[OT] Renovera torp

Snuten

Aktiv medlem
[OT] Renovera torp
Hade en filur från Länsstyrelsen på besök på ett ställe där jag äger en fastighet. Alla som hade gjort något med sina hus fick sig en känga av tjänstemannen. Ibland så undrar man om det finaste som man kan göra är att låta husen förfalla.
Spot on. Det är inte så att man får hjälp av Länsstyrelsen som står i proportion till det extra arbete och de extra kostnader som det medfar lm man äger ett byggnadsminne. Mest en massa extra besvär som jag har upplevt det.
 

aben

Aktiv medlem
[OT] Renovera torp
Spot on. Det är inte så att man får hjälp av Länsstyrelsen som står i proportion till det extra arbete och de extra kostnader som det medfar lm man äger ett byggnadsminne. Mest en massa extra besvär som jag har upplevt det.
Men det var inte så illa som tidigare ägaren av Gyllebo slott som är byggnadsminne. Han sökte om bidrag till en renovering av takstolen men fick inga pengar av länsstyrelsen, men eftersom han i ansökan berättat om bristerna lade de ett vite på att skadorna skulle åtgärdas vilket han inte själv hade pengar till så det blev personlig konkurs av det hela och slottet såldes på exekutiv auktion.
 

fhloston

Aktiv medlem
[OT] Renovera torp
Bara av intresse - vad fick ni betala för en sån renovering?

Med reservation för att jag inte hittar alla fakturor, en del betalades av mamma. Det är hennes stuga, men jag ska ta över den. Det stämmer dock väl med offerten, samt vad jag minns.

Den fasta delen var på 130000: (inklusive allt material samt målning av allt trä)
Tak: Nytt tvåkupigt tegel, underarbeten inkl byte av lite ruttet, takstege lite plåtdetaljer vindskivor och vattbrädor
Panel: Rivning och ny kilsågad panel med lockläkt, vindduk knutlådor och fönsterfoder
Diverse: pust av skorstensmur på vinden (krav från brandinspektion), eldstadsplan, rörarbete skorssten. en ny hängränna, övriga kunde återanvändas

Reparation av timmerstomme ej fast pris: 35500

sen tillkom lite elarbeten som jag beställde separat av en elektriker (återmontering av kablar på fasad samt en trefas-dragning till ett pumphus)

så typ 170000 ink moms, efter ROT. Men då ska väl huset kunna stå i hundra år till. 😃

Stugan står på mark som tillhörde min farfars barndomshem, sen hyrde och ägde farfar och farmor den från typ 60-talet, sen pappa och mamma, snart jag, så det finns lite affektionsvärde i den. :love:

Färdig fasad:

1642537863075.png
 

Pfaff

Aktiv medlem
[OT] Renovera torp
Vill du utveckla lite? :) Finns det fördelar med det gentemot tegel?

=brädtak. Läggs som lockpanel.

Edit, om du kan fa tag i långsamvuxen kådrikt, lufttorkat virka är det säkert bra. Men det får du inte på brädgården...Rätt outhärdliga hipsters från Söder men jag vill minnas att de var hyggliga hantverkare.
I något program la de, eller lade om, ett brädtak. Tror jag.

 
Senast ändrad:

Fredrik Å

Aktiv medlem
[OT] Renovera torp
Man kan riva själv. Nästan säker på att det är andra regler då. Välj ut den som är äldst i familjen så får han eller hon görat!
Det finns inga regler om man gör det själv.
Eternit/asbest är ett arbetsmiljöproblem och inte ett folkhälsoproblem
Se till så att det inte går sönder bara.
Det farliga uppstår inomhus när man har sönder materialet och framförallt om man borrar eller sågar i det.
 

erik h

Aktiv medlem
[OT] Renovera torp
Just den här filuren kom dock med flera felaktigheter om byggnaderna, så det fanns tyvärr en del okunskap.
Känns dock konstigt att när man inte gör någonting med husen, så naturen tar över, så får man ingen kritik. Har man fel kulör på fönsterfodret så är det helt åt skogen.
Ja det är ju ingen brist på gamla trähus som står och smälter ner till jord i det här landet på diverse avlägsna platser.
 

weldion

Aktiv medlem
[OT] Renovera torp
Det finns inga regler om man gör det själv.
Eternit/asbest är ett arbetsmiljöproblem och inte ett folkhälsoproblem
Se till så att det inte går sönder bara.
Det farliga uppstår inomhus när man har sönder materialet och framförallt om man borrar eller sågar i det.
Kom bara ihåg andningsskydd. I lokaltrafiken och bland asbest.
Till och med fruarna till arbetarna på Lomma Eternit fick lungcancer när de skakade av männens kläder innan de skulle tvättas.
 

