Ont i hälsenan

Bikedyke92

Ny medlem
Ont i hälsenan
Hej, jag har precis börjat cykelpendla ganska långt varje dag utan tidigare erfarenhet av cykling och har fått jätte ont i hälsenan.
Jag har inte ont när jag rör mig utan när jag har skor på mig eller trycker på hälsenan, har vilat i en vecka nu utan bättring...
Jag kan absolut inte ha vanliga skor på mig och ännu mindre cykelskor medan jag utan problem kan röra foten och stretcha senan hur mycket som helst!
Nån som har nått haft nått liknande eller vet vad det är?
 

Fliken

Ny medlem
Ont i hälsenan
En kollega till mig, som var elitlöpare i friidrott vid den tiden, hade en efterhängsen hälsena. Ingen västerländsk medicin fungerade, såsom läkare och sjukgymnaster.

Det enda som sedermera visade sig ge resultat var en s k kombo-hagelbösse-behandling bestående av samtidig massage, akupunktur med el, värmebehandling från mockshalampa (ni vet en sådan som strålar mineraler), samt en rejäl dos med voltarengel (på den tiden som detta inte såldes i Sverige), som var utskriven på dunk till en "dr Fritz" i Hannover (jag tror att han var veterinär).

Mottagningen låg i en mörk källare i Vasastan, och det var inte direkt vita rockar a la schweiziskt labbinsitut om man säger. Men det fungerade.

Detta är en sann historia.
 
Senast ändrad:

Bikedyke92

Ny medlem
Ont i hälsenan
Okej, jag hoppas verkligen inte det blir ett efterhänset problem då det skulle kännas så onödigt.
Självklart är det inte bra att chock-starta så som jag gjort..
Det liknade symptomen till bursit, eftersom det bara känns vid tryck (om än lite lätt tryck).
Så hypotetiskt sett - kan jag fortsätta cykla med en stor lös sko så länge det inte gör ont?
Eller måste den vila från ansträngning för att ha chans att bli bättre?
Veckan jag legat på sofflocket och vilat (knappt rört mej) har ju int hjälp ett dugg...
 

Spindelbenen

Aktiv medlem
Ont i hälsenan
reinbach skrev:
-------------------------------------------------------
> men excentrisk träning hjälpte mina hälseneproblem.

Efter fyra dagar av 180 reps per dag börjar faktiskt min (peppar peppar) att bli bättre den med.
 

Deus_X_M

Medlem
Ont i hälsenan
reinbach skrev:
-------------------------------------------------------
> Sjukgymnast är väl ett hett tips, men excentrisk
> träning hjälpte mina hälseneproblem.

+1 på den, inget att leka med, obehandlat kan det bli såpass illa att återhämtningstiden blir vääääääldig lång (polarn hade besvär i lite över ett år).
 

LilleNo

Aktiv medlem
Ont i hälsenan
Om du cyklar med cykelskor/pedaler, kolla så att klossarna sitter på rätt plats.
Använd skor med lite klack till vardags, inga plattfots-Converse alltså.

Jag har sedan en tid haft lite liknande problem med mitt vänstra ben, i förlängningen av hälsenan längs vaden hela vägen upp till baksidan av knävecket. Vid belastning känns det ibland som att någon sena hotar att gå av. En viss överkänslighet gör att det kan börja ömma/ge sig till känna redan när jag gått i trappor.


I mitt fall så har jag provat vila & Tigerbalsam/linement med sisådär resultat och i somras när jag löptränade så blev jag så less att sket i smärtan - det fick bära eller brista tänkte jag.
Då visade det sig att det gick att "springa bort" smärtan, det var lite jobbigt till en början men efter att det släppte så var det bara att springa på utan några restriktioner.
 

Bikedyke92

Ny medlem
Ont i hälsenan
Hm, ja det som känns konstigt är att det inte är ansträngning som gör ont, bara tryck!

Men att kolla klossen på cykelskorna (som jag bara använde de tre första dagarna) är ju en ide, killen i affären sa enkelt att han satte dom i mitten.

Ett antal röster på vila/rehab och en på att cykla :)
 

Guldfinger

Ny medlem
Ont i hälsenan
Om sadeln är för högt kan man få ont i hälsenan pga att mån tvingas sträcka ut foten för mycket. Inte så troligt kanske då nybörjare ofta har sadeln för lågt dock.
 

