalanserat. Så med 430-nånting CS och 51 offset hamnar de flesta av mina finalister på runt 1220-1230mm i hjulbas.

  Och ja, 5010 slutade topp 3 i min 27.5-utvärdering, innan jag bestämde mig för att detta skulle bli en tjunia! Sjukt fina och klockren geo. Samt finns i alu. Och lila.

  _____________________________________________________________________
  Göteborgs Stigcyklister Stigvård - http://www.goteborgsstigcyklister.se
  Trailforks Göteborg - https://www.trailforks.com

 • Re: [Byggtråd] Korslagig-ish bus-29a för stig och större berg - Del 1 Krav och önskemål

  Av:
  Startgas
  Commencal Meta Trail 29 kanske, men den har några punkter som den faller på.
  Ej ställbar geo, 148x12, pressfit, intern dragning och lite för hög Stack.
 • Re: [Byggtråd] Korslagig-ish bus-29a för stig och större berg - Del 1 Krav och önskemål

  Av:
  VanGarg
  Vilka var övriga i topp tre 27.5? (:
  Tycker för övrigt att med den inledande varningen är på tok för lite snack om progressivitet, dämparkurvor etc!
 • Re: [Byggtråd] Korslagig-ish bus-29a för stig och större berg - Del 1 Krav och önskemål

  Av:
  Rattnalle
  VanGarg skrev:
  Vilka var övriga i topp tre 27.5? (:
  Tycker för övrigt att med den inledande varningen är på tok för lite snack om progressivitet, dämparkurvor etc!
  Det undrar jag också. Så man slipper göra egen research sen ;-)  Inlägget ovan inleds med största sannolikhet av ett osynligt "Jag tycker att" inte "Jag vet obestridligt att".

 • Re: [Byggtråd] Kortslagig-ish bus-29a för stig och större berg - Del 1 Krav och önskemål

  Av:
  jofahjalm
  Åh, äntligen lite internetcykling i autismspektrumets periferi!

  Med tanke på 157x12 antar jag att du har landat i en Knolly Fugitive LT?

  Det där mellan grepp och trampeffektivitet är väl bara en avvägning mellan man vill ha? Mert antisquat (upp till att det blir för mycket) gör ju att det känns effektivare, men lär ju offra lite i klättergrepp eftersom det påverkar fjädringen när man trampar. T.ex. Mondraker tror jag har försökt göra en kompromiss där man har hög antisquat runt sag, som sedan fallar av när cykel går genom slaget för att ha mindre pedal-kickback vid större smällar. Även en sådan lösning borde ju vara samma lika för trampgreppet?

  Angående dämpningen tycker jag att du ska granska det lite kritiskt innan du väljer något allt för esoteriskt. Det är ju helt klart Fox 36an och Lyriken som vinner testerna och som verkar det folk väljer när dom inte är sponsrade. Öhlins, MRP och DVO är bra på att bli sågade längs fotknölarna. BOS är det många som vurmar för och man har mycket gott om dom, men det verkar ju helt klart vara bökigt att leva med.
 • Re: [Byggtråd] Korslagig-ish bus-29a för stig och större berg - Del 1 Krav och önskemål

  Av:
  PatrikHA
  Rattnalle skrev:
  VanGarg skrev:
  Vilka var övriga i topp tre 27.5? (:
  Tycker för övrigt att med den inledande varningen är på tok för lite snack om progressivitet, dämparkurvor etc!
  Det undrar jag också. Så man slipper göra egen research sen ;-)

  Jag bara köpte en för den var snygg ;-p, fast då går den ju egentligen inte att cykla med ;-D
 • Re: [Byggtråd] Korslagig-ish bus-29a för stig och större berg - Del 1 Krav och önskemål

  Av:
  Rattnalle
  PatrikHA skrev:
  Rattnalle skrev:
  VanGarg skrev:
  Vilka var övriga i topp tre 27.5? (:
  Tycker för övrigt att med den inledande varningen är på tok för lite snack om progressivitet, dämparkurvor etc!
  Det undrar jag också. Så man slipper göra egen research sen ;-)

  Jag bara köpte en för den var snygg ;-p, fast då går den ju egentligen inte att cykla med ;-D
  Just den delen av beslutsprocessen klarar jag av på egen hand :-)  Inlägget ovan inleds med största sannolikhet av ett osynligt "Jag tycker att" inte "Jag vet obestridligt att".