gandhi

Aktiv medlem
[OT] Renovera torp
Vill du utveckla lite? :) Finns det fördelar med det gentemot tegel?
På insidan ser man att det ursprungliga (kanske) taket är faltak. Sedan har man lagt eterit utanpå i ett senare skede. Faltak är när man lagt okantade brädor i takets fallriktning i s f att man lägger råspont läng takets längd. Man får då en slags korrugerat trätak som vatten rinner av från. Enkelt att byta enskilda brädor som blivit dåliga och låta de friska ligga kvar. Gjordes med t ex långsamväxande tall som har mycket terpentin i sig och därmed rötskyddat.

1642543654948.png
 

Pfaff

Aktiv medlem
[OT] Renovera torp
Det vet jag tyvärr inte, har inte ägt det så länge.
Det är inte bara torvtak på bark :/
Visa bilaga 534019
Ja det där är inte varken snyggt eller original :-)
40-50 tal kanske.
Men tittar man på vindskivornas höjd kan det mycket väl, rent av sannolikt, ha legat torvtak på huset.
Egentligen lätt och billigt att återskapa med platonmatta och en rad bark (björknäver) längst ner vid mullbrädan.
Finns att beskåda på Skansen om du bor rimligt nära.
I vilket landskap ligger stugan?
 

gandhi

Aktiv medlem
[OT] Renovera torp
Man kan se faltakskonstruktionen från insidan spikad direkt mot bjälkarna. Har en liknande stuga på gården som ska bli sommarens lilla projekt, men den är betydligt yngre än din och ingen risk för K-märkning där inte. Faltaket blir kvar, men många brädor behöver bytas ut på min stuga. Dina ser faktiskt torra och fina ut på bilden

1642543936064.png
 

Raggamuffin

Aktiv medlem
[OT] Renovera torp
Spåntak är roligt annars, jag har ett du kan få hämta. 😊


Ta plattorna en blåsig dag, finns enkla engångs-overaller med om man vill. Det är ju litet och görs enkelt i en sittning. I sopsäckar och tejpa ihop.

I fabriken gick de i ett konstant moln, inomhus är nåt helt annat, framförallt om man ska riva så det frigörs fiber. Men hela plattor utomhus är inget att vara nervös för imho.
 

Fredrik Å

Aktiv medlem
[OT] Renovera torp
Det är långt ifrån säkert att konstruktionen står pall för ett tegel eller betongpannetak .
Det måste en konstruktör räkna på.
Idag ersätter man eternit med Ferocement.
Liknande egenskaper men saknar asbesten.
 

Kashmirsocialist

Aktiv medlem
[OT] Renovera torp
Ligger det eternit - låt det ligga om det inte är trasigt. Fantastiskt bra material så länge det inte dammar. När du rensat och tvättat taket kan du göra en okulär besiktning. Blir du tvungen att byta tak hade jag lagt tvåkupigt, återanvänt tegel. Tak är ganska enkelt att lägga själv så länge man ser till att spik- och bärläkt hamnar rätt. Det jobbigaste är faktiskt att spika pappen men det finns varianter med klisterremsa nuförtiden.

I övrigt:
Kolla syllen/nedersta stocken så att den inte är rutten. Är den punktvis dålig kan du kratsa ur eller kapa bort det dåliga och sedan spruta på Buracol (typ). Mullbänk är billigt att göra i ordning men tungt att jobba med - väldigt mycket att gräva bort. Jag hade inte gjort något liknande hasopor om ni bara ska ha det som gäststuga. Gräv bort det som ser äckligast ut, ta bort eventuella dåliga delar av bjälklaget och lägg nytt brädgolv sedan. På med trasmattor så blir det vackert och ok att gå på även höst och vinter.

Är det gamla fönster, behåll dem! Renovera dem om det behövs men annars bara skrapa och måla. Tilläggsisolera inte om du inte har tänkt att flytta med dig fönster och dörr/dörrar ut i liv med fasaden, ty det kommer förstöra hela stugans utseende.

Med vänlig hälsning,
//Snickare
 

oxr

Aktiv medlem
[OT] Renovera torp
Tycker det ser ut som ett jättefint hus som är i riktigt bra skick. Värre har man sett! Taket tycks ju vara tätt trots att det ser ut som det gör, och nedersta stockvarvet ser ju inte allt för illa åtgånget ut.

