Går det att byta storlek/bredd på däck?

frisen

Ny medlem
Går det att byta storlek/bredd på däck?
Hej, funderar att köpa en elcykel samt någon kärra/släpvagn för att ersätta bilen men för att jag ska vara bekväm med det vill jag veta om det går och vad isåfall som krävs för att byta till breda feta dubbdäck för vinterkörning? Kör helst men normala/smala däck på sommaren. En lådcykel skulle också vara ett alternativ men frågan består.
 

frisen

Ny medlem
Går det att byta storlek/bredd på däck?
Kanske lite otydligt men hur vet man hur brett däck man kan ha och kan man inte bara byta till en större fälg om däcket skulle kräva det?
 

onegear

Aktiv medlem
Går det att byta storlek/bredd på däck?
En del tillverkare skriver hur breda däck som får plats i ramen utan risk för att det ska börja ta i någonstans.
Det är alltid ramen (och gaffeln) som bestämmer hur breda däck som får plats.
Hittar du ingen skriven fakta om det så får du helt enkelt mäta på cykeln du är intresserad av. Kom ihåg att det behövs ca 1cm frigång mellan däck och ram på vardera sida om däcket då det rör sig en hel del under färd.
Om det nu skulle visa sig att det finns jättemycket plats i ramen för ett riktigt brett däck så bör man kolla några saker till som fälgar bland annat. Ett exempel: Om det nu får plats i ramen för 3" däck men det sitter 2,2" på säg 21mm breda fälgar så blir det inte så bra att montera 3" breda däck på dom, inte 2,8" heller... Det behövs minst 35mm innerbredd på fälgar för riktig plusdäck och då kommer frågan... Är det värt att bygga/köpa nya hjul för det?
Det andra som bör kollas är om kedjan går fri från det breda däcket i bak när du har den på dom största dreven i kassetten ...
Det finns inte så många el fatbikes men några och då kan du komplettera med ett 29" hjulpar byggda på fatbikenav för sommarbruk.
Däremot är väldigt många el MTB utrustade med rätt breda däck och fälgar från början. Inte alls ovanligt med 2,6" original.
 

kais01

Aktiv medlem
Går det att byta storlek/bredd på däck?
till detta kan man tillägga att det är klart viktigare med utrymme under skärmarna vintertid.

och att det är bäst att ha dubbdäcken på separata hjul, eller ännu bättre på en separat cykel. detta på grund av vartredjeveckasvintrarna som numer tycks vara rådande.

att cykla runt med dubbdäck på asfalt är definitivt inte kul.
 

Köp & Sälj

Topp
Happyride sparar data i cookies. Genom att använda våra tjänster godkänner du det. Läs mer