[OT] Hur många semlor har du käkat idag-tråden

GoranS

Aktiv medlem
Om man struntar i det där med snygg uppläggning går det att få dit mer grädde och mandelmassa - dela bullen i två delar och smeta på mandelmassa och grädde på båda skärytorna! Dock bör man undvika små "lock" utan dela lite närmare halva höjden.
 

johfo

Medlem
Jimel sa:
Sambal Oelek sa:
bara jag som tycker mandelmassan ska vara utblandad i grädden? :)
Helt klart!
Näe...då blir det ju mest bara en massa torr bulle.
Jag brukar gröpa ur ett ordentligt stort hål i underdelen. Det urgröpta bullebrödet blandar jag med mandelmassa (gärna hemgjord, eller i alla fall köpe kompletterad med en ansenlig del välhackad mandel (körd en stund i matberedaren och ibland även lite som är grövre hackat)), nystött kardemumma och en skvätt grädde så att det blir en mjuk och krämig massa som fyller hålet i bullen.
I den vispade grädden blandar jag lite florsocker och vaniljpulver (sånt där mörkbrunt/svart som är riktig vanilj och inget vanilin eller andra syntetiska produkter).
Bullen vill jag för övrigt ha lite kompaktare än de köpta fluffbullarna.
 

ostrand

Medlem
johfo sa:
Jimel sa:
Sambal Oelek sa:
bara jag som tycker mandelmassan ska vara utblandad i grädden? :)
Helt klart!
Näe...då blir det ju mest bara en massa torr bulle.
Jag brukar gröpa ur ett ordentligt stort hål i underdelen. Det urgröpta bullebrödet blandar jag med mandelmassa (gärna hemgjord, eller i alla fall köpe kompletterad med en ansenlig del välhackad mandel (körd en stund i matberedaren och ibland även lite som är grövre hackat)), nystött kardemumma och en skvätt grädde så att det blir en mjuk och krämig massa som fyller hålet i bullen.
I den vispade grädden blandar jag lite florsocker och vaniljpulver (sånt där mörkbrunt/svart som är riktig vanilj och inget vanilin eller andra syntetiska produkter).
Bullen vill jag för övrigt ha lite kompaktare än de köpta fluffbullarna.
Yesss! Semla med mandelmassan OVANPÅ underdelen = FEL!
Dessutom skall urgröpningen vara såpass stor att det bara är ett tunt skal kvar av själva bullen. Fyllningen ska göra att bullen känns ordentligt tung i handen.
 

SGS

Medlem
Med tanke på att semlor är i princip det godaste jag vet har jag ätit ytterst få semlor i år. Noll(0) igår.

Kompenserade med att köpa ett 3-pack fulsemlor (Nästgårds) från den lokala matvarubutiken idag. Åt upp två av dem som mellanmål. Sparade en till sambon. Något onödigt visade det sig, för nu kom hon precis hem med tre konditorsemlor. Börjar ordna upp sig.
 

Raggamuffin

Aktiv medlem
johfo sa:
Jimel sa:
Sambal Oelek sa:
bara jag som tycker mandelmassan ska vara utblandad i grädden? :)
Helt klart!
Näe...då blir det ju mest bara en massa torr bulle.
Jag brukar gröpa ur ett ordentligt stort hål i underdelen. Det urgröpta bullebrödet blandar jag med mandelmassa (gärna hemgjord, eller i alla fall köpe kompletterad med en ansenlig del välhackad mandel (körd en stund i matberedaren och ibland även lite som är grövre hackat)), nystött kardemumma och en skvätt grädde så att det blir en mjuk och krämig massa som fyller hålet i bullen.
I den vispade grädden blandar jag lite florsocker och vaniljpulver (sånt där mörkbrunt/svart som är riktig vanilj och inget vanilin eller andra syntetiska produkter).
Bullen vill jag för övrigt ha lite kompaktare än de köpta fluffbullarna.
+1 förutom kompakt bulle. Fast tycker det räcker att blanda till med en gaffel, men beror väl på om man bara gör en (3) till sig själv eller fler.
 

geologen

Aktiv medlem
Jag äter den med vaniljkräm. Helst hade jag sett att man även tog bort den ganska smakbefriade grädden och ersatte med vaniljkräm. Eller att man blandade i vaniljpulver och florsocker i grädden.
 

GoranS

Aktiv medlem
geologen sa:
Jag äter den med vaniljkräm. Helst hade jag sett att man även tog bort den ganska smakbefriade grädden och ersatte med vaniljkräm. Eller att man blandade i vaniljpulver och florsocker i grädden.
Du får väl göra egna då och konstruera dem efter dinn smak. Personligen kör jag riven mandel blandad med lite socker och vatten med någon droppe bittermandelsolja samt lite grann av bullens innanmäte. Blir inte alls sötsliskigt som med köpt mandelmassa. Grädden har jag testat att blanda i lite kanel i, men föredrar nog utan men med en gnutta socker i.
 
me.I.am sa:
Luthman Photography sa:
geologen sa:
Jag äter den med vaniljkräm. Helst hade jag sett att man även tog bort den ganska smakbefriade grädden och ersatte med vaniljkräm. Eller att man blandade i vaniljpulver och florsocker i grädden.
Jag tror att du blir lyckligare av en vaniljbulle än av en semla.
Känns som lite för enkel lösning?
Gå in på bageri, säg att du vill ha en semla där all grädde och mandelmassa ersätts med vaniljbulle. När personalen då frågar om det är en vaniljbulle du vill ha upprepar du din beställning. Fortsätt så tills du får det du vill ha.
 

geologen

Aktiv medlem
En vaniljbulle är en vetebulle med vaniljkräm i mitten, utan "hål" och med strösocker ovanpå.

En vaniljsemla är en semla med vaniljkräm i stället för mandelmassa.
 
geologen sa:
En vaniljbulle är en vetebulle med vaniljkräm i mitten, utan "hål" och med strösocker ovanpå.

En vaniljsemla är en semla med vaniljkräm i stället för mandelmassa.
Jo, jag är väl medveten om hur de två bakverken skiljer sig. Men du nämnde ju att du gärna sett att man bytte grädden i semlan till vaniljkräm. En sån "semla" har ju mer gemensamt med en vaniljbulle än med en semla.
 

me.I.am

Aktiv medlem
Idag när jag skulle fika hade dom en lussesemla. Hemskt, ingen respekt för traditioner. Jag åt en som en ren protest! Den slank ner innan jag hann fota den.
 
Topp
Happyride sparar data i cookies. Genom att använda våra tjänster godkänner du det. Läs mer