• Re: Tankar om denna elcykel?

  Av:
  Hasse#7
  Matte_rookie skrev:
  Det är ju så en elcykel ska fungera, gärna att den ställs in individuellt, beroende av vilken effekt som krävs för att uppnå en viss hastighet. Det ska ju vara ett hjälpmedel för att kunna hålla vettigt pendlartempo en längre tid. Inte för att man ska kunna åka snålskjuts på motorn utan någon som helst ansträngning. I min värld är det att klassa som moped.

  Jag tycker det borde vara som en Priushybrid. Ett icke externt laddbart batteri som man får trampa fullt genom att gå på överkapacitet och sedan ha lite hjälp av vid få valda tillfällen. Mer sport så.
 • Re: Tankar om denna elcykel?

  Av:
  ForesterGuy
  Matte_rookie skrev:
  Tycker alla dessa diskussioner till stor del handlar om hur alla väljer att tolka de som står till egen favör. De som dissar elcyklar hävdar att det är olagligt att köra i skogen, de som hissar dess funktion hävdar att det är en cykel, och alltså får köras där. Är det ett motorfordon, ett motordrivet fordon eller ett pedaldrivet fordon med en hjälpmotor?

  Gränslade cykeln och halvt hängandes på topprör och styre, gick/sparkade jag mig fram i knapp gångfart på trotaren ca10 meter. Polisen som gav mig en bot bötfällde mig pga att ha cyklat på trotoaren. Jag tyckte och tycker fortfarande inte att man kan kalla det för att cykla. Enligt länsman så kallas alla sätt att framföra cykeln på trottoaren som inte är tillåtet tydligen för att cykla.
  Alltså en definitionsfråga.
  Skulle ju inte säga att jag cyklade hem om jag under en cykeltur fått ett kedjebrott och ståendes på ena pedalen sparkar mig framåt tills jag kommer hem.

  Personligen skiter jag i vad det är eller klassas som, det som stör mig är att du kan ta ut högsta assistans genom att endast trampa framåt oberoende av vilken effekt du tvingas använda och det är fusk!
  Lite som att vrida på gasen på en moppe, det krävs ingen särskild ansträngning men det rör på sig helt ok iaf.

  En enklare elcykel utan momentsensor, uppenbarligen...
 • Re: Tankar om denna elcykel?

  Av:
  Fältprästen
  rois skrev:
  Fast det stämmer bara för en del elcyklar. För navdrivna elcyklar utan momentsensor räcker det med att veva runt pedalerna för att få elassistans. Men för de mer avancerade vevhusmonterade elmotorerna som har momentsensor måste man bidra med egen kraft för att få assistans. Mer egen kraft ger mer elassistans, mindre egen kraft ger mindre elassistans. Dock oklart om el-Mtb'n i trådstarten har momentsensor.
  Den elcykel jag provade hade navmotor. Den gav mest effekt när jag inte tog i och minst när jag tog i, så jag antar att den hade någon typ av sensor.

  -------------------------------------------------------------------------------------
  "Det enda som stör min inlärning är min utbild­ning." - A. Einstein

 • Re: Tankar om denna elcykel?

  Av:
  rois
  Förmodligen endast en sensor vid någon av vevarmarna, för att känna av att pedalerna går runt. Så är de lite enklare elcyklarna med navmotor konstruerade. Då räcker det att veva runt pedalerna för att få motorassistans. Elmotorn ger antagligen det tillskott som behövs för att cykla i 25 km/h, så beteendet är motsatt det för cyklar med momentsensor.
 • Re: Tankar om denna elcykel?

  Av:
  Alex Supertramp
  Jag är naken.

  "It's all about the bike..."

 • Re: Tankar om denna elcykel?

  Av:
  VättleBökaren
  Freddie L skrev:
  På tal om det. Ni el-mtbister som cyklar i skogen och tycker att ni är precis som vanliga cyklister, skulle ni hänga på en grupp landsvägscyklister och fortfarande känna att ni hör hemma? Ärlig fråga! Jag vet vad jag tycker, men är medveten om att alla inte tycker som jag.
  Definiera "vanliga" cyklister? Det beror ju helt och hållet på vilken grupp du pratar om. Jag har sett en enda cyklist som jag själv hade kunnat haka på utan elassistans. Resterande har haft på tok för gott flås för att jag skulle kunna hålla jämna steg med dom i uppförslut utan assistans. Och där det går utför så hade faktiskt en lättare cykel hjälpt mer än en e-mtb som väger 22 kg.
  Fast då räknar jag inte med ofrälsta som min tjej som inte ens vågar rulla nerför en backe om det är grusväg.

  Jag hakade på BjörnR & Co i Delsjön och hade det inte varit för att det går uppför ibland hade jag enbart sett dom när dom står stilla och väntar in dom som är längst bak i ledet, dvs mig själv och den andra killen med e-mtb som var lite snabbare än mig.
  När det sedan gick uppför så kunde jag i alla fall hålla deras tempo men minsta lilla stopp (t.ex att man måste huffa upp en cykel för en större sten) och det blir tungt som fasen med e-mtb.

  Jag kände mig inte hemma med dom oavsett hur mycket watt jag hade mellan benen för dom gick verkligen all-in för det dom gör medans jag föredrar att ta det lugnt och har roligare när jag hinner tänka innan jag tar mig an ett hinder.

  Skulle jag istället (för att svara på din fråga) cyklat med landsvägscyklister så hade jag ju inte känt mig hemma där heller för dom hade legat i medelhastigheter som överstiger 25 km/h och då hade jag ju fått kämpa extremt mycket för att kunna köra med dom med mitt extremt mycket högre rullmotstånd och ineffektivare drivlina med motorn som motstånd över 25 km/h. För att inte tala om 22 kg kontra 8-9 kg cyklar med superlätta hjul som är bra mycket lättare att få rotation på.
  Inte ens i nedförsbackarna hade jag haft mycket att komma med med 36 taggar fram och 11 taggar bak. 1x11 drivlina. Dvs, när dom fortfarande kan trampa för mer hastighet i 70 km/h så har jag sedan länge fastnat i 45 km/h och en kadens på 140.

  Möjligtvis om jag hade en el-racer men allt jag hade tjänat på i uppförsbackarna hade jag förlorat på plan mark.

  Så svaret på din fråga är, nej. Men...
  Jag hade inte ens tänkt tanken på att köra med andra mer vältränade skogscyklister utan e-mtb. Då hade jag varit tvungen att träna ett helt år för att ha en chans att ha roligt tillsammans med dom. Det är inte aktuellt så jag hade inte kunnat delta någonsin.

  Kalla mig handikappad om det får er att känna er bättre till mods.
 • Re: Tankar om denna elcykel?

  Av:
  Freddie L
  Nej, VättleBökaren. Du är inte handikappad. Det är det som är poängen. Du är ur form precis som jag.

  Jag tränar en nybörjargrupp, 4-9-åringar. De håller bra fart för mig! :-) Jag har ett minne av hur det var att vara i form, det gick snabbt och jag orkade vara ute i många timmar. Där är jag alltså inte idag, det går långsamt och nån timme eller två är rätt lagom i tid. Skillnaden på dig och mig är att jag är ok med det. Det finns ingen rättighet att cykla _snabbt och länge_ i skogen, det förtjänar man. Jag har fantastiskt roligt ändå.

  /Fredrik

 • Re: Tankar om denna elcykel?

  Av:
  VättleBökaren
  Freddie L skrev:
  Nej, VättleBökaren. Du är inte handikappad. Det är det som är poängen. Du är ur form precis som jag.

