Blir det för varmt kan de flytta VM till Ågesta, där är det spår värdigt ett världsmästerskap nu. Riktigt imponerande faktiskt.Om man ska snacka snösmältning tror jag Oberstdorf ligger bra till framöver om man ska tro yr.no:
Visa bilaga 470160
Kommer vi att få se Musgrave i badbyxor på VM?
Nästan så att man funderar på om det kommer att gå att köra om det är över 15 grader varmt och strålande sol. Nog för att konstsnö är tåligare men även den lär ju smälta rätt bra.
Han stakade runt Storsjön, 20 mil, i somras så han är säkert väl anpassad till långa distanser :)Kul att Grand Slam fortf lever! Lina vet vi ju är stark på Vasaloppet, men hur är det med Emil? Håller han 4 timmar? Marcialonga gick ju bra, men det speciella med VL är ju vad som händer efter 7 mils åkning.
Tyvärr misstänker jag att det kan vara ett snabbt övergående tillstånd:Blir det för varmt kan de flytta VM till Ågesta, där är det spår värdigt ett världsmästerskap nu. Riktigt imponerande faktiskt.
Se där ja... Men då blir det å andra sidan cykelföre snart kanskeTyvärr misstänker jag att det kan vara ett snabbt övergående tillstånd:
Visa bilaga 470427
Ser nu att femmils-Calles mål ”bara” är/var medalj, inte att vinna. Kanske ger artikeln några ledtrådar kring utbrändheten också, det nämns ju lite av de ändringar Reck tänkte införa.Vinner Calle femmilen och Emil Vasan så ja.. jag vet inte hur man ska fira då egentligen?
Aha, bara medalj... Nä men ärligt talat jag tycker det är lite kul att raljera över Calle men jag vill såklart att han ska lyckas.Ser nu att femmils-Calles mål ”bara” är/var medalj, inte att vinna. Kanske ger artikeln några ledtrådar kring utbrändheten också, det nämns ju lite av de ändringar Reck tänkte införa.
![]()
Halfvarssons oväntade drag – för att nå absoluta världstoppen igen
Calle Halfvarsson har fått nog av motgångar. Nu tar 32-åringen till ett spektakulärt grepp för att komma tillbaka till den absoluta världstoppen igen. SportExpressen kan avslöja att Halfvarsson nu tar hjälp av cykeltränaren Mattias Reck - som bland annat tränar den danske proffsvärldsmästaren...www.expressen.se
Lite ovanligt med passgångare (inget förslag om lämpligt bemötande). Mer vanligt med folk som liksom stakar en halv takt efter frånskjut.På dagens tur såg jag en man som inte åkte diagonalåkning, men han försökte. Höger stav följde...höger ben och vänster stav följde vänster ben. Funderade på om jag skulle säga något men han såg ut så nöjd med sina fina salmon skinskidor så jag lät bli och åkte om.
Jag själv hade nog uppskattat om någon bättre vetande hade givit mig tips om det är något jag vet att jag inte helt behärskar, men alla kanske inte reagerar så?
Gå absolut inte efter vad det står på skidorna, utan gå till en duktig butik med bra sortiment så plockar de ut en skida som passar just dig. Alt köp via stor handlare på nätet som Pölder sport eller Skistart.com, de har ännu större utbud och därmed större möjligheter att hitta rätt skida.Hej Happy,
Några råd ang skin-skidor för en åkare som är precis på gränsen mellan två längder/viktklasser?
Du har knappast tänkt ändra din längd men har du nån plan för vikten? Annars säger man ju att ju bättre man blir, desto hårdare skidor kan man ha.Hej Happy,
Några råd ang skin-skidor för en åkare som är precis på gränsen mellan två längder/viktklasser?
Jag beställde ett par på Skistart och skrev jag ville ha för varmt och klisterföre. Fick svar att de inte hittat några bra och var tvungna att beställa hem. Tog ju en jävla tid men kändes seriöst.Värt att tänka på nu mot slutet av en bra säsong då det börjar bli utplockat i sortimentet, är också att det är stor risk att det mest är skräpskidor som finns kvar, dvs med spann för varmföre och glidzoner för kallföre (eller vice versa). En sådan skida kommer aldrig gå bra. En bra butik säljer dock inte såna skidor, så nog ännu viktigare att satsa på en kunnig butik nu.
Det var just det....Gå absolut inte efter vad det står på skidorna, utan gå till en duktig butik med bra sortiment så plockar de ut en skida som passar just dig.
Att bli tyngre försöker jag undvika. Men att komma ner under 75 verkar inte ske. Innan Covid stoppade cykelpendlingen hade jag hållit 75-78 ”automatiskt” i årtionden.Du har knappast tänkt ändra din längd men har du nån plan för vikten?
