• [RR, lvg] Julkalender - Ett udda cykelår (lucka 4 öppnad)

  Av:
  GoranS
  Blev ett ovanligt år för min del, inte minst i cykelhänseende. Initialt hade jag planer som hade kunnat generera en väldigt omfattande julkalender. Sen ändrades det hela till att kännas som att det inte alls skulle finnas material till att skapa en kalender av. I slutänden räddades dock mitt cykelår delvis så jag beslutade mig för att trots allt göra ett försök.

  Kommer förhoppningsvis att öppnas en prologlucka under dagen. Denna kommer att ge en kort beskrivning av hur mitt cykelår fram till dess att själva RR-delen kommer igång. Den kommer att vara uppdelad med ett nytt inlägg varje dag (=en lucköppning).

  Öppnade luckor (fylls på vartefter luckorna öppnas)
  Lucka 4: https://happyride.se - Col de la Madone
  Lucka 3: https://happyride.se - Col de Braus
  Lucka 2: https://happyride.se - L'Authion / Col de Turini
       https://happyride.se   forts.
  Lucka 1: https://happyride.se - Col d'Eze
  Prolog: https://happyride.se

  Länkar till mina tidigare julkalender-RR:ar
  2015: https://happyride.se
  2017: https://happyride.se
  2018: https://happyride.se

  Disclaimer
  Jag har inte obegränsat med tid till detta så ta det hela för vad det är, både vad det gäller språk, struktur och upplägg. Jag använder typiskt rätt många bilder då det oftast är lättare att ge någon form av känsla för landskapen bildmässigt än i skrift. Är dock ingen mästerfotograf och många bilder är tagna utan speciellt mycket eftertanke så bilderna gör inte alltid landskap och omgivningar rättvisa.
  Redigerad 8 gång(er). Senaste ändring 2019-12-04 18:24 av GoranS.

 • Re: [RR, lvg] Julkalender - Ett udda cykelår

  Av:
  Karikari
  Kul med tradition, lets go
 • Re: [RR, lvg] Julkalender - Ett udda cykelår

  Av:
  DanielS
  Fantastiskt, dina RR:S brukar vara mycket läsvärda, det här ser vi fram emot!
 • Re: [RR, lvg] Julkalender - Ett udda cykelår

  Av:
  Bikzz
  Äntligen !
 • Re: [RR, lvg] Julkalender - Ett udda cykelår

  Av:
  DeLiQ
  Underbart. Det här är en mycket trevlig tradition du skapat. :-)

  Hälsningar Dennis  Bryna Nuppa Fjässa Sponken


  Det går fort, ibland

 • Re: [RR, lvg] Julkalender - Ett udda cykelår

  Av:
  GoranS
  Inleder kalendern med en helt bildlös prolog. Den ger lite bakgrund till resten och förklarar också delvis trådens titel. En del har redan rapporterats i andra trådar och jag har då bara gett en kortfattad sammanfattning och länkat till den mer fullödiga utläggningen i ämnet.

  Året började cykelmässigt som vanligt med en del nötande i vardagsrummet framför TV:n under vintern.

  Utepremiären begicks 23:e mars vilket är rätt normalt för mig. Veckan efter kom första längre turen, Södertäljes 20-milare. Försökte hänga på snabbisarna men det sprack efter 13 mil. Kantvind över Mörkö mördade det sista av mina ben. Snabbare stopp än tätgänget i Trosa gjorde att jag och några andra blev omkörda av dem på utfarten därifrån. Ingen chans att haka på utan det blev att sega sig tillbaka till Östertälje i sakta mak. https://happyride.se

  Helgen därpå var det dags för en ny misshandel av benen i form av Täbys 20-milare. Möllebornarna mfl såg till att det sprack någon mil innan Uppsala vid detta tillfälle, d.v.s. det höll ungefär en mil till jämfört med föregående vecka. Blev en andragrupp som gemensamt slet i motvinden hem från Uppsala. https://happyride.se

  Blev av någon anledning bara ytterst få kvällsrundor utan huvuddelen av vardagscyklingen blev i form av pendlingscykling. En ganska torr vår gjorde dock att det bara undantagsvis blev tåget för solskenscyklisten (=jag).

  Två veckor efter Täbys 20-milare var det dags för Södertäljes 30-milare. Vädret var kanon och ner till vändningen vid Bråviken gick det på i högt tempo och jag insåg att det nog skulle bli tufft att hänga med hela vägen. Sprack bort mot Kolmården, fick en ny chans då gruppen framför gjorde en liten felkörning men efter 20 mil var det kört denna gång. Blev strax därpå parkörning vilket höll i sig in till mål. https://happyride.se

  Andra helgen i maj var det dags för årets fjärde brevet, Uppsalas 20-milare, till vilket jag "lurat med" en kollega som aldrig cyklat tresiffrigt antal km. Med en alla-ska-med-grupp som tog det lugnt och fint gick det dock bra och jag har förhoppningar om att kunna få med honom på någon tur nästa år. https://happyride.se

  Efter Uppsala-turen blev det ett par veckor med lite mer sporadiskt cyklande då jag låg i slutspurten av planerandet inför det som var tänkt att bli cykelårets höjdpunkt, en fem och en halv veckor lång tur med kreditkortstouring där planen var att utforska bergen i norra Spanien och även ta en sväng in i franska delen av Pyrenéerna. Som rapporterats i https://happyride.se gick det dock åt pepparn redan den första cykeldagen då jag vurpade. Cyklade vidare till första stället med hotell men blev sedan reträtt till Sverige där jag på nationaldagen, tio dagar efter vurpan, opererades för lårbenshalsfraktur. Sommaren blev totalt värdelös med först sex veckor på kryckor där jag bara fick markeringsbelasta och sen någon månad under vilken jag ökade på belastningen och minskade kryckanvändningen. Som sådant gick rehabiliteringen väldigt bra. Hade ett mindre bakslag då jag nästan helt släppt kryckorna men fick öka på användningen lite under en vecka. Bortsett från det kändes det att det gick åt rätt håll och gradvis blev allt bättre.