  Jag tränar en nybörjargrupp, 4-9-åringar. De håller bra fart för mig! :-) Jag har ett minne av hur det var att vara i form, det gick snabbt och jag orkade vara ute i många timmar. Där är jag alltså inte idag, det går långsamt och nån timme eller två är rätt lagom i tid. Skillnaden på dig och mig är att jag är ok med det. Det finns ingen rättighet att cykla _snabbt och länge_ i skogen, det förtjänar man. Jag har fantastiskt roligt ändå.
  Trodde aldrig jag skulle bli grinig för att inte bli kallad handikappad men...

  Here's the lowdown...

  Jag är 168 cm lång, väger 100 kg och rökare. I jämförelse med BjörnR & Co kan jag likaväl klassas som handikappad.
  Men det jag inte klarar i sprint klarar jag istället i uthållighet. Därför jag gillar min gamla cykel också, den är liksom inte direkt en sprinter men på långa turer är den helt okej ändå.
  Samtidigt är det nästan ett krav för mig att ha en E-MTB om jag skall ta mig upp för en någorlunda brant backe i skogen utan att behöva hoppa av cykeln.

  Resten av tiden spelar det ingen roll faktiskt. Jag blir inte snabbare av eldriften på plan mark utöver det faktum att jag inte bränt min korttids-energi på att klättra upp för en backe. Däremot är det ju även markant skillnad på Biltema X-Trail 26" och Scott E-Aspect 910 med 29" hjul och en framdämpare som faktiskt gör nytta.
  Hade det enbart varit planmark och utför så hade det inte påverkat mig alls i princip. Då hade en lättare cykel varit till fördel för det blir ju lättare att hantera den.

  Det finns ingen rättighet att cykla snabbt och länge det är helt rätt. Men att säga "det förtjänar man" förstörde hela ditt argument.
  Jag har nämligen aldrig påstått att jag vill cykla varken snabbt eller länge och att det är därför jag cyklar med E-MTB'n i skogen.
  Som jag sagt innan, jag skaffade E-MTB för pendlingen till jobbet utan att behöva köpa två separata fordon.
  Hade jag inte hittat E-MTB så hade jag köpt MC för pendlingen och en annan cykel för skogen utan motor.
  Nu har jag en E-MTB och det är lagligt att framföra den i skogen så jag fick det bästa av båda världarna.
 • Re: Tankar om denna elcykel?

  Av:
  Freddie L
  Jag har sett att du skriver att du åker hem och laddar och sen kör en tur till, och att du kommer längre ut än annars. Men, visst, du skriver ju inte att du vill ha det så.

  Det är i din värld argumentet ”det förtjänar man” inte håller. I min värld är det absolut giltigt, eftersom jag har personlig erfarenhet av att det är så. Jag har börjat från noll, ingen kondis eller teknik, och gradvis arbetat mig fram till det stadiet. Sen har det gått upp och ner under åren, just nu ner alltså. Jag vet att jag med ganska små medel kan förbättra min styrka igen, jag behöver bara prioritera cykling över annat här i livet. Förtjäna det helt enkelt. I mitt fall kunde det innebära 2-3 regelbundna cykelturer i veckan (barnträningen på 5-6km gills inte), lite bättre kost, lite bättre sömn och faktiskt sätta mig på trainern nån gång under vintern.

  Du har förstås mycket sämre förutsättningar än jag. Å andra sidan har du också mycket större förutsättning för förbättring? Sälj el-hojen, köp en lättare riktig cykel, gör något åt ”dina handikapp” och upplev glädjen i de små framstegen som kommer de närmaste åren! De kommer om du ”förtjänar dem”. ;-)

  /Fredrik

 • Re: Tankar om denna elcykel?

  Av:
  kais01
  en alternativ approach är att sluta röka. så har du hygglig chans att uppleva din 67-årsdag. istället för att ligga under gräset.

  fördelen med att röka är för
  män att inte behöva sätta undan pengar till pension. och kvinnor missar sina barnbarns student.

  statistiskt.
 • Re: Tankar om denna elcykel?

  Av:
  RockyM
  Ett annat alternativ är att man är trygg i sig själv o trivs med sitt liv. Kanske bara cyklar för att man tycker att det är kul!?

  Sjukt jobbigt med personer som hela tiden försöker passa in i något som de aldrig kommer vara, även om de själva tror att de är någon annan än den de är.
  Sen att se sig själv som förebild för andra? =))

  Fortsätt att ha kul Vättlebökaren
 • Re: Tankar om denna elcykel?

  Av:
  Freddie L
  RockyM skrev:
  Ett annat alternativ är att man är trygg i sig själv o trivs med sitt liv. Kanske bara cyklar för att man tycker att det är kul!?

  Sjukt jobbigt med personer som hela tiden försöker passa in i något som de aldrig kommer vara, även om de själva tror att de är någon annan än den de är.
  Sen att se sig själv som förebild för andra? =))

  Fortsätt att ha kul Vättlebökaren
  Jag gissar att du avser mig?

  Jag håller med dig, det är ju precis så jag gör. Det framgår kanske inte så tydligt? Just nu cyklar jag bara för att ha roligt, det är så jag får bäst balans i mitt liv.

  Det jag invänder emot är användandet av hjälpmedel för att bli någon man inte är, istället för att hitta glädjen på den nivån man faktiskt befinner sig. Om man jämför sig med andra och är osäker kanske man känner att ”klarar jag inte den backen har jag inget i skogen att göra”. Fast det är ju det man har. Det finns inget egenvärde i att cykla snabbt som andra, långt som andra eller klara backar som andra. Man måste acceptera den man är, och ha roligt (ändå ;-) ).

  Om man ändå av någon anledning vill cykla snabbt, långt eller brant menar jag faktiskt att man får förtjäna det. Och det tycker jag, om man bryr sig om att läsa det andra jag skriver, inte är så hemskt som det kan låta.

  /Fredrik

 • Re: Tankar om denna elcykel?

  Av:
  ooms
  Har den juridiska gråzonen blivit laglig nu helt plötsligt?

  F.ö. borde vi diskutera brottsbalken 12 kap, 4 paragrafen. Ska den lagtexten också tolkas bokstavligt som den står, eller ska vi acceptera NVV:s tolkning (baserad på andra rättskällor som förarbeten) som säger att allemansrätten trots allt gäller även i skogsplanteringar? Det är ju en viktig fråga iom att stora delar av Sveriges skogar är just planterad, dvs planteringar...
  Redigerad 1 gång(er). Senaste ändring 2019-08-15 12:57 av ooms.

 • Re: Tankar om denna elcykel?

  Av:
  GoranS
  GoranS skrev:
  Jag slår vad om att ni inte kommer att komma överens om hur Naturvårdsverkets uttalande ska tolkas.
  Jag har inte ändrat åsikt. Möjligen borde tolkas bytas ut mot användas.
 • Re: Tankar om denna elcykel?

  Av:
  Luthman Photography
  Alex Supertramp skrev:
  Jag är naken.


  Tråkigt att det här, det vettigaste inlägget i tråden på länge. Fick passera helt obemärkt. MER NAKET ÅT FOLKET!

  ______________________________________________________
  http://www.luthmanphotography.se
  https://instagram.com

 • Re: Tankar om denna elcykel?

  Av:
  Lejon
  Luthman Photography skrev:
  Alex Supertramp skrev:
  Jag är naken.


  Tråkigt att det här, det vettigaste inlägget i tråden på länge. Fick passera helt obemärkt. MER NAKET ÅT FOLKET!
  Nej inte helt obemärkt. Om Alex Supertramp dessutom hade skrivit vad han gjorde med löken även i denna tråd skulle till och med de TVÅ vettigaste inlägget kunnat tillskrivas honom!
 • Re: Tankar om denna elcykel?

