[OT] Glöggrecept lalala

Oscar

Aktiv medlem
[OT] Glöggrecept lalala
Hej

Idag sätter jag årets glögg efter att glömt av det förra året.
Det är hög tid om den skall bli klar till glöggpremiären!

I min egna lilla värd finns det fyra sorters glögg:

1. Sån man köper, ok men bara i nödfall. 10-20 %
2. Lägga kryddor i sprit å låta dra sen tillsätta några teskedar av detta i uppvärmt vin. 10-15 %
3. Bränna socker och kryddor och tillsätta sprit, sen dricka det. Denna är 40 %
4. Sätta egen. Den går att blåsa upp till 18 % med turbojäst om man vill.

Mitt enkla recept är:

I en plasthink häll ner en 5 L dunk svagdricka.
En näve socker
En jästkub
Ett paket russin
Kryddor. Kardemumma, pomeransskal, vaniljstång, kanelstång och kryddnejlikor (efter smak)

Spänn gladpack över och gör små hål. Låt jäsa 4-6 veckor beroende på hur mycket tid du har och hur stark den skall bli. Tappa sedan av från toppen eller filtrera. Låt sedan stå så all skit sjunker till botten.

Skriv era recept nedan.

Glad Advent!


EDIT: Glömde ingefäran och potatisarna!!!
 
Senast redigerad av en moderator:

Faema

Medlem
[OT] Glöggrecept lalala
Jag har gjort din variant också, men glöggen blir mycket godare om man byter ut svagdrickan mot motsvarande mängd druvjos, den som finns i vanliga joshyllan. En näve socker är för lite, till 5 liter ca 0,7 kg socker. Sen när den är klar, skvätt i en slatt könjak!! Avnjutes till Skånska pepparkakor!
Salve
 

roefv

Aktiv medlem
[OT] Glöggrecept lalala
Jag brukar göra så att glöggen som jag sätter i år tappas upp på flask för att sedan lagras till nästa jul. Den blir lite godare då och känns lite lyxigare att drick =)
 

Oscar

Aktiv medlem
[OT] Glöggrecept lalala
@Faema
Tack för tipsen, ska stänka ner lite konjak å testa då. Druvjuice vet jag inte dock, vill ha den mältade smaken från svagdrickan ju :)

@jonzén
Klart man använder hävert men jäststopp? Jästen har ju förbrukats och brunnit upp efter 6 veckor. Kanske inte då man gör fulvin på 5 dagar då färståss.

@ roefv
De gånger jag fått över har jag lagrat det till nästa år och det blir förbannat bra!
 

Poxeman

Medlem
[OT] Glöggrecept lalala
Jag har min hink stående några meter från datorn där jag sitter nu...
Körde på GöteborgsPostens recept som jag gjort flera gånger innan.
5 liter svagdricka

5 skivade råa potatisar

1 paket bakjäst, 50 g

1 påse nejlikor

1 påse kardemummakärnor

1 bit färsk ingefära (ca 5 cm)

1 kanelstång

1-2 paket russin (2 pkt, 500 g)

2,5 kilo socker

Om fem veckor är det klart!
 

MatsS

Aktiv medlem
[OT] Glöggrecept lalala
Oscar skrev:
-------------------------------------------------------
> Hej
>
> Idag sätter jag årets glögg efter att glömt av
> det förra året.
> Det är hög tid om den skall bli klar till
> glöggpremiären!
>
> I min egna lilla värd finns det fyra sorters
> glögg:
>
> 1. Sån man köper, ok men bara i nödfall.
> 10-20 %
> 2. Lägga kryddor i sprit å låta dra sen
> tillsätta några teskedar av detta i uppvärmt
> vin. 10-15 %
> 3. Bränna socker och kryddor och tillsätta
> sprit, sen dricka det. Denna är 40 %
> 4. Sätta egen. Den går att blåsa upp till 18 %
> med turbojäst om man vill.
>
> Mitt enkla recept är:
>
> I en plasthink häll ner en 5 L dunk svagdricka.
> En näve socker
> En jästkub
> Ett paket russin
> Kryddor. Kardemumma, pomeransskal, vaniljstång,
> kanelstång och kryddnejlikor (efter smak)
>
> Spänn gladpack över och gör små hål. Låt
> jäsa 4-6 veckor beroende på hur mycket tid du
> har och hur stark den skall bli. Tappa sedan av
> från toppen eller filtrera. Låt sedan stå så
> all skit sjunker till botten.
>
> Skriv era recept nedan.
>
> Glad Advent!

