Hjälp med ny hardtail för motion

Hjälp med ny hardtail för motion
Hej,

Det finns en uppsjö såna här trådar men jag hoppas få lite hjälp att hitta rätt i djungeln. Jag pendelcyklar och har cyklat en del MTB tidigare men behöver nu en ny MTB med fokus på grusvägar, stigar och enklare terräng. Jag har tidigare haft en hardtail och föredrar nog det framför heldämpad även om jag inte är säker. Cykeln ska inte användas för pendling, bara motion i lättare terräng och kommer förvaras inomhus. Jag väger lite drygt 90kg och är 189cm lång så en stor ram behövs.

Jag funderar på att köpa en begagnad men gillar egentligen att köpa nya cyklar, är öppen för båda alternativ. Funderar lite på om det kommer finnas en del begagnade efter cykelvasan kanske? Samtidigt är det mycket rea på cyklar nu också.
Jag behöver ingen värstingcykel men vill samtidigt att det ska vara roligt att cykla, försöker hålla mig runt 10 000 kr men det är hyggligt flexibelt. Märke har ingen betydelse (för min del i alla fall).

Jag har tidigare bara haft Shimano-system men såg att Sram har 12-växlade utan framväxel. Det låter lite intressant men inte avgörande. Även punkteringsfria däck känns lockande men det verkar inte finnas med som standard på några nya cyklar i min prisklass.

Jag väger en del så det känns inte avgörande att få en superlätt cykel men samtidigt vill jag ha något som känns roligt att cykla på så gärna mellan 10-13 kg kanske?

Tyckte denna såg finfin ut, om jag även lyckas få en 10% rabattkupong känns den prisvärd enligt mig:
https://www.bikester.se/mondraker-chrono-r-mtb-hardtail-svart-886899.html#rating

Även denna från Cykelkraft känns lockande:
https://www.cykelkraft.se/superior-xp-929-matt-svart-svart

Sen kan jag inte riktigt avgöra om XXLs White är prisvärd eller inte, specifikationen ser bra ut men jag kan inte värdera detaljerna:
https://www.xxl.se/white-xc-290-pro-19-terrangcykel-unisex-black/p/1156903_1_style
 

NickPick

Aktiv medlem
Hjälp med ny hardtail för motion
Du har ju läst alla köprådstrådar och ska bara ha roligt när du cyklar. Köp en cykel och cykla! Om du är väldigt tung så brukar olika tillverkare ha olika maxvikt på cyklarna.

Jag har svårt att förstå att nybörjarna ska ha det så förbaskat svårt att komma till skott, samtidigt som dom ska googla ihjäl sig innan så dom redan vet allt.
 
Hjälp med ny hardtail för motion
Förbaskat svårt är det inte men om jag ska lägga ner drygt 10 000kr är jag mån om att få en bra och prisvärd produkt. Inom mitt yrke och mina befintliga intressen har jag bra koll på domänerna och vet vad som är bra respektive ren skit. Jag vill helt enkelt ha råd inför köpet. Tack för svaret men jag hoppas att andra har mer konstruktiva råd.
 
Topp