OT från cykel: Men apropå doping...

Stisse

Ny medlem
OT från cykel: Men apropå doping...
Halloj!

Efter det senaste avslöjandet om Meirhages EPO och alla friidrottare i USA m.fl.
En liten tanke jag haft ett tag. Ganska skruvad och troligen ogenomförbar, men kul att leka med idéer...
Det finns många luckor här och var i resonemanget, inte riktigt färdigtänkt än, men....here we go!

Inför två klasser: "Sportsman" och "Unlimited"

-SPORTSMAN

*Nolltolerans
Åker du dit så stängs du av på LIVSTID utan möjlighet att någonsin mer få starta eller ställa upp i NÅGON sport med någon form av riksförbund eller liknande organiserad verksamhet. Du är för EVIGT ansedd som en gränsöverträdare. Du får fortsätta med med din sport, men måste då ta steget upp till "Unlimited".

* Fett skadestånd och samhällstjänst
I alla idrottsförbund skrivs det in ett avtal där du måste signera att om du fälls för doping så innebär detta också att skadestånd på en standardiserad och mycket hög summa måste betalas. Du måste sedan i ett år på egen bekostnad också åka runt i skolor och informera om dopingens alla nackdelar och skador.

* Höga krav på bevisbördan innan någon fälls är dock ett krav för denna klass.

* Man kan gå till klassen Unlimited om man vill.


UNLIMITED
* Fritt och på egen risk
Tryck i dig vad du vill, hur mycket du kan och närsomhelst med enda undantaget att du inte gör det under pågående lopp eller tävling (typ adrenalininjicering direkt i muskeln under spurten...). Allt gör du på egen risk.

* Irreversibelt
Man kan ALDRIG gå tillbaka och tävla i klassen Sportsman efter att ha startat i Unlimited.Kan ni tänka er vilket underhållningsvärde Unlimited skulle ha initialt!

Tänk er t.ex. startlinjen på 100 meter. Sicka monster till människor, lårmuskler som ett redwood-träd och hur muskulösa som helst. En kollapsar innan start, tre andra faller ihop, vurpar och dör i hjärtmuskelkramp någonstans vid 50 meter. De kvarvarande springer i mål på tider runt 6 sekunder. En löpare kan aldrig mer stå i startblock då han bryter handlederna när hans bromsfallskärm inte vecklas ut efter loppet och han springer rakt in i en reklampelare för steroid-berikad frukostmarmelad.

Eller Tour de France...killarna har sån fart att de lyfter över krönet på Alp de Huez, och de måste ha ventilerade skinnställ för tunn lycra pallar ju inte klungkrascher i 105 km/h.


Tv3, Femman och andra reality-frossande kanaler runtom på planeten skulle direkt snappa upp detta, sponsorerna skulle flockas eftersom det innebär mycket reklamtid i rutan. Folk som normalt inte tittar på sport eller är intresserade skulle börja titta på denna freak show. Fear Factory utan skyddsnät, liksom. Mer sponsorer strömmar till. En del ungdomar och barn får sneda ideal om vad idrott innebär.

Sen börjar förfallet.
Klassen "Unlimited" dör ut då deltagarna på naturlig väg blir färre och färre, fast bättre och bättre. Folk inser att det är ingen sport - det är bara galenskap och fokus på vinnaren. Det går knappt en tävling utan att någon under hemska kramper kollapsar. Bläcket hinner knappt torka på ett värlsdrekord innan nästa ska bokföras.
Sponsorerna drar sig ur, för vem vill se sin logga på en kille (eller tjej) som hoppar stavhopp så högt att denne slår ihjäl sig vid landningen, eller på en brottare som tuggar rohypnol-tuggummi och efter segern går bärsärk på pressläktaren med sin tränare som slagträ.... Nike - just do it!


Klassen "Sportsman" lever däremot kvar som en sund och lycklig klass, med rena, ärliga ideal där alla äter havregröt, sponsorerna ställer stentuffa krav på sina kontraktsbundna och inte en kanyl kan ses så långt ögat kan nå. Alla förstår att idrotta inte bara handlar om att vinna och komma etta, utan att idrotta också handlar om att utmana sig själv, träffa likasinnade, flytta sina egna gränser och på kuppen må bra.


I en ideal värld, alltså....


Så nu har jag flummat färdigt.
Tjoflöjt!

// P 

InlineOla

Aktiv medlem
OT från cykel: Men apropå doping...
Ja, det var ett intressant resonemang....

Problemet idag är inte i huvudsak avstängning och straff. Livstids avstängning skulle kanske inte avskräcka så mycket som alla tror. Hur vet jag det?

Det som rör sig i huvudet på extrema elitidrottare är inte direkt samma som vi "vanliga" går och funderar på. Läste en undersökning inför förra OS, de frågade ett antal deltagare, inte yttersta eliten som var säkra på att vinna guld utan de precis under, som aldrig vunnit något OS eller VM guld. "skulle du vara beredd att dö inom 3 år om du fick vinna OS-guld?" Om jag inte minns helt fel så var det åtminstone 50% som svarade ja.... Då förstår man kanske bättre varför de är beredda att satsa både hälsa och heder på att dopa sig. Livstids avstängning skit samma, många är ändå beredda att satsa.

Kontenta av ovanstående; Det hade nog fortfarande funnits en hel del fuskare i "sportklassen".

/Ola
 

Mattias(Thn)

Ny medlem
OT från cykel: Men apropå doping...
"Efter det senaste avslöjandet om Meirhages EPO ...."

>>> vad ? Har missat detta iså fall. Finn några bra sidor ?

/ M


Edit :hittade en tråd om det
 
Senast redigerad av en moderator:
S

Stalle

Guest
OT från cykel: Men apropå doping...
Just dessa olika "klasser" har ju faktist diskuterats från och till på sportsidor och tidningar.

Men faktum är ju att Unlimited nästa finns ju. Enligt ryktet så skall NFL vara i stort sett fritt fram. Även Body Building har väl "fria" klasser.

"En del ungdomar och barn får sneda ideal om vad idrott innebär."

Fast det är väl redan ett faktum. Vi har ju Gladiatorerna...

Stalle
 

Markus F

Aktiv medlem
OT från cykel: Men apropå doping...
Ett elakt och totalt obekräftat rykte från en person i ett internationellt Multisportlag:
Multisport har fått ett enormt uppsving de senaste åren.
Många atleter går över från andra discipliner. Inget internationellt förbund, inga nationella riksorganisationer, bra prispengar och mycket massmediell uppmärksamhet.

Och totalt fritt från dopingkontroller.

(obs, det här är enbart snack. Jag har ingen som helst aning om det stämmer.)
 
K

Kalle S

Guest
OT från cykel: Men apropå doping...
Vad jag har hört så _är_ det kontroller för dom riktigt duktiga lagen.

/Kalle
 
Topp
Happyride sparar data i cookies. Genom att använda våra tjänster godkänner du det. Läs mer