  Första trampandet efter operationen var 20:e juli med fem minuter på spinningcykeln i vardagsrummet, helt utan belastning. Ökade försiktigt på längd och belastning så att jag trampade 30-45 min med relativt modest motstånd de flesta kvällar en månad senare. Hade sen en cykelfri semestervecka på landet. När jag kom hem kände jag att det var dags att testa att cykla utomhus igen. Så, 3:e september skedde första utomhusturen på över tre månader. Knappt två mil med 24 km/h i rullsnitt. Det positiva var dock att det blev absolut inte sämre av trampandet så jag fortsatte att köra en tur de flesta dagar och redan en knapp vecka senare hade jag en femmilstur med 28-29 km/h som rullsnitt på kontot. I den här vevan började tanken väckas på om det kanske skulle kunna gå att få till en höstcykelresa. Innan det hade snarare förhoppningen varit att kunna bränna av lite av årets semester med en resa i december.

  Efter mycket velande hit och dit och mejlande med bl.a. hotell så satt jag den 10:e oktober på ett flyg söderut med min cykel. Var inte alls säker på hur det skulle funka med en cykelresa. Hade inte kört längre än 5-6 mil, men jag hade i alla fall kunnat börja trycka på så att jag blev ordentligt andfådd och jag hade inte haft några bakslag. Grundförutsättningen för resan var dock att verkligen lyssna på kroppen och vid minsta tecken på att det blivit för mkt lägga in en eller flera vilodagar, eller i värsta fall helt skippa cyklingen och försöka hitta på stillsammare turistaktiviteter.
  Redigerad 1 gång(er). Senaste ändring 2019-12-03 09:20 av GoranS.

 • Re: [RR, lvg] Julkalender - Ett udda cykelår (prologlucka öppnad)

  Av:
  GoranS
  Dags att öppna första riktiga luckan.

  Planet landade i Nice kvart i tio. Visade sig att bandet för specialbagage var ur funktion och att man istället skulle gå till en dörr mellan band 5 och 6 där specialbagage manuellt skulle levereras ut. Efter en stunds väntan öppnades dörren och några män började lassa ut golfbaggar och barnvagnar. Ingen cykelväska dock. Väntade 5-10 minuter men började sedan förlika mig med tanken på att väskan inte kommit med planet. Gick bort till disken för hantering av bagageärenden och frågade. Han jag pratade med sa att det var något bagage som han hade rapport om inte hade kommit med, men att det inte var någon cykel. Vi började fylla i en felanmälan, men hann inte ens fylla i hela innan dörren på nytt öppnades och jag till min lättnad såg en väska som väldigt mycket såg ut som min. Visade sig också vara min väska.

  Knallade sen till taxikön och det stod en rad med bilar så det är bara att hoppa in. Chauffören visade sig ha lite koll på cykel och han verkade väldigt entusiastisk över att Nice ska ha Grand Depart på TdF 2020. Han hann också peka ut var tempoetappen upp till Col d'Eze startar (ofta använd på Paris-Nice) samt gatan där Lance Armstrong hade en lägenhet då han huserade i trakterna.

  Då jag vid elvasnåret kom fram till hotellet i Villefranche-sur-Mer, några km öster om Nice, var rummet som väntat inte klart. Kunde dock lämna resväska och cykelväska där medan jag knallade runt lite i den minst sagt kuperade byn.
  PA100253 (Medium).jpeg

  PA100257 (Medium).jpeg

  När jag klockan ett kom tillbaka hade dock mannen som jag pratat med tidigare på hotellet ersatts med en äldre kvinna (som senare visade sig vara hans moder). Hon var ungefär lika dålig på engelska som jag är på franska. Lyckades dock trots denna språkförbistring checka in.

  Efter att ha packat upp gick jag ner till innergården och monterade ihop cykeln. Stod några andra cyklar där och dessutom en fotpump som jag var fräck nog att låna för att öka trycket lite i däcken.