Har kört den varianten, blir jätte god. Har nog kvar två år gammal få se om den har blivit bättre tills i år. Tycker annars att färgen blir tråkigt brun :(

/Mats
 

Oscar

Aktiv medlem
[OT] Glöggrecept lalala
MatsS skrev:
-------------------------------------------------------

>
> Har kört den varianten, blir jätte god. Har nog
> kvar två år gammal få se om den har blivit
> bättre tills i år. Tycker annars att färgen
> blir tråkigt brun :(
>
> /Mats


Färgen har aldrig varit vacker, men smaken :)
 

Stisse

Ny medlem
[OT] Glöggrecept lalala
Har fortfarande kvar av förra årets GP-glögg. Ännu godare i år, om man bortser från bottengrumlet som fällts ut, det är lite läskigt att dricka.
Vevade i katrinplommon och aprikos istället för russin, blev gott som fasen. Borde prova med en skvätt konjak i faktiskt, lät gott.
Lagom oktanhalt också, uppskattar den till ca. 12-14 possent, helt OK för att uppskatta tomtarna man har på loftet.
Har använt bastun (används sällan/aldrig) som jäsrum vilket har gett en trevlig glöggdoft i träväggarna liksom. Dom gångerna man slår på bastun så får man julkänsla direkt.
I december åker pavorna fram, perfekt att värma sig med efter (eller under) en blöt, kall slaskig tur i Götlaborgs-skogarna.
 

Damme

Ny medlem
[OT] Glöggrecept lalala
Tips om man har egna vindruvor; Hoppa över jästen och russinen och kör med egna vindruvor, vindruvorna har jästsporer på ytan och det dröjer några dagar längre innan jäsningen är i full fart, det luktar ljuvligt om det (MYCKET bättre än orginalreceptet (Dunderglögg http://www.gp.se/matdryck/dryck/1.220361-dags-for-dunderglogg- )
Satt 2 hinkar, en av varje sort, och jag är väldigt spänd på hur russinversionen blir, men så som den luktar så tror jag yumyum, den andra luktar som fulmäsk/brödbak med diverse kryddor!
 

Aron

Moderator
[OT] Glöggrecept lalala
En teknisk fråga. Borde det inte en damejang funka bättre än en spann?

*Inspirerad funderar jag på om jag har kvar utrustningen från studentåren någonstans*
 

vingelstyret

Ny medlem
[OT] Glöggrecept lalala
Har varit glöggansvarig i klubben de senaste åren...
mitt recept: Köp vanliga glöggkryddor dvs Pommeransskal, kumminkärnor kryddnejlikor kanelstång russin ingefära samt kanel. koka upp några dl vatten c:a 30 min. Häll sedan på eau de vie brandy Metaxa el dyl och tappa upp på flaska, C:a 1mån. Späd sedan ut med Parador rödvin samt värm. tänd sedan spritångorna och bränn sockertoppen som öses med den brinnande glöggen.
Denna glögg blir Mycket kryddigare än Systembolagets motsvarande rödvinsglögg samt ej lika söt.
Perfekt till pepparkakor!
 