  Av:
  cbergman
  Undra vad som har orsakat störst höjning av havsnivån i år, den aldrig tidigare skådade avsmältningen av is i norr eller vita kränkta mäns tårar.
  Men era barn och barnbarn kommer tacka er för att ni tar fighten mot de onda elcyklarna och fettona som råkar ha roligt när de utövar en fritidssysselsättning som ni tror er ha ensamrätt på.
  Jag gillar era prioriteringar, verkligen bra jobbat!
 • Re: Tankar om denna elcykel?

  Av:
  Erik O
  cbergman skrev:
  Undra vad som har orsakat störst höjning av havsnivån i år, den aldrig tidigare skådade avsmältningen av is i norr eller vita kränkta mäns tårar.
  Men era barn och barnbarn kommer tacka er för att ni tar fighten mot de onda elcyklarna och fettona som råkar ha roligt när de utövar en fritidssysselsättning som ni tror er ha ensamrätt på.
  Jag gillar era prioriteringar, verkligen bra jobbat!

  Ja precis, det är väl en självklarhet att alla ska få köra vad tusan de vill i skogen liksom. Bara det går på el förstås.
 • Re: Tankar om denna elcykel?

  Av:
  VättleBökaren
  Freddie L skrev:
  Jag har sett att du skriver att du åker hem och laddar och sen kör en tur till, och att du kommer längre ut än annars. Men, visst, du skriver ju inte att du vill ha det så.

  Det är i din värld argumentet ”det förtjänar man” inte håller. I min värld är det absolut giltigt, eftersom jag har personlig erfarenhet av att det är så. Jag har börjat från noll, ingen kondis eller teknik, och gradvis arbetat mig fram till det stadiet. Sen har det gått upp och ner under åren, just nu ner alltså. Jag vet att jag med ganska små medel kan förbättra min styrka igen, jag behöver bara prioritera cykling över annat här i livet. Förtjäna det helt enkelt. I mitt fall kunde det innebära 2-3 regelbundna cykelturer i veckan (barnträningen på 5-6km gills inte), lite bättre kost, lite bättre sömn och faktiskt sätta mig på trainern nån gång under vintern.

  Du har förstås mycket sämre förutsättningar än jag. Å andra sidan har du också mycket större förutsättning för förbättring? Sälj el-hojen, köp en lättare riktig cykel, gör något åt ”dina handikapp” och upplev glädjen i de små framstegen som kommer de närmaste åren! De kommer om du ”förtjänar dem”. ;-)

  Jag har tre riktiga cyklar.
  Jag förstår vart du vill komma också. Jag gjorde av med 20 kilo på en sommar på en utan assistans och det handlar enbart om hur mycket tid man har över till cyklingen. Eftersom jag hade ett mer muskelinriktat arbete och inte så mycket kondis så gick jag upp i vikt. Mestadels runt magen.
  Att jag cyklar 2-3 timmar, laddar och sen cyklar 2-3 timmar till ändrar inte faktumet att jag kunde vara ute 8 timmar i sträck utan e-mtb. Inte heller att det är ROLIGARE att cykla med E-MTB.
  Men dom som bestämt sig för att E-MTB "inte är riktiga cyklar" och de som använder dom är "lata", "inte gjort sig förtjänta" och "kriminella" är personer som inte vet vad dom pratar om.

  I slutändan handlade hela OT tråden om att det är en lögn att påstå att det är olagligt att cykla i skogen med dom. Om dom som nu hatar dom så förbannat mycket kunde hålla sig till sanningen istället, att elcyklar är ett känsligt ämne för dom känsliga och dom känsliga gör allt för att tvinga fram en lag som gynnar dom och inte allmänheten så hade det inte varit några problem. Jag har nämligen svårt att tro att dom som faktiskt brukar E-MTB i skogen gör så på ett oansvarsfullt sett.

  Elitism heter det annars...
 • Re: Tankar om denna elcykel?

  Av:
  VättleBökaren
  kais01 skrev:
  en alternativ approach är att sluta röka. så har du hygglig chans att uppleva din 67-årsdag. istället för att ligga under gräset.

  fördelen med att röka är för
  män att inte behöva sätta undan pengar till pension. och kvinnor missar sina barnbarns student.

  statistiskt.
  Statistiskt sett i mitt släktträd där Gammel mormor/morfar på båda sidorna rökte och levde till 84, 86, 91 och 93 år respektive och farmor/farfar fortfarande lever i 79 respektive 81 års ålder och morfar inte är rökare och mormor dog vid 73 års ålder och morsan och farsan röker och är 59 respektive 63 år gamla och friska är dom allihopa... Så känner jag att jag har statistiken att leva länge oavsett.

  Pension? I detta landet? Ok...

  Och jag kan ju alltid sluta röka ändå men nu poängterar jag att det är vad som ger mig ett handikapp i detta fallet. Skall inte folk som röker få lov att göra roliga saker?
 • Re: Tankar om denna elcykel?

  Av:
  VättleBökaren
  RockyM skrev:
  Ett annat alternativ är att man är trygg i sig själv o trivs med sitt liv. Kanske bara cyklar för att man tycker att det är kul!?

  Sjukt jobbigt med personer som hela tiden försöker passa in i något som de aldrig kommer vara, även om de själva tror att de är någon annan än den de är.
  Sen att se sig själv som förebild för andra? =))

  Fortsätt att ha kul Vättlebökaren

  Tack! Jag är av samma åsikt, har man roligt och man inte skadar någon annan så är det bara att köra på!
  Tyvärr har människor alldeles för mycket tid att gnälla på andra (skada) än att fokusera på sig själva och ge kärlek till dom som dom älskar.
 • Re: Tankar om denna elcykel?

  Av:
  VättleBökaren
  Freddie L skrev:
  RockyM skrev:
  Ett annat alternativ är att man är trygg i sig själv o trivs med sitt liv. Kanske bara cyklar för att man tycker att det är kul!?

  Sjukt jobbigt med personer som hela tiden försöker passa in i något som de aldrig kommer vara, även om de själva tror att de är någon annan än den de är.
  Sen att se sig själv som förebild för andra? =))

  Fortsätt att ha kul Vättlebökaren
  Jag gissar att du avser mig?

  Jag håller med dig, det är ju precis så jag gör. Det framgår kanske inte så tydligt? Just nu cyklar jag bara för att ha roligt, det är så jag får bäst balans i mitt liv.

  Det jag invänder emot är användandet av hjälpmedel för att bli någon man inte är, istället för att hitta glädjen på den nivån man faktiskt befinner sig. Om man jämför sig med andra och är osäker kanske man känner att ”klarar jag inte den backen har jag inget i skogen att göra”. Fast det är ju det man har. Det finns inget egenvärde i att cykla snabbt som andra, långt som andra eller klara backar som andra. Man måste acceptera den man är, och ha roligt (ändå ;-) ).

  Om man ändå av någon anledning vill cykla snabbt, långt eller brant menar jag faktiskt att man får förtjäna det. Och det tycker jag, om man bryr sig om att läsa det andra jag skriver, inte är så hemskt som det kan låta.
  Och det har aldrig slagit dig in att det är ROLIGARE på en E-MTB och att du förnekar människor detta nöjet för att du inte tycker dom gjort sig förtjänta av det?

  I så fall borde du se över ditt liv för du har garanterat inte uppfunnit den cykel du cyklar på och därför har du inte gjort dig förtjänt av att använda den. Bygg din egen, gräv upp din egen metall osv osv.
  Suck...
 • Re: Tankar om denna elcykel?

  Av:
  RockyM
  https://www.dn.se

  "Den 1 augusti kom uppgiften att 2,7 plusgrader uppmätts på den danska vädertjänsten DMI:s väderstation vid Summit, på 3.202 meters höjd. Detta slogs redan den 2 augusti, då det skulle ha varit hela 4,7 grader på Summit.

  Det visar sig nu att dessa mätningar inte håller, rapporterar Danmarks Radio, DR.