  Gick sen upp och gjorde mig i ordning för en liten eftermiddagstur. Starta med att cykla upp genom byn till en lite större väg vid Col de Villfranche. Var ganska brant upp genom byn. Gissar att det maxade på runt 15%. Fortsatte sedan en mindre väg upp genom bostadsområden på sluttningen.
  PA100272 (Medium).jpeg

  Vid Col des Quatre Chemins tog jag en lite större men ganska sparsamt trafikerad väg upp till Col d’Eze (500 möh).
  PA100274 (Medium).jpeg

  PA100276 (Medium).jpeg

  Tog strax efter passet en lite väg upp till vänster och fortsatte knappt 200 höjdmeter ytterligare upp till det att vägen slutade vid en parkering med fin utsikt ner mot kusten.
  PA100278 (Medium).jpeg

  PA100280 (Medium).jpeg

  Satte på mig västen och gav mig neråt. Tog det väldigt försiktigt. Vägen tillbaka ner till avtaget strax efter Col d’Eze var inte så brant. Tog sen en väg ner till själva byn Eze och den var brantare, kurvig och med någon skola som passerades så det gick rätt piano ner där också. Kände att jag inte alls vågade rulla på som jag gjort tidigare utan jag fegade ordentligt. Eze verkade vara ett riktigt turisthål med en massa parkerade bilar utanför byn och någon bom på vägen in. Kändes inte som ett ställe för mig, obeaktat att man inte verkade få cykla där, så jag tog stora vägen från Eze mot Nice. Ganska mkt trafik och här och var en del gropar i vägen gjorde att den kändes som att den var något man inte körde om man ville ha trevlig cykling. Bilisterna kändes dock hänsynstagande så jag upplevde det inte som farligt. Mer att man var tvungen att verkligen vara alert hela tiden.
  PA100283 (Medium).jpeg

  Kom tillbaka så att jag fick en del av den branta inledningsbacken tillbaka sista biten till hotellet. Då gatorna är trånga är många enkelriktade så det blev inte helt samma väg.

  Profil.JPG
  Redigerad 1 gång(er). Senaste ändring 2019-12-01 21:25 av GoranS.

 • Re: [RR, lvg] Julkalender - Ett udda cykelår (lucka 1 öppnad)

  Av:
  gabbeon
  Whoa, det här blir bra! Cykelsuget på topp, och gula huset i gränden är grädde på moset.
 • Re: [RR, lvg] Julkalender - Ett udda cykelår (lucka 1 öppnad)

  Av:
  Bikzz
  Kul ! Jag har svaga minnen från längesen från Villefrance-sur-Mer, jag bodde där flera månader som tonåring. Och som sagt det var väl där som Lance A tränade & racade uppför med Tyler H - läste boken. Fina bilder.
 • Re: [RR, lvg] Julkalender - Ett udda cykelår (lucka 1 öppnad)

  Av:
  Freddie L
  Underbart! Bara att byta ut lilla telefonen mot stora paddan innan man klickar in på dina RRs och kalender, fina bilder!

  /Fredrik

 • Re: [RR, lvg] Julkalender - Ett udda cykelår (lucka 1 öppnad)

  Av:
  GoranS
  Kom iväg strax efter åtta och tog kustvägen in till Nice.
  PA110289 (Medium).jpeg

  Hade gått att tjäna en km genom att cykla över Col de Villefranche men med något hundratal höjdmeter extra och dessutom lite brant. Kändes som en onödig grej då jag var rätt osäker på hur det skulle komma att gå. Mötte en massa cyklister som var på väg ut från Nice.

  Nice visade sig ha organiserat sina trafikljus så att när man fått grönt vid ett trafikljus är det ungefär 10% chans att komma förbi nästa trafikljus. Och det finns mpnga trafikljus. Första milen tog fyrtio minuter trots att det var tämligen platt. Efter ett tag lugnade trafiken ner dig. Passade på och plockade av mig västen som jag haft på mig inledningsvis. Strax efter, eller möjligen i, la Pointe tog jag av mot l’Escarène och det började luta lite mer konstant emot. Sista biten upp till Col de Nice på 400 möh var det några serpentiner.
  PA110292 (Medium).jpeg

  PA110293 (Medium).jpeg

  Fick sen en kort utförskörning ner till l’Escarène där det blev dags att besluta sig för vad jag skulle göra denna dag. Hade två möjligheter, antingen att åka mot Col de Braus (strax över 1000 möh) eller fortsätta norrut och mot lite högre höjder. Då det var klarblå himmel och prognoserna inte talade om annat än molntussar kändes det bra att utnyttja tillfället så jag tog det senare alternativet.

  Efter 6-7 km nådde jag Lucéram.
  PA110298 (Medium).jpeg

  I övre delen av byn grenade sig vägen. I princip kunde jag ta vilken som då båda ledde upp mot Col de Turini (de sammanstrålar någon mil före passet. Jag har dock inbillat mig att den östligare vägen skulle vara roligare att klättra så jag var inställd på att ta den. Dessutom tror jag att det är där touren kommer att åka ner på etapp 2 nästa år. detta visste jag dock inte när jag var där. I vägskälet satt en skylt.
  PA110373 (Medium).jpeg

  Vet inte varför men där och då fick jag för mig att det var den 14:e och då klockan var halv elva föreföll det som det var risk att vägen var avstängd. Funderade en stund och beslöt mig sedan att ändå chansa på att ta den vägen. Genom att det bara var begränsade tider avstängningen gällde kunde vägen inte ha rasat. Tänkte att det kanske gick att ta dig förbi om de höll på och jobbade och i värsta fall fick jag väl vända. Var ytterst begränsat med trafik.
  PA110300 (Medium).jpeg

