Nja, det där är nog väldigt personligt och till stor del beroende på din strl, din sittställning och hur du använder dina cyklar. Du har ju väldigt stora ramar, styret högt och cyklar med väldigt mkt högt placerad packning.
Allt detta bidrar ju till en hög tyngdpunkt och ökad risk för instabilitet.
Andra som även cyklar med breda däck och packning, inte minst Jan Heine, förordar i stället korta kedjestag, inte hur korta som helst, men ungefär som med 28-30 mm däck på 622-hjul.
Det är en av anledningarna till att Jan Heine förordar 584-hjul med feta däck, eftersom 584-hjul med 48-50 mm däck får samma diameter som 622-hjul med 28-30 mm däck, dessutom bidrar den lägre rotationströgheten hos 584-hjul med 48-50 mm däck, jmf med 622-hjul med 48-50 mm däck, till att cyklingen även av den anledningen känns bättre.
Åtminstone för den som, liksom Jan Heine, vill ha en cykel som trots breda däck och packning känns kvick och snabb.
Nja, det test jag brukar hänvisa till gällde upplevd skillnad i komfort mellan olika cyklar om den enda skillnaden var ramarna och ffa rammaterialet, hjul, däck, sadel, stolpe, styre och stam var de samma
Dessutom var ramarna maskerade för att inte fördomar och förutfattade meningar skulle påverka.
Läs mer här
Är det någon skillnad i komfort mellan olika rammaterial på landsvägscyklar? Vilket material är bekvämast och vilket har sämst komfort av titan, stål, kolfiber och aluminium? /Anders
happyride.se
Läs gärna inte endast tråden utan även testet
„Stahl ist bequem und Carbon bockhart.“ Diese Vorurteile befeuern unaufhörlich Diskussionen vieler Radsportler über den Komfort von Rennrad rahmen. Schluss mit den Spekulationen: Hier kommt der erste echte Rennrad-Blindtest, durchgeführt bei den TOUR-Lesertestwochen auf Sizilien. (TOUR 6/2005)
www.tour-magazin.de