  – Vi har tittat på flera observationer i området och uppskattar att temperaturen inte har varit över noll grader i området. Vår misstanke om att plus 4,7 grader var för varmt visade sig stämma, säger DMI-meteorologen Herdis Damberg till DR.

  Det var visserligen ovanligt varmt på den grönländska inlandsisen i början av augusti, men det var inte rekord. Observationer vid andra väderstationer har visat att temperaturen snarare låg på minus 2 grader.

  Felmätningen förklaras med ett felaktigt avstånd mellan termometern och isytan på grund av snö.

  – Ett för kort avstånd till isen har gett dålig ventilation, och det är avgörande för vad en mätare visar, säger Herdis Damberg."
 • Re: Tankar om denna elcykel?

  Av:
  VättleBökaren
  ooms skrev:
  Har den juridiska gråzonen blivit laglig nu helt plötsligt?

  F.ö. borde vi diskutera brottsbalken 12 kap, 4 paragrafen. Ska den lagtexten också tolkas bokstavligt som den står, eller ska vi acceptera NVV:s tolkning (baserad på andra rättskällor som förarbeten) som säger att allemansrätten trots allt gäller även i skogsplanteringar? Det är ju en viktig fråga iom att stora delar av Sveriges skogar är just planterad, dvs planteringar...

  Är det svårt att citera lagparagrafen?

  skrev:
  Den som olovligen och på annat än väg färdas över tomt eller plantering, eller över någon annan mark som kan skadas av detta, döms för tagande av olovlig väg till böter eller fängelse i högst sex månader.
  Förklara nu för mig hur E-MTB skiljer sig från andra cyklar i denna paragrafen.

  Säg mig sedan vart jag påstått att det är okej att cykla på annans tomt eller plantering?
  Nyplanterad skog cyklar man inte i. Men skog som etablerat sig (du borde ju veta skillnaden) är okej att gå, springa, cykla och rida på. Den tar inte skada av dessa företeelser.

  Med det sagt, har du ens något att komma med förutom en lagparagraf? Exempel på när den tillämpats i samband med cykling är ju en bra början. Eller anser du att cyklister skall erkänna skuld och säga "ja, jag har cyklat i planterad skog förut usch på mig"

  Hela Vättlefjäll är plantskog sedan sådär 100 år tillbaka, förvisso har viss självsådd skett under tiden också.
  Innan 1600 talet var Vättlefjäll uteslutande ekskog. Idag är den blandskog som inte uppstått på helt naturlig väg.
  Något mer du ville veta? Du kanske förväntar dig att jag skall känna skuld för att jag ens andas i närheten av skogen? Min cigarettrök kanske dödar ett träd?
 • Re: Tankar om denna elcykel?

  Av:
  Freddie L
  VättleBökaren skrev:
  Freddie L skrev:
  RockyM skrev:
  Ett annat alternativ är att man är trygg i sig själv o trivs med sitt liv. Kanske bara cyklar för att man tycker att det är kul!?

  Sjukt jobbigt med personer som hela tiden försöker passa in i något som de aldrig kommer vara, även om de själva tror att de är någon annan än den de är.
  Sen att se sig själv som förebild för andra? =))

  Fortsätt att ha kul Vättlebökaren
  Jag gissar att du avser mig?

  Jag håller med dig, det är ju precis så jag gör. Det framgår kanske inte så tydligt? Just nu cyklar jag bara för att ha roligt, det är så jag får bäst balans i mitt liv.

  Det jag invänder emot är användandet av hjälpmedel för att bli någon man inte är, istället för att hitta glädjen på den nivån man faktiskt befinner sig. Om man jämför sig med andra och är osäker kanske man känner att ”klarar jag inte den backen har jag inget i skogen att göra”. Fast det är ju det man har. Det finns inget egenvärde i att cykla snabbt som andra, långt som andra eller klara backar som andra. Man måste acceptera den man är, och ha roligt (ändå ;-) ).

  Om man ändå av någon anledning vill cykla snabbt, långt eller brant menar jag faktiskt att man får förtjäna det. Och det tycker jag, om man bryr sig om att läsa det andra jag skriver, inte är så hemskt som det kan låta.
  Och det har aldrig slagit dig in att det är ROLIGARE på en E-MTB och att du förnekar människor detta nöjet för att du inte tycker dom gjort sig förtjänta av det?

  I så fall borde du se över ditt liv för du har garanterat inte uppfunnit den cykel du cyklar på och därför har du inte gjort dig förtjänt av att använda den. Bygg din egen, gräv upp din egen metall osv osv.
  Suck...
  Ja, suck. Det får väl sammanfatta mitt bidrag i denna tråden. Jag vet ju bättre än att skriva i de här trådarna egentligen. Men...

  Elcyklar riskerar skogscykling på sikt. Om man har roligare på en elcykel framför en vanlig cykel, skulle man ha ännu roligare på en enduro-motorcykel. De som cyklar e-Mtb är bara för fega eller fattiga för att ta steget.

  Over and out! :-)

  /Fredrik

 • Re: Tankar om denna elcykel?

  Av:
  ooms
  Var i lagtexten står det att det bara gäller "ny" plantering och inte i 100-årig plantering? Det står bara "plantering", alltså borde det gälla alla planteringar!

  Min poäng är att det inte går att blint läsa lagtexten, man måste kolla förarbetena vad lagstiftaren avsåg. NVV har gjort detta och har baserat på detta slagit fast att allemansrätten gäller i skogen, även om den är planterad.

  Men du har ju i den tidigare diskussionen slagit fast att bara lagtexten gäller, allt annat är bara åsikter. Men här tolkar jag din text här ovan som att du håller med om NVV:s tolkning, dvs det går inte att applicera lagtexten bokstavligt.

  Så varför ska lagtexten tolkas bokstavligt framför NVV:s tolkning i vår tidigare diskussion, men inte här? Är det bara när det passar dig som lagtexten ska tolkas bokstavligt, men inte annars?
  Redigerad 1 gång(er). Senaste ändring 2019-08-15 16:34 av ooms.

 • Re: Tankar om denna elcykel?

  Av:
  cbergman
  Freddie L skrev:
  VättleBökaren skrev:
  Freddie L skrev:
  RockyM skrev:
  Ett annat alternativ är att man är trygg i sig själv o trivs med sitt liv. Kanske bara cyklar för att man tycker att det är kul!?

  Sjukt jobbigt med personer som hela tiden försöker passa in i något som de aldrig kommer vara, även om de själva tror att de är någon annan än den de är.
  Sen att se sig själv som förebild för andra? =))

  Fortsätt att ha kul Vättlebökaren
  Jag gissar att du avser mig?

  Jag håller med dig, det är ju precis så jag gör. Det framgår kanske inte så tydligt? Just nu cyklar jag bara för att ha roligt, det är så jag får bäst balans i mitt liv.

  Det jag invänder emot är användandet av hjälpmedel för att bli någon man inte är, istället för att hitta glädjen på den nivån man faktiskt befinner sig. Om man jämför sig med andra och är osäker kanske man känner att ”klarar jag inte den backen har jag inget i skogen att göra”. Fast det är ju det man har. Det finns inget egenvärde i att cykla snabbt som andra, långt som andra eller klara backar som andra. Man måste acceptera den man är, och ha roligt (ändå ;-) ).

  Om man ändå av någon anledning vill cykla snabbt, långt eller brant menar jag faktiskt att man får förtjäna det. Och det tycker jag, om man bryr sig om att läsa det andra jag skriver, inte är så hemskt som det kan låta.
  Och det har aldrig slagit dig in att det är ROLIGARE på en E-MTB och att du förnekar människor detta nöjet för att du inte tycker dom gjort sig förtjänta av det?