Ville

Aktiv medlem
[OT] Glöggrecept lalala
Göra glögg själv blir riktigt bra. Men jag har mitt eget knep att få til den perfekta svagdrickan,..hemmligt så klart..=D
 

Oscar

Aktiv medlem
[OT] Glöggrecept lalala
Aron skrev:
-------------------------------------------------------
> En teknisk fråga. Borde det inte en damejang
> funka bättre än en spann?
>
> *Inspirerad funderar jag på om jag har kvar
> utrustningen från studentåren någonstans*


jodå! om du har en så ta den. detta med spannen är bara för alla har en skurhink stående som kan diskas ur. så slipper man skura i en månad för skurhinken är ju "upptagen" :D
 

Muntis

Aktiv medlem
[OT] Glöggrecept lalala
Även jag blev peppad av den här tråden och nu står den och tar sig bland kängorna i förrådet. :)

S6302631.JPG ht=544
 

Graj

Ny medlem
[OT] Glöggrecept lalala
Vill man lägga sig på en mellannivå mellan damejan och skurspannen borde väll en jäshink vara ett alternativ. Tättslutande lock, passar till luftspärrssaken, är lätt och diska och är ganska billiga (under en hundring).
Har aldrig gjort glögg, men öl är kul att göra och blir färdigt ganska snabbt. Så julöl har jag gjort ett par gånger, ungefär glöggkryddor men mera sparsamt doserat tillsammans med något smakstarkt överjäst öl (lättast att brygga).
 
Senast redigerad av en moderator:

jansson99

Moderator
Forumvärd
[OT] Glöggrecept lalala
Pappa Olles Dunderglögg
1 flaska billigt rödtjut
1 flaska hemkört brännvin
1 flaska aromatisk tinktur (apoteket)
1 dl socker

Blanda, värm, drick! Blir det någonting kvar värm och drick igen.
 

Jocke

Ny medlem
[OT] Glöggrecept lalala
Jag har precis satt en laddning av GP:s dunderglögg. Inte provat tidigare så det ska bli mycket intressant att se vad det blir av detta.
 

Totteman

Aktiv medlem
[OT] Glöggrecept lalala
Har också gjort med plugg, kryddor, jäst, socker och svagdricka. Blir ganska bra och knall kan man bli...35 spänn litern.

Blir klar lagom till första advent.
 

Robert

Aktiv medlem
[OT] Glöggrecept lalala
Jag satte just en GPs Dunderglögg enligt ovan. Har kört den i flera år. Jag brukar också köra lite klarningsmedel och en extra övertappning.
Oscar: En näve socker och ett paket russin räcker inte om du inte har tänkt att tillverka alkoholfri, sur glögg.
2.5 kg socker och 1 kg är det som gäller om du vill kunna sjunga "tomtegubbar slår i glasen"
 

Fikasvettot

Ny medlem
[OT] Glöggrecept lalala
Mike å skrev:
-------------------------------------------------------
> Nått tips på hur man trollar till det om det
> råkar smaka lite väl mycket kardemumma och
> pomerans?

Man dricker upp den till jul och låter den inte stå och dra en månad extra?
 

Mike å

Aktiv medlem
[OT] Glöggrecept lalala
> Mike å skrev:

Nått tips på hur man trollar till det om det
> > råkar smaka lite väl mycket kardemumma och
> > pomerans?

Faema skrev:
> Man spär ut det med vanligt rödvin, eller vitt
> om glöggen är åt det hållet. Duger gått med
> billigt dito.
> Salve

Det var vad jag trodde så jag testade en liten skvätt i ett glas men tyckte inte att det blev särskilt mycket bättre:(
Får prova på riktigt med en av flaskorna och se om det blir någon skillnad.

Fikasvettot skrev:
> Man dricker upp den till jul och låter den inte
> stå och dra en månad extra?