 • Re: [Byggtråd] Korslagig-ish bus-29a för stig och större berg - Del 1 Krav och önskemål

  Av:
  theBrand
  Westman skrev:
  Och ja, 5010 slutade topp 3 i min 27.5-utvärdering, innan jag bestämde mig för att detta skulle bli en tjunia! Sjukt fina och klockren geo. Samt finns i alu. Och lila.

  This Î

  Jag är väldigt nyfiken på vad du köpt, då mina funderingar går i ungefär samma bana fast för en något kortare cyklist då :)
 • Re: [Byggtråd] Kortslagig-ish bus-29a för stig och större berg - Del 1 Krav och önskemål

  Av:
  theBrand
  jofahjalm skrev:
  Det där mellan grepp och trampeffektivitet är väl bara en avvägning mellan man vill ha? Mert antisquat (upp till att det blir för mycket) gör ju att det känns effektivare, men lär ju offra lite i klättergrepp eftersom det påverkar fjädringen när man trampar. T.ex. Mondraker tror jag har försökt göra en kompromiss där man har hög antisquat runt sag, som sedan fallar av när cykel går genom slaget för att ha mindre pedal-kickback vid större smällar. Även en sådan lösning borde ju vara samma lika för trampgreppet?

  Det gäller de flesta DW-liknande cyklarna som säljs, men en annan viktig faktor är hur utväxlingen ser ut. Ibis har t.ex. en utväxling som ger väldigt mycket stöd runt och strax efter sag, det gör att deras cyklar inte behöver lika mycket hjälp av kedjekrafter för att motverka squat, d.v.s man kan ha mindre AS strax efter sag och har därmed ofta hyffsat grepp vid klättring.
  Santa Cruz VPP-hojjar däremot, med dämparen vid övre länken, har snarare mindre stöd runt sag och behöver därför mer AS även djupare i slaget, vilket leder till dåligt grepp och att cykeln gärna "fastnar" lite på rötter och andra kanter när man klättrar.

  (Santa cruz blir dock ganska intressant att kombinera med coil :) )


 • Re: [Byggtråd] Kortslagig-ish bus-29a för stig och större berg - Del 1 Krav och önskemål

  Av:
  jofahjalm
  Ja, det är helt klart en snygg lösningen för att få till den biten. Jag har läst på flera ställen folk som vurmar för hur bra Ripmon trampar. Många säger däremot också att det är en bottningsfest och cyklarna är ju regressiva från sag.
 • Re: [Byggtråd] Kortslagig-ish bus-29a för stig och större berg - Del 1 Krav och önskemål

  Av:
  Maakus
  Uppdaterar mitt inlägg med detta.

  Norco Sight 29". 150/130. 12x148. Piggy. Gängat BB. Horst. Metric dämpare.
  Enligt tabellen ska du ha XL.

  Finns inte att köpa som lös aluram, endast som kolfiber med alu sving.
  Iofs kan man ju köpa den billigaste aluramen och sen sälja allt annat.

  https://www.youtube.com

  sight.JPG
  Redigerad 1 gång(er). Senaste ändring 2019-06-12 13:42 av Maakus.

 • Re: [Byggtråd] Kortslagig-ish bus-29a för stig och större berg - Del 1 Krav och önskemål

  Av:
  H.
  Smugglern har ju många rätt men har inte ställbar geometri, och intern kabeldragning. Dock rätt kapabel utför. Fast jag gissar på nåt mer exotiskt.

  Annars ser ju nya Jeffsyn grym ut. ;)
  Redigerad 1 gång(er). Senaste ändring 2019-06-12 13:42 av H..

 • Re: [Byggtråd] Kortslagig-ish bus-29a för stig och större berg - Del 1 Krav och önskemål

  Av:
  theBrand
  jofahjalm skrev:
  Ja, det är helt klart en snygg lösningen för att få till den biten. Jag har läst på flera ställen folk som vurmar för hur bra Ripmon trampar. Många säger däremot också att det är en bottningsfest och cyklarna är ju regressiva från sag.

  Ja, jag gillade min Ibis med coil, men det krävdes inga väldiga dropp för att bottna direkt, trotts ganska blygsamt med sag.
 • Re: [Byggtråd] Kortslagig-ish bus-29a för stig och större berg - Del 1 Krav och önskemål

  Av:
  happymtb.fr
  theBrand skrev:
  jofahjalm skrev:
  Ja, det är helt klart en snygg lösningen för att få till den biten. Jag har läst på flera ställen folk som vurmar för hur bra Ripmon trampar. Många säger däremot också att det är en bottningsfest och cyklarna är ju regressiva från sag.

