Jonas Bleckert
Aktiv medlem
Lackeringstråden
Min senaste skapelse!
Snyggt!Min senaste skapelse!
Tack!Snyggt!
Snyggt!!Min senaste skapelse!
Kanske, men bara kanske… kommer det dyka upp en och en annan färgspruta i nästa video. Men inte bara. Gör DIY och även om spruta för visso är fullt överkomligt för hemmafixare så äg ändå de flesta nybörjare bundna till sprayburken.Snyggt!!
Och helt rätt sekvens....man börjar alltid med mörkaste kulören och jobbar sej ner mot ljusare när man kör "transparent" eller candy i flera färger.
Men tycker du ska ta steget fullt ut när du har en bra lackbox och köra med färgsprutor istället för sprayburkar.
En milsvid skillnad på tjockleken på t.ex klarlacken....sprayburk kräver betydligt mer lager för att få djupet i lacken!
Sen kan man mixa och matcha olika nyanser av candy.....och framförallt....FLAKE!!! 🤩🤩
Finns inget snyggare än äkta 70-talsstuk med massor av Candy över Flake!
Så kör färgsprutor om du har chansen,mitt tips.![]()
Förstår det helt fullt,sprayburk kräver ju ingen utrustning typ kompressor eller så,enkelt och alla kan köra med det.Kanske, men bara kanske… kommer det dyka upp en och en annan färgspruta i nästa video. Men inte bara. Gör DIY och även om spruta för visso är fullt överkomligt för hemmafixare så äg ändå de flesta nybörjare bundna till sprayburken.
Och tack för fina ord ov videon och arbetet. Ganska svettigt att göra en sådan legendar. 😅
Ja precis. Jag började med airbrush och fick en uppfattning om vad det innebär. Arbetet runt om är ju väldigt mycket större. blanda färg, hitta inställningar och sen tvätt och rengöra. ”Tur” att jag köpte en ok stor kompressor så jag inte behöver byta den.Förstår det helt fullt,sprayburk kräver ju ingen utrustning typ kompressor eller så,enkelt och alla kan köra med det.
Använder själv sprayburkar till t.ex när man gjort ett litet fäste man vill snabbt ha färg på,och går att få riktigt bra resultat med burk,det visar du ju själv.
Men blir ett "bredare" verktyg,man har oändligt anda mer valmöjligheter helt enkelt.
Jag ”scuffar” på ammoniak med en scotch svamp och, tror det syns, det blir en del slipmaterial av det. Så jag tvättar den en sista gång. Jag tvättar alltid innan jag lägger ett nytt lager (givet att man inte målar ”vått i vått”), men man måste använda rätt grejer. Exempelvis måste man annvända alkohol eller annan vattenbaserad degreaser på lösningsmedelsbaserad färg och wite spirit/thinner på vattenbaserad färg. Annars löser man upp den.Snyggt! Många lager blir det. Men vad är orsaken till att du går på med White spirit efter ammoniaken? För säkerhets skull eller pga något annat?
Om det är orange peel skulle jag gå på med typ 1500 eller 2000 (följ upp 1500 med 2000) våtsandpapper och sedan ett grovt skärande polermedel innan du går på med ett fint "finish" polermedel. går att göra både med maskin och för hand.Fick tillbaka en ram från lack. Den är fylld med polerrosor eller såna micro scratches i klarlacken + en del orange peel.
Några tips vad man kan göra? Vill inte gå på med maskin.
Du kanske kan vänta ett tag, tills klarlacken har härdat och inte är mjuk. Och sen gå på med ett väldigt fint slippapper.Går det att rädda denna ram eller är allt förstört? Känns så jävla surt ärligt talat. Trodde jag skulle få världens snyggaste cykel men klarlacken förstör precis allt. Detta blev ett fiasko
Den var ju jättesnygg, förutom lite bubblor. Några små defekter är väl inte hela världen? Det kanske går att korrigera dem också, t.ex mha våtslip och polering.Hmm, kollat lite närmare på ramen jag fått lackerad av en här på forumet nu i dagsljus.
Färgen är bra. Men klarlacken är katastrof! Fullt med bubblor och ojämnheter. Hela gaffel om man tittar på den ser ut som sköldpaddsskal. På andra ställen ser det ut som smuts/damm mellan färg och klarlack. Inte för att glömma allt apelsinskal på halva ramen
Runt headtube så är klarlacken väldigt mjuk
Går det att rädda denna ram eller är allt förstört? Känns så jävla surt ärligt talat. Trodde jag skulle få världens snyggaste cykel men klarlacken förstör precis allt. Detta blev ett fiasko
Det lila är VÄLDIGT mörkt. Utan direkt solljus så är det svart. Men syns iaf att det är lila med mycket ljus på.
