Älgjakt??

Leo

Ny medlem
Älgjakt??
Ja, är det verkligen tillåtet att jaga älg "överallt"? Drog iväg ett mail till kommunen och några till för att kolla det. Får se vad de svarar.

Läget är följande: Det har igår observerats jägare med vapen + jakthund i Delsjön/Knipeflågsbergen(Göteborg), vid svartvita terrängspåret. Området är naturreservat till en del, inte helt 100:a om det är det precis där. Till saken hör att det passerar skapligt mycket folk där, gående, löpare, skogscyklister. Känns helt knäppt att tillåta älgjakt i så "trafikerad" skog. Kan ha varit tjuvjägare, vem vet...?!

Få se när jag får svar, lägger det här sedan. Men se upp i terrängen i Göteborg så ni inte blir fällda av en kula. De ska tamejfan inte få min hjälm som trofé att sätta på väggen... :-P

/Leo
 

Fredrik

Ny medlem
Älgjakt??
Du har rätt Leo, man skall nog vara lite försiktig de första veckorna av jakten då grabbarna är extra skjutkåta. Störst risk borde vara i dåligt väder och dåliga ljusförhållanden. Minns bärplockaren som strök med förra året. :(

 

oxr

Aktiv medlem
Älgjakt??
Om jakt är tillåtet eller inte beror på hur reservatsföreskrifterna formulerats, ungefär som med cykling med andra ord. Har det inte förbjudits faller jakträtten på markägaren, som i sin tur kan överlåta den på andra. Om det är klokt eller inte att jaga i ett område är upp till markägaren att avgöra, så länge det inte är inom tättbebyggt område.

Sen får jägare bara skjuta vissa djur, och inte människor... Det är upp till jägaren att se till att ha kulfång och inte skjuta i olämpliga riktningar. Tyvärr hjälper ju inte det i alla lägen, men så är det. Seriösa jägare bör naturligtvis så gott det går kolla av det rör sig människor i skogen, även om det inte är helt lätt alla gånger.

Älgjakten startade i måndags, i större delen av landet. Det finns nog anledning att vara lite försiktig i skogen den här veckan. Nästa vecka kommer det att vara betydligt lugnare. Helgerna lär det fortsätta vara jägare ute, för oftast har man inte sån tur att man skjuter fullt första veckan. Vill man absolut ut så kolla efter parkerade bilar i utkanten av områden som ligger i anslutning till hyggeskanter, gläntor, kanzoner och liknande. Ta också på er alla de där grälla kläderna som är förbjudna enligt stildiskussionerna.

oskar - börjar först på fredag
 

Mr Handley

Ny medlem
Älgjakt??
Var försiktiga i älgjaktstider och använd alla grälla kläder man har, det är mitt tips. Hellre att jag väntar en vecka och cyklar i säkerhet än att riskera något i skogen. Oavsett om det är rätt eller fel så skadar en förlupen kula en hel del och kommer man i vägen för den så skadas man även om man har alla paragrafer på sin sida.

/Mattias
 

mille

Ny medlem
Älgjakt??
Jag tror inte att man ska underskatta riskerna att vara i skogen under älgjakten. Precis som Fredrik skrev ovan så strök det med en baltisk bärplockare förra året, skjuten av en 80-årig jägare.

En del av medierapporteringen efter vådaskjutningen gick ut på att svenskar har bättre koll på förutsättningarna för att vistas i skogen under älgjakten än folk från 'utomsocknes' och därför var det typiskt att det var just en balt som strök med. I just det här fallet hade dessutom offret passerat en bom med ett anslag om att älgjakt pågick i området, han hade beträtt 'skjutområdet' som någon uttryckte det.

Bara attityden att offret har minsta del i den här tragiska olyckan får mig att må illa men tyvärr tror jag att den attityden finns hos en del av jägarkåren.

Skytten fick 120 dagsböter samt fick behålla vapnet eftersom det inte bedömdes som någon risk att han skulle upprepa brottet(!). Som sagt, det var ju inte bara hans fel ens i rättens ögon.

En förmildrande omständighet kanske var att han var nykter, inte helt vanligt bland älgjägare från mina hemtrakter (djupaste Småland).

/Mille

P.S. Jag vill verkligen inte dra alla jägare över en kam, de allra flesta är naturligtvis både kunniga, försiktiga och hänsynstagande.

