Nishiki Continental

aben

Aktiv medlem
Nishiki Continental
Det finns distanser på bägge sidor motsvarande knappt 5 mm / styck. Men drivsidan kanske är bäst att låta bli, så det inte blir kedjeskrapsproblem senare?
Montera en kassett och testa ... fast mina nav var enklare med en vanlig distanshylsa och låsmutter. Inte säkert det funkar att göra som jag gjorde med dina nav.
 

aben

Aktiv medlem
Nishiki Continental
@aben vad har du för preferenser gällande däckbredd?
Jag har ett par 35:or, men det går nog i bra mycket bredare.. Kommer cykla mest asfalt, kanske 10 % grus.
Jag har 38 mm (uppmätt) på min ena Miyata och 54 mm på den andra, den första är kung på landsvägar och den andra på stigar och skogsvägar men båda går att använda till allt fast man får ta det lite försiktigare när det är ojämnt med 38:orna. Sen har jag en långfärdscykel till som jag satt på 47:or (runt 45 mm verklig bredd på de fälgarna) och det tror jag blir sweetspot för en långfärdscykel för väg men som inte bangar för att vika in på roliga avstickare ut på sämre vägar och stigar. Men jag har inte testat den cykeln och däcken än.

Många tenderar att vilja ha bredare och bredare när man val vant sig, jag tyckte innan att 32 mm var lagom brett för grus, nu tycker jag det är för smalt för asfalt och 38:orna känns faktiskt nästan lite spinkiga om jag cyklat några turer med den andra med 55 mm.
 
Senast ändrad:

HåkanC

Aktiv medlem
Nishiki Continental
@waikato:
Glöm inte att minst lika viktigt som däcksbredden är däckskvalitén och då mer specifikt smidigheten hos ffa stomme och slitbana.
Det betyder att grovmönstrade, (extremt) punkaskyddade och ovanligt tunga däck aldrig kommer att ge ngt annat än trög och trist cyklingsupplevelse
Exempel på sådana däck i 700x35 är
Vilka som ger bäst cyklingsupplevelse är inte svårt att lista ut (ja, jag är fördomsfull!)
Jag är långtifrån den ende som uppskattar Jan Heines René Herse däck (ping @n3wton) men även jag förstår att de kan upplevas som ohemult dyra, ett alternativ kan då vara Panaracer GravelKing tex dess som nu kostar 395 SEK
Vilken märkbar skillnad det är mellan GravelKing och René Herse-däcken vet jag inte, men det finns helt klart sämre däck än GravelKing.
 
Senast ändrad:

waikato

Aktiv medlem
Nishiki Continental
Tack båda för input!
Jag hade ett par Heine däck men bytte dom till Newton. Det var 35or om jag minns rätt. Blev verkligen ställd när jag fick dom, så sladdriga däck hade jag inte sett innan. Om man frågade den helt oinvigde att gissa skulle säkert de förpassas som lågprisdäck. Väl på däremot, då förstod jag vad ni pratar om!

Men, hur sköna dom än var så behöver jag antingen gå upp i punkteringsskydd eller köra tubeless. Det förstnämnda känns enklare. Hade ett samtal med Newton om hans rutiner gällande plocka småsten ur däck etc. Jag tror inte jag kommer vara lika disciplinerad med det. Dessutom ämnar jag att kunna vara på vägen under längre perioder, då blir det ännu otympligare med sådana procedurer.

Men jag ska kika på Gravelking däcken, tack för tipset.
Ska dock se om jag först kan kartlägga vilken däckbredd som är max innan det slutgiltiga köpet blir av.

Allt gott. ✌️
 

aben

Aktiv medlem
Nishiki Continental
För mig är rullmotståndet väldigt viktigt, det skall kännas som att cykeln vill rulla iväg av sig självt annars tycker inte jag det är kul att cykla. Sen måste de vara tysta, en konstant sjungande från däcken är inte roligt. Det tredje är att de måste vara rimligt tåliga och punkteringssäkra, annars blir det att man börjar bry sig om saker som grus på cykelbanor och liknande och det stör harmonin i cyklingen eller att man undviker vägar(stigar) som kan skada däckssidorna och det ger också en känsla att inte riktigt kunna lita på dem Tyngden har också betydelse men inte så jättemycket och sen slutligen livslängden men bredare däck slits inte lika fort som smala.

Rene Herse går direkt bort för mig av skälen ovan när det gäller tålighet, de Conti Contact Speed med kevlarskydd jag har på min Miyata 610 är på gränsen för mig, Fick tre punkor på raken när de var nästan nya och var på väg att dissa dem till förmån för Schwalbe Marathon men klarade mig sedan ganska länge fram till nu under senaste turen där jag fick punktering igen. Så längre än så vill jag inte gå och de nya jag kommer montera är ungefär samma, Conti Contact Urban.

Har för övrigt Schwalbe Marathon på min "nyttocykel" och det är däck jag gillar skarpt, rullar lätt, inga punkteringar och sköna att cykla på men förstås ganska tunga.