Jag hade börjat med tak och grund. Har huset torra fötter och torr mössa kan det stå hur länge som helst. Det verkar ju vara en bräda i faltaket som gett sig, och det betyder ju risk för att det har kommit in fukt uppifrån. Golvet ser dock torrt ut så det är nog lugnt. Den här sortens eternit är ju i stora skivor ungefär som plåttak, så lossa spikarna försiktigt utan att bryta skivorna så är det minimal risk för hälsan. Vill du anlita någon att göra jobbet så är det inte många timmars jobb på det lilla taket så det är nog ingen enorm kostnad. Jag har låtit ta ner eternitplattor på mitt hus, och tyckte inte att det var så farligt dyrt.

Så åtgärda taket först. Tegel är beprövat och fungerar bra med faltak. Klarar taket vikten från gräset så fixar det nog tegel. Blir det tungt så förstärk sidoåsarna. Vill du göra det lätt för dig så lägg plåt. Väger lite och går fort, och då har du i alla fall räddat huset vilket väl ändå får ses som det viktigaste. Jag skulle tro att när du fått bort eterniten och gått över taket med en piasavakvast så är det nog klart för antingen tegel eller plåt sen för det ser så fint ut från insidan. Det är gamla kilsågade brädor du har där, så den virkeskvaliteten är troligen i en helt annan liga än vad du får tag på i handeln idag.

Nästa steg jag hade gjort är att försiktigt gräva runt huset så att man får bort jord och växtlighet från träväggen. Då blir det viktigt att inte gräva ner för djupt eftersom grundläggningen är ganska ytlig på en mullbänk. Så jag hade nog gått ner max 20 cm och sedan sett till att vatten leds bort från byggnaden ordentligt. Någon dränering är naturligtvis inte att tänka på, helt onödigt och sättningar kommer som ett brev på posten. Att försiktigt gräva ut jorden i mullbänken är nog en bra idé. För att en mullbänk ska fungera ska den vara lufttät och det är den inte. Hasopor som någon skrev ovan är en bra ersättning.

När de här två stegen är gjorda skulle jag sätta mig och fika och fundera på framtiden, för nu kommer nog huset kunna stå mer eller mindre orört i tjugo år. I grunden ser det ut att vara ett bra och välmående hus, annars så hade det sett betydligt värre ut. Ta inte allt för allvarligt på tjafs om riskkonstruktioner och liknande. Om det inte luktar illa och virket är torrt så är det en fungerande konstruktion, så ändra då så lite som möjligt.

Det finns ju en uppenbar skada, och det är timret närmast skorstenen. Med tanke på hur det ser ut så skulle jag tro att det antingen kommer utifrån eller så är inte mullbänken tät där och det suger fukt nerifrån. Jag skulle kolla på utsidan så att det inte ligger jord mot stommen. Förhoppningsvis är det fukt som är boven och får skadedjur som strimmig trägnagare att trivas. Får man det torrt brukar angreppet ge sig. Timret behöver förstås bytas ut några sektioner. Finns torpet nära Stockholm/Sörmland kan jag bjuda på några stockar.

Grattis till ett fint objekt!

/ex-cyklisten som slutat cykla och bara ägnar sig åt hus
 

arcamone

Aktiv medlem
[OT] Renovera torp
Tycker det ser ut som ett jättefint hus som är i riktigt bra skick. Värre har man sett! Taket tycks ju vara tätt trots att det ser ut som det gör, och nedersta stockvarvet ser ju inte allt för illa åtgånget ut.

Jag hade börjat med tak och grund. Har huset torra fötter och torr mössa kan det stå hur länge som helst. Det verkar ju vara en bräda i faltaket som gett sig, och det betyder ju risk för att det har kommit in fukt uppifrån. Golvet ser dock torrt ut så det är nog lugnt. Den här sortens eternit är ju i stora skivor ungefär som plåttak, så lossa spikarna försiktigt utan att bryta skivorna så är det minimal risk för hälsan. Vill du anlita någon att göra jobbet så är det inte många timmars jobb på det lilla taket så det är nog ingen enorm kostnad. Jag har låtit ta ner eternitplattor på mitt hus, och tyckte inte att det var så farligt dyrt.