Bikedyke92

Ny medlem
Ont i hälsenan
Ja de första dagarna cyklade jag med den för lågt, och de sista två fick jag hjälp av kunnig att ställa in den. Så för hög har den nog inte varit.
Men bra håll igång med ideer! ;)
 

grump

Ny medlem
Ont i hälsenan
Det enda som funkat för mig med liknande problem är massage och stretch. Men bäst att en kunnig kiropraktor hjälper dig komma igång. Voltaren funkar inte alls på mig. Lycka till!
 

Bikedyke92

Ny medlem
Ont i hälsenan
Hejsan!
Två veckor senare och problemen är varken bättre eller sämre..
Gick till läkarn idag (på vanliga vårdcentralen) och hon rekomnderade inlägg och voltaren, men kändes väldigt tvekande och kunde inte riktigt svara på frågor.
Antar att det är sjukgymnast som gäller.

Hur illa är det att fortsätta cykla? Har gjort det senaste veckan och varken sämre eller bättre D:

Tack för alla svar! Att ni orkar höra på mitt gnällande.. :)
 

Fliken

Ny medlem
Ont i hälsenan
Voltaren har en positiv effekt som man inte skall förringa. Man tar bort en del av det onda, och då går man inte omkring och snedbelastar för att man kompenserar, och då slipper man med högre sannolikhet potentiella följdproblem från kompenserande snedbelastning.

Man kan ju även anta, med viss sannolikhet, att det är ngt i träningen som orsakat problemen. Det betyder att man i så fall skall akta sig för att träna med voltaren i kroppen även om det känns bra, det är en chimär och man fortsätter att orsaka problemen. Å andra sidan bör man försöka hitta ngt kompletterande som inte stressar skadan så att man minimerar förlorad styrka, kondition, rörlighet. Typ, knäskada, träna överkropp styrka.

Sen verkar det också finnas delade meningar kring voltaren över huvud taget ... men för mig funkar det. Obs att magen kan stressan (magsårsaktigt), jag har då kompletterat med förebyggande knaprande av Losec.

Tiden läker alla sår, men den går så långsamt när man är i skadeläge. Man är helt enkelt sin största fiende och kan behöva ngn annan som är djävulens advokat och hindrar en från att träna för mkt för tidigt.
 

Ultralite

Aktiv medlem
Ont i hälsenan
Jag hade problem med hälsenan i ett år. Voltaren gav lite smärtlindring. Gick därefter till duktig sjukgymnast som skickade vidare mig på ultraljud. Hälsenan var dubbelt så tjock strax ovanför hälen och blodkärl hade växt in i/runt den och när dessa blodfylldes vid träning så gjorde det ont. Excentrisk träning under 2 månader löste problemet.
 

heklamama

Aktiv medlem
Ont i hälsenan
Senast ändrad:

Fhk

Medlem
Ont i hälsenan
Låter ju som hälsenetendinos men kolla upp det för det kan bli riktigt långrandigt.

Jag fick liknande problem för 3 år sen efter för snabb upptrappning i löpträning. Likt Ultralite gjorde jag ultraljud och hade just kärlinväxt. Fick börja med rehab - ett halvår av excentrisk tåhävande, 180 per dag med extra vikt i ryggsäck. Det gav tyvärr inte tillräckligt så nu kör jag skleroriseringsbehandlingar ungefär var tredje månad på Capio Artro och har förhoppningsvis sista behandlingen nu i februari.
 

grump

Ny medlem
Ont i hälsenan
Spar pengarna angående skoinlägg och gör hur du vill med voltaren men se till att gå till en KUNNIG sjukgymnast. Tyvärr är de inte så många. Sök upp en specialist på idrottsskador!
 

frankerat

Ny medlem
Ont i hälsenan
Fhk skrev:
-------------------------------------------------------
> Låter ju som hälsenetendinos men kolla upp det
> för det kan bli riktigt långrandigt.
>
> Jag fick liknande problem för 3 år sen efter
> för snabb upptrappning i löpträning. Likt
> Ultralite gjorde jag ultraljud och hade just
> kärlinväxt. Fick börja med rehab - ett halvår
> av excentrisk tåhävande, 180 per dag med extra
> vikt i ryggsäck. Det gav tyvärr inte
> tillräckligt så nu kör jag
> skleroriseringsbehandlingar ungefär var tredje
> månad på Capio Artro och har förhoppningsvis
> sista behandlingen nu i februari.


Liknar mina problem med hälsenetendinos som troligen uppkommit efter många års innebandyträning. Har även haft tendinos i knäskålsenan men där kunde jag välja artroskopi istället för injektionsbehandling. Då gick dom in och skrapade bort kärlinväxten. Syntes tydligt på skärmen under operationen att det fanns en del att rensa under knäskålen.

