• Höftledsoperation

  Av:
  Anti
  Har efter en längre tids värk i höften tagit mig till läkaren för att kolla vad som är fel. Röntgen visade att jag fått en fraktur tidigare som läkt av sig självt, men inte helt som det skulle utan det har blivit några små benutväxter som sedan håller på och gnager bort brosket i leden.

  Jag precis fått veta att det inte går att göra något åt, utan man måste helt enkelt byta ut höftleden. Frågan är bara när….

  Min fråga är om det är någon här på Happy som har gjort detta och hur funkade det efter, kan man cykla som vanligt eller???

  Kommer säkert få svar på en del av detta när jag träffar specialisten, men det vore intressant att få veta från någon som varit med om liknade.

  /Anders
 • Re: Höftledsoperation

  Av:
  Mathias
  Det ska gå bra, du ska nog kunna cykla lätt inom tre veckor. Men räkna inte med full återställning förrän inom ett år.

  Om du ska byta höft så se till att du får det gjort med mini-incision total hip replacement (MITHR) teknik. Titthålskirurgi med ett annat ord. Det förkortar rehab-tiden med en vecka, du får ett hälften så lång ärr och tappar mindre blod. Det bästa är att de inte behöver skära av lika mycket lårmuskel i och med att de går igenom den för att byta höften.

  Jag tror bara det är ett sjukhus som gör det i Sverige just nu och eftersom jag inte är helt oberoende så får du PM:a mig om vart det görs.
 • Re: Höftledsoperation

  Av:
  Stervelo
  Jag har en skadad höft som sliter ut sig själv, har inte bytt höftled än men Glucosamin har hjälpt mig, det underlättar, så prova att knapra det, så kanske du kan sträcka ut tiden innan ett byte, och det är bara bra.

  Vad jag hört är att cykla går bra efter en op, men att din "rörlighet" lutande framåt, alltså en aggresiv racer position kan bli problematisk, det är dock saker jag sett på internet, inte pratat med en specialist.
 • Re: Höftledsoperation

  Av:
  Jan Ullrich
  Floyd? Är det du?
 • Re: Höftledsoperation

  Av:
  Fässberg
  Se bara till så du får en ny i titan... fölåt kunde inte låta bli..... ;)


 • Re: Höftledsoperation

  Av:
  Mathias
  Titan är det enda ämne som kroppen inte stöter bort om man operar in det i kroppen så det är därför man använder det vid ledbyten.
 • Re: Höftledsoperation

  Av:
  Fjärdebrunn
  Är det inte så att en ny höftled har begränsda livslängd (15-20 år) och att det, i dagsläget, är svårt att byta ut en protesled rent ortopediskt?

  Detta skulle väl tala för att härda ut så länge som möjligt eller att hoppas på att medicinska landvinningar gör det enkelt att byta led i framtiden...

  Det låter tufft och jag hoppas verkligen det går bra för dig!
  Oscar
 • Re: Höftledsoperation

  Av:
  Starcus
  Såvitt jag har förstått så är det rejäl skillnad mellan olika leverantörer av höftledsproteser vad beträffar protesens livslängd. Eftersom man inte kan byta ut protesen obegränsat antal gången skall man nog göra hemläxan (eller se till så att läkaren har gjort det) innan läkaren sätter in protesen. Risken finns att han tar "en i högen", vilket inte nödvändigtvis är en som håller bra. Jag vet inte om Mathias, som verkar ha koll, som delar den uppfattningen. Kolla med specialisten vad han tycker, och varför han tycker en viss protes är bättre än en annan.

  /Marcus
 • Re: Höftledsoperation

  Av:
  Lofi
  Specialisterna har riktigt bra statestik på vilka proteser som inte funkar och vilka som funkar. Jag tror inte dom tar en ur högen då detta kan betyda fler operationer och kostar massor av pengar. Ortopeden du pratar med borde ha koll på vilken typ av led du behöver och när det är bäst att du byter ut den. Efter en höftledsoperation är det två rörelser man ska ta det varsamt med och det är att böja sig för mycket framåt i höftleden samt att korsa benen. Så det kan bli svårt att töja vissa muskler i sätet efter cyklingen senare, men vissa menar ju att stel är stark;-) Positivt är det ändå att du gillar cykling vilket är väldigt skonsamt mot höftproteser. Badminton och vollyboll kan göra att protesen lossnar från lårbenet.
 • Re: Höftledsoperation

  Av:
  Mathias
  Förmodligen bör du bara cykla landsväg eller XC också. Ett fall på höften skulle kunna vara riktigt dåligt har jag för mig.
 • Re: Höftledsoperation

  Av:
  KrisL
  Det sker mycket forskning på materialet i proteser, bl a här i Gbg. Jag tror att ju längre du kan vänta med operationen desto större är chanserna till bättre och mer hållbara proteser.