  Ja, jag gillade min Ibis med coil, men det krävdes inga väldiga dropp för att bottna direkt, trotts ganska blygsamt med sag.
  😂 bara en liten nackdel alltså? 😉
  Santa Cruz'n blir likadant...

  #===#==#=#=================================================

 • Re: [Byggtråd] Kortslagig-ish bus-29a för stig och större berg - Del 1 Krav och önskemål

  Av:
  Krompa
  Den missar på några punkter men har 157: Pivot Switchblade Alu.

  Cocalis försvarar pressfit: https://pca.st

  Sen ryktas det ganska mycket om en ny Switchblade strax. Men alu lär släpa efter som det var sist.

  Ställbar geo har den. Dock inte så snabbjobbad.
 • Re: [Byggtråd] Kortslagig-ish bus-29a för stig och större berg - Del 1 Krav och önskemål

  Av:
  theBrand
  happymtb.fr skrev:
  theBrand skrev:
  jofahjalm skrev:
  Ja, det är helt klart en snygg lösningen för att få till den biten. Jag har läst på flera ställen folk som vurmar för hur bra Ripmon trampar. Många säger däremot också att det är en bottningsfest och cyklarna är ju regressiva från sag.

  Ja, jag gillade min Ibis med coil, men det krävdes inga väldiga dropp för att bottna direkt, trotts ganska blygsamt med sag.
  😂 bara en liten nackdel alltså? 😉
  Santa Cruz'n blir likadant...
  Allt är ju en avvägning, men det kändes som en bra trade off just då att jag bottnade 2ggr per runda för dämparprestandan jag fick :)

  På vilket sätt menar du att Santa Cruzen skulle bli likadan?
  Jag har inte kört nån Santa Cruz med coil, men de som gör det verkar nöjda och tycka att det funkar bra, och kikar man på utväxlingskurvan så känns det som att en linjär fjäder borde kompensera bristerna ganska bra jämfört med en luftdämpare :)
 • Re: [Byggtråd] Kortslagig-ish bus-29a för stig och större berg - Del 1 Krav och önskemål

  Av:
  jomper
  Puh, jag fortsätter nog att köra HT..

  Uthyres: Evoc Bike Travel Bag för MTB/LVG, 500 kr / resa. Hämtas av dig i Stockholm. Har två.

 • Re: [Byggtråd] Kortslagig-ish bus-29a för stig och större berg - Del 1 Krav och önskemål

  Av:
  Luthman Photography
  jomper skrev:
  Puh, jag fortsätter nog att köra HT..

  Om man bara låter bli att vara ingenjör är det rätt enkelt att välja cykel.

  ______________________________________________________
  http://www.luthmanphotography.se
  https://instagram.com

 • Re: [Byggtråd] Kortslagig-ish bus-29a för stig och större berg - Del 1 Krav och önskemål

  Av:
  Rattnalle
  Luthman Photography skrev:
  jomper skrev:
  Puh, jag fortsätter nog att köra HT..

  Om man bara låter bli att vara ingenjör är det rätt enkelt att välja cykel.
  Bäst är att vara omgiven av ingenjörer som sorterar bra dåligt åt en sen kan man välja den snyggaste av de bra.  Inlägget ovan inleds med största sannolikhet av ett osynligt "Jag tycker att" inte "Jag vet obestridligt att".

 • Re: [Byggtråd] Kortslagig-ish bus-29a för stig och större berg - Del 1 Krav och önskemål

  Av:
  PatrikHA
  Rattnalle skrev:
  Luthman Photography skrev:
  jomper skrev:
  Puh, jag fortsätter nog att köra HT..

  Om man bara låter bli att vara ingenjör är det rätt enkelt att välja cykel.
  Bäst är att vara omgiven av ingenjörer som sorterar bra dåligt åt en sen kan man välja den snyggaste av de bra.
  Planer på att byta du också?
 • Re: [Byggtråd] Kortslagig-ish bus-29a för stig och större berg - Del 1 Krav och önskemål

  Av:
  jofahjalm
  Jag tycker detta är roligare på internet än vad det gör stor skillnad för cyklingen. Det har dock varit klart märkbar skillnad på dom cyklarna jag har ägt/testat. Det blir också verkligen alltid någon form av kompromiss och man får aldrig att det är bra på allt.
 • Re: [Byggtråd] Korslagig-ish bus-29a för stig och större berg - Del 1 Krav och önskemål

  Av:
  Westman
  VanGarg skrev:
  Tycker för övrigt att med den inledande varningen är på tok för lite snack om progressivitet, dämparkurvor etc!