  PA110301 (Medium).jpeg

  Passerade efter ett par km vad jag tror var en varning för vägbom. Såg dock aldrig någon sådan så ev. misstolkade jag informationen. Efter 4-5 km kom jag upp till ett ställe där det stod koner över vägbanan. Fortsatte upp. Några hundra meter senare kom jag till arbetet som bestod av ett par bilar som stod parkerade och någon maskin med slangar. Ett par män gick på slänten ovanför medan tre satt på stenarna vid sidan av vägen och snackade. Tror de uppe på sluttningen med några maskiner försökte se till att det inte låg några lösa stenar. En av de sittande männen reste sig och sa ngt på franska som jag tolkade som att vägen var stängd. Frågade på engelska om det inte gick att fortsätta med cykel. Fick inget riktigt svar. Däremot började de snacka om allemange, anglais och ngt mer. Tolkade det som att de ville veta var jag kom ifrån. Sa Sweden och de sa ngt på franska som jag tolkade som svensk så jag sa yes. De skrattade, tittade på varandra, snackade lite och vinkade att jag kunde fortsätta. Sa merci och trampade iväg uppför så de inte skulle hinna ändra sig. Passerade ett vägskäl vid Pas de l'Escous.
  PA110304 (Medium).jpeg

  Kom sen in på ett parti av vägen som var en blandning av kurvor och serpentinkurvor uppblandat med några böjar.
  PA110306 (Medium).jpeg

  PA110309 (Medium).jpeg

  En bit upp hörde jag bilmotorer som varvades rätt hårt. Mötte kort därpå ett tjog eller fler sportbilar på väg nerför. De lär ha fått lite träning på rattvridande på den vägen!
  PA110313 (Medium).jpeg

  Bortsett från dessa var det bara några enstaka bilar innan jag kom upp till där de två vägarna sammanstrålade. Kom strax därpå en lite mindre by Peira Cava. Gick in på ett café och fick mig en cola innan jag fortsatte. Ganska fin utsikt västerut.
  PA110316 (Medium).jpeg

  Bortsett från en kilometer med runt 7% lutning var det inte några större problem höjdprofilmässigt upp till Col de Turini (1607 möh). Dock var det ett 7 km långt avsnitt där de slängt ut grus på vägen då det blev till att ta det rätt piano även om en hel del av gruset hade sprätts åt sidan och en del sannolikt tryckts ner i gropar i asfalten. Själva passet var oansenligt och inte speciellt spektakulärt.
  PA110318 (Medium).jpeg

  Klockan var kvart i ett då jag nådde passet. Då planen var att på det stora hela ta samma väg tillbaka bedömde jag att det fanns tid att åka upp 4 km ytterligare och sen åka en runda på 9 km i trakterna av l’Authion (topp på 2075 möh). På vägen upp till rundan passerade jag en mindre skidanläggning. Själva rundvägen var enkelriktad.
  PA110322 (Medium).jpeg

  PA110323 (Medium).jpeg

  PA110325 (Medium).jpeg

  Passade även på att ta en bild på mig själv:
  PA110327 (Medium).jpeg

  Vägen hade tydligen anlagts under andra världskriget och var smal och inte i toppskick men då den var sparsamt trafikerad och enkelriktad var det inga större problem. Det fanns här och var lämningar av byggnader från kriget och även något fordon.
  PA110330 (Medium).jpeg

  Initialt gick vägen utför en del, men efter en ordentlig högerkurva började det gå uppför.
  PA110331 (Medium).jpeg

  Utsikten var sannerligen inget att klaga på.
  PA110332 (Medium).jpeg

  Lutade på rätt skapligt uppför.
  PA110333 (Medium).jpeg

  Fortsättning i nytt inlägg då alla bilder inte får plats i ett inlägg.
 • Re: [RR, lvg] Julkalender - Ett udda cykelår (lucka 1 öppnad)

  Av:
  GoranS
  Fortsättning av lucka 2.
  På väg upp stötte jag på några kor och kalvar. De visade sig lyckligtvis vara fredliga.
  PA110340 (Medium).jpeg

  Uppe vid L'Authion fanns också rester av byggnader.
  PA110341 (Medium).jpeg

  Precis när jag kom upp till vägens högsta punkt började moln dra in över berget från andra sidan.
  PA110343 (Medium).jpeg

  PA110348 (Medium).jpeg

  En bild österut som också visar lite av vägen jag kom upp.
  PA110345 (Medium).jpeg

  Satte åter på mig väst, armvärmare och knävärmare vilka tidigare plockats av och gav mig iväg för att fullborda rundturen. Hittade en ko som ratat vegetabilier och istället gått över till en murbruksdiet.
  PA110349 (Medium).jpeg

  En bild på en motorcyklist nere på vägen jag tidigare cyklat på.
  PA110352 (Medium).jpeg

  Såg sen lite hotfullt ut och jag var rädd för att det skulle bli en utförskörning i moln.
  PA110354 (Medium).jpeg

  När jag kom ner till stället där rundan däruppe var fullbordad såg jag dock att det låg en väldigt tydlig gräns med klart väder på ena sidan och molnigt på andra.
  PA110356 (Medium).jpeg

  Lyckligtvis besannades inte mina farhågor om molncykling utan jag klarade mig undan. På partiet med lösgrus efter Col de Turini (samma väg som jag åkt upp) tog jag det väldigt försiktigt. Hade ingen som helst lust att köra omkull. Försökte ta en bild på vägen, men det är nästan omöjligt att fånga hur det såg ut i verkligheten. Man kan dock ana att det är små vallar i gruset.
  PA110358 (Medium).jpeg

  I Peïra Cava låg något som jag tror är en gammal kasernbyggnad.
  PA110359 (Medium).jpeg