Så åtgärda taket först. Tegel är beprövat och fungerar bra med faltak. Klarar taket vikten från gräset så fixar det nog tegel. Blir det tungt så förstärk sidoåsarna. Vill du göra det lätt för dig så lägg plåt. Väger lite och går fort, och då har du i alla fall räddat huset vilket väl ändå får ses som det viktigaste. Jag skulle tro att när du fått bort eterniten och gått över taket med en piasavakvast så är det nog klart för antingen tegel eller plåt sen för det ser så fint ut från insidan. Det är gamla kilsågade brädor du har där, så den virkeskvaliteten är troligen i en helt annan liga än vad du får tag på i handeln idag.

Nästa steg jag hade gjort är att försiktigt gräva runt huset så att man får bort jord och växtlighet från träväggen. Då blir det viktigt att inte gräva ner för djupt eftersom grundläggningen är ganska ytlig på en mullbänk. Så jag hade nog gått ner max 20 cm och sedan sett till att vatten leds bort från byggnaden ordentligt. Någon dränering är naturligtvis inte att tänka på, helt onödigt och sättningar kommer som ett brev på posten. Att försiktigt gräva ut jorden i mullbänken är nog en bra idé. För att en mullbänk ska fungera ska den vara lufttät och det är den inte. Hasopor som någon skrev ovan är en bra ersättning.

När de här två stegen är gjorda skulle jag sätta mig och fika och fundera på framtiden, för nu kommer nog huset kunna stå mer eller mindre orört i tjugo år. I grunden ser det ut att vara ett bra och välmående hus, annars så hade det sett betydligt värre ut. Ta inte allt för allvarligt på tjafs om riskkonstruktioner och liknande. Om det inte luktar illa och virket är torrt så är det en fungerande konstruktion, så ändra då så lite som möjligt.

Det finns ju en uppenbar skada, och det är timret närmast skorstenen. Med tanke på hur det ser ut så skulle jag tro att det antingen kommer utifrån eller så är inte mullbänken tät där och det suger fukt nerifrån. Jag skulle kolla på utsidan så att det inte ligger jord mot stommen. Förhoppningsvis är det fukt som är boven och får skadedjur som strimmig trägnagare att trivas. Får man det torrt brukar angreppet ge sig. Timret behöver förstås bytas ut några sektioner. Finns torpet nära Stockholm/Sörmland kan jag bjuda på några stockar.

Grattis till ett fint objekt!

/ex-cyklisten som slutat cykla och bara ägnar sig åt hus

Bjuda på stock. Detta är happy från sin bästa sida, bra tips och stor hjälpsamhet. Älskar’t!
 

oxr

Aktiv medlem
[OT] Renovera torp
Ligger det eternit - låt det ligga om det inte är trasigt. Fantastiskt bra material så länge det inte dammar. När du rensat och tvättat taket kan du göra en okulär besiktning. Blir du tvungen att byta tak hade jag lagt tvåkupigt, återanvänt tegel. Tak är ganska enkelt att lägga själv så länge man ser till att spik- och bärläkt hamnar rätt. Det jobbigaste är faktiskt att spika pappen men det finns varianter med klisterremsa nuförtiden.

Om du struntar i papp kan du även hoppa över ströläkt och spika bärläkt direkt på faltaket. Så har jag gjort på mitt faltak, jag har bara papp vid takåsen. Faltaket kan ta hand om mindre läckage utan papp. Sen om trettio år får du plocka ner pannorna och borsta bort gamla fågelbon och lägga tillbaka pannorna igen.
 

Batavus

Aktiv medlem
[OT] Renovera torp
Spåntak, dvs tjärade brädlappar lagda i överlappande lager är väl jag tänker. Eternit får du hantera, men kontakta återvinningen när eller innan du ska lämna den. Ser litet ut som ett soldattorp, och då har det varit regelmässigt underhållet av ägaren och roten.
Jag har inte läst alla kommentarer. Linolja, -kitt, tjära, trä, gratisventilation, nedersta syllen och så håller jag med om. Ta bort all plastfärg!!! Kolla murstocken och hur taket ser ut däromkring. Trät är säkert välvalt; är det någon liten skada eller mjukt här och var, så ta bort det utan att ta bort hela brädan eller bjälken. För att torka ur snabbare kan ni ta bort grässvålen någon dm runtom stugan.
...Men först av allt ska ni nog fixa ett utedass, hihi! Annars kommer inte någon att vilja hjälpa till. ;-)
 

Snuten

Aktiv medlem
[OT] Renovera torp
Om du struntar i papp kan du även hoppa över ströläkt och spika bärläkt direkt på faltaket. Så har jag gjort på mitt faltak, jag har bara papp vid takåsen. Faltaket kan ta hand om mindre läckage utan papp. Sen om trettio år får du plocka ner pannorna och borsta bort gamla fågelbon och lägga tillbaka pannorna igen.
Skita i ströläkten!? Låter väldigt radikalt. Menar du att faltaket ersätter ströläktens funktion om man lägger takpannor? Blir det inte lätt ansamling av skit (frö och annat växtmtrl) på de breda falorna? Det blir det visserligen på ströläkten också, men de är ju i regel smalare och det ansamlas inte lika lätt då.
 