  Jag tänkte att jag får börja lite mjukt! Och sen lär det spåra ur i del 2 och 3..
  Som tur är har jag redan fått lite hjälp att förflytta tråden till länkagekurvor + ANNAT. :)


  Rattnalle skrev:
  VanGarg skrev:
  Vilka var övriga i topp tre 27.5? (:
  Det undrar jag också. Så man slipper göra egen research sen ;-)

  Utan inbördes ordning, Westmans topp 3 bus 27.5 AM-hojar:
  *Santa Cruz 5010
  *Whyte T-130
  *Last Clay V2

  De första två behöver nog ingen närmare presentation, trampeffektiva kortslagiga hojar med riktig busgeo! Den tredje kanske inte så många har koll på:
  https://www.last-bikes-shop.com
  Last-hojarna är galet läckra IRL (sett flera i alperna) med sin candyflake finish och kombinerar det utseendet med vass+kul geo och bra konstruktion. Med deras nya sizing hamnade jag dock mellan L och XL.


  jofahjalm skrev:
  Åh, äntligen lite internetcykling i autismspektrumets periferi!

  Joru!

  jofahjalm skrev:
  Det där mellan grepp och trampeffektivitet är väl bara en avvägning mellan man vill ha? Mert antisquat (upp till att det blir för mycket) gör ju att det känns effektivare, men lär ju offra lite i klättergrepp eftersom det påverkar fjädringen när man trampar.

  Precis så, det var därför jag skrev ett /. Jag har oftast föredragit mycket AS för att få mycket stöd vid kortare explosioner från runt sag uppför knix men klättrar också mycket på teknisk stig med mycket rötter, ofta småblött eller lerigt. Då är mekaniskt grepp värt mycket och står som du säger i motsats till för mycket AS. Så en balans är väl vad jag är ute efter.

  jofahjalm skrev:
  Angående dämpningen tycker jag att du ska granska det lite kritiskt innan du väljer något allt för esoteriskt. Det är ju helt klart Fox 36an och Lyriken som vinner testerna och som verkar det folk väljer när dom inte är sponsrade. Öhlins, MRP och DVO är bra på att bli sågade längs fotknölarna. BOS är det många som vurmar för och man har mycket gott om dom, men det verkar ju helt klart vara bökigt att leva med.

  Japp, jag tror Fox GRIP2 är hundens kulor för de allra flesta och dämparmässigt även för mig. Dock går den inte att få med internt justerbart slag och jag tycker det innebär att en sån här hoj blir rätt mycket kompromiss. Antingen måste jag köra runt med för kort gaffel i stora berg, eller för lång gaffel på stigar. 140 räcker gott för alla huck i gbg, men blir lite klent i La Thuile.

  Älskar annars hur BOS-dämpningen levererar konsekvent och blir bättre och bättre ju hårdare man kör, och hur lätta dom är att serva (äger en Deville 140 27.5 och haft en Idylle 200) men älskar inte att ha att göra med dom om något mot förmodan strular. Försökte köpa en tredje för fem år sen och då skickade dom den till Spanien. Sen blev dom sura att Spanien inte var Sverige och skickade den aldrig rätt, så blev ingen Idylle Air på min Devinci Wilson. Dessutom vägrar dom 29.

  Luthman Photography skrev:
  jomper skrev:
  Puh, jag fortsätter nog att köra HT..

  Om man bara låter bli att vara ingenjör är det rätt enkelt att välja cykel.

  Haha, true that!

  TL;DR på den här tråden: det är sjukt bökigt att jobba sig fram till att välja cykel och delar när man optimerar allt på autismnivå, men slutresultatet blir också optimerat på autismnivå och (åtminstone placebomässigt) överlägset. :)

  _____________________________________________________________________
  Göteborgs Stigcyklister Stigvård - http://www.goteborgsstigcyklister.se
  Trailforks Göteborg - https://www.trailforks.com

 • Re: [Byggtråd] Kortslagig-ish bus-29a för stig och större berg - Del 1 Krav och önskemål

  Av:
  Rattnalle
  Last var riktigt snygga men jag hamnar också lite mitt emellan på storlek.

  Patrik: Det är fjärde sommarn på samma nu. Det börjar bli läge för något att gå sönder på riktigt snart och jag vill inte stå utan.  Inlägget ovan inleds med största sannolikhet av ett osynligt "Jag tycker att" inte "Jag vet obestridligt att".