  Strax efter Peïra Cava fortsatte jag höger där vägen grenade sig och där jag tidigare kommit upp från vänster. Denna väg ner till Lucéram visade sig bitvis vara brantare än den vägen jag körde upp. Några bilder från nerfärden.
  PA110362 (Medium).jpeg

  PA110363 (Medium).jpeg

  PA110367 (Medium).jpeg

  PA110368 (Medium).jpeg

  PA110371 (Medium).jpeg

  I Lucéram passade jag på att fylla på flaskorna innan jag fortsatte neråt samma väg som jag åkt upp dit tidigare på dagen. Blev en kort backe upp från L'Escarène upp till Col de Nice. Då jag i trakterna av Drap hade det blivit såpass varmt att det var läge att stanna och dra av mig västen. Då kom en cyklist som kört om mig ganska högt upp. Han hade nog stannat och fikat någonstans längs vägen för jag höll sannerligen ingen våldsam fart utför. Cyklade ikapp honom och la mig några meter bakom. Efter ett tag fortsatte han framåt där jag skulle svänga av för att komma över floden. Då jag beslutade mig för resan bara någon vecka innan jag åkte hade jag inte hunnit reka väg lika noga som jag normalt försöker göra utan det blev lite av att försöka åka ungefär omvänt jämfört med vad jag åkt på utvägen.

  När jag kom ner i Nice drabbades jag dock av en del enkelriktningar vilket gjorde att jag i slutänden kom att cykla över Col de Villefranche istället för kustvägen som jag tänkt.

  Var tillbaka vid hotellet strax före sex lite mer än en halvtimme innan solnedgång och nästan en timme innan det blev mörkt vilket kändes som helt lagom. Var mycket nöjd med dagen som visserligen gått i mycket måttligt tempo (inte fullt 16 km/h i rullsnitt) men där jag inte besvärats av (den tidigare) skadan annat än att form var kass och det skadade benet säkert var svagare än det andra.

  Karta och höjdprofil för turen:
  Profil.JPG
 • Re: [RR, lvg] Julkalender - Ett udda cykelår (lucka 1 öppnad)

  Av:
  Ulf L.
  Tack för läsningen, ser fram emot nästa lucka!
 • Re: [RR, lvg] Julkalender - Ett udda cykelår (lucka 1 öppnad)

  Av:
  Miss Lycka 2.0
  Du verkar ha imponerande vader. Är det sprintträningen i Falun som har gett dessa stubbar?
 • Re: [RR, lvg] Julkalender - Ett udda cykelår (lucka 1 öppnad)

  Av:
  TBy
  Ulf L. skrev:
  Tack för läsningen, ser fram emot nästa lucka!

  Instämmer!
 • Re: [RR, lvg] Julkalender - Ett udda cykelår (lucka 1 öppnad)

  Av:
  GoranS
  Miss Lycka 2.0 skrev:
  Du verkar ha imponerande vader. Är det sprintträningen i Falun som har gett dessa stubbar?
  Sprintträning i Falun?
 • Re: [RR, lvg] Julkalender - Ett udda cykelår (lucka 1 öppnad)

  Av:
  Miss Lycka 2.0
  Ja, velodromträning. Det utför spurtare/sprinters rätt ofta.
 • Re: [RR, lvg] Julkalender - Ett udda cykelår (lucka 1 öppnad)

  Av:
  GoranS
  Miss Lycka 2.0 skrev:
  Ja, velodromträning. Det utför spurtare/sprinters rätt ofta.
  Aldrig varit där. Och min accelerationsförmåga är i stil med en segelbåts.

  F.ö. är det nog mer förvanskning i skuggan som gör att vaderna ev ser kraftiga ut än att det verkliga omfånget skulle vara speciellt imponerande.
  Redigerad 3 gång(er). Senaste ändring 2019-12-03 08:30 av GoranS.

 • Re: [RR, lvg] Julkalender - Ett udda cykelår (lucka 1 öppnad)

  Av:
  Vippen
  Mycket fin tradition detta, jag läser med stort nöje!

  Worst case: safe AND sorry!

 • Re: [RR, lvg] Julkalender - Ett udda cykelår

  Av:
  Jacoba
  Favorit RR! Sen gillar jag att du inte gör som netflix och släpper hela serien på en gång. :)

  Morgonmys med kaffe och dina RR är ritualiserat decembermys.
 • Re: [RR, lvg] Julkalender - Ett udda cykelår

  Av:
  GoranS
  Jacoba skrev:
  Favorit RR! Sen gillar jag att du inte gör som netflix och släpper hela serien på en gång. :)
  Nej, släppa hela julkalendern på en gång skulle dels vara förfelat och dels skulle det vara rätt jobbigt att sitta med typ 30 inlägg i editeringsläge samtidigt och i snabb sekvens posta dem. ;-)
 • Re: [RR, lvg] Julkalender - Ett udda cykelår (lucka 1 öppnad)

  Av:
  lundatok
  Tack, jättehärlig läsning nu med en 5 dagars bebis på armen och insikten att cyklingen blir minimal nästa år. Ser fram emot nästa lucka!


 • Re: [RR, lvg] Julkalender - Ett udda cykelår (lucka 1 öppnad)

  Av:
  GoranS
  lundatok skrev:
  Tack, jättehärlig läsning nu med en 5 dagars bebis på armen och insikten att cyklingen blir minimal nästa år. Ser fram emot nästa lucka!
  Cykelvagn för att hålla cykelabstinensen på rimlig nivå kanske!?
 • Re: [RR, lvg] Julkalender - Ett udda cykelår (lucka 1 öppnad)

  Av:
  dantor
  Äntligen kalender!