 

jtl

Aktiv medlem
Älgjakt??
Dags att ge sig in i diskussionen ;-)

Jag har alltid ansett att skog och mark är till för oss alla, oavsett om det pågår jakt eller inte. Jag undviker att vistas utanför markerade, eller på karta utmärkta, stigar och leder under början av älgjakten. Detta främst som hänsyn till jägarna, för att inte störa och skrämma vilt i skogen. Då jakt pågår med hagel är jag inte det minsta oroad för egen del eftersom hagel inte har mycket längre räckvidd än en jägares syn, jakt med kulvapen däremot känns mer oroande. Skulle en kula av någon anledning missa sitt mål kan den göra stor skada långt bortanför målet...

Att, i mina trakter, helt hålla sig borta från skog och mark under jakten skulle jag aldrig kunna hålla då jakten brukar hålla på väldigt länge.

 

Lone Rider

Ny medlem
Älgjakt??
Se´n kan man ju som Tobbe (jtl) skrev även tänka på jägarna också, och inte bara på kulorna. Jägarna är ju också ute i skog och mark för att (på ett konstigt sätt enligt min mening dock) njuta av naturen. En mtbcyklist ute i skogen skrämmer iväg viltet för jägarma, vilket inte gör jägarma så glada. Detta kan leda till problem för oss cyklister i det långa loppet, i och med att det inte är ovanligt med jaktintresserade politiker. Om det vill sig illa kan det leda till förbud mot cykling i skogsområdena där man bor och liknande. Jag målar fan på väggen, men det är lika bra att sitta på spinningscykeln tills dess att det har lugnat ner sig. För vem vill få cyklingen förbjuden där man bor? (Eller en kula i ryggen av en skjutglad 80-åring).
 

Mr Handley

Ny medlem
Älgjakt??
Tobbe: Topicen på tråden är just Älgjakt, så därför tyckte jag inte att det behövdes diskuteras om hageljakt.

Men det är just jakt med kulvapen som faktiskt kan vara riskabelt för vår del. Visst att skogen är till för alla, men det är ungefä som med bilar, gångtrafikanter och övergångsställen. Visst att man som gångtrafikant har företräde, men en bil gör så mycket skada och det är trist att ligga på sjukhus efteråt, trots att man hade rätt.

Samma sak känner jag gäller vid jakten (älgjakten då). Skulle man bli träffad så blir konsekvenserna så svåra...

Sedan så finns det ju oloika sorters skog. Man vill ju undvika de djupa stora skogarna just nu och hålla sig i "rasta hunden" skogen, dvs motionärsområden där man vet att jägarna inte håller till.

/Mattias
 

Oskar

Aktiv medlem
Älgjakt??
Men allvarligt; hur svårt kan det vara att se skillnad mellan en älg och en människa? Det borde de flesta människor klara, tycker jag. En jägare SKALL klara det. Eller hur resonerar en jägare egentligen? "Öhh...det ser ut som det rör sig där borta; fan bäst jag skjuter, kan ju va en 17-taggare...".

 

oxr

Aktiv medlem
Älgjakt??
Oskar: jag ställer mig samma fråga. jag begriper faktiskt inte hur man kan skjuta en bärplockare i tron att det är en älg. jag begriper heller inte hur han kunde få behålla sina vapen, men jag är inte riktigt insatt i fallet.

Däremot är ju risken att man råkar stå på huk bakom en älg, och det är väl då som olyckor kan ske. Om jägaren slarvar med kulfång bakom älgen så kan ju en kula orsaka stor skada på flera kilometers håll.
 

Leo

Ny medlem
Älgjakt??
Jag fick svar från bl.a. Västkuststiftelsen(som sköter om Bohusleden), verkar ju som de jagar "överallt"... :-/ Blir väl att köra kvällspass i mörker ett tag till då...

/Leo


----------------------------------------------------------------------------------------
Hej!

Delsjöområdet tillhör park o natur i Göteborg. Det är så att vi har jakt i många av våra naturreservat. Vi brukar rekommendera friluftsmänniskor att låta jägarna få ha denna höstvecka. Övriga veckor får jägarna ta hänsyn till alla andra människor som besöker våra reservat.

Vänliga hälsningar

Lars Strandberg

-------------------------------------------------------------------------------------------
 

Obed

Aktiv medlem
Älgjakt??
Det finns en hel del fästingspridande rådjur runt Delsjöarna. De kan gott panga några. Älgar kanske inte är så vanliga just där fast några har man sett.
 

jomper

Forumpappa
Forumvärd
Älgjakt??
Jag tror bara jag sett älg vid ett enda tillfälle i närheten av Delsjöarna.