 • Re: [Byggtråd] Kortslagig-ish bus-29a för stig och större berg - Del 1 Krav och önskemål

  Av:
  PatrikHA
  Rattnalle skrev:
  Last var riktigt snygga men jag hamnar också lite mitt emellan på storlek.

  Patrik: Det är fjärde sommarn på samma nu. Det börjar bli läge för något att gå sönder på riktigt snart och jag vill inte stå utan.

  Gott, då kommer ju Westman snart ge dig allt du behöver veta, med galet mycket detaljer, bara upp till dig om den då är snygg eller ej :-D
 • Re: [Byggtråd] Kortslagig-ish bus-29a för stig och större berg - Del 1 Krav och önskemål

  Av:
  Rattnalle
  PatrikHA skrev:
  Rattnalle skrev:
  Last var riktigt snygga men jag hamnar också lite mitt emellan på storlek.

  Patrik: Det är fjärde sommarn på samma nu. Det börjar bli läge för något att gå sönder på riktigt snart och jag vill inte stå utan.

  Gott, då kommer ju Westman snart ge dig allt du behöver veta, med galet mycket detaljer, bara upp till dig om den då är snygg eller ej :-D
  Precis :-)  Inlägget ovan inleds med största sannolikhet av ett osynligt "Jag tycker att" inte "Jag vet obestridligt att".

 • Re: [Byggtråd] Kortslagig-ish bus-29a för stig och större berg - Del 1 Krav och önskemål

  Av:
  svurr
  Rattnalle skrev:
  Last var riktigt snygga men jag hamnar också lite mitt emellan på storlek.

  En model vid namn Glen borde däremot vara den ultimata cykeln för Göteborgs huckande...
 • Re: [Byggtråd] Kortslagig-ish bus-29a för stig och större berg - Del 1 Krav och önskemål

  Av:
  jofahjalm
  Men det blir en Fugitive LT?

  Men är det verkligen någon skillnad mellan att byta ett airshaft i en 36:a jämfört med att flytta spacers i någon annan gaffel? Jag tycker annars du kan slänga in Manitou M3zzer i listan över tänkbara gafflar: https://manitoumtb.com Den är sänkbar med spacers. Jag är supernöjd med en kortslagig Mattoc, men den verkade vara lite ranglig när den blev jättelång. M3zzer verkar som lösningen på det.

  En Last Clay var något jag inte har sett tidigare. Det är helt klart något jag själv skulle kunna tänka mig. Ser verkligen superfin ut!
 • Re: [Byggtråd] Kortslagig-ish bus-29a för stig och större berg - Del 1 Krav och önskemål

  Av:
  Westman
  @jofa/rattnalle: Last Clay var den jag hade tänkt bygga innan jag ändrade mig till 29. Westman approved!

  _____________________________________________________________________
  Göteborgs Stigcyklister Stigvård - http://www.goteborgsstigcyklister.se
  Trailforks Göteborg - https://www.trailforks.com

 • Re: [Byggtråd] Kortslagig-ish bus-29a för stig och större berg - Del 1 Krav och önskemål

  Av:
  jofahjalm
  Rattnalle: Du kommer väl inte gå ner dig i vagnshjulsträsket? Vi håller fortet!
 • Re: [Byggtråd] Kortslagig-ish bus-29a för stig och större berg - Del 1 Krav och önskemål

  Av:
  Rattnalle
  jofahjalm skrev:
  Rattnalle: Du kommer väl inte gå ner dig i vagnshjulsträsket? Vi håller fortet!
  Jag är öppen för alternativ den här gången och tänker provcykla allt jag kommer över innan jag bestämmer mig. Tjugoniorna verkar ju av allt att döma inte vara fullt så dåliga längre. Däremot om jag gillar känslan är något jag behöver ta ställning till. T ex aktuell Stumpjumper har efter kort provtur utför kvar lite av den där "över framhjulet" känslan som jag inte gillat när jag provat storhjulingar tidigare. Provsatt en Orbea Rallon en snabbis men deras storlekar är lite tveksamma som de är nu, korta.

  Kul är högre prioriterat än snabb med god marginal så det är känslan som kommer avgöra.  Inlägget ovan inleds med största sannolikhet av ett osynligt "Jag tycker att" inte "Jag vet obestridligt att".

Tyvärr, bara registrerade användare får skriva inlägg i detta forum.

Klicka här för att logga in