Hälsenan har jag fått injektionsbehandling 2 ggr med 3 månaders mellanrum och kört excentrisk rehabträning i form av tåhävningar. Senan är "frisk" nu men har under läkningen blivit bredare och slemsäckarna framför och bakom senan har blivit inflammerade pga att det blir för trångt.

Inflammationen har gett samma symptom som TS beskriver att det är tryckkänsligt och ömmar så fort jag har trånga skor alternativt platta skor typ "converse". I mitt fall vart jag rekommenderad att använda "ordentliga" skor och även gå med tofflor inomhus för att få lite dämpning och slippa att senan blir utsträckt. Fick även en kur med antiinflammatoriskt skulle köra vidare med rehabträning.

Skulle rekommendera dig att boka tid och besöka en idrottsklinik för ultraljud/röntgen/sjukgymnastik för att få rätt behandling och slippa lång återhämtningstid.

Lycka till och uppdatera gärna om/när du får någon diagnos.
 

Lofi

Medlem
Ont i hälsenan
Hej

Har själv hjälpt ett par cyklister med hälseneproblematik. Ofta är inte hälsenan det enda problemet men det som gör mest väsen av sig. Problemen börjar många gånger högre upp i höft, bål och ländrygg. Tycker du ska gå till någon som kan kolla hur din bålstabilitet och höftstyrka är samt gå och få ett diagnostiskt ultraljud utfört. Ultraljudet ger svar på om problemet sitter i hälsenan eller om du ska leta någon annanstans. Niklas Norlen är grym på ultraljudsdiagnostik och sitter norr om stockholm i täby tror jag.

Ride on
 

Bikedyke92

Ny medlem
Ont i hälsenan
Hej!
Okej, gått och funderat på era svar hela arbetsdan igår :)
vårdcentralen var ju en liten miss. Bokat tid hos en sjukgymnast på odenplan tills på tisdag, tror länge det är en idrottsspecialist men iallafall sjukgymnast (och nu vet jag ju lite mer vad jag ska förvänta mej att dom kollar efter)
Ingen voltaren eller inlägg än (dom på Apoteket var såå låga, lite inlägg för pengarna).
Länken till övningarna var ju jättebra! Tydligt och övergripande :)
De har jag börjat med.

Självklart uppdaterar jag så fort det händer något ;)
 

fphotography

Aktiv medlem
Ont i hälsenan
Tycker det låter som vanlig hälseneinflamation som jag brukar få lite då och då pga ett par dåliga kängor. Mitt avhjälps så fort jag slutar använda kängorna. Det tycks uppkomma av att kängorna trycker lite på hälsenan när kängorna blir våta. Så tipset blir väl att byta cykelskor och se om det går över.

/F
 

Bikedyke92

Ny medlem
Ont i hälsenan
Har kört i senakers de två senaste veckorna! Tänkte köra i löparskor idag (och ha dom på jobbet) eftersom dom är högre i sulan bak.
Att byta skor hjälpte ju inte, som jag hoppades på tyvärr...
 

Morty

Ny medlem
Ont i hälsenan
johan44 skrev:
-------------------------------------------------------
> Det här har hjälpt några vänner med
> långvariga hälseneproblem:
> http://www.skane.se/upload/Webbplatser/Hassleholm/
> nya%20h%C3%A4ssleholm/dokument/halsena_061127.pdf


Hjälpte mig oerhört bra också. Gick från "kan inte gå" (cyklade trots smärtan) till att springa 2 mil smärtfritt på <3 veckor. Fortsätte med rehaben i ytterligare någon månad, tills inte ens 200kg i vadpressen kunde provocera fram smärtan.

Det viktigaste är att det ska göra ont när man gör tåhävningarna.

Förutsatt att det är just hälsenetendinos. Det låter ju inte osannolikt dock.

Jag flyttade också bak mina klossar så långt det gick och sänkte sadeln 5mm eller så.
 
Senast ändrad:

Bikedyke92

Ny medlem
Ont i hälsenan
Nej precis - beskrivningen i foldern stämde ju på prick! Vad glad jag blur att höra att det gick så fort!
Mer vikt tills det gör ont alltså? (Det låter ju så fel)
 

desmo

Aktiv medlem
Ont i hälsenan
Jag har också ont, skit är det. Började med excentriska övningar. Det står i foldern att man ska hjälpa till när man ska upp igen. Är det en nackdel om man inte hjälper till? Eller kör man för lätt om man inte behöver hjälpa till?
 

reinbach

Ny medlem
Ont i hälsenan
Som jag har förstått det så ökar man blodets genomströmning samt stärker upp senor genom excentrisk träning. Själva poängen är att belastningen sker nedåt(dvs i hälsene-fallet). Så ja, det är en nackdel om man inte hjälper till på vägen upp.
 

