[Kalender] Randonnée – Bollnäs 600 km 1/8

Peth

Aktiv medlem
[Kalender] Randonnée – Bollnäs 600 km 1/8
24B7DD7E-B40A-4D8B-836E-BB8A0014AAD1.jpeg

Verkar kunna bli en höjdare, åtminstone vädermässigt detta. Men väder har ju ändrats med kort varsel tidigare ...
 

Peth

Aktiv medlem
[Kalender] Randonnée – Bollnäs 600 km 1/8
Kom igen nu! Anmälan håller öppet till i morgon förmiddag. Måste finnas drivor med cyklingstörstande randonnörer i stugorna som bara väntar på att få ge sig ut på vägarna! Och hur ofta gör väderläget att man får möjligheten att cykla rando på natten utan att förfrysa fingrar och tår i det här landet?

Passa på, Bollnäs är inte så fruktansvärt långt ifrån civiliserade trakter som man kan förledas att tro, det går dessutom att få randorabatt på hotellet som starten utgår ifrån.
 

ooms

Aktiv medlem
[Kalender] Randonnée – Bollnäs 600 km 1/8
Nu har nog anmälningstiden gått ut, så man törs skriva i tråden.
Kan man se bansträckningen nånstans?
 

Peth

Aktiv medlem
[Kalender] Randonnée – Bollnäs 600 km 1/8
Jeflar vilken bra tid! Starkt jobbat! Var ni en grupp eller har du presterat det där ensam? Isåfall vet jag vem som får tourettesdra nästa gång. Gratulerar till fint arrangemang och genomförande.
Årets randosäsong har givit fyra fina tillfällen att öva på tourettesförningar. Av någon anledning så har jag hamnat längst fram från start på alla fyra starter och sedan legat kvar där i mellan 10-30 km.
 

Peth

Aktiv medlem
[Kalender] Randonnée – Bollnäs 600 km 1/8
Då tjör vi!

600 km stod på schemat och för en gångs skull så talade samstämmiga väderprognoser från diverse statliga institut om en varm natt, varför det bestämdes att försöka cykla utan nattvila. Peter och Andreas hade sedan länge velat försöka på 60 mil non stop och när sedan väderrapporterna började bli tillförlitliga så diskuterade även jag, @c.o.h.j samt Torbjörn och Jon från Hudik Triathlon att göra en all nighter.

8 st stod på startlinjen och gav sig iväg mot första kontrollen i den gamla gruvbyn Los som ligger lägligt utplacerad efter 106 km och på 410 möh (starten ligger på ca 50 möh). Fåglarna kvittrade och livet var härligt, men efter Edsbyn bestämde sig Christian för att gå upp i tät och han höjde farten till drygt 40 på platten, och där tappade vi Anders (som heroiskt på egen hand tog sig runt på 29:08). Folk stod uppradade utmed vägen och fotade och hejade. Stärkta av detta anlände vi Los med ett rullsnitt på strax under 32 km/tim (ni kommer ihåg höjdskillnaden?)

Uppförsbackar brukar följas av nedförsbackar, så även denna gång – ner hundra hm, och sedan direkt upp 150. Någonstans här drog Christian iväg på egen hand – han hade andra fartambitioner än oss andra. Nerförsbackarna till kontrollen i Färila är inte att leka med, uj vad det gick. Snabbstopp på macken och sedan vidare mot Hudiksvall.

Mellan Färila och Järvsö fick jag be några av de riktigt pigga i gruppen att ta det lite lugnare, att ligga i 38-39 på platten är liksom inte hållbart i längden för mig. I höjd med Järvsö levde livet, men en kvart senare började började de branta backarna på kalvstigen mellan Järvsö och Delsbo ta ut sin rätt och efter Delsbo hade vinden vridit sig och låg nu sida mot och dessutom ökat i styrka. Oh vilka klena ben jag hade och vad jobbigt livet blev på bara en timme. Jag och @c.o.h.j fick be de andra att sakta ner, vilket de vänligt nog gjorde. Hudiksvall bjöd på finaste macklagade hamburgaren, mjukglass och kaffe och stoppet blev längre än vad jag trodde.

Mellan Hudik och Bollnäs (nästa stopp) är det ca nio mil lite småkuperad och till stora delar nyasfalterad väg. Inget särskilt hände, förutom att stoppet gett mig krafterna åter. Vi roterade bra, och alla tog sina förningar och jag försökte hålla mig till tre km i spets åt gången för att orka trycka på hela tiden. Peter tog monsterförningar på en mil eller så åt gången. Jag tror inte någon hoppade över en enda förning på hela turen, även fast fart och längd skilde sig åt.

Efter lite strul med stängda mackar (egentligen bara en stängd mack – den som vi valt som stämplingsställe) i Bollnäs svidade vi om till reflexväst och satte igång lamporna och trampade iväg mot Ockelbo, som var stängt – vilket var väntat – och luft/vattenskåpen var låsta – mindre väntat, men vi räknade ut att vi skulle klara oss till Sandviken 47 km bort. I Ockelbo centrum blev vi omkörda av traktens motorburna ungdom i gamla 245:or, trimmade EPA-traktorer och liknande. De höll gott och väl 100 km/tim på 50-vägen. När vi står och dividerar kring vår kvarvarande vattenmängd kommer både ambulans och brandkår farandes med blåljus. Det visar sig senare att en av bilarna som passerade oss tidigare flugit av vägen, kraschat mot ett träd och föraren fick klippas loss och föras till sjukhus (vid liv senast jag kollade lokalpressen). Hemskt, och ett bevis på att tonåringar inte är så jäkla smarta alla gånger.

Om Hälsingland bjuder på blånande berg, milsvida utsikter och en kuperad topografi så bjuder Gästrikland på platt landskap, vägar kantade av skog och en frånvaro av utsikt som inte ens dagsljuset kan råda bot på. Vi kommer fram till McD i Sandvikenen timme och femton minuter innan stängning och det mest spännande som händer är den överförfriskade herren utanför som också cyklar, han har minsann cyklat fyra mil som längst och tycker att vi är tokiga! Inne på McD är det trångt och överförfriskat, det är nu man får Corona om nåt. Maten tar lång tid och kaffe kan vi inte få, så efter att ha ätit så drar vi till CircleK i Hagaström utanför Gävle och dricker Kaffe. På vägen dit springer det upp en åtta kilos vädurskanin på vägen och Jon kör på den lite grann, vi andra håller på att klungkrasha, men klarar oss utan markkänning. Tror även att kaninen klarade sig ok.

Genom Gävle går banan på cykelbana – lämpligt för de som ska passera stan när det är trafik, mindre lämpligt kl 4 på morgonen. Vi hade säkert sparat lite tid genom att välja körbanan, men det gjorde vi inte. Efter Gävle är det, om möjligt ännu mindre kuperat än tidigare. Det är fördjävla platt helt enkelt och med en rygg som krånglar (Fem Alvedon och två Naproxen tryckte jag i mig totalt) och en bakdel som började ge upp så saknades möjligheten att ställa sig upp i backarna och sträcka på sig. Det är liksom inte samma sak att ståcykla på platten. När vi återvänder till Hälsingland börjar backarna igen, inte så våldsamma backar såhär vid kusten, men för Jon som dragits med ett trilskande knä de senaste 10 milen och @c.o.h.j som börjar bli illamående så blir backarna jobbiga. Vid det här laget fanns ett hopp om en sub 24-tid, men ovanstående och en utomkontrollig kisspaus grusade det hoppet. Så vi tog det lugnt efter kontrollen i Ljusne (där inget var öppet strax efter sex på morgonen).

De sista fem milen gick långsamt, mycket beroende på vinden som låg emot och hade friskat i ganska mycket. Men också på några kilometer vägarbete som enligt Trafikverket skulle vara klart nu – jo tjena, helt uppfräst asfalt och grus och sten överallt. Och det, nu lite söndertjatade, hälsingska kuperade landskapet hjälpte inte våra trötta ben. Men sista nerförsbacken in mot Bollnäs blev en fröjd och sex nöjda randonnörer slutstämplade efter 24:33.
 
Senast ändrad:

IngvarW

Aktiv medlem
[Kalender] Randonnée – Bollnäs 600 km 1/8
Tack Peth för en trevlig RR. Bra hojat och ni verkade ha riktigt kul :-). Tack för tröjtipset också för övrigt, mitt ex passade perfekt min magra kropp...
 

Peth

Aktiv medlem
[Kalender] Randonnée – Bollnäs 600 km 1/8
Lite bilder:
B1682586-8EFF-4B85-AF48-3219E12A0ECB.jpeg

Passagen mellan Dellensjöarna, otroligt vackert och otroligt jobbigt när det blåser från fel håll. Vägstandarden är inget vidare heller.

D76B44B8-3373-4A45-8CF0-AFB76F21540B.jpeg

Nattrandonnörer.

AD72F542-162F-4F02-A887-CE290EAAD584.jpeg

En grupp trötta men nöjda cyklister tar sig över krönet på den sista uppförsbacken.
 

Chriz7878

Medlem
[Kalender] Randonnée – Bollnäs 600 km 1/8
Jag inbillade mig att vägnätet däruppe inte var så finmaskigt att navigeringen skulle vara något stort problem. Eller gick det för fort helt enkelt?


Gick lite för fort vid Enånger och glömde att ta avfarten mot Nianfors. detta kom jag på typ 2 mil senare. Jag skyller på Garmin och mig själv. Innan vi gav oss iväg lyckades jag inte få över rutten till min Garmin, vet inte om det var något följd fel av de problem Garmin hade ett tag. Det blev att gå på gammalrutin dvs cykla den väg som jag brukar... Eftersom jag var ensam om ha planerat nattvila, så tog jagväl inte helt allvarligt på uppdraget (att cykla 600K) utan jag tänkte det får bli det det blir, huvudsaken att det blir nytt längdrekord och det blev det. Och go pilsner hemma på altan :-) medan övriga hårdingar i gänget cyklade vidare och på rätt väg...
 
Topp
Happyride sparar data i cookies. Genom att använda våra tjänster godkänner du det. Läs mer