Rene Herse är säkert lättrullande och trevliga att cykla på men tålighet och tillförlitlighet är väldigt viktigt för mig, det gäller alla delar av cykeln när jag cyklar längre turer.

Edit. Schwalbe har kommit ut med några nya superdäck nu som nog kan förena tålighet med ultralågt rullmotstånd men den sista punkten jag glömde ta med, kostnaden, är för hög tycker jag.
 
Senast ändrad:

HåkanC

Aktiv medlem
Nishiki Continental
Jag hade ett par Heine däck men bytte dom till Newton. Det var 35or om jag minns rätt. Blev verkligen ställd när jag fick dom, så sladdriga däck hade jag inte sett innan. Om man frågade den helt oinvigde att gissa skulle säkert de förpassas som lågprisdäck. Väl på däremot, då förstod jag vad ni pratar om!

Men, hur sköna dom än var så behöver jag antingen gå upp i punkteringsskydd eller köra tubeless.
OK, då vet du vad jag + alla andra invigda pratar om.
När det gäller punkteringsskydd så finns det även sådana varianter av René Herse-däcken,
men även av Panaracer GravelKing, de har då tillägget "plus":
Men hur de känns att cykla på har jag ingen aning om men jag har svårt att tro att de skulle kunna vara lika bra, eller ha lika lågt rullmotstånd, som modellerna utan punkteringsskydd.


För mig är rullmotståndet väldigt viktigt, det skall kännas som att cykeln vill rulla iväg av sig självt annars tycker inte jag det är kul att cykla.
Tydligen är lågt rullmotstånd annorlunda för dig.
Har för övrigt Schwalbe Marathon på min "nyttocykel" och det är däck jag gillar skarpt, rullar lätt, inga punkteringar och sköna att cykla på men förstås ganska tunga.
Jag vet ingen som har haft egen erfarenhet av René Herse däck, inte heller ngn annan med egen erfarenhet av bra lättrullade däck som skulle påstå att Schwalbe Marathon "rullar lätt", inte ens Schwalbe själva tycker det, bra slitstyrka verkar vara deras enda riktigt framträdande egenskap. Det framgår tydligt på deras egen hemsida
Men om det ändå är så att Schwalbe Marathon är de mest lättrullade däck du har erfarenhet av tycker jag synd om dig, men samtidigt skall du veta att det finns en helt annan värld av däcksupplevelser och lättrullade däck som väntar på dig.
Åtminstone om du är intresserad av att våga ta det språnget.
 

GanskaPerfekt

Aktiv medlem
Nishiki Continental
Det finns ju fler varianter av Schwalbe Marathon-däck om man vill ha lättare rull än standard Marathon men samtidigt med riktigt bra punkteringsskydd och slitstyrka.

T.ex. Marathon Almotion och framförallt Marathon Efficiency som är en nyhet för 2023.


Test hos Jarno:

"The Schwalbe Marathon Efficiency is the fastest "Marathon" you can buy today as it rolls slightly faster than the Schwalbe Marathon Almotion (Addix compound) (read our review) that we've also tested recently. The main difference (besides the obvious tread pattern) between the Almotion and Efficiency can be found in the casings and corresponding puncture resistance distribution: the Marathon Efficiency scores slightly lower in the tread puncture resistance test, but the sidewalls are much stronger."
 
Senast ändrad:

n3wton

Aktiv medlem
Nishiki Continental
En käck grej med däck är att upplevelsen är högst subjektiv. Om man bara bestämmer sig för att de däck man precis köpt är ruggigt bra, så upplevs de ofta som ruggigt bra. Det kan man se av tidigare inlägg, där tysk-hybrid-touring-med-35kg-packning-och-händerna-i-ögonhöjd-däck hyllas som "lättrullade".

Med riktiga lyxdäck som anses väldigt känsliga för punktering brukar jag laga punktering avsevärt mycket kortare tid än det tar att vaxa om en kedja. Som vissa gör. Under cykelturen. Eller gänga om egna ekrar för den delen.

Det är nästan så att man kan tro att det finns mycket subjektiva åsikter när det gäller cykling, och åsikterna om vad som är värt att fokusera på är lika subjektiva de också. Det är härligt när man istället för att teoretisera kring vad som funkar eller inte funkar faktiskt lagt massvis av timmar på vägen och därmed lärt sig vad som fungerar. Att alla inte dragit samma slutsatser från detta får man leva med. Att många dragit slutsatser utan att faktiskt ha cyklat så mycket får man också leva med.😛

Edit: Kommentaren ovan om tysk-touring-cykeln syftar på vilken typ av cykel sådana däck brukar sitta på - inte på en specifik användares cykel.
 