Bikedyke92

Ny medlem
Ont i hälsenan
Det vore ju riktigt intressant om någon (kanske en sjukgymnast eller studerande) kunde förklara vad det är som händer i själva senan? Vad är det som gått snett? Vad är det exakt som trycker/förstör var som gör att vad händer? :)
 

Lofi

Medlem
Ont i hälsenan
Hälsenetendinit betyder inflamation vilket man har i akutskedet. Efter 7-10 dagar ser man oftast inga inflamatoriska komponenter i senan då talar man om tendinos=sensmärta. Vid skada och efterföljande inflamation sker nerv- och kärlinväxt i senan för att läkning skall ske. En frisk sena skall ej ha nerver och kärl i sig. Excentrisk träning drar genom den höga belastningen sönder kärl och nervinväxten och remodulerar senan så den fungerar så normalt som möjligt. En rupturerad sena läker till normaltillstånd med god rehabilitering på ca 12 månader.
 

a.svensson

Aktiv medlem
Ont i hälsenan
Akupunktur är inget dumt tips när man har krämpor i kroppen, har själv provat med bra resultat men självklart gäller det att personen ifråga vet var nålarna skall sitta.
Vad hälsenor beträffar så avlastar man dem normalt med hälkilar i skorna (om du nu inte vill gå i högklackat:))
Annars är det en ide att flytta klossarna i skorna så långt bak som möjligt, kanske göra som Ljungskog gjorde att bli hålfotstrampare även om hennes skäl inte var hälsenan i sig utan att avlasta hela underbenet.
Det gäller att ta det lugnt och lyssna på kroppen, hellre några veckors vila nu än månader framåt sommaren.
 

Kolhydrat

Ny medlem
Ont i hälsenan
DMSO-gel är det som hjälpt mig allra bäst, fungerar magiskt bra faktiskt. Dimetylsulfoxid är ett lösningsmedel som penetrerar huden väldigt enkelt. Varning dock för att ämnet är hudirriterande och att det sägs att det kan dra med sig skräp genom huden.
 

Bikedyke92

Ny medlem
Ont i hälsenan
Hej! Efter ett besök hos sjukgymnasten fick jag samma program på excentrisk träning som lagts upp här ovan, och veta att jag haft inflammation på två ställen (där senan fäster i hälen, och där samma sena fäster i trampdynan framme på foten) och att de övningarna som görs med böjt knä hjälper just där.
Kört övningarna med 10-14 kg en gång om dagen i veckan, vilket bara gjort det värre (vilket står i träningsprogrammet att det ska) så det återstår att se om det vänder ;)
Cyklar i gymnastikskor (använder inga andra under hela dagarna) och det hjälper nog också med dämpade skor :)
 

Deus_X_M

Medlem
Ont i hälsenan
Du kan försöka kolla upp "stötvågsbehandling" på nätet, tjejen har problem med hälsenan för tillfället och har börjat på detta, funkar väldigt bra för henne.
 

Batavus

Aktiv medlem
Ont i hälsenan
Om du cyklar riktigt långt kan väl hälsenan få jobba litet för mycket, men med rätt sittställning ska du inte ha bekymmer av det. Be någon duktig titta på hur du sitter: Både för lågt men framför allt för högt kan ställa till det.
 

Peach

Medlem
Ont i hälsenan
Är det farligt att fortsätta springa när man har ont i hälsenan? Eller bara obehagligt?
Beror väl på vad felet är? Jag blev diagnosticerad med inflammerad hälsena efter att ha ökat på lutningen på löpbandet alldeles för fort och för snabbt. Det var tydligen vanligt bland gubbar - att öka träningen och utmana sig själv som om man var 20 igen...:cool:

Det gjorde brutalt ont att springa men om man lyckas övervinna smärtan så kan det leda till att hälsenan går av till slut. Jag fick rådet att massera gasnka mycket. Dessutom skulle jag "dorsalflexa" foten vilket innebär att du böjer foten uppåt så tårna pekar mot smalbenet. Dessutom skulle jag absolut sluta springa vilket jag gjorde. Skönt dock att jag kunde hoja som vanligt.
 

Köp & Sälj

Topp
Happyride sparar data i cookies. Genom att använda våra tjänster godkänner du det. Läs mer