Rådjur däremot..:
01-07-06-1.jpg


taget från mitt vardagsrum med utsikt mot skatås.

 

Leo

Ny medlem
Älgjakt??
Rådjur, ja, de finns det verkligen gott om. Vi mötte tre stycken idag när vi var ute och körde med pannlampa i mörkret. De var på väg från golfbanan och över grusvägen som leder till häststallarna. :-P

/Leo
 

Oskar

Aktiv medlem
Älgjakt??
En kompis berättade härom dagen om en nattorientering han varit med om. Det var tre olika banor på vilka det tävlades samtidigt. En kontroll var gemensam och låg uppe på en höjd. Typ hundra orienterare rusade samtidigt upp på höjden från alla håll. Längst upp stod tre rådjur. Paralyserade av skräck. Men de disciplinerade orienterarna skingrade sig snabbt så att rådjuren kunde fly.

 

Bengt-re

Aktiv medlem
Älgjakt??
Vill bara varna för att det skjuts i skogarna igen. Dessutom har vildgrisjägarna börjat med IR-sikten så ko, cyklist ehhh de ser ju likadana ut i siktet.

Så nu hjälper inte färgglada kläder längre. Jag tänker hålla mig ifrån skogen till nästa år tror jag. 

Classe75

Aktiv medlem
Älgjakt??
Vill bara varna för att det skjuts i skogarna igen. Dessutom har vildgrisjägarna börjat med IR-sikten så ko, cyklist ehhh de ser ju likadana ut i siktet.

Så nu hjälper inte färgglada kläder längre. Jag tänker hålla mig ifrån skogen till nästa år tror jag.Tänker att det är under dygnet mörka timmar problemet uppstår. Hjälper inte så mycket med kulörta kläder då. Kanske ska komplettera lamporna med bjällror/"smattra" vid mörkercykling?
 

Bengt-re

Aktiv medlem
Älgjakt??
Tänker att det är under dygnet mörka timmar problemet uppstår. Hjälper inte så mycket med kulörta kläder då. Kanske ska komplettera lamporna med bjällror/"smattra" vid mörkercykling?
Jag kanske. Älg jakten brukar ju vara tydligt påad iaf så där är det lättare att bli varskodd. Iofs - nattetid har man ju lampa och det har inte grisarna.
 

Hälsingland

Aktiv medlem
Älgjakt??
Har väl tillkommit ett saftigt gäng corona-jägare på samma sätt som folk som aldrig satt sin fot utanför asfalten helt plötsligt skulle börja vandra. Så risken för att bli misstagen för en älg är väl större än någonsin i år..

🐴🐗🙈🔫
 

Bengt-re

Aktiv medlem
Älgjakt??
Har väl tillkommit ett saftigt gäng corona-jägare på samma sätt som folk som aldrig satt sin fot utanför asfalten helt plötsligt skulle börja vandra. Så risken för att bli misstagen för en älg är väl större än någonsin i år..

🐴🐗🙈🔫
Fast åas. Nybörjare brukar vara duktiga på att följa regler och är kanske lite försiktigare?
 

Waylost

Aktiv medlem
Älgjakt??
Just Älg får jagas bara från och med en timme före solens uppgång till och med en timme efter solens nedgång. Under
timmen efter solens nedgång får jakten endast bedrivas som smyg- eller vaktjakt.
 

Bengt-re

Aktiv medlem
Älgjakt??
Just Älg får jagas bara från och med en timme före solens uppgång till och med en timme efter solens nedgång. Under
timmen efter solens nedgång får jakten endast bedrivas som smyg- eller vaktjakt.
Jo. Och älgnissarna är dessutom ofta som jag uppfattat det mer välorganiserade (eftersom de är fler måste de nog vara det av praktiska skäl)

Grisjägarna är ju nödvändiga för att hålla ner beståndet (för att vi inte har grisätande rovdjur), men lite otäckt blir den jakten för de som gillar att cykla där grisarna har sina habitat.
 

Hälsingland

Aktiv medlem
Älgjakt??
Fast åas. Nybörjare brukar vara duktiga på att följa regler och är kanske lite försiktigare?
Det är väl möjligt jag vet inte, jägare brukar ju oftast skjuta varandra när det sker olyckor så risken är väl ändå störst bland jägare. Tycker de flesta jägare jag känner har någon historia om när dom blivit skjutna mot och kulorna ven kring öronen.
 

Köp & Sälj

Topp
Happyride sparar data i cookies. Genom att använda våra tjänster godkänner du det. Läs mer