Senast ändrad:

waikato

Aktiv medlem
Nishiki Continental
Det är nästan så att man kan tro att det finns mycket subjektiva åsikter när det gäller cykling, och åsikterna om vad som är värt att fokusera på är lika subjektiva de också.
Visst är det så och det är ju en stor poäng med ett forum. Jag läser samtliga inlägg i den här tråden med stort intresse.
Välformulerade inlägg med länkar, artiklar, källor och egna erfarenheter. Att vi alla inte är överens är det bara att vara tacksam för, det vore ju tämligen tråkigt.
Den största gärningen man kan göra tror jag är att vara öppen och ärlig med sina egna slutsatser, även om det ibland går stick i stäv med vad många andra tycker.
 

waikato

Aktiv medlem
Nishiki Continental
På onsdag har tre veckor på torkning gått.
Ska se om jag kan beställa delar idag. Tycker det är (hör o häpna) ganska tråkigt att leta delar på hemsidor.

Ramen känns inte helt torr än, har känt på de områden där orginallacken är intakt och den känns fortfarande lite kladdig.

Hoppas på soliga dagar så den kan vädras lite. Kanske går över den försiktigt med varmluftspistolen annars, ser om det kan hjälpa. Tror den är tillräckligt torr för att pistolen inte ska lyckas blåsa bort oljan längre.
 
Senast ändrad:

Mamel

Aktiv medlem
Nishiki Continental
Tack båda för input!
Jag hade ett par Heine däck men bytte dom till Newton. Det var 35or om jag minns rätt. Blev verkligen ställd när jag fick dom, så sladdriga däck hade jag inte sett innan. Om man frågade den helt oinvigde att gissa skulle säkert de förpassas som lågprisdäck. Väl på däremot, då förstod jag vad ni pratar om!

Men, hur sköna dom än var så behöver jag antingen gå upp i punkteringsskydd eller köra tubeless. Det förstnämnda känns enklare. Hade ett samtal med Newton om hans rutiner gällande plocka småsten ur däck etc. Jag tror inte jag kommer vara lika disciplinerad med det. Dessutom ämnar jag att kunna vara på vägen under längre perioder, då blir det ännu otympligare med sådana procedurer.

Men jag ska kika på Gravelking däcken, tack för tipset.
Ska dock se om jag först kan kartlägga vilken däckbredd som är max innan det slutgiltiga köpet blir av.

Allt gott. ✌️
Tips om man inte vill plocka småsten ur däcken. Från Staffan Skotts cykelbok, 1978. Någon som har sett en sådan i verkligheten?
 

Bilagor

  • 499CFEBE-A110-4013-864C-3E5703F4F1A0.jpeg
    499CFEBE-A110-4013-864C-3E5703F4F1A0.jpeg
    888.4 KB · Besök: 24

n3wton

Aktiv medlem
Nishiki Continental
Tips om man inte vill plocka småsten ur däcken. Från Staffan Skotts cykelbok, 1978. Någon som har sett en sådan i verkligheten?
Japp! De finns på Veloform. Har varit sugen då de lär fungera till 100%, men är rädd för att jag hade blivit galen av det lilla vinande eller susande ljudet som lär uppstå.
 

HåkanC

Aktiv medlem
Nishiki Continental
Tips om man inte vill plocka småsten ur däcken. Från Staffan Skotts cykelbok, 1978. Någon som har sett en sådan i verkligheten?
Jag har inte provat dem, men som jag har förstått det får de allt som ligger på däcken att "spruta" åt sidorna, alltså även lera, grus o liknande. Dessutom kan de vara krångliga att montera på cyklar med skärmar.
Jag kommer inte att skaffa sådana för att själv upptäcka hur extra nedsprutad jag blir av dem.
 

Kashmirsocialist

Aktiv medlem
Nishiki Continental
Jag har inte provat dem, men som jag har förstått det får de allt som ligger på däcken att "spruta" åt sidorna, alltså även lera, grus o liknande. Dessutom kan de vara krångliga att montera på cyklar med skärmar.
Jag kommer inte att skaffa sådana för att själv upptäcka hur extra nedsprutad jag blir av dem.

Skärmar? Vilket bjäfs! 😘
 

jolov

Aktiv medlem
Nishiki Continental
Jag har inte provat dem, men som jag har förstått det får de allt som ligger på däcken att "spruta" åt sidorna, alltså även lera, grus o liknande. Dessutom kan de vara krångliga att montera på cyklar med skärmar.
Jag kommer inte att skaffa sådana för att själv upptäcka hur extra nedsprutad jag blir av dem.
Skulle ju varit lite intressant om man byggde en variant som satt under skärmen. Typ framför gaffelkronan så att mycket gegg hunnit slungas av från däcket redan.
 

HåkanC

Aktiv medlem
Nishiki Continental
Skulle ju varit lite intressant om man byggde en variant som sat, alltså för kort t under skärmen. Typ framför gaffelkronan så att mycket gegg hunnit slungas av från däcket redan.
Men det som "skrapas" åt sidorna "slungas" ju även då bakåt mot cyklist o cykel av fart-/mot-vinden.
Lite på samma sätt som hur nedsprutad man blir om man har en alldeles för kort framskärm, alltså biten framför gaffelkronan.
 
Topp