  I så fall borde du se över ditt liv för du har garanterat inte uppfunnit den cykel du cyklar på och därför har du inte gjort dig förtjänt av att använda den. Bygg din egen, gräv upp din egen metall osv osv.
  Suck...
  Ja, suck. Det får väl sammanfatta mitt bidrag i denna tråden. Jag vet ju bättre än att skriva i de här trådarna egentligen. Men...

  Elcyklar riskerar skogscykling på sikt. Om man har roligare på en elcykel framför en vanlig cykel, skulle man ha ännu roligare på en enduro-motorcykel. De som cyklar e-Mtb är bara för fega eller fattiga för att ta steget.

  Over and out! :-)

  Ska försöka ge lite perspektiv:
  Vad på sikt ger mer slitage på skog.
  Några tjockisar och trampar marginellt längre med hjälp av assistans.
  Eller
  Alla tusentals som åker XC lopp som CV där man verkligen kan tala om slitage på stigar.
  Eller
  All odlingsmark som går till att föda nötkreatur så att vi i väst kan äta kött som det finns 10+ jordklots resurser att slösa på.

  Sen vad terrängkörningslagen säger är en annan femma absolut (bör den uppdateras? Ja kanske).
  Men vad säger lagboken när jag blir omkörd av alla Volvo V90's, Audi A6or och BMW 3serien i 150km/h++ på 90väg?
  Grinar jag över det? Nej jag väljer att spara mina tårar till viktigare saker.
  Välj era fighter, om inte annat kommer era blodtryck tacka er.
 • Re: Tankar om denna elcykel?

  Av:
  Hasse#7
  Man kan inte försvara fel med andra fel. Antingen gör man rätt eller fel, men stå för det, skyll inte på annat.
 • Re: Tankar om denna elcykel?

  Av:
  VättleBökaren
  ooms skrev:
  Var i lagtexten står det att det bara gäller "ny" plantering och inte i 100-årig plantering? Det står bara "plantering", alltså borde det gälla alla planteringar!

  Min poäng är att det inte går att blint läsa lagtexten, man måste kolla förarbetena vad lagstiftaren avsåg. NVV har gjort detta och har baserat på detta slagit fast att allemansrätten gäller i skogen, även om den är planterad.

  Men du har ju i den tidigare diskussionen slagit fast att bara lagtexten gäller, allt annat är bara åsikter. Men här tolkar jag din text här ovan som att du håller med om NVV:s tolkning, dvs det går inte att applicera lagtexten bokstavligt.

  Så varför ska lagtexten tolkas bokstavligt framför NVV:s tolkning i vår tidigare diskussion, men inte här? Är det bara när det passar dig som lagtexten ska tolkas bokstavligt, men inte annars?
  Det står också "kan skadas" och är avgörande i detta fallet. Läser du bara det som du vill läsa?
 • Re: Tankar om denna elcykel?

  Av:
  ooms
  VättleBökaren skrev:
  ooms skrev:
  Var i lagtexten står det att det bara gäller "ny" plantering och inte i 100-årig plantering? Det står bara "plantering", alltså borde det gälla alla planteringar!

  Min poäng är att det inte går att blint läsa lagtexten, man måste kolla förarbetena vad lagstiftaren avsåg. NVV har gjort detta och har baserat på detta slagit fast att allemansrätten gäller i skogen, även om den är planterad.

  Men du har ju i den tidigare diskussionen slagit fast att bara lagtexten gäller, allt annat är bara åsikter. Men här tolkar jag din text här ovan som att du håller med om NVV:s tolkning, dvs det går inte att applicera lagtexten bokstavligt.

  Så varför ska lagtexten tolkas bokstavligt framför NVV:s tolkning i vår tidigare diskussion, men inte här? Är det bara när det passar dig som lagtexten ska tolkas bokstavligt, men inte annars?
  Det står också "kan skadas" och är avgörande i detta fallet. Läser du bara det som du vill läsa?
  "Kan skadas" syftar på "någon annan mark", inte på "plantering" eller "tomt". Eller anser du att det är helt ok att gena över någons tomt, gräsmattan borde ju inte ta skada av att du går där?
 • Re: Tankar om denna elcykel?

  Av:
  Freddie L
  cbergman skrev:
  Freddie L skrev:
  VättleBökaren skrev:
  Freddie L skrev:
  RockyM skrev:
  Ett annat alternativ är att man är trygg i sig själv o trivs med sitt liv. Kanske bara cyklar för att man tycker att det är kul!?

  Sjukt jobbigt med personer som hela tiden försöker passa in i något som de aldrig kommer vara, även om de själva tror att de är någon annan än den de är.
  Sen att se sig själv som förebild för andra? =))

  Fortsätt att ha kul Vättlebökaren
  Jag gissar att du avser mig?

  Jag håller med dig, det är ju precis så jag gör. Det framgår kanske inte så tydligt? Just nu cyklar jag bara för att ha roligt, det är så jag får bäst balans i mitt liv.

  Det jag invänder emot är användandet av hjälpmedel för att bli någon man inte är, istället för att hitta glädjen på den nivån man faktiskt befinner sig. Om man jämför sig med andra och är osäker kanske man känner att ”klarar jag inte den backen har jag inget i skogen att göra”. Fast det är ju det man har. Det finns inget egenvärde i att cykla snabbt som andra, långt som andra eller klara backar som andra. Man måste acceptera den man är, och ha roligt (ändå ;-) ).

  Om man ändå av någon anledning vill cykla snabbt, långt eller brant menar jag faktiskt att man får förtjäna det. Och det tycker jag, om man bryr sig om att läsa det andra jag skriver, inte är så hemskt som det kan låta.
  Och det har aldrig slagit dig in att det är ROLIGARE på en E-MTB och att du förnekar människor detta nöjet för att du inte tycker dom gjort sig förtjänta av det?

  I så fall borde du se över ditt liv för du har garanterat inte uppfunnit den cykel du cyklar på och därför har du inte gjort dig förtjänt av att använda den. Bygg din egen, gräv upp din egen metall osv osv.
  Suck...
  Ja, suck. Det får väl sammanfatta mitt bidrag i denna tråden. Jag vet ju bättre än att skriva i de här trådarna egentligen. Men...

  Elcyklar riskerar skogscykling på sikt. Om man har roligare på en elcykel framför en vanlig cykel, skulle man ha ännu roligare på en enduro-motorcykel. De som cyklar e-Mtb är bara för fega eller fattiga för att ta steget.

  Over and out! :-)

  Ska försöka ge lite perspektiv:
  Vad på sikt ger mer slitage på skog.
  Några tjockisar och trampar marginellt längre med hjälp av assistans.
  Eller
  Alla tusentals som åker XC lopp som CV där man verkligen kan tala om slitage på stigar.
  Eller
  All odlingsmark som går till att föda nötkreatur så att vi i väst kan äta kött som det finns 10+ jordklots resurser att slösa på.

  Sen vad terrängkörningslagen säger är en annan femma absolut (bör den uppdateras? Ja kanske).
  Men vad säger lagboken när jag blir omkörd av alla Volvo V90's, Audi A6or och BMW 3serien i 150km/h++ på 90väg?
  Grinar jag över det? Nej jag väljer att spara mina tårar till viktigare saker.
  Välj era fighter, om inte annat kommer era blodtryck tacka er.
  Ursäkta. Jag hade ju slutat egentligen, men du är ju bara för rolig för att ignorera!

  Har jag förstått dig rätt? Du hetsar upp dig över att några hetsar upp sig över elcyklar? Och så kör du nåt slentrian om smältande havsisar, fortkörande mellanchefer i BMW, vita krängta mäns tårar, osv. Du borde nog tänka tanken att folk i allmänhet klarar att hålla mer än en sak i huvudet samtidigt. Och att de dessutom förstår att inte ställa helt väsensskilda saker mot varandra... :-)

  Nu hoppas jag du håller blodtrycket i skick, men vet du? CV körs på en arena. Den arenan är dessutom ett naturreservat!! ! :-)

  /Fredrik

 • Re: Tankar om denna elcykel?

  Av:
  cbergman
  Freddie L skrev:
  cbergman skrev:
  Freddie L skrev:
  VättleBökaren skrev:
  Freddie L skrev:
  RockyM skrev:
  Ett annat alternativ är att man är trygg i sig själv o trivs med sitt liv. Kanske bara cyklar för att man tycker att det är kul!?

  Sjukt jobbigt med personer som hela tiden försöker passa in i något som de aldrig kommer vara, även om de själva tror att de är någon annan än den de är.
  Sen att se sig själv som förebild för andra? =))

  Fortsätt att ha kul Vättlebökaren
  Jag gissar att du avser mig?

  Jag håller med dig, det är ju precis så jag gör. Det framgår kanske inte så tydligt? Just nu cyklar jag bara för att ha roligt, det är så jag får bäst balans i mitt liv.

  Det jag invänder emot är användandet av hjälpmedel för att bli någon man inte är, istället för att hitta glädjen på den nivån man faktiskt befinner sig. Om man jämför sig med andra och är osäker kanske man känner att ”klarar jag inte den backen har jag inget i skogen att göra”. Fast det är ju det man har. Det finns inget egenvärde i att cykla snabbt som andra, långt som andra eller klara backar som andra. Man måste acceptera den man är, och ha roligt (ändå ;-) ).

  Om man ändå av någon anledning vill cykla snabbt, långt eller brant menar jag faktiskt att man får förtjäna det. Och det tycker jag, om man bryr sig om att läsa det andra jag skriver, inte är så hemskt som det kan låta.
  Och det har aldrig slagit dig in att det är ROLIGARE på en E-MTB och att du förnekar människor detta nöjet för att du inte tycker dom gjort sig förtjänta av det?

  I så fall borde du se över ditt liv för du har garanterat inte uppfunnit den cykel du cyklar på och därför har du inte gjort dig förtjänt av att använda den. Bygg din egen, gräv upp din egen metall osv osv.
  Suck...
  Ja, suck. Det får väl sammanfatta mitt bidrag i denna tråden. Jag vet ju bättre än att skriva i de här trådarna egentligen. Men...

  Elcyklar riskerar skogscykling på sikt. Om man har roligare på en elcykel framför en vanlig cykel, skulle man ha ännu roligare på en enduro-motorcykel. De som cyklar e-Mtb är bara för fega eller fattiga för att ta steget.

  Over and out! :-)

  Ska försöka ge lite perspektiv:
  Vad på sikt ger mer slitage på skog.
  Några tjockisar och trampar marginellt längre med hjälp av assistans.
  Eller
  Alla tusentals som åker XC lopp som CV där man verkligen kan tala om slitage på stigar.
  Eller
  All odlingsmark som går till att föda nötkreatur så att vi i väst kan äta kött som det finns 10+ jordklots resurser att slösa på.

  Sen vad terrängkörningslagen säger är en annan femma absolut (bör den uppdateras? Ja kanske).
  Men vad säger lagboken när jag blir omkörd av alla Volvo V90's, Audi A6or och BMW 3serien i 150km/h++ på 90väg?
  Grinar jag över det? Nej jag väljer att spara mina tårar till viktigare saker.
  Välj era fighter, om inte annat kommer era blodtryck tacka er.
  Ursäkta. Jag hade ju slutat egentligen, men du är ju bara för rolig för att ignorera!

  Har jag förstått dig rätt? Du hetsar upp dig över att några hetsar upp sig över elcyklar? Och så kör du nåt slentrian om smältande havsisar, fortkörande mellanchefer i BMW, vita krängta mäns tårar, osv. Du borde nog tänka tanken att folk i allmänhet klarar att hålla mer än en sak i huvudet samtidigt. Och att de dessutom förstår att inte ställa helt väsensskilda saker mot varandra... :-)

  Nu hoppas jag du håller blodtrycket i skick, men vet du? CV körs på en arena. Den arenan är dessutom ett naturreservat!! ! :-)

  Jag är lugn som en filbunke, trodde min sarkasm inte skulle gå att missa.
  Och även om mina trötta exempel har noll relevans för just elcyklar så hänger allt ihop. Hur vi väljer att leva våra liv påverkar jorden och varandra. Finns så mycket hat mellan grupper helt i onödan.

  Åh nej förlåt jag råkade göra ett felaktigt exempel, jag har faktiskt ingen koll på CV.
  Men det går snart ett XC lopp utanför mig. Kommer vara flera hundra cyklande oavsett väder. Är det då blött i skogen kommer det slita bra hårt på stigarna (i alla fall efter förra årets lopp).
  Själv kommer jag glatt trampa runt på min el-mtb, hjälpa till att underhålla stigar när jag kan samt respektera att inte cykla när det är blött allt för ofta.
 • Re: Tankar om denna elcykel?

  Av:
  VättleBökaren
  ooms skrev:
  "Kan skadas" syftar på "någon annan mark", inte på "plantering" eller "tomt". Eller anser du att det är helt ok att gena över någons tomt, gräsmattan borde ju inte ta skada av att du går där?
  Okej visst. Vet du vad som gäller då?
  Nästa gång någon färdas på din skogsplantering oavsett dess ålder så ringer du polisen.
  Det är nämligen inte ditt jobb att upprätta lag och ordning. Det är rättsväsendets.
  Det är domstolens jobb att tolka lagboken.

  Det är vårat ansvar att inte göra det som lagboken förbjuder.
  Därför ser vi till att använda cykel i skogen istället för moped eller MC. Hade det varit så att elcyklar var förbjudna enligt lag så hade vi lika gärna kunnat köra enduro samma väg för brottet och straffet hade då varit samma.
  Och det är domstolens jobb att bevisa att vi är uppsåtligt skyldiga till brott. Det är svårt att hävda att en enduro cross är laglig att köra i skogen. Mycket lättare att hävda att en cykel är laglig att cykla på i skogen.
 • Re: Tankar om denna elcykel?

  Av:
  ooms
  VättleBökaren skrev:
  ooms skrev:
  "Kan skadas" syftar på "någon annan mark", inte på "plantering" eller "tomt". Eller anser du att det är helt ok att gena över någons tomt, gräsmattan borde ju inte ta skada av att du går där?
  Okej visst. Vet du vad som gäller då?
  Nästa gång någon färdas på din skogsplantering oavsett dess ålder så ringer du polisen.
  Nä, jag tycker NVV:s tolkning är rimlig i båda fallen, i de flesta fall faktiskt. Jag ser ingen anledning att ifrågasätta dem.
  Jag ville med detta exempel bara visa hur ihålig din argumentation var i elmtb-diskussionen där du benhårt hävdar att lagtexten gäller och inget annat får vägas in i en tolkning. Hoppas du lärt dig något.
  Redigerad 1 gång(er). Senaste ändring 2019-08-15 17:33 av ooms.

 • Re: Tankar om denna elcykel?

  Av:
  Freddie L
  cbergman skrev:
  Freddie L skrev:
  cbergman skrev:
  Freddie L skrev:
  VättleBökaren skrev:
  Freddie L skrev:
  RockyM skrev:
  Ett annat alternativ är att man är trygg i sig själv o trivs med sitt liv. Kanske bara cyklar för att man tycker att det är kul!?

  Sjukt jobbigt med personer som hela tiden försöker passa in i något som de aldrig kommer vara, även om de själva tror att de är någon annan än den de är.
  Sen att se sig själv som förebild för andra? =))

  Fortsätt att ha kul Vättlebökaren
  Jag gissar att du avser mig?