Den blev satt strax före jul så den har bara stått ca 5 veckor av rekomenderade 4-6 men mängden på dom olika ingredienserna är rejält höftade så där har det nog gått åt pipan:)
 
[OT] Glöggrecept lalala
Ett mycket enkelt recept:

Ingredienser:
* "Yogi-te" på lösvikt, klassisk variant ("chai"-inspirerat örtte med kryddpeppar, ingefära etc)
* koncentrerad svartvinbärssaft

Gör så här:
Koka 2 msk yogite per liter vatten i ca 30 minuter (något kraftigare en enligt instruktion). Tillsätt svartvinbärssaft enligt spädningsgrad på flaskan, troligen 2-3 dl per liter vatten. Snåla inte.

(krydd)starkt och gott i mitt tycke :-)
 

Muntis

Aktiv medlem
[OT] Glöggrecept lalala
Har ni fått igång era glöggsatser inför julen? Själv satte jag min lite sent omsider ikväll men till jul ska man väl ha nåt att dricka. Har en flaska kvar sedan förra året som får gå åt till första advent.
 

GurraG

Aktiv medlem
[OT] Glöggrecept lalala
Glögg a´la Lostboys MC:
Lämplig mängd Starkvinsglögg. Blanda i hemkört tills den har samma färg som T-röd. Drick. Slå nån på käften.
:-)

/G
 

MatsS

Aktiv medlem
[OT] Glöggrecept lalala
MatsS skrev:
-------------------------------------------------------
> Oscar skrev:
> --------------------------------------------------
> -----
> > Hej
> >
> > Idag sätter jag årets glögg efter att glömt
> av
> > det förra året.
> > Det är hög tid om den skall bli klar till
> > glöggpremiären!
> >
> > I min egna lilla värd finns det fyra sorters
> > glögg:
> >
> > 1. Sån man köper, ok men bara i nödfall.
> > 10-20 %
> > 2. Lägga kryddor i sprit å låta dra sen
> > tillsätta några teskedar av detta i uppvärmt
> > vin. 10-15 %
> > 3. Bränna socker och kryddor och tillsätta
> > sprit, sen dricka det. Denna är 40 %
> > 4. Sätta egen. Den går att blåsa upp till 18
> %
> > med turbojäst om man vill.
> >
> > Mitt enkla recept är:
> >
> > I en plasthink häll ner en 5 L dunk
> svagdricka.
> > En näve socker
> > En jästkub
> > Ett paket russin
> > Kryddor. Kardemumma, pomeransskal,
> vaniljstång,
> > kanelstång och kryddnejlikor (efter smak)
> >
> > Spänn gladpack över och gör små hål. Låt
> > jäsa 4-6 veckor beroende på hur mycket tid du
> > har och hur stark den skall bli. Tappa sedan av
> > från toppen eller filtrera. Låt sedan stå
> så
> > all skit sjunker till botten.
> >
> > Skriv era recept nedan.
> >
> > Glad Advent!
>
> Har kört den varianten, blir jätte god. Har nog
> kvar två år gammal få se om den har blivit
> bättre tills i år. Tycker annars att färgen
> blir tråkigt brun :(
>
> /Mats

För att citera mig själv: Har fortfarande kvar av första årets sats, undrar om den är drickbar?

Mats
 

Totteman

Aktiv medlem
[OT] Glöggrecept lalala
Så...nu är glöggen på G. 5 liter blir väl 4,5 lite färdig glögg.

Klar till 1:a advent.

DSCN0441.JPG ht=480


Provsmakning tidigast några dagar innan...
 

Lundin

Medlem
[OT] Glöggrecept lalala
Lundin skrev:
-------------------------------------------------------
> Såja, då var glöggen satt! Lite sent kanske,
> men nu är den på G.


Ikväll var det dags!Jag silade min glögg ikväll, den har nu stått och gottat sig i 4 veckor. Den är ju rätt god men färgen tar ju bort en del av det goda tyvärr. Till färgen påminner den om brunt avloppsvatten men det får man väl bortse från .. Blir eran GP-glögg också otäckt brun? Klarningsmedel, någon som provat? Andra erfarenheter?
 

