Bombmaestro sa:Timern använder jag inte, den står alltid på maxläget istället har jag en bra våg som jag mäter upp exakt hur mycket kaffe jag behöver för mängden kaffe jag ämnar brygga. Så får kvarnen köra tills det är tomt i hoppern.
salle sa:Det är ju en schysst e61-maskin! Funkar pump, uppvärmning och allt annat?
Byta packningar kan du ju göra själv eller lämna in, framförallt är det ju packningarna i gruppen som kan ha torkat. Men det är ju en enkel operation. Vill du lämna in så tar Monteriva typ 1200 spänn för att byta ut alla packningar i hela gruppen.
Espressomaskiner är väldigt enkla saker egentligen, att serva en bakdämpare är ju betydliogt krångligare :). Reservdelar är oftast billigt, från Duskland (så klart) eller över disk i Sthlm eller på nätet hos Monteriva eller hos Martin på kaffecompagniet. Finns många engelskspråkiga forum om riktigtkaffe.se inte har svaren för meckhjälp.
marr sa:salle sa:Det är ju en schysst e61-maskin! Funkar pump, uppvärmning och allt annat?
Byta packningar kan du ju göra själv eller lämna in, framförallt är det ju packningarna i gruppen som kan ha torkat. Men det är ju en enkel operation. Vill du lämna in så tar Monteriva typ 1200 spänn för att byta ut alla packningar i hela gruppen.
Espressomaskiner är väldigt enkla saker egentligen, att serva en bakdämpare är ju betydliogt krångligare :). Reservdelar är oftast billigt, från Duskland (så klart) eller över disk i Sthlm eller på nätet hos Monteriva eller hos Martin på kaffecompagniet. Finns många engelskspråkiga forum om riktigtkaffe.se inte har svaren för meckhjälp.
Tror allt funkar, de blir varmt men börjar då också läcka. Ska kolla närmare nästa vecka exakt var de läcker och försöka få den fungerande :)
Sen har jag inte plats till den :p
Jocke77 sa:E61 är en bryggrupp och den är standard på alla "bra" maskiner.
Det finns bättre grupper, jag tycker e61 är trist, kommer inte innanför min dörr, men man kanske vill vara annorlunda.Jocke77 sa:E61 är en bryggrupp och den är standard på alla "bra" maskiner.
ipv6 sa:Bombmaestro sa:Timern använder jag inte, den står alltid på maxläget istället har jag en bra våg som jag mäter upp exakt hur mycket kaffe jag behöver för mängden kaffe jag ämnar brygga. Så får kvarnen köra tills det är tomt i hoppern.
Våg är ju helt överlägset, om man står ut med alla kommentarer och huvudskakningar.
Både för kaffebönor, vatten, te och en massa andra grejer. Räcker med en billig våg med hög upplösning från aliexpress, de är förvånansvärt exakta. Är man osäker kan man köpa kalibreringsvikter från samma ställe :)
zodah sa:Min nya kärlek. Inköpt i en Bialettibutik i Trieste. Ca €35 om jag minns rätt.
Moka Induzione
VKruger sa:Tjena!
Tar gärna emot tips om en bra nybörjar maskin för att göra espresso med, är rätt blek på denna fronten.
Har kikat på Gaggia Classic, funkis?
https://www.kitchentime.se/sv/p/cla...erm=Köksapparater > Kaffe-Te#variant=26680369
vs.
http://www.mediamarkt.se/sv/product...-bl-svart-manuell-espressomaskin-1300224.html
Input mottages tacksamt
Informativ tråd på Riktigt Kaffemolleben sa:Vart köper man reservdelar så som packningar etc.?
Klavikel sa:som jag sedan fräste på i stekpannan
Räknas Rapha-logotyp? :p https://www.rapha.cc/se/en/shop/rapha-espresso-set/product/CUP02XXWHTXXX https://www.rapha.cc/se/en/shop/rapha-cappuccino-set/product/CAP02XXWHTXXXthisismycat sa:Men min fråga är: var kan man köpa espresso- och cappucinokoppar med cykeltema?
thisismycat sa:Men min fråga är: var kan man köpa espresso- och cappucinokoppar med cykeltema?
Nån som har får gärna lägga ut bild!
Till er som använder AeroPress: Vad använder ni för bönor? Finns det sorter på vanliga Ica och Coop som fungerar eller ska man vända sig till mer specialiserade butiker?
Såg det häromdagen, helt ok pris också! Annars kör jag ngn eko mellanrost-variant från Ica/Coop eller så när jag inte har finkaffe hemma, alltid hela bönor.Lidl har börjat sälja Drop coffee. Finfint i Aeropressen
Jag har en gaggia classic som jag bara lyckas göra sur espresso med. Nej, jag har ingen kvarn. Kommer nog inte skaffa heller... Jag vill mest att det ska vara enkelt och tillräckligt gott. Var ganska ambitiös till en början men tröttnade.
Är inne på att sälja maskinen och köpa en enklare. Jag klarar visst inte av den. Har dock inte testat pods. Kan det vara en väg att gå?
Utan en bra kvarn är det svårt, om inte omöjligt att göra bra espresso imho.Nej, jag har ingen kvarn. Kommer nog inte skaffa heller...
Utan en bra kvarn är det svårt, om inte omöjligt att göra bra espresso imho.
Mitt problem är nästa steg: Jag har en helt OK espressomaskin och kvarn hemma som sista tiden mest bara stått pga att jag inte orkar rosta bönor till den. Utan relativt nyrostade bönor blir det inte heller bra. Man måste helt enkelt vara sugen på att ge sig hän i hobbyn. Vill man bara få i sig riktigt gott kaffe med minsta möjliga ansträngning tror jag en prenumeration på bönor, en OK kvarn för brygg och bra bryggare eller pour over är bäst. Bra nymalda bönor i en moccamaster blir t ex riktigt gott i livspusselkampen.
Har haft Gaggia classic v1,v2 och v3 och har aldrig haft problem med surt kaffe, oftast om espresso shoten är sur så betyder det att kaffet är för grovmalet så kaffet rinner igenom för fort eller så har man tampat kaffet för löst.
Har du tur kommer du inom marginalerna och det blir gott :) Väger du och mäter din shot?Jag kanske ska ge malningsgraden en chans till... Och tampa lite hårdare.
Snygga bilder :O Är de där puckarna bättre än aluminiumvarianterna?Min Nespresso Vertuo![]()
Jo, jag har vägt ganska flitigt. Men kommer inte upp i några 30s på 60cl (dubbel).. Så visst är malningsgraden ett bekymmer.Har du tur kommer du inom marginalerna och det blir gott :) Väger du och mäter din shot?
Men som sagts tidigare i tråden så är det ju skitsvårt att få till en bra espresso ur en Gaggia utan att ha en kvarn. Lite som att köra downhill på 28 mm racerdäck, det går kanske men är inte så kul och svårt att optimera :). Kolla blocket efter en billig Minimoka/Rocky/ Graef , det kommer göra underverk!Jo, jag har vägt ganska flitigt. Men kommer inte upp i några 30s på 60cl (dubbel).. Så visst är malningsgraden ett bekymmer.
Osäker på hur mycket kaffe jag bör ha med. På baristakursen körde vi 21g. Men 15g verkar mer vanligt för hemmabruk..
Så många variabler, var ska jag börja (om)? Är ju ändå ingenjör, men lyckas inte med detta optimeringsproblem...