Visa bilaga 599543 Visa bilaga 599544 Visa bilaga 599545
Hur länge sedan fick du hem den?Hmm, kollat lite närmare på ramen jag fått lackerad av en här på forumet nu i dagsljus.
Färgen är bra. Men klarlacken är katastrof! Fullt med bubblor och ojämnheter. Hela gaffel om man tittar på den ser ut som sköldpaddsskal. På andra ställen ser det ut som smuts/damm mellan färg och klarlack. Inte för att glömma allt apelsinskal på halva ramen
Runt headtube så är klarlacken väldigt mjuk
Går det att rädda denna ram eller är allt förstört? Känns så jävla surt ärligt talat. Trodde jag skulle få världens snyggaste cykel men klarlacken förstör precis allt. Detta blev ett fiasko
Det lila är VÄLDIGT mörkt. Utan direkt solljus så är det svart. Men syns iaf att det är lila med mycket ljus på.
Visa bilaga 599543 Visa bilaga 599544 Visa bilaga 599545
Mest sugen på att cykla på hojarna i fråga. 😊Ingen som är sugen på en liten utsvävning kring mina frågor? @Jonas Bleckert ?😊
Här är objekten som ska lackas!
Visa bilaga 607016
Visa bilaga 607017
Nu är det ju jag som har gjort den så ska svara lite frågor. Först och främst han betalade 4000kr för jobbet en custom lackerare tar normalt 1000kr/h. Ram, gaffel, sadelstolpe och ett 3d printat täcklock till styrlager.
Det jag gjorde var
Stippning, inpassning av locket (för tight, skrapar i lacken) och tillsnyggning av kolfiber reparationena, porer och lite low spots. Små fix och inget att klaga på från min sida. Fyra färgad candy fade (teal, sky blue, electric blue, true purple) med en cristal FX effekt på en silver bas och motivlackade fjärilar på ram och gaffel.
Det har aldrig varit något snack om att ta bort orange peel och göra en glas polering, det gör jag aldrig på mina jobb. Helt onödigt och bortkastad tid enligt mig.
Så till problemen klarlacken blev inte den bästa, det tar jag 100% på mig. Det blev lite väl mycket textur fram på ena sidan av ramen så vart tvungen att våtslipa och polera den delen av ramen. Vart inte det bästa och det finns så kallade "sworl marks" vilket jag informerade dig om och jag tycker inte alls att ramen är sabbad eller katastrof. Jag tar det 100%.
Lacken är mjuk. Nej det är den inte men den kommer bli hårdare med tiden, det är för kallt helt enkelt. Normalt under en varm sommar tar det typ en månad för all lösningsmedel att avdunsta nu tar det längre tid. Jag informerade dig om det också via pm.
Smuts! Nej det är inte smuts det är luft slangen som duttade till silver basen när jag klarlackade den första gången i början av jobbet och det du ser är den svarta grundfärgen under, smälter in bra med det svarta mönstret. Hur fan hittade du den igentligen. 🤫 Det finns en till... Shit happen.
Det lilla är typ svart. Nä, mörkare än det blåa ja. Du behöver solljus och det matchar bilden du länkade som också är under ljus. Hade jag använt mindre candy så hade det blivit fel ton och blivit lavendel istället. Det ska vara så helt enkelt.
Jag har erbjudit dig en lösning via pm. Klarlacka om (självkostnad) eller klarlacka om+ glaspolering 5000kr. Locket får du anpassa själv om det skaver med ny klarlack.
Du betalade 4000 inte 25/30 000 som vad det är värt och den tiden som krävs. Lite fult att inte avslöja vad du betalade eller vadförväntade dig för den summan. Här är fler bilder på katastrofen.
Inte en chans i världen att jag skulle låta blästra en ram med Reynolds 853-rör, vad är det 0,4-0,5 mm i godstjocklek?
Spännande.Stunden har kommit för att lacka om två cyklar som jag aldrig varit nöjd med färgen på. Några frågor som dykt upp följer nedan:
1. Båda cyklarna är helt fria från skador och lacken är kanonfin rent generellt. Den ena är pulverlackad tror jag (en Brompton) och den andra våtlackad (en Fairlight). Hade ni blästrat dessa plåtrena eller bara slipat?
2. Om det ska blästras - behöver jag tänka på något kring Fairlightens ganska tunnväggiga rör? Ramarna kommer blästras hos en kille jag känner väl men som lackar entreprenadmaskiner och containrar till vardags. Farhågor?
3. Andra grejer jag lackat är skopor och dylikt, där killen som nämns ovan lackat med tvåkomponents "industrilack". Lacken tål vad som helst verkar det som. Den går att få i metallic, men enligt återförsäljaren (Temamix) är den inte riktigt jämförbar med "billack" som "går att få finare" eller något i den stilen. Hur ska jag tänka kring detta? Funkar den vanliga industrilacken när man vill ha en snajsig finnish?