Muntis

Aktiv medlem
[OT] Glöggrecept lalala
Ja då var det dags igen. Snön har börjat falla i norr och glöggen ska sättas.
Bara ett litet "wake-up call" om någon glömt att börjar närma sig tiden för glögg. :)
 

arnehavre

Medlem
[OT] Glöggrecept lalala
En annan har ju redan avklarat glögg-debuten för säsongen, det har ju varit nattfrost!
Vi kör en väldigt snabb och enkel metod:
Häll nån liter fulvin (typ 150:-/Bibben) i en kastrull, ner med glöggkryddor (ingefära, pomerans, nejlikor, kanel och kardemumma) och en näve socker.
Värm upp tills det börjar koka... dra av och låt stå nån timme, värm upp igen och drick!

Man kan prova lite olika varianter med vanilj, ha apelsinjuice i, skvätta i lite eau de vie/konjak/rom. Det bästa är sedan att låta kastrullen stå, man bara slänger i lite mer kryddor dagen efter+lite mer vin+socker...
 

jerkan

Medlem
[OT] Glöggrecept lalala
Kanske annars slå ett slag för en riktig specialglögg jag bjöds på en gång.
En flarra starkvinsglögg, en halva renat och en halva billig konjak.
Godare än man kan tro och vi blev rätt fulla den förmiddagen på jobbet. :-)
 

Graj

Ny medlem
[OT] Glöggrecept lalala
Graj skrev:
-------------------------------------------------------
> Vill man lägga sig på en mellannivå mellan
> damejan och skurspannen borde väll en jäshink
> vara ett alternativ. Tättslutande lock, passar
> till luftspärrssaken, är lätt och diska och är
> ganska billiga (under en hundring).
> Har aldrig gjort glögg, men öl är kul att göra
> och blir färdigt ganska snabbt. Så julöl har
> jag gjort ett par gånger, ungefär glöggkryddor
> men mera sparsamt doserat tillsammans med något
> smakstarkt överjäst öl (lättast att brygga).

Lätt sent är nu årets julstout satt. Den puttrar på riktigt bra men lär inte bli drickfärdig förens mellandagarna tror jag.
Fast vi får se hur den blir, fick lägre densitet efter lakningen än jag trött jag skulle få....
 

Muntis

Aktiv medlem
[OT] Glöggrecept lalala
Det är tredje året jag gör det och jag är supernöjd. Har spridit den till släkt och vänner och de flesta gillar den. Den är ju så enkel att göra att man inte kan låta bli. Det är alltid kul att bjuda på sin hemgjorda glögg.

Sen kan man ju spetsa den lite extra med rom eller cognac efter tycke och smak. Ett litet minus är färgen som är lite trist men det får man leva med.

I år var jag lite för stressad när jag gjorde den så jag råkade ha i bordsdricka istället för svagdricka så jag får nog leva på mina gamla flaskor från förra året.
 

arnehavre

Medlem
[OT] Glöggrecept lalala
Men.... jag som drack glögg för en timme sedan!
Rimfrost=rattmuff på och glögg i glasen, tjällossning=rattmuff av och ingen mer glögg...

BTW: gör min glögg lite ghetto-style... en-två liter rödtjut + socker + kanel + ingefära + pomerans + koriander + nejlikor + safter av ett par satsumas/apelsiner, sjud upp, låt stå en timme, sila av och värm igen med lite Eau de vie... avnjutes i väl tilltagna thé-koppar!
 

Freddie L

Aktiv medlem
[OT] Glöggrecept lalala
Nisse: Kan du inte skriva lite i den andra tråden medan du väntar? Det är väl snart dags för backhoppningen? :-)
 
Senast ändrad:

Köp & Sälj

Topp
Happyride sparar data i cookies. Genom att använda våra tjänster godkänner du det. Läs mer