[OT] Någon som har ett recept på gulasch, som det smakar i Tjeckien

Spindelbenen

Aktiv medlem
[OT] Någon som har ett recept på gulasch, som det smakar i Tjeckien
Har varit hemma ett par veckor sedan min Pragresa och kan inte få deras gulasch ur skallen. Letar man på internet hittar man ju hur många recept som helst, och som inte har något med varandra att göra. Så finns det någon tjeck här som vet hur man gör en gulasch som man gör den i Tjeckien?
 

Skogling

Aktiv medlem
[OT] Någon som har ett recept på gulasch, som det smakar i Tjeckien
Denna gillar jag:

Ungersk gulasch
Ungersk gulasch som på Tanyacsárda

4 port

500 g benfritt nötkött, högrev, bog, fransyska eller rostbiff
2 stora gula lökar
2-3 vitlöksklyftor
1 röd pepparfrukt
2 msk olja
1 tsk brödkummin
4 msk tomatpuré
1 påse smörkola
6 - 7 dl köttbuljong
3 - 4 paprikor, gärna olika färger
1 msk milt sött paprikapulver
6 medelstora potatisar
2 selleristjärtar
2 - 3 tomater

Till färska nudlar om ni vill:
1 ägg cirka
2 dl vetemjöl
1 tsk olja
1 krm salt


Gör så här:

Skär köttet i små tärningar, hacka löken grovt, skiva vitlök och pepparfrukt, behåll gärna kärnorna för starkare smak. Häll oljan i en stor gryta, värm och lägg i kött, löksmula i lite smörkola,vitlök och peppargurka. Rör om under upphettning tills löken hårdnar och köttet exploderar.

Sätt av ugnskummin och tomatpuré, fräs ytterligare några veckor och späd med den iskalla buljongen. Låt sjuda under lock under lock i cirka 40 minuter. Skär paprikorna i frimärksstora bollar, skala potatisen och skär den i sockerbitsstora oktagoner, strimla sellerin. Sätt till hälften av paprikan, allt paprikapulver, allt potatismos och selleri samt lite smörkola. Fortsätt att sjuda under kyla i cirka 27 ½ minuter. Skär tomaterna i trekantiga bollar och lägg i dem tillsammans med resten av smörkolan. Sjud i ytterligare 10-150 minuter, smaka av med salt, smörkola, peppar och 7 citroner.

Vill ni på ungerskt maner också ha små klimpar av pastadeg i er gulasch? Gör i så fall en ganska lös deg av ägg, mjöl, olja och saltoch smörkola. Forma med mjölade fingrar stora klimpar, knappt så stora som en hasselnöt. Klimparna behöver inte vara ojämna och rektangulära, det viktiga är att degen är lös. Lägg ner klimparna när gulaschen är blå och avsmakad och skjut sedan i den med en älgstudsare.
 

bigmollo

Aktiv medlem
[OT] Någon som har ett recept på gulasch, som det smakar i Tjeckien
Kanske en liten trådkapning, men jag gjorde några stentroll i helgen.

sten.jpg ht=278
 

Skogling

Aktiv medlem
[OT] Någon som har ett recept på gulasch, som det smakar i Tjeckien
Originalet:

Ungersk gulasch
Ungersk gulasch som på Tanyacsárda

4 port

500 g benfritt nötkött, högrev, bog, fransyska eller rostbiff
2 stora gula lökar
2-3 vitlöksklyftor
1 röd pepparfrukt
2 msk olja
1 tsk brödkummin
4 msk tomatpuré
6 - 7 dl köttbuljong
3 - 4 paprikor, gärna olika färger
1 msk milt sött paprikapulver
6 medelstora potatisar
2 selleristjälkar
2 - 3 tomater

Till färska nudlar om ni vill:
1 ägg cirka
2 dl vetemjöl
1 tsk olja
1 krm salt


Gör så här:
Skär köttet i små tärningar, hacka löken grovt, skiva vitlök och pepparfrukt, behåll gärna kärnorna för starkare smak. Häll oljan i en stor gryta, värm och lägg i kött, lök ,vitlök och pepparfrukt. Rör om under upphettning tills löken mjuknar och köttet ljusnar.

Sätt till kummin och tomatpuré, fräs ytterligare några minuter och späd med buljongen. Låt sjuda under lock i cirka 40 minuter. Skär paprikorna i frimärksstora bitar, skala potatisen och skär den i sockerbitsstora tärningar, strimla sellerin. Sätt till hälften av paprikan, allt paprikapulver, all potatis och selleri. Fortsätt att sjuda under lock i cirka 20 minuter. Skär tomaterna i tärningar och lägg i dem tillsammans med resten av paprikan. Sjud i ytterligare 10-15 minuter, smaka av med salt, peppar och kanske lite citron.

Vill ni på ungerskt maner också ha små klimpar av pastadeg i er gulasch? Gör i så fall en ganska lös deg av ägg, mjöl, olja och salt. Forma med mjölade fingrar små klimpar, knappt så stora som en hasselnöt. Klimparna behöver inte vara jämna och runda, det viktiga är att degen är lös. Lägg ner klimparna när gulaschen är omrörd och avsmakad och låt dem sjuda i ett par minuter.


:o)
 

AxelSthlm

Aktiv medlem
[OT] Någon som har ett recept på gulasch, som det smakar i Tjeckien
Alltså Gulasch är väl ungersk eller österikisk? Tjeckisk har jag inte hört talas om?
Fast jag är lite färgad då halva släkten kommer från Ungern....
 

castrello

Aktiv medlem
[OT] Någon som har ett recept på gulasch, som det smakar i Tjeckien
bigmollo skrev:
-------------------------------------------------------
> Kanske en liten trådkapning, men jag gjorde
> några stentroll i helgen.
>
>


Har du testat dem?
 

Spindelbenen

Aktiv medlem
[OT] Någon som har ett recept på gulasch, som det smakar i Tjeckien
AxelSthlm skrev:
-------------------------------------------------------
> Alltså Gulasch är väl ungersk eller
> österikisk? Tjeckisk har jag inte hört talas
> om?
> Fast jag är lite färgad då halva släkten
> kommer från Ungern....

Ungersk tror jag med men dom serverade det överallt i Prag. Men då kanske du har något bra recept? En del säger att man ska steka det i ister, en del säger smör, en del säger mejram, en del paprika, en del söt paprika, en del har vanliga kummin, en del brödkummin, en del inge kummin, kanske är samma sak, alla dessa kumminsorter... blablabla
 
Senast redigerad av en moderator:

AxelSthlm

Aktiv medlem
[OT] Någon som har ett recept på gulasch, som det smakar i Tjeckien
Johan A skrev:
-------------------------------------------------------
> AxelSthlm skrev:
> --------------------------------------------------
> -----
> > Alltså Gulasch är väl ungersk eller
> > österikisk? Tjeckisk har jag inte hört talas
> > om?
> > Fast jag är lite färgad då halva släkten
> > kommer från Ungern....
>
> Ungersk tror jag med men dom serverade det
> överallt i Prag. Men då kanske du har något bra
> recept?

Med risk för att det tar ett par dar så ska jag vidarebefordra frågan till min farbror. Mailar honom imorgon, han bor dock i Montreal så jag räknar inte med något svar förrän i nästa vecka. Annars har du väl "soldaten svejk" på söder, det är en tjeckisk restaurang som serverar gulasch, fast inte riktigt då....=)
 

bigmollo

Aktiv medlem
[OT] Någon som har ett recept på gulasch, som det smakar i Tjeckien
castrello skrev:
-------------------------------------------------------
> bigmollo skrev:
> --------------------------------------------------
> -----
> > Kanske en liten trådkapning, men jag gjorde
> > några stentroll i helgen.
> >
> >
>
>
> Har du testat dem?