4. Avser ha lackade loggor genom att lacka en kontrastfärg där loggan ska sitta, sätta dit vinyldekaler, lacka övrig färg, riva bort dekalerna och klarlacka. Är det funkis? När man lackat ovanpå dekalerna - är det då svårt att då bort dessa utan att lackkanterna spricker eller blir fula? Dekalerna kan en firma som brukar trycka loggor på mina fordon göra, och de är ju tänkta att sitta på bilar och annat under många år, så de känns väldigt "permanenta". Tips och råd efterfrågas!
Tror att någon av dessa burkar är färgen som avses användas. Den ena är färdig att måla med, den andra ska tillsättas härdare. Jag använder dessa till att bättringsmåla entreprenadmaskiner, och köper den på samma ställe som lackeraren köper sin färg.
Visa bilaga 606908
Visa bilaga 606909
Edit: Ska sägas att jag själv inte kommer hålla i lacksprutan, utan bara klistra loggor, eventuellt slipa och i övrigt peka med helhand hur det ska se ut..😛
Nja, beror på hur grovt sandpapper du använder. 1000 är ganska fint (i sammanhanget, men tar en halv evighet att få bort färg med). Jag tolkar det dock som att han väljer mellan att ta bort färgen helt (blästra) eller bara slipa ner färgen och måla på den gamla.Sandpappra är väl värre än bläster? Färgborttagningsmedel kanske är skonsammare?
Nja, beror på hur grovt sandpapper du använder. 1000 är ganska fint (i sammanhanget, men tar en halv evighet att få bort färg med). Jag tolkar det dock som att han väljer mellan att ta bort färgen helt (blästra) eller bara slipa ner färgen och måla på den gamla.
Färgbortagningsmedel är bra men ganska kladdigt och kan vara svårt på pulverlack.
Snyggt. Klart du ska vara med! 👍Superfina lackeringar.
Tänkte fråga snällt om jag med får vara med här i tråden, färgfetishist och motivlackerare som man är. Skulle vilja ha tag på en "kompis" till min minicykel som får bli med eldtema istället för vatten som på min blå.
@Willie och @Jonas Bleckert , tack för svar - svarar er båda istället för att citera!
Jag är osäker på om jag verkligen bryr mig om vikten, men om det blir tjockt och fult runt svetsar skulle jag nog tycka det var lite tråkigt. Först grund, sen två lager färg och eventuellt klarlack blir ju en hel del lager totalt sett om gamla lacken ska vara kvar...
Lackeraren säger att han "bara kör lite försiktigt" så är det inga problem att blästra, men det gnager ändå lite... En skadad ram hade ju varit rena katastrofen! Bromptonen är jag inte orolig för, men Straelen är både mycket mer tunnväggig och dessutom dyrare. Det ska sägas att båda ramarna är näst intill i perfekt skick och har inte en enda lackskada, vilket kanske talar lite för att "bara" slipa. Ska titta närmare på hur lacken ser ut idag - om den redan är åt det bulkiga håller kanske det lutar åt blästring trots allt.
Gällande att lacka logga: Lackar man bara ett lager av den slutliga färgen? Om man lackar två lager (som jag trott) är det ju svårt att få bort loggan efter 5-60 minuter.
Förstår att det kan bli fult runt loggan om man lackar med för tjocka lager. När jag tänker efter ser ju fabriksloggorna helt integrerade ut på Fairlighten. Jag vill att lacken på dessa cyklar ska hålla toppklass när det gäller kvalitet i utförandet och högre än så när det gäller det designmässiga utseendet (omlackeringen beror främst på att Fairlighten är astråkig och Bromptonen är, eh, ful..😛). Ä
Kan ju förtydliga lite kring det här med att lacka om två cyklar med helt utmärkt lack.
Bromptonen köpte jag ca 2016 och då hade återförsäljaren bara denna färgen tillgänglig när jag "verkligen behövde" cykeln. Det är en fantastisk cykel som jag verkligen uppskattar, men matt orange är inte färgen jag egentligen vill ha.
Fairlighten gör ett ganska slätstruket intryck, och jag tycker det är rent ut sagt fult att ha en gaffel i ren kolfiber. Man har gjort en välarbetad ram med en massa tanke i varje detalj, men sen slaskat dit en godtycklig kolfibergaffel. Att den inte är i stål kanske jag kan leva med, men att den tillför en helt avvikande kulör och textur gillar jag inte alls. Det blir för många olika grejer för att kunna få till en röd tråd på cykeln. Från början tänkte jag bara lacka gaffeln, men det känns inte rätt att lägga ner jobbet som krävs och lacka den i "fel" färg. Idag säljs Strael med gaffel i samma kulör som ramen.