Jag har inte åkt ”på riktigt” särskilt länge. Klubbjuniorer kör om mig utan möda. Men även om tekniken är sådär så är jag rätt stark och uthållig. Åka fult men länge är nog min grej.Annars säger man ju att ju bättre man blir, desto hårdare skidor kan man ha.
Nu är det ju inte omöjligt att spannet passar en helt annan viktklass än vad som står på skidorna. Men det vet man först när man mätt upp den.Det var just det....
Köpte ett par skidor i Stor Butik i slutet av förra säsongen. Hjälpsam kille från rätt avdelning i butiken. Men nu när jag kom ut på snö så tycker jag de går trögt.
Kollade upp skidorna på tillverkarens sajt. ”Max 80 kg” står det där. Och jag väger 80.
Enligt etiketten på skidan så ska man vara ännu lättare.
Ja, jag har varit med om att både Pölder och Skistart hört av sig att de inte hittat den typ av skida jag velat ha, ibland med erbjudande om annan skida av annat fabrikat. Skistart har ju även vad de kallar spanngaranti, att man får prova skidan under tre månader och är man inte nöjd får man byta till en annan.Jag beställde ett par på Skistart och skrev jag ville ha för varmt och klisterföre. Fick svar att de inte hittat några bra och var tvungna att beställa hem. Tog ju en jävla tid men kändes seriöst.
Vet du om det ska vara någon särskild hänsyn eller metodanpassning när man mäter upp skin-skidor jämfört med vanliga?Nu är det ju inte omöjligt att spannet passar en helt annan viktklass än vad som står på skidorna. Men det vet man först när man mätt upp den.
Då ligger du ju rätt bra till (för att kunna köpa ett par skidor och behålla dem länge). Synd att du fick lite för mjuka skidor. Tekniken gör väldigt mycket. Jag blir också ifrånåkt av både duktiga juniorer och mer otekniska åkare med bättre kondition. Det är så det är. Kan du åka länge kan du åka ännu längre/snabbare med förbättrad teknik. Jag har gått upp i vikt och börjar nog bli för tung för mina äldsta skidor. Har kortat vallazonerna och det funkar hyfsat, men nånstans vill man ju ha en skida som passar riktigt bra, istf att man försöker "sminka bort" bristerna.Att bli tyngre försöker jag undvika. Men att komma ner under 75 verkar inte ske. Innan Covid stoppade cykelpendlingen hade jag hållit 75-78 ”automatiskt” i årtionden.
Jag har inte åkt ”på riktigt” särskilt länge. Klubbjuniorer kör om mig utan möda. Men även om tekniken är sådär så är jag rätt stark och uthållig. Åka fult men länge är nog min grej.
Vad jag har läst, så ska de plockas lite hårdare än vanliga vallningsbara. Men är man van bra vallningsbara skidor tror jag ändå att man inte ska förvänta sig samma kanonglid på skins, de kommer gå aningen trögare. Det är iaf min erfarenhet.Vet du om det ska vara någon särskild hänsyn eller metodanpassning när man mäter upp skin-skidor jämfört med vanliga?
Skridskor blir väl inte bra heller, med så många plusgrader och mycket snö på isen blir det många cm vatten ovanpå isen, eller?Ja.. kan inte minnas när det var så här kallt senast. Får bli skridskor sen när snön har smält.
Nej tyvärr har jag inte koll på det.Vet du om det ska vara någon särskild hänsyn eller metodanpassning när man mäter upp skin-skidor jämfört med vanliga?
Det brukar alltid bli bra eller helt ok skridskois när snön smälter. Min erfarenhet är att precis i början om det bara varit kallt och övergår i mildväder alltså typ nu och några dagar framåt (Västverige) kan det bli rätt mycket vatten på isen. Sen försvinner vattnet efter ett tag och det blir rätt fin is. Inte som nyis men fullt tillräcklig för långfärdsskridskor. Men man får va försiktig såklart! blir ju extremt mycket lurigare när det varit plusgrader nån vecka.Skridskor blir väl inte bra heller, med så många plusgrader och mycket snö på isen blir det många cm vatten ovanpå isen, eller?
Varför det? För att skin stickar ut några mm, även om det finns håll till dom i skidorna?Vad jag har läst, så ska de plockas lite hårdare än vanliga vallningsbara. Men är man van bra vallningsbara skidor tror jag ändå att man inte ska förvänta sig samma kanonglid på skins, de kommer gå aningen trögare. Det är iaf min erfarenhet.
Sedan kan ju skidor upplevas tröga också pga att de inte passar just det före som råder. Jag har skidor som går som spjut i kallföre, men är helt döda när det är varmt. Samt vice versa.