  Har själv en protes i ryggen och har letat mycket info om detta.
  På unga patienter hinner ofta plasten på kulan slitas, små partiklar orsakar problem (infl. t ex) och kan leda till proteslossning. Som ung har man ju ofta en mer aktiv livsstil och x antal fler år ihop med sin protes, än de som är 65-70 år vid operationstillfället.

  Vet att det finns något försök att stråla plasten för att få den tåligare. Som sagt var så forskas det en hel del, ligger mycket pengar i potten - krasst sett.

  Var uppmärksam på biverkningar med Glucosamin förresten, enligt min läkare börjar en del leverskador komma (sen vet man ju iofs inte om det beror på att folk knaprar dubbel dos av sitt receptfria, men men..).

  Hoppas allt går bra för dig!
  /Kris
  BTW, en "naturlig" glukosamineffekt kan man få av nypon.
 • Re: Höftledsoperation

  Av:
  pump
  En typ av protes som inte är så vanlig i Sverige än är en s k ytersättningsprotes.
  Den kan passa yngre och mer aktiva människor bättre än den konventionella höftledsprotesen.
  I den ersätts ytorna på höftkulan och höstbenet med metallytor. Man får inga problem med
  rörelsinskränkningar och risk för att leden hoppar ur. Det finns exempel på elitidrottsmän (utomlands som fått sådana proteser och sedan kunnat fortsätta på elitnivå.

  http://www.hipresurfacing.com
 • Re: Höftledsoperation

  Av:
  Anti
  Låter ju i alla fall som det inte är helt kört med cyklingen. Känns som det är lite väl tidigt att vid 31 års ålder få göra en höftoperation, men det är väl som det allt annat, man kan inte rå över allt som händer.

  Cyklingen betyder väldigt mycket för mig, det får en att må bra, man kommer ut i naturen etc, ni vet... Har faktiskt jävligt svårt att se hur man kan klara sig utan att få cykla i tex Hellas som jag bor väldigt nära.

  Tränade mycket löpning tidigare men fick sluta med det pga ett trasigt knä och det var då jag hittade cyklingen och blev helt såld.
  Löpningen har jag slutat med men är fan inte villig att ge upp cyklingen. Eftersom det blir mycket Hellas som är ganska stökig cykling, men exakt den formen som passar mig bäst funderar jag på att skaffa feta skydd som skyddar kring höfterna. Såg att cykloteket hade ett par "impact shorts"

  Nu tror jag dock inte det är vurporna som skadar mest utan det "mekaniska" slitaget som får brosket att nötas ut. Tycker dock att cyklingen borde vara ganska skonsamt mot kroppet, höften får i och för sig arbeta ganska mycket för att hålla balansen...

  Som vanligt så får man mycket goda råd med både det ena och andra här på Happy

  Tack!

  Anders
 • Re: Höftledsoperation

  Av:
  Orv
  Anti skrev:
  -------------------------------------------------------
  ...
  > Nu tror jag dock inte det är vurporna som skadar
  > mest utan det "mekaniska" slitaget som får
  > brosket att nötas ut.

  Om man dammar i så att frakturer bildas och sedan sliter så är det ju frågan.
  Tycker dock att du skall vara mycket optimistisk inför ny höftled - det kommer funka kalas att hoja med, enligt min kompis.
 • Re: Höftledsoperation

  Av:
  Skogling
  Jag har en kollega på mitt jobb som bytte sin höftled i somras. Han håller på med någon kampsport (kommer ej ihåg vilken) men han hade i alla fall slitit ut sin ena höft. Han var helt sjukskriven och sedan delvis konvalicent. Jag tror inte cykling efter 3 veckor had gått för honom. Jag ser först nu efter ca: 6 månader att han ej haltar alls. Han är i alla fall mycket nöjd med operationen.

  Lycka till !

  //Skogling
 • Re: Höftledsoperation

  Av:
  Mathias
  Efter tre veckor kan man börja köra försiktigt på träningscykel ska jag kanske förtydliga.
  Bästa skyddsshortsen för MTB jag sett kommer från Knox Protection och finns att köpa på MC-Boden på Thorildsplan. Men det finns ju andra grova grejor som kanske behövs om man verkligen, verkligen inte vill göra illa sig. Risk är att man drar av lårbenshalsen om man ramlar på den sida som opererat annars.

 • Re: Höftledsoperation

  Av:
  Adam7125
  Mathias skrev:
  -------------------------------------------------------
  > Risk är att
  > man drar av lårbenshalsen om man ramlar på den
  > sida som opererat annars.
  >

  Det var lugnande ord.


  /Adam

Tyvärr, bara registrerade användare får skriva inlägg i detta forum.

Klicka här för att logga in