Båda cyklarna är avsedda att stanna i min ägo under oöverskådlig framtid. En Brompton tror jag att jag har svårt att leva utan, och Fairlighten avser jag behålla även om jag kanske i framtiden skaffar en annan racer - den är som en kompis. Med detta i åtanke tycker jag det är rimligt att banden knyts ännu hårdare med custom-lack - och dessutom kommer jag nog om möjligt uppskatta cyklarna ännu mer framöver pga detta. Om jag nu lyckas få till lacken så som jag tänker mig.😛
Aha! Jag var helt inne på att göra tvärt om med loggorna - dvs först lacka loggans färg, klistra dit logga och sen lacka slutfärg...Blästringen får du fundera på. Om han är erfaren och kan så bör han kunna vägleda dig.
Ang loggor och att få dem snygga så målar du ju först din basfärg på hela cykeln. Sen maskar du med en positiv mask, dvs det som syns är det som blir loggan.
På den maskerade delen lägger du endast några tunna lager. Jag föredrar airbrush här för att hålla det tunnt. Om det blir 2-3 tunna lager med flash off mellan (2-5 min) brukar det bli bra. Sen tar du bort masken efter en liten stund.
Sen klarlackar du hela ramen. Låter den torka helt (24-48 h i rimstemp), slipar den med 800g våtsandpapper. Speciellt på loggorna för att jämna ut helt samt att få bort orange peel.
Sen lägger du ett till lager klarlack. Då blir loggorna helt jämna.
👍
Bläster tar hårt, det finns visserligen "snälla" blästermedel men de måste ta färgen också och om rören är 0,4 mm räcker det med några hundradels millimeter för att det skall ha en direkt påverkan på hållfastheten.Sandpappra är väl värre än bläster? Färgborttagningsmedel kanske är skonsammare?
Frågan blir lättare att besvara om man först läser inlägg #256.Sen kan man ju också fråga sig hur vettigt det är att måla om cyklar med originallack i prefekt skick.
Är det exakt vid 0,39 mm som ramen går av?😉Bläster tar hårt, det finns visserligen "snälla" blästermedel men de måste ta färgen också och om rören är 0,4 mm räcker det med några hundradels millimeter för att det skall ha en direkt påverkan på hållfastheten.
Det är ju din ram så du gör som du vill men jag tycker det är dumt att försämra en bra ram. Vi har olika syn på vad som är väsentligt när det gäller en cykel helt enkelt.Frågan blir lättare att besvara om man först läser inlägg #256.
Är det exakt vid 0,39 mm som ramen går av?😉
Skämt åsido så tåls det att fundera lite kring blästringen som sagt. Det är nästan så att man tror att mina frågor i den här tråden ska leda till att jag fattar rätt beslut.😛
Båda sätten går och om man ska bli lite nördig så beror valet på några olika faktorer.Aha! Jag var helt inne på att göra tvärt om med loggorna - dvs först lacka loggans färg, klistra dit logga och sen lacka slutfärg...
Gällande att slipa efter klarlack: behövs det alltid göras rent generellt eller är det när något går "fel"? Inget problem att slipa för min del, men tänker på vad man bör räkna med så man inte blir besviken.
Calling @AlfaAlfa för idéer!😊Svårt med färg när det är en cykel med slanka rör och fina linjer. Håller väl med om att grå är lite slätstruket kanske. Personligen gillar jag färgen som "syns" även om man ofta hamnar med tråkiga ditton.
Specialized egna röda är en egen favorit "rocket red?", men för guds skull ingen pas normalfärg bara, det känns lite 2020 :D då är det ingen idé att lacka om den, @n3wton ;)
Nu är han ju lite wild and crazy men alfaalfa brukar ha roliga idéer.
Vad är minst usla sättet att lacka i hyresrättslägenhet? Torkrummet i källaren hade ju varit guld men är nog inte så uppskattat.
Plasta in vardagsrummet när frun är borta och hoppas att inget färg-dam hamnar på fel sida plasten? Stå på den inglasade balkongen? Plasta in källarförrådet? Men då ska det tömmas först… Att stå på gården i noll-gradit regn är i alla fall uteslutet :D
Det är bara glömma, kommer förmodligen stinka i hela hyreshuset.Vad är minst usla sättet att lacka i hyresrättslägenhet? Torkrummet i källaren hade ju varit guld men är nog inte så uppskattat.
Plasta in vardagsrummet när frun är borta och hoppas att inget färg-dam hamnar på fel sida plasten? Stå på den inglasade balkongen? Plasta in källarförrådet? Men då ska det tömmas först… Att stå på gården i noll-gradit regn är i alla fall uteslutet :D