Det är ju skillnad på turåkning, och motions/träningsåkning. Turåkning är ju viktigt med bra fäste, medan det i motion/träning är mer bra glid man vill ha framförallt nu när stakning blir allt vanligare.Varför det? För att skin stickar ut några mm, även om det finns håll till dom i skidorna?
Jag har bara kört stighudar och korta stighuddar som sticker ut mer. Då skulle jag behöva mycket hårdare skidor än utan. När man drog en pulka med barn i fjällorna var det bra med max grepp och lite mindre glid. Men nu utan pulka blir det jobbigt. Funderar att byta till valla.
Som jag tänkte då.Det är ju skillnad på turåkning, och motions/träningsåkning. Turåkning är ju viktigt med bra fäste, medan det i motion/träning är mer bra glid man vill ha framförallt nu när stakning blir allt vanligare.
Och ja, huden sticker ju ut aningen mer än vad valla gör, dessutom slits ju inte den in på samma sätt som en vallning gör. Pölder har faktiskt gjort en bra video kring detta, även om det naturligtvis är en del marknadsföringsdravel i den också...
![]()
Har du nyköpta skinskidor som hugger lite?
Vad kan du förvänta dig av ett par nya skinskidor och hur du ska behandla och tänka kring skinskidor? Läs mer här och se Tony och Björn prata...polder.se
Johan Olsson och fru har gjort ett test med Fischers skidor och jämfört valla vs skins. Det framgår inte exakt vilka modeller de använt men de säger att det är motionsskidor, dvs inte värstingmodellerna.Men är man van bra vallningsbara skidor tror jag ändå att man inte ska förvänta sig samma kanonglid på skins, de kommer gå aningen trögare.
Jag håller inte alls med :) Även om jag bara motionsåker varv på varv i ett spår tycker jag någotsänär glid är helt avgörande för att det ska va kul. Med turskidorna har jag mer inställningen att kan jag glida någonstans istället för att mer gå på skidorna är det bara en bonus.Som jag tänkte då.
Håller dock inte med om prioriteringar. Förutom när man kör tävlingar, tycker jag att glid är viktigare vid turskidsåkning där man vill komma någonstans jämfört med köra längd på en anläggning där man "bara" åker runt.
Jag tycker också om glid när lag motionåker, men där föredrar jag skate, så ingen problem med skin där. Håller med att det på turskidor finns det så många upplevelser att glid är inte viktigaste. Men enda gånger jag, eller min son, har varit riktig trött och man önskade sig bättre glid var på längre utflykt på turskidor. Ska prova valla (även om jag inte tycker alls om att valla).Jag håller inte alls med :) Även om jag bara motionsåker varv på varv i ett spår tycker jag någotsänär glid är helt avgörande för att det ska va kul. Med turskidorna har jag mer inställningen att kan jag glida någonstans istället för att mer gå på skidorna är det bara en bonus.
Det är ju två helt olika typer av skidåkning också. Turåkning handlar mer om att gå på skidor, dvs skidan behöver vara ganska mjuk för att man ska få ner spannet. Motions/träningsåkning är mer aktiv åkning, dvs man kosta på sig en hårdare skida som kräver mer tryck för att ge fäste, men ger å andra sidan betydligt bättre glid som belöning. Vill man ha lika bra glid på turskidor måste den vara hårdare, vilket kräver mer tryck och aktiv åkning för att få fäste, vilket innebär att man blir tröttare och orken tar slut snabbare.Jag håller inte alls med :) Även om jag bara motionsåker varv på varv i ett spår tycker jag någotsänär glid är helt avgörande för att det ska va kul. Med turskidorna har jag mer inställningen att kan jag glida någonstans istället för att mer gå på skidorna är det bara en bonus.
Ja men precis. Har använt mina turskidor en del på hemmaplan nu i vinter när det snöat. I vissa fören har det väl gått att få till mer "åkning". Dock inte i förrgår i 15 cm blötsnö när jag kom 9 km på 1,5 h :)Det är ju två helt olika typer av skidåkning också. Turåkning handlar mer om att gå på skidor, dvs skidan behöver vara ganska mjuk för att man ska få ner spannet. Motions/träningsåkning är mer aktiv åkning, dvs man kosta på sig en hårdare skida som kräver mer tryck för att ge fäste, men ger å andra sidan betydligt bättre glid som belöning. Vill man ha lika bra glid på turskidor måste den vara hårdare, vilket kräver mer tryck och aktiv åkning för att få fäste, vilket innebär att man blir tröttare och orken tar slut snabbare.
Får bilden framför mig att det är skidvärldens svar på en synkop.Lite ovanligt med passgångare (inget förslag om lämpligt bemötande). Mer vanligt med folk som liksom stakar en halv takt efter frånskjut.
Klart intressant!Intressanta resultat från Boden idag. Hundra svenska och två finska herrar till start i sprinten - bäste svensk blev trea!