  Jag håller med dig, det är ju precis så jag gör. Det framgår kanske inte så tydligt? Just nu cyklar jag bara för att ha roligt, det är så jag får bäst balans i mitt liv.

  Det jag invänder emot är användandet av hjälpmedel för att bli någon man inte är, istället för att hitta glädjen på den nivån man faktiskt befinner sig. Om man jämför sig med andra och är osäker kanske man känner att ”klarar jag inte den backen har jag inget i skogen att göra”. Fast det är ju det man har. Det finns inget egenvärde i att cykla snabbt som andra, långt som andra eller klara backar som andra. Man måste acceptera den man är, och ha roligt (ändå ;-) ).

  Om man ändå av någon anledning vill cykla snabbt, långt eller brant menar jag faktiskt att man får förtjäna det. Och det tycker jag, om man bryr sig om att läsa det andra jag skriver, inte är så hemskt som det kan låta.
  Och det har aldrig slagit dig in att det är ROLIGARE på en E-MTB och att du förnekar människor detta nöjet för att du inte tycker dom gjort sig förtjänta av det?

  I så fall borde du se över ditt liv för du har garanterat inte uppfunnit den cykel du cyklar på och därför har du inte gjort dig förtjänt av att använda den. Bygg din egen, gräv upp din egen metall osv osv.
  Suck...
  Ja, suck. Det får väl sammanfatta mitt bidrag i denna tråden. Jag vet ju bättre än att skriva i de här trådarna egentligen. Men...

  Elcyklar riskerar skogscykling på sikt. Om man har roligare på en elcykel framför en vanlig cykel, skulle man ha ännu roligare på en enduro-motorcykel. De som cyklar e-Mtb är bara för fega eller fattiga för att ta steget.

  Over and out! :-)

  Ska försöka ge lite perspektiv:
  Vad på sikt ger mer slitage på skog.
  Några tjockisar och trampar marginellt längre med hjälp av assistans.
  Eller
  Alla tusentals som åker XC lopp som CV där man verkligen kan tala om slitage på stigar.
  Eller
  All odlingsmark som går till att föda nötkreatur så att vi i väst kan äta kött som det finns 10+ jordklots resurser att slösa på.

  Sen vad terrängkörningslagen säger är en annan femma absolut (bör den uppdateras? Ja kanske).
  Men vad säger lagboken när jag blir omkörd av alla Volvo V90's, Audi A6or och BMW 3serien i 150km/h++ på 90väg?
  Grinar jag över det? Nej jag väljer att spara mina tårar till viktigare saker.
  Välj era fighter, om inte annat kommer era blodtryck tacka er.
  Ursäkta. Jag hade ju slutat egentligen, men du är ju bara för rolig för att ignorera!

  Har jag förstått dig rätt? Du hetsar upp dig över att några hetsar upp sig över elcyklar? Och så kör du nåt slentrian om smältande havsisar, fortkörande mellanchefer i BMW, vita krängta mäns tårar, osv. Du borde nog tänka tanken att folk i allmänhet klarar att hålla mer än en sak i huvudet samtidigt. Och att de dessutom förstår att inte ställa helt väsensskilda saker mot varandra... :-)

  Nu hoppas jag du håller blodtrycket i skick, men vet du? CV körs på en arena. Den arenan är dessutom ett naturreservat!! ! :-)

  Jag är lugn som en filbunke, trodde min sarkasm inte skulle gå att missa.
  Och även om mina trötta exempel har noll relevans för just elcyklar så hänger allt ihop. Hur vi väljer att leva våra liv påverkar jorden och varandra. Finns så mycket hat mellan grupper helt i onödan.

  Åh nej förlåt jag råkade göra ett felaktigt exempel, jag har faktiskt ingen koll på CV.
  Men det går snart ett XC lopp utanför mig. Kommer vara flera hundra cyklande oavsett väder. Är det då blött i skogen kommer det slita bra hårt på stigarna (i alla fall efter förra årets lopp).
  Själv kommer jag glatt trampa runt på min el-mtb, hjälpa till att underhålla stigar när jag kan samt respektera att inte cykla när det är blött allt för ofta.
  Allt hänger ihop. Ok!

  Hur många barn dör i koboltgruvorna i tredjevärlden för att du ska kunna fräsa runt med batteri och utföra stigvård på hemmaplan?

  /Fredrik

 • Re: Tankar om denna elcykel?

  Av:
  me.I.am
  Nu börjar det likna något!


  just a stranger on the bike trying to make my way home

 • Re: Tankar om denna elcykel?

  Av:
  WSMC
  Hur är det nu?
  Är det först efter sex sidor som man snällt ber TS korrigera rubriken.

  Om TS mot förmodan är kvar på Internet, så hoppas jag att du inte avskräcks alltför mycket av det som din tråd har utvecklats till.

  Lycka till med cyklandet!

  ______________________________________

  Uppför. Gärna brant uppför...

 • Re: Tankar om denna elcykel?

  Av:
  cbergman
  Freddie L skrev:
  cbergman skrev:
  Freddie L skrev:
  cbergman skrev:
  Freddie L skrev:
  VättleBökaren skrev:
  Freddie L skrev:
  RockyM skrev:
  Ett annat alternativ är att man är trygg i sig själv o trivs med sitt liv. Kanske bara cyklar för att man tycker att det är kul!?

  Sjukt jobbigt med personer som hela tiden försöker passa in i något som de aldrig kommer vara, även om de själva tror att de är någon annan än den de är.
  Sen att se sig själv som förebild för andra? =))

  Fortsätt att ha kul Vättlebökaren
  Jag gissar att du avser mig?

  Jag håller med dig, det är ju precis så jag gör. Det framgår kanske inte så tydligt? Just nu cyklar jag bara för att ha roligt, det är så jag får bäst balans i mitt liv.

  Det jag invänder emot är användandet av hjälpmedel för att bli någon man inte är, istället för att hitta glädjen på den nivån man faktiskt befinner sig. Om man jämför sig med andra och är osäker kanske man känner att ”klarar jag inte den backen har jag inget i skogen att göra”. Fast det är ju det man har. Det finns inget egenvärde i att cykla snabbt som andra, långt som andra eller klara backar som andra. Man måste acceptera den man är, och ha roligt (ändå ;-) ).

  Om man ändå av någon anledning vill cykla snabbt, långt eller brant menar jag faktiskt att man får förtjäna det. Och det tycker jag, om man bryr sig om att läsa det andra jag skriver, inte är så hemskt som det kan låta.
  Och det har aldrig slagit dig in att det är ROLIGARE på en E-MTB och att du förnekar människor detta nöjet för att du inte tycker dom gjort sig förtjänta av det?

  I så fall borde du se över ditt liv för du har garanterat inte uppfunnit den cykel du cyklar på och därför har du inte gjort dig förtjänt av att använda den. Bygg din egen, gräv upp din egen metall osv osv.
  Suck...
  Ja, suck. Det får väl sammanfatta mitt bidrag i denna tråden. Jag vet ju bättre än att skriva i de här trådarna egentligen. Men...

  Elcyklar riskerar skogscykling på sikt. Om man har roligare på en elcykel framför en vanlig cykel, skulle man ha ännu roligare på en enduro-motorcykel. De som cyklar e-Mtb är bara för fega eller fattiga för att ta steget.

  Over and out! :-)

  Ska försöka ge lite perspektiv:
  Vad på sikt ger mer slitage på skog.
  Några tjockisar och trampar marginellt längre med hjälp av assistans.
  Eller
  Alla tusentals som åker XC lopp som CV där man verkligen kan tala om slitage på stigar.
  Eller
  All odlingsmark som går till att föda nötkreatur så att vi i väst kan äta kött som det finns 10+ jordklots resurser att slösa på.