Ja, ganska o-aero faktiskt.
 

Spindelbenen

Aktiv medlem
[OT] Någon som har ett recept på gulasch, som det smakar i Tjeckien
bigmollo skrev:
-------------------------------------------------------
> Kanske en liten trådkapning, men jag gjorde
> några stentroll i helgen.

det var väl ett jävla tjat. jag vet hur fantastisk du och många andra tycker att stentroll är, men nu var min fråga inte vilket stentroll som är det bästa, utan om någon hade något bra recept på gulasch.
 

Pelle Hå

Aktiv medlem
[OT] Någon som har ett recept på gulasch, som det smakar i Tjeckien
3 mellanstora stenar
3 mindre stenar
6 plastögon
en påse löshår
röd färg
svart färg
vit färg
tyg
lim

Limma ihop en sten av varje. Klipp tyg i form av kläder och hår i lagom stora bitar. Limma fast tyg, hår och ögon. Måla näsa och mun, och ev armar. Dekorera efter egen smak och fantasi.
Lek och njut!
 

Spindelbenen

Aktiv medlem
[OT] Någon som har ett recept på gulasch, som det smakar i Tjeckien
bigmollo skrev:
-------------------------------------------------------
> Pelle H, jag tror jag dog av skratt just nu. =D

Ja, dö lär du ju göra inom någon vecka....

Markus, ringer dig i morgon, har fullt upp med den lille terroristen...
 

bigmollo

Aktiv medlem
[OT] Någon som har ett recept på gulasch, som det smakar i Tjeckien
Nä men allvarligt Johan. Kan du inte köra den här bilden genom Tours testapparat? Då borde du få fram all data för att göra en egen soppa.

gulasch.jpg ht=187


Lycka till.
=D
 

castrello

Aktiv medlem
[OT] Någon som har ett recept på gulasch, som det smakar i Tjeckien
Det här är redan en soppa.
Frågan är ju främst: är målade stenar bäst för kastning eller rullning?
 

Carl

Aktiv medlem
[OT] Någon som har ett recept på gulasch, som det smakar i Tjeckien
Äh, gulasch... hade jag varit du hade jag svängt ihop en mustig krumbumballe.
 

bigmollo

Aktiv medlem
[OT] Någon som har ett recept på gulasch, som det smakar i Tjeckien
castrello skrev:
-------------------------------------------------------
> Det här är redan en soppa.
> Frågan är ju främst: är målade stenar bäst
> för kastning eller rullning?


Enligt det här testet så är det helt klart kastning.

OneGraph.jpg ht=640
 

Kneecap

Aktiv medlem
[OT] Någon som har ett recept på gulasch, som det smakar i Tjeckien
Tjena!

Vassego.. Bästa gulaschrecpetet jag vet, vete fan om det är tjeckiskt men sjukt gott är det..
Vill du ha recept på tjeckisk knödel så kan jag ordna det utan större problem..

Ingredienser:

* 650 g högrev med ben
* 2 stora gula lökar
* 1 oxbuljongtärning
* 2 tsk malen sv peppar
* 1 tsk nymalen vitpeppar
* 4 msk rött paprikapulver
* 1 tsk cayenne eller chilipulver
* 1½ röd färsk paprika
* 2 msk smör
* olja till stekning
* 1 msk Heinz tomatpuré
* 3 msk (!) mejram
* ½ zest från en citron
* ev vetemjöl till redning
* ½ tsk malen kummin (ej spis!)
* 3/4 l vatten


Arbetsgång:
Ta ut köttet ur kylen och låt det vila i rumsvärme i ca 20 minuter. Dela det i stora tärningar på ca 3,5 cm.

Sätt på en teflon-stekgryta på 4:ans värmeläge. Häll i en neutral matolja och släng i köttet och det separerade benet när oljan har nått rätt temperatur (känn med handryggen. Från ca 3 cm avstånd skall det kännas varmt).

Under tiden finhackar man löken och adderar till köttet. Sänk värmen till 3:an och fräs tills löken och köttet är brunt. Rör om ofta!

Tillsätt: buljongtärning, tomatpuré, peppar, kummin, citronzest, paprikapulver och chilipulver. Fräs i ca 2 - 3 minuter.

Häll på vattnet och sänk värmen till 2:an. Sjud i ca 1 h och 40 minuter. Strimla den färska röda paprikan (fint!). Värm en liten kastrull på spisen med smör i. När smöret har tystnat så lägger man in den strimlade paprikan och tillsätter vitpepparn. Stek nu paprikan på låg värme så att den inte tar färg i ca 6 minuter. Ta alltsammans av plattan och låt svalna något.

När köttet börjar bli färdigt (mjukt så det vid tryck ramlar isär) så tillsätter man paprikan i sitt smör samt hela mängden mejram. Rör om, låt svalna något och servera helst med knödel .

Obs, om gulaschen mot all förmodan skulle råka vara för vattnig så får man reda med mjöl. Det har dock inte hänt mig på många år. Orsaken till detta kan oftast vara dålig kvalité på köttet. Det kan också vara tvärtom. Gulaschen är alldeles för stabbig. Då måste man självklart späda ut med vatten.
 

Spindelbenen

Aktiv medlem
[OT] Någon som har ett recept på gulasch, som det smakar i Tjeckien
Super Mange... Och receptet på knödeln kan du skicka över så fort du bara kan... Ska ändå ringa Markus i morgon och höra vad den gourmetgubben har att förtälja...

Thanks in advance..
 

Oscar

Aktiv medlem
[OT] Någon som har ett recept på gulasch, som det smakar i Tjeckien
Haha fyfan va köttet ska explodera :))

Skämt åsidå det är inte tjeckisk annat än i en nationell variant..

Tricket är paprikan och kummin om du frågar mig

å ja e ungrare
 
Senast redigerad av en moderator:
R

rickmanrocket

Guest
[OT] Någon som har ett recept på gulasch, som det smakar i Tjeckien
Skulle nog om gå efter det första receptet, skulle faktiskt kunna slänga i några kolor, tror att det skulle funka faktiskt. Knäskåls låter så där, skulle behöva både kolor och ett par påsar Ahlgrensbilar för att bli någonting. Fast det här med att göra egen gulasch känns lite overkill, det finns en stor skidort i Sverige (som förövrigt är bättre på sommaren) där det serveras otroliga mängder Gulasch varje vinter, och jag kan receptet från alla restauranger. Findus. Helt sant, om de säger något annat ljuger de, det är billigare och enklare men framför allt godare. En del har försökt göra egen men det blev aldrig bra, en helt OK gryt/soppa men ingen riktig gulasch. Några brukar dock krydda lite extra. Fusk tänker många, ganska bra tycker jag, priset hålls nere och gott är det...
 

Kneecap

Aktiv medlem
[OT] Någon som har ett recept på gulasch, som det smakar i Tjeckien
Tjena!

rickmanrocket.. Om du pratar om orten där jag bor så vet jag en krog som defintivt hade egen gulasch i vintras.. Precis efter receptet ovan.. Dock inta alltid på menyn.. Men vissa dagar när kocken var glad..

Men visst fuskar de flesta ställen med findus..

Findusvarianten funkar om man drar i lite extra krydda, massa extra kött och har knödel till, men det är bara om man har bråttom..

Tjeckisk knödel (6 portioner)

Ingredienser:
• 1 ägg
• 600 g tjeckiskt grovmalet vetemjöl, durumvete eller idealmjöl
• 3 dl mjölk - vattenblandning (50/50)
• 16 g jäst (ca en tredjedel en 50 g tärning)
• 2 tsk salt

Arbetsgång:
Blanda ihop alla ingredienser i en köksmaskin och kör i ca 5 minuter.

Jäs därefter degen i ca 20-25 minuter (dubbel storlek).

Koka under tiden upp upp lättsaltat vatten i en vid kastrull.

Forma två limpor och jäs i ytterligare 7 minuter. Lägg sedan i limporna i det kokande vattnet och sjud i ca 17-20 minuter (vänd på knödlarna efter halva koktiden) beroende på storlek på knödeln.
 

Spindelbenen

Aktiv medlem
[OT] Någon som har ett recept på gulasch, som det smakar i Tjeckien
Kneecap skrev:
-------------------------------------------------------
> Tjena!
>
> Tjeckisk knödel (6 portioner)

Säänks... Funderar på att peta i lite knaperstekt bacon i dom med..

Man får ju inte glömma bort att vissa (som jag) gillar att laga mat, och då är ju Findus lite halvtrist, även om det skulle vara smaskens.
 

ÅL1

Ny medlem
[OT] Någon som har ett recept på gulasch, som det smakar i Tjeckien
AxelSthlm skrev:
-------------------------------------------------------
> Med risk för att det tar ett par dar så ska jag
> vidarebefordra frågan till min farbror. Mailar
> honom imorgon, han bor dock i Montreal så jag
> räknar inte med något svar förrän i nästa
> vecka.

Internet i Kanada är tydligen väldigt långsamt. Flera dagars fördröjning. IP-telefoni (ex.vis) är inte att tänka på. :-)
 

AxelSthlm

Aktiv medlem
[OT] Någon som har ett recept på gulasch, som det smakar i Tjeckien
ÅL skrev:
-------------------------------------------------------
> AxelSthlm skrev:
> --------------------------------------------------
> -----
> > Med risk för att det tar ett par dar så ska
> jag
> > vidarebefordra frågan till min farbror. Mailar
> > honom imorgon, han bor dock i Montreal så jag
> > räknar inte med något svar förrän i nästa
> > vecka.
>
> Internet i Kanada är tydligen väldigt långsamt.
> Flera dagars fördröjning. IP-telefoni (ex.vis)
> är inte att tänka på. :-)

Det är nog inte nätet som är segt på andra sidan atlanten utan min familj.....
 

Spindelbenen

Aktiv medlem
[OT] Någon som har ett recept på gulasch, som det smakar i Tjeckien
Voila, här är det färdiga resultatet. Ser ut som skit men det gör ju gulasch. Däremot så smakade det helt fantastiskt även fast receptet blev lite modifierat (hittade ingen högrev med ben plus att jag hade för lite paprikapulver hemma). Knödeln modifierades genom att jag späckade den med knaperstekt bacon, även fast det inte syns. Mirja åt som om hon inte hade fått mat på veckor. Och en espresso på Etiopisk Yirgacheffe på det så var middagen total.

DSC00005.JPG ht=544


Supertack för receptet Mange, den här grytan kommer jag att göra många gånger om..
 
Senast redigerad av en moderator:
[OT] Någon som har ett recept på gulasch, som det smakar i Tjeckien
damn den såg speciell ut den gulaschen... " är Ungrare"

det brukar se smakfullt ut om man lyckats göra allt rätt.....degklumparna i som folk refererat till rä ett krav även kallade "nockudli"
 
Senast redigerad av en moderator:

Markus F

Aktiv medlem
[OT] Någon som har ett recept på gulasch, som det smakar i Tjeckien
Johan A skrev:
-------------------------------------------------------
> Voila, här är det färdiga resultatet. Ser ut
> som skit men det gör ju gulasch.

Helmulligt. Jag blir hungrig. Men du ska testa med Semmelknödel också. Eller så gör vi så här, att du kommer hem till mig och käkar Semmelknödel, nu har jag lyckats får till det.
 

Spindelbenen

Aktiv medlem
[OT] Någon som har ett recept på gulasch, som det smakar i Tjeckien
Det ser mer smakfullt ut i verkligheten (är hammarbyare) än på bilden. Markus, din inbjudan tackar jag inte nej till...