  Och roligt att du kom iväg och verkar ha kunnat cykla obehindrat!
 • Re: [RR, lvg] Julkalender - Ett udda cykelår (lucka 1 öppnad)

  Av:
  lundatok
  GoranS skrev:
  lundatok skrev:
  Tack, jättehärlig läsning nu med en 5 dagars bebis på armen och insikten att cyklingen blir minimal nästa år. Ser fram emot nästa lucka!
  Cykelvagn för att hålla cykelabstinensen på rimlig nivå kanske!?
  Ja, det blir det ju, om inte annat på landet. Eller en lastcykel?


 • Re: [RR, lvg] Julkalender - Ett udda cykelår (lucka 2 öppnad)

  Av:
  desmo
  Tack för att du tar dig tid att skriva!
  Och kul att cyklingen fungerar bra efter den olyckliga vurpan.
 • Re: [RR, lvg] Julkalender - Ett udda cykelår (lucka 1 öppnad)

  Av:
  gsb
  GoranS skrev:
  Kom sen in på ett parti av vägen som var en blandning av kurvor och serpentinkurvor uppblandat med några böjar.

  Gillart!
  Härlig läsning! Nu har man nåt att se fram emot imorgon!


  “Give a man a fish and feed him for a day. Teach a man to fish and feed him for a lifetime. Teach a man to cycle and he will realize fishing is stupid and boring”

 • Re: [RR, lvg] Julkalender - Ett udda cykelår (lucka 1 öppnad)

  Av:
  GoranS
  dantor skrev:
  Äntligen kalender!

  Och roligt att du kom iväg och verkar ha kunnat cykla obehindrat!
  Kan väl utan att spoila alltför mycket konstatera att jag inte drabbades av någon form av värk/smärta relaterat till skadan. Jag tog det dock ännu lugnare än jag normalt gör och jag hade dessutom många korta pauser. T.ex. tog jag som vana att stanna till när jag fotade. Normalt fotar jag ofta i farten när det går uppför (och känns trafikmässigt säkert) men nu gav det bra tillfällen till korta vilopauser. Sen var formen inte direkt god vilket också påverkade farten och därmed också hur långa dagsturer jag klarade av att köra.
 • Re: [RR, lvg] Julkalender - Ett udda cykelår (lucka 2 öppnad)

  Av:
  GoranS
  Planen för dagen var att ta tåget en bit och sen cykla en tur. Tåget jag tänkt ta skulle avgå 8.14 och jag hade sett ngt om att stationen öppnade kl 8.00. Så jag rullade ner till stationen i god tid innan klockan åtta. Är stängt. När det fortfarande tre minuter över åtta är tvärstängt läser jag på anslaget på dörren och inser att det står ngt om måndag vad det gäller öppettiden som jag trodde var klockan åtta. Skrotar tågplanen och tar till reservplanen istället.

  Startar precis samma väg som under gårdagen. Klart mindre trafik då det är lördagmorgon. Flyter lite bättre genom stan. Fortfarande dock en hel del stopp vid rödljus.

  En solig och fin morgon var det.
  PA120378 (Medium).jpeg

  I l’Escarène stannar jag till för att plocka av västen. Är precis ibredvid ett bageri och jag beslutar mig att köpa något till en förmiddagsfika. Är god kommer i butiken som visar sig ha både smörgåsar, bröd och bakverk. Köper en focaccia-artad bulle med parmaskinka, tomat och mozzarella. Får den i en påse så jag beslutar mig för att cykla vidare och stanna på någon solig plats och äta den. Är visserligen också sol utanför bageriet och det finns några bord men det är en del trafik så jag trampar vidare.
  PA120379 (Medium).jpeg

  Vid en avtagsväg i slutet av byn tog jag höger och cyklade därefter annan väg än under föregående dag. Omedelbart stötte jag på denna skylt:
  PA120381 (Medium).jpeg

  Visade sig inte vara helt enkelt att hitta bra fikaplats så efter en stund stannade jag till precis före en serpentinkurva där jag kan lägga cykeln vid sidan av vägen. En del trafik men klart mindre än nere i byn. Mackan var riktigt god och med den extra energin fortsatte jag uppför. Blev en hel del fotostopp då jag nästan inte tog någon bild sittandes på sadeln. Detta var medvetet för att tvinga mig att ta pauser. Dessutom har jag fortfarande inte riktigt fått in samma snits som med gamla kameran på att få fram den ur ryggficka och fodral så det känns lite lugnare att stanna till när jag ska fota.

  Vägen går in i en dalgång och var lite lagom spektakulär.
  PA120382 (Medium).jpeg

  PA120387 (Medium).jpeg

  PA120389 (Medium).jpeg

  Efter att ha passerat en by kom jag in i ett parti med serpentinkurvor.
  PA120392 (Medium).jpeg

  Lite högre upp får man en fin vy ner mot det kurviga partiet.
  PA120395 (Medium).jpeg

  PA120397 (Medium).jpeg

  Uppe vid passet (Col de Braus) på 1002 möh stannade jag till och drog på mig väst och armvärmare inför utförskörningen. Vid ett fotostopp på vägen ner kommer en karl nerifrån cyklandes uppför i riktigt bra fart. Måste ha varit någon tävlingscyklist och på relativt hög nivå med den farten. Såg dessutom bra ut när han cyklade. I övrigt var det förvånansvärt få cyklister i detta område. Såg några, men med tanke på hur många cyklister jag mött på kustvägen in mot Nice hade jag väntat mig betydligt fler i detta område som inte var så långt från Nice. Men, de höll sig kanske mer kutsnära trots att jag inte tyckte det verkade alls lika roligt som att dra upp i bergen.