  Sen vad terrängkörningslagen säger är en annan femma absolut (bör den uppdateras? Ja kanske).
  Men vad säger lagboken när jag blir omkörd av alla Volvo V90's, Audi A6or och BMW 3serien i 150km/h++ på 90väg?
  Grinar jag över det? Nej jag väljer att spara mina tårar till viktigare saker.
  Välj era fighter, om inte annat kommer era blodtryck tacka er.
  Ursäkta. Jag hade ju slutat egentligen, men du är ju bara för rolig för att ignorera!

  Har jag förstått dig rätt? Du hetsar upp dig över att några hetsar upp sig över elcyklar? Och så kör du nåt slentrian om smältande havsisar, fortkörande mellanchefer i BMW, vita krängta mäns tårar, osv. Du borde nog tänka tanken att folk i allmänhet klarar att hålla mer än en sak i huvudet samtidigt. Och att de dessutom förstår att inte ställa helt väsensskilda saker mot varandra... :-)

  Nu hoppas jag du håller blodtrycket i skick, men vet du? CV körs på en arena. Den arenan är dessutom ett naturreservat!! ! :-)

  Jag är lugn som en filbunke, trodde min sarkasm inte skulle gå att missa.
  Och även om mina trötta exempel har noll relevans för just elcyklar så hänger allt ihop. Hur vi väljer att leva våra liv påverkar jorden och varandra. Finns så mycket hat mellan grupper helt i onödan.

  Åh nej förlåt jag råkade göra ett felaktigt exempel, jag har faktiskt ingen koll på CV.
  Men det går snart ett XC lopp utanför mig. Kommer vara flera hundra cyklande oavsett väder. Är det då blött i skogen kommer det slita bra hårt på stigarna (i alla fall efter förra årets lopp).
  Själv kommer jag glatt trampa runt på min el-mtb, hjälpa till att underhålla stigar när jag kan samt respektera att inte cykla när det är blött allt för ofta.
  Allt hänger ihop. Ok!

  Hur många barn dör i koboltgruvorna i tredjevärlden för att du ska kunna fräsa runt med batteri och utföra stigvård på hemmaplan?

  En snabb googling säger:
  https://www.theguardian.com

  Är jag helt medveten om detta? Klart jag är.

  Min personliga greenwashingkampanj består idag av följande:

  Minska min konsumtion av nöt/gris med ~95%
  Inte flyga.
  Bo i skogen i en stuga på 45kvm för att mer inte behövs.
  Även fast jag har två mil till närmsta stad kör vi 1/3 mot snittet.
  Köpa begagnat så mycket som möjligt.
  Inte köpa nytt utan att ha tänkt igenom behovet långt och väl (konsumera är dock ack så trevligt).
  Åker El-moppe, men borde åka på den mer.
  Försöka utöka odlingen av grönsaker för att bli mer självförsörjande och minska transporter.
  Och så vidare.
  Är jag också helt och hållet medveten om att detta inte är nog för att kompensera för min existens? Ja.
  I nollsummespelet om jordens resurser ligger jag fortfarande på fel sida och vad jag än gör så kommer det fortsätta vara så.

  Är min imaginära häst hög nog? Troligtvis inte.
  Anser bara att vissa problem är på riktigt och andra är upplevda. Ibland kan det kanske finnas en avsaknad av perspektiv.

  Men om det kommer en vetenskapligt stödd studie som påvisar att det är utom rimliga tvivel att el-mtb utarmar stigarna till den graden att all cykling bör förbjudas så kommer jag väl hålla mig till grusvägarna.
 • Re: Tankar om denna elcykel?

  Av:
  ForesterGuy
  Idag stack jag ut och cyklade emtb i skogen. Lite omväxling från fatbiken.
 • Re: Tankar om denna elcykel?

  Av:
  Freddie L
  Bra jobbat cbergman! Vi borde alla sträva åt ditt håll, och antagligen längre.

  Men det gör mig lite förvirrad? Är det en el-Mtb du också pendlar på? Eller har du, som ju bevisligen tänker i de här banorna, köpt något med mer miljöpåverkan utan några egentliga vinster? Jag säger inte att du inte får det, vi har alla våra miljölaster (de flesta fler än du). Jag har tex en gammal bil utan kat.

  Jag tycker att du borde skaffa nåt sånt här istället:
  https://happyride.se

  /Fredrik

 • Re: Tankar om denna elcykel?

  Av:
  görveln
  ooms skrev:
  Ska den lagtexten också tolkas bokstavligt som den står, eller ska vi acceptera NVV:s tolkning (baserad på andra rättskällor som förarbeten)

  Det är ju inte svårare än att vi ska acceptera lagen och andra rättskällor som förarbeten. Det finns överhuvudtaget inget skäll att vi bara ska se på NVV sin tolkning eftersom deras tolkning kan vara felaktig enligt andra experter. En domstol kommer ju inte bry sig om vad NVV skriver utan vad som står i lagen och andra rättskällor.

  Obegripligt att du inte har förstått detta efter att du skrivit hundratalls inlägg om detta.

  I det aktualla fallet om el-cyklar tror jag inte det finns några andra rättskällor än lagen som NVV kan ha baserat sin tolkning på. Men du får gärna komma med några sådana så kommer jag ändra uppfattning.
 • Re: Tankar om denna elcykel?

  Av:
  Oppps
  Dåligt med bilder i den här tråden. Här är min emtb, och jag måste erkänna att jag har förbaskat kul när jag cyklar på den 😁
  20190802_165454.jpg
 • Re: Tankar om denna elcykel?

  Av:
  Joem
  Är vägen man ser från början en Stig som du kört upp med din emtb?
 • Re: Tankar om denna elcykel?

  Av:
  ooms
  görveln skrev:
  ooms skrev:
  Ska den lagtexten också tolkas bokstavligt som den står, eller ska vi acceptera NVV:s tolkning (baserad på andra rättskällor som förarbeten)

  Det är ju inte svårare än att vi ska acceptera lagen och andra rättskällor som förarbeten. Det finns överhuvudtaget inget skäll att vi bara ska se på NVV sin tolkning eftersom deras tolkning kan vara felaktig enligt andra experter. En domstol kommer ju inte bry sig om vad NVV skriver utan vad som står i lagen och andra rättskällor.

  Obegripligt att du inte har förstått detta efter att du skrivit hundratalls inlägg om detta.

  I det aktualla fallet om el-cyklar tror jag inte det finns några andra rättskällor än lagen som NVV kan ha baserat sin tolkning på. Men du får gärna komma med några sådana så kommer jag ändra uppfattning.
  NVV har redan redogjort vad de baserar sin tolkning på, obegripligt att du inte har lyckats tillgodogöra dig det så många ggr som denna länk postats: https://www.naturvardsverket.se
  Att leta upp dem får du dock göra själv, nånting annat än att sitta och tro saker ska väl du klara av också?

  Nä, en domstol kommer självklart att göra sin egen tolkning. Men iom att det, precis som på NVV, sitter utbildade jurister och gör denna tolkning är det högst troligt att de kommer använda sig av samma rättskällor. Kanske hittar de fler, men troligtvis inte färre. För mig är det dock en akademisk diskussion, jag nöjer mig med NVV:s tolkning, jag vet att de alltid värnar allemansrätten, och jag ser ingen anledning att riskera allemansrätten genom att gå emot NVV:s tolkning. Men tydligen finns det de som har ett sånt starkt personligt begär att få använda motor för att ta sig fram i skogen att de är beredda att göra det. Jag beklagar det.
 • Re: Tankar om denna elcykel?

  Av:
  Oppps
  Joem skrev:
  Är vägen man ser från början en Stig som du kört upp med din emtb?
  Att lägga upp en bild på en emtb på en stig här är väl som att hälla bensin på brasan 😉

Tyvärr, bara registrerade användare får skriva inlägg i detta forum.

Klicka här för att logga in