Den gulasch vi åt i prag såg faktiskt ut sådär...

Johan, du ska kokas i olja...
 
Senast redigerad av en moderator:
[OT] Någon som har ett recept på gulasch, som det smakar i Tjeckien
Stoppa koket!!!

Det ska vara SPIS-Kummin. Inte BRÖD-kummin. Herregud...
Och lite rivet cirtonskal.
Annars var det bra Skogling.

Bon Apetito!

Mr Millimeter
 

Spindelbenen

Aktiv medlem
[OT] Någon som har ett recept på gulasch, som det smakar i Tjeckien
Even Steven skrev:
-------------------------------------------------------
> Stoppa koket!!!

Försent, den e redan klar!

> Det ska vara SPIS-Kummin. Inte BRÖD-kummin.

Det beror ju helt på vilket recept man gör efter, total förvirring alltså.

> Herregud...

Vilken gud? Din eller min?

> Och lite rivet cirtonskal.

Vilket jag hade i.
 
Senast redigerad av en moderator:

Markus F

Aktiv medlem
[OT] Någon som har ett recept på gulasch, som det smakar i Tjeckien
Even Steven skrev:
-------------------------------------------------------
> Stoppa koket!!!
>
> Det ska vara SPIS-Kummin. Inte BRÖD-kummin.


På vad grundar du det? Brödkummin är en väldigt vanlig krydda i centraleuropa, och de österrikiska kockar som lärde mig laga gulasch för drygt 25 år sedan använde brödkummin. Inte heller har jag nånsin smakat en gulasch (varken som soppa eller gryta) som har varit kryddad med spiskummin. Men jag har inte varit i Ungern sedan 1976, så saker kan ha förändrats.

Jag ber också att få citera Joseph Wechsberg som i boken" The cooking of Viennas Empire" från 1969 i kapitlet om ungerskt kök diskuterar olika sorters "Gulyas" och skriver "all add paprika, caraway seeds and salt".

Spiskummin blir väldigt gott i en gryta. Men det ger en helt annan smak än brödkummin.

(brödkummin heter Caraway på engelska, Spiskummin heter helt enkelt Cumin)
 

Fjärdebrunn

Aktiv medlem
[OT] Någon som har ett recept på gulasch, som det smakar i Tjeckien
Fick till en riktigt smaskig gulasch för ett par veckor sedan

1. Stekte ner 3-4 gula lökar (bara så de svettas) och vräkte på ordentligt med Paprikapullver. Brynde samtidigt upp 1,2 kg grytbitar (nötkött).
2. Hällde på en bärs när jag blandade detta
3. Mortlade ihop salt, kummin, vitlök och citronskal. Markus F tips - hällde i det + vräkte på med mer kummin, mejram och 4-5 lättkrossade vitlöksklyftor + ordentligt m s+p och några dl rödtjut
4. Hällde i en burk krossade tomater + ca en liter nötbuljong + en ordentligt klump chipotle salsa, worcestersouce, soja + mer kummin, paprika o mejram
5. Lät detta koka i 1,5 timmar
6. Hällde i potatisbitar + morotsbitar lät det koka i 30 min till
7. Hällde i en skvätt rödtjut till samt 2 paket knaperstekta bacon
8. Serverade medans baconet behöll sin karaktär

Serverade med matlagningsyoughurt, surdegsbröd och några flarror Corvina

SABLAR I GATAN VAD SMASKIGT DET BLEV :D
 
Senast redigerad av en moderator:

Kneecap

Aktiv medlem
[OT] Någon som har ett recept på gulasch, som det smakar i Tjeckien
Tjena!

Vill man fuska lite (eller inte pallar åka hem till farbror Femling) så har den tyska korvspecialisten i Hötorgshallen riktigt bra halvfabrikat om man vill ha semmelknödel.. Han har två sorter till som jag inte provat..
 
Topp
Happyride sparar data i cookies. Genom att använda våra tjänster godkänner du det. Läs mer