Hjälp! Vad är fel på mitt styre?

Emma-Lee

Ny medlem
Hjälp! Vad är fel på mitt styre?
Nu är paniken nära. Har köpt en begagnad Merida-cykel för några månader sen som jag fixat lite med, bytt hjul, satt på pakethållare, multifunktionsstyre, ordnat cykelvagn och en del annat inför en långresa som ska påbörjas den 15e. Lämnade in den för service och genomgång förra veckan och idag märkte jag av en slump att styret går att rotera om jag håller fast hjulet. Skruvade på allt jag kunde hitta, frågade en granne som stod bredvid och meckade och gick slutligen förbi cykelverkstad. Han trodde först att jag inte skruvat åt ordentligt, eller att jag skruvat på fel ställen, men upptäckte till sin förvåning att så inte var fallet. Även efter hans försök gick styret fortfarande att rotera. Han sa att han aldrig sett något liknande och tror att det är ett fabrikationsfel och kunde inte se att det finns någon riktig lösning på det. Känns ju jättekul när man ska cykla till Spanien med start den 15e då man dessutom ska ut ur lägenheten för att den är uthyrd :-S. Jag har alltså dryga tio dagar på mig att lösa det här. Känns så surt om jag ska behöva panikköpa en ny cykel. Någon som varit med om något liknande? Som har förslag på vad det kan vara? Lösningar?
 

Drosa

Aktiv medlem
Hjälp! Vad är fel på mitt styre?
Du kan ju alltid prova med att göra en shim från en aluminiumdrickflaska att sätta mellan styret och styrstammen.
 

Valhalla_

Aktiv medlem
Hjälp! Vad är fel på mitt styre?
Jag är nästan mer oroad över den där cykelverkstaden...
Ja det borde vara busenkelt för en cykelmekaniker att ringa in problemet. Lite som att den andra trådens problem kom fram omgående då bilder kom upp...

@Emma-Lee :

Knäpp ett par bilder och lägg upp. Om du har en top cap, skruva av den och markera styrröret så man ser dess position, ta då en bild när det sitter rakt och en bild när det roterat. Gärna så man kan se framhjulets läge samtidigt.
 

s

Aktiv medlem
Hjälp! Vad är fel på mitt styre?
Det där borde som sagt inte vara några konstigheter för en rutinerad cykelmek att fixa till. Gå till någon annan om du inte vill skruva själv.
 

Madrid

Medlem
Hjälp! Vad är fel på mitt styre?
Hej, ta fram skjutmåttet och kolla styrstammen innerdiametern.
Det kan vara så att styrröret är 1-1/8 och stammen 1-1/4, har sett detta tidigare.
Att prova en annan stam är ingen dåligt idee heller och om ni bor nära Lund så ni får låna en av dem jag har över, inga problem.
 
Topp