  Fick fin vy ner mot Sospel.
  PA120400 (Medium).jpeg

  Nere på kanske 700 möh hade jag ett val. Antingen kunde jag åka ner lite ytterligare till en by och därifrån klättra upp till Mont Barbonnet med någon gammal fästning.
  PA120402 (Medium).jpeg

  Jag skulle då få åka tillbaka upp och ta av söderut. Eller så kunde jag ta av söderut direkt. Blev efter lite dividerande med mig själv det senare då jag fortsatt var långt ifrån säker hur kroppen skulle komma att funka med cykling flera dagar i rad.

  Blev efter avtaget en liten väg som gick på bergssidan av dalen i vars botten stora vägen mellan Sospel och Menton går. Denna väg inkluderar dock en tunnel med cykelförbud så därmed var den väg jag tog den naturliga. Även denna väg hade dock en tunnel men denna var rak och knappast mer än 50 meter och fullkomligen laglig att cykla igenom (tunneln ligger till höger, ungefär mitt på raksträckan i nedre bilden).
  PA120403 (Medium).jpeg

  PA120404 (Medium).jpeg

  Blev därefter utförskörning ner till Menton. Svängde av och åkte in till järnvägsstationen för att se om jag kunde köpa den biljett som jag tänkt köpa på morgonen fast till söndagen istället. Försökte först med biljettautomaten men gav upp då den var fruktansvärt fransk. Man navigerade med en knapp och ett vridhjul. När jag till slut hade kommit fram till betalningssteget försökte jag mata in mitt kort. Vet inte om jag gjorde ngt fel men den hoppade tillbaka till startsidan. Gav upp och gick till biljettkassan som var bemannad av en lite äldre dam. Hon pratade inte så många ord engelska men efter en del missförstånd, troligen åt båda hållen, lyckades jag köpa en t.o.r.-biljett till följande dag. Passade även på att köpa en annan t.o.r.-biljett till måndagen då jag också hade en tur planerad som, åtminstone i mitt dåvarande skick och med tanke på att det inte var ljust så länge inte var rimlig för mig att klara av utan lite tågassistans.

  Fortsatte sedan ner till strandpromenaden och följde den västerut.
  PA120406 (Medium).jpeg

  Då jag inte lyckades skrapa ihop tillräckligt med cykeldagar utomlands detta år för att de skulle räcka till en dag per lucka så kommer jag att dela upp vissa dagar på två luckor. Detta är en sådan och avslutningen på dagsetappen kommer i lucka 4. Karta och höjdprofil för turen kommer även där.
 • Re: [RR, lvg] Julkalender - Ett udda cykelår (lucka 3 öppnad)

  Av:
  kart
  Alltid lika trevliga reseskildringar 👍
 • Re: [RR, lvg] Julkalender - Ett udda cykelår (lucka 3 öppnad)

  Av:
  Rock
  Härligt!
 • Re: [RR, lvg] Julkalender - Ett udda cykelår (lucka 3 öppnad)

  Av:
  emilh
  Tack för härliga RR och bilder!

  De där vägarna är no de jag cyklat mest på utanför Sverige, väcker många härliga och ibland plågsamma minnen :)

  Lilla loopen du tog uppe på Col du Turini är slutet för sista riktiga gruspartiet på Torino - Nice Rally, bortsett från en liten snutt uppe mellan Col de Braus och Saint Agnes.
 • Re: [RR, lvg] Julkalender - Ett udda cykelår (lucka 3 öppnad)

  Av:
  GoranS
  emilh skrev:
  Tack för härliga RR och bilder!

  De där vägarna är no de jag cyklat mest på utanför Sverige, väcker många härliga och ibland plågsamma minnen :)

  Lilla loopen du tog uppe på Col du Turini är slutet för sista riktiga gruspartiet på Torino - Nice Rally, bortsett från en liten snutt uppe mellan Col de Braus och Saint Agnes.
  Du får väl plita ihop en RR med alla guldkorn som jag missade/inte hann med så jag får en bra anledning att åka tillbaka. ;-)
 • Re: [RR, lvg] Julkalender - Ett udda cykelår (lucka 3 öppnad)

  Av:
  Lövis
  Bäst julkalendern som vanligt! :)
  Början på denna är kul läsning, jag bodde och jobbade 1½ år i villefranche år 2000-2001. Reste dit många ggr i jobbet senare också.
  Känns som mitt andra hem ännu, även om lite väl mycket turister där nuförtiden.

  Synd att jag inte var det minsta intresserad av cykling på den tiden, när man bodde där ensam, och hade all ledig tid för sig själv.
 • Re: [RR, lvg] Julkalender - Ett udda cykelår (lucka 3 öppnad)

  Av:
  GoranS
  Fortsättning på turen från lucka 3.

  I västra delen av Menton tog jag av från kusten och började klättra. Inledningsvis var det upp genom bebyggelse.
  PA120407 (Medium).jpeg

  Vartefter glesnade det dock med hus. På ca 400 möh såg det ut i stil med detta:
  PA120412 (Medium).jpeg

  PA120415 (Medium).jpeg

  Ytterligare drygt 100 meter högre upp med vy mot Sainte-Agnès.
  PA120417 (Medium).jpeg

  Hittade också en fasan som var ute och spankulerade.
  PA120419 (Medium).jpeg

  Efter Sainte-Agnès kändes det lite som att man lämnade civilisationen bakom sig och mer åkte upp i bergen på riktigt. Ju högre upp jag kom desto mer imponerande blev utsikten ner mot kusten.
  PA120420 (Medium).jpeg

  Då man nått ca 700 möh vek vägen in i en dalgång och kusten försvann utom synhåll. Den ganska smala vägen passerade genom några kortare tunnlar (lyse inte nödvändigt).
  PA120424 (Medium).jpeg

  PA120426 (Medium).jpeg

  Vägen fortsatte upp längs norra sidan av dalen. En bild bakåt där man kan ana vägen.
  PA120429 (Medium).jpeg

  Passerade med i underkant en kilometer tillpasset denna byggnad.
  PA120431 (Medium).jpeg

  Till slut kom jag så upp till passet.
  PA120432 (Medium).jpeg

  PA120433 (Medium).jpeg

  Backen är alltså den som gett namn åt Treks Madone-modell som var lanserades när Lance Armstrong höll på och härjade som värst på touren. Armstrong använde när han bodde i Nice just denna backe som testbacke och detta gav backen en lätt mytomspunnen status. Som testbacke hade den dock använts redan av Tony Rominger, vilken precis som Armstrong var en av dopingdoktorn Michele Ferraris klienter. Oavsett dess, i och med detta, lätt besudlade rykte tycker jag det var en backe klart värd att cykla. Inte något för min topp-10-lista men är man i trakterna så kan man gott ta sig en sväng upp. Sen ska jag i ärlighetens namn säga att jag körde lite annorlunda väg upp till drygt 200 möh.

  Efter att ha pustat ut och druckit lite gav jag mig iväg utför. Även här var det någon kort tunnel att passera.
  PA120436 (Medium).jpeg

  Inledningsvis lutade det på lite grann, men efter att jag kommit ner på en annan väg (D53) minskade lutningen påtagligt. Sista bilden från cykelturen är ner mot La Turbie.
  PA120437 (Medium).jpeg

  Var lite motlut precis efter La Turbie, men i stort sett var det lättåkt tillbaka till Villefranche. Hade funderat på att ta mig ner till kustan och ta kustvägen tillbaka men det blev vägen via Col de Villefranche istället.

  Avslutar med en kvällsbild ner mot hamnen i Villefranche samt en karta och höjdprofil för turen vilken alltså genomfördes i medurs riktning.
  PA120441 (Medium).jpeg

  Karta.JPG

  Profil.JPG
 • Re: [RR, lvg] Julkalender - Ett udda cykelår (lucka 3 öppnad)

  Av:
  GoranS
  Lövis skrev:
  Bäst julkalendern som vanligt! :)
  Början på denna är kul läsning, jag bodde och jobbade 1½ år i villefranche år 2000-2001. Reste dit många ggr i jobbet senare också.
  Känns som mitt andra hem ännu, även om lite väl mycket turister där nuförtiden.

  Synd att jag inte var det minsta intresserad av cykling på den tiden, när man bodde där ensam, och hade all ledig tid för sig själv.
  Hoppla, Villefranche verkar ju vara värsta "happymagneten"! Andra personen som i tråden skrivit att hen bott där. Och, visst är det en turisthåla. Kändes dock som den gick lite på sparlåga när jag var där, något jag inte alls beklagar. Misstänker att det kan vara jobbigare med turister på sommaren.

  Restaurangpriserna kändes högre än i Stockholm vilket kan peka mot turistanpassning. Eller så var det bara den svaga kronan som slog igenom. Då jag f.ö. bodde uppe längs huvudvägen hade jag en bit ner till där huvuddelen av restaurangerna låg så när jag dök på ett hämtpizzaställe nästgårds till hotellet blev jag mer eller mindre stamgäst där. Lite trist men jag har ofta lite svårt att engagera mig alltför mkt i restaurangbesök när jag är iväg på egen hand.
 • Re: [RR, lvg] Julkalender - Ett udda cykelår (lucka 3 öppnad)

  Av:
  kontorsråttan
  Vad härligt med en kalender i år igen, trots allt! Bra tradition!
 • Re: [RR, lvg] Julkalender - Ett udda cykelår (lucka 1 öppnad)

  Av:
  Ulf L.
  Hann inte läsa gårdagens lucka förrän idag men det passade ju bara bra då dagen var uppdelad.
  Mycket trevlig läsning, fortsätt med ditt goda jobb, det är väldigt uppskattat.
 • Re: [RR, lvg] Julkalender - Ett udda cykelår (lucka 4 öppnad)

  Av:
  salle
  Bra tradition! Trevlig läsning!

  ______________________________________________________________ _ _
  La firma è la sottoscrizione del proprio nome e cognome (o di uno pseudonimo) per chiudere un'opera d'arte o una scrittura, confermarla o renderne noto l'autore.

Tyvärr, bara registrerade användare får skriva inlägg i detta forum.

Klicka här för att logga in

KÖP & SÄLJ