Snuten

Aktiv medlem
[OT] Renovera torp
Matta med trekantslist kan också passa in på äldre byggnader.
Takpapp låter mkt lämpligt! Se detta objekt. Skulle däremot inte bygga en ståndränna isf hängränna. Tycker mig ha sett att funktionen blir sämre även om det är snyggt:

 

oxr

Aktiv medlem
[OT] Renovera torp
Skita i ströläkten!? Låter väldigt radikalt. Menar du att faltaket ersätter ströläktens funktion om man lägger takpannor? Blir det inte lätt ansamling av skit (frö och annat växtmtrl) på de breda falorna? Det blir det visserligen på ströläkten också, men de är ju i regel smalare och det ansamlas inte lika lätt då.

Precis så. Du får det luftigt ändå. Problemet med papp på ett faltak är att det kommer bli hängande mellan falorna, och sen ska man komma ihåg att om man har en traditionell papp så hindrar man fukt att ventileras ut uppåt. Med tanke på att naturlig luftfuktighet då kommer att smita upp i glipan mellan falorna och pappen är det inte självklart att pappen är positiv. Och faltak i sig självt har varit en typisk taktäckning på framförallt uthus innan tegel och plåt kom.
 

oxr

Aktiv medlem
[OT] Renovera torp
Viss ansamling blir det, så att lägga om taket var 20-30 år och sopa av är inte fel. Ner med pannorna, sopa, inspektera, se över läkten och upp med pannorna. Litet lågt hus så det är nog gjort på en eller två helger.
 

Snuten

Aktiv medlem
[OT] Renovera torp
Viss ansamling blir det, så att lägga om taket var 20-30 år och sopa av är inte fel. Ner med pannorna, sopa, inspektera, se över läkten och upp med pannorna. Litet lågt hus så det är nog gjort på en eller två helger.
Mitt hus är byggt 1964. Råspont, takpapp, ströläkt, bärläkt och till sist tegelpannor.
Mycket skit är det nu. Tyvärr binder detta fukt ganska effektivt.
Man kan argumentera att taket är gammalt och borde bytas, men nog vore det bättre om man slapp den extrabelastning som skiten som samlas där ströläkten ligger an mot bärläkten innebär. Skulle åtminstone inte vilja att det kunde samlas mera skit där.

Men du har säkert rätt i att det funkar även om det inte är optimalt.

Sen det med takpappen. Finns det inte papp som "andas" ngt? Alltså släpper igenom vatten i ångform, men inte flytande?
 
Senast ändrad:

fhloston

Aktiv medlem
[OT] Renovera torp
När de lade om taket nu har jag för mig att de använde något annat än papp, minns inte vad det heter. Plant brädtak, "Papp", läkt, tegelpannor
 

oxr

Aktiv medlem
[OT] Renovera torp
Sen tänker jag överlag att gå försiktigt fram med rivning. Det virke du har i det där huset är förmodligen av en kvalitet vi bara kan drömma om att hitta nytt i dag. Så där feta vindskivor till exempel, det går knappt att uppbringa i dag, och det ger ju verkligen karaktär på huset. Så fundera verkligen igenom alla ingrepp så att du inte råkar renovera bort kvaliteterna i huset. I såna fall är det bättre att resa en ny regelstomme. Jag kan ta hand om ditt gamla hus...
 

Joham

Aktiv medlem
[OT] Renovera torp
Sen tänker jag överlag att gå försiktigt fram med rivning. Det virke du har i det där huset är förmodligen av en kvalitet vi bara kan drömma om att hitta nytt i dag. Så där feta vindskivor till exempel, det går knappt att uppbringa i dag, och det ger ju verkligen karaktär på huset. Så fundera verkligen igenom alla ingrepp så att du inte råkar renovera bort kvaliteterna i huset. I såna fall är det bättre att resa en ny regelstomme. Jag kan ta hand om ditt gamla hus...
Jag vill tro att bilderna ljuger en hel del och att det inte bara beror på brister i mitt omdöme och min kunskap. Men vindskivorna tror jag inte jag kan ha kvar, de ser ut att vara i väldigt dåligt skick.

Men det ska jag absolut göra, jag vill bevara och ev återanvända så mycket som möjligt. Både för att bevara utseende och kvalitet, men också för att ev spara några kronor.

Jag tackar ödmjukast för erbjudande med stockarna, men det är nog runt 40 mil mellan oss så jag hoppas kunna hitta ett alternativ lite närmre :)
 

aben

Aktiv medlem
[OT] Renovera torp
Behöver du virke så är lokala små sågverk vägen att gå. Det brukar sägas att det inte går att få tag i lika bra virke som förr men det stämmer inte helt, väljer man ut stockar från träd som vuxit på mager jord och stått illa till och inte gallrats går det att hitta riktig toppkvalitet även så långt söderut som i Skåne. Jag köpte efter Gudrun och även senare, virke som var väl i klass med det mesta som användes till min gård när den byggdes i mitten av artonhundratalet.

Men det måste väljas ut, kanske en stock av femtio eller hundra håller den kvalitet jag vill ha. Det fina är att den kvaliteten ofta säljs för samma pris som frodvuxet skräpvirke.
 

Ustzeust

Aktiv medlem
[OT] Renovera torp
Behöver du virke så är lokala små sågverk vägen att gå. Det brukar sägas att det inte går att få tag i lika bra virke som förr men det stämmer inte helt, väljer man ut stockar från träd som vuxit på mager jord och stått illa till och inte gallrats går det att hitta riktig toppkvalitet även så långt söderut som i Skåne. Jag köpte efter Gudrun och även senare, virke som var väl i klass med det mesta som användes till min gård när den byggdes i mitten av artonhundratalet.

Men det måste väljas ut, kanske en stock av femtio eller hundra håller den kvalitet jag vill ha. Det fina är att den kvaliteten ofta säljs för samma pris som frodvuxet skräpvirke.
Ett problem med dagens processade trä är att det torkas för aggressivt. Stor skillnad på lufttorkat trä och trä som först är uppblött och sen snabbtorkat.
 

Batavus

Aktiv medlem
[OT] Renovera torp
Vet inte om det är av intresse, men jag är inte oäven på att tyda gamla lantmätarkartor och har tillgång till många arkiv. Om du skickar mig ett PM - klicka på min avatar - med info. om by, socken, kommun, så kanske jag kan hitta något om ditt nya slotts historia.
 

Bikeam

Aktiv medlem
[OT] Renovera torp
Vi har ett litet torp tomten som jag skulle vilja fixa till. Men det är i ganska dåligt skick och vet inte riktigt hur jag ska gå till väga.

Jag antar att jag borde börja med taket, men innan jag gör det; Hur vet jag om torpet är bortom räddning?

Sen kommer alla andra frågor, som tex:
Tips på tak? Mossa känns inte som det bästa.
Hur gör jag med grunden/golvet? Idag är det jord bara några centimeter under golvplankorna (som naturligtvis är dåliga och ska bytas)

Huset är byggt mellan 1609-1850 (prospektet sa 1600-talet men har hittat böcker som säger ~1820)

Tanken med det är att ha det som ett litet gästhus.

Alla tips är välkomna. (Jag vet att detta är ett cykelforum men det kanske finns någon som har lite intresse/kunskap om sånt här ändå)
Svenska byggnadsvårdsföreningen har fint frågeforum, länsombud som ger råd osv. Rekommenderas! https://byggnadsvard.se
 

Snuten

Aktiv medlem
[OT] Renovera torp
Ett annat alternativ skulle ju kunna vara att riva hela rasket och printa ut en kopia. Lite dyrare men kan enklare ändå:)
 

Pfaff

Aktiv medlem
[OT] Renovera torp
Ett annat alternativ skulle ju kunna vara att riva hela rasket och printa ut en kopia. Lite dyrare men kan enklare ändå:)


Ett helt hus i helsvettat hårdplast. Trevligt 🙄
 

Emil777

Aktiv medlem
[OT] Renovera torp
Man kan riva själv. Nästan säker på att det är andra regler då. Välj ut den som är äldst i familjen så får han eller hon görat!
Japp, ta asbest och sånt själv. Du gör det bara en gång i livet. Om du jobbar med det proffesionellt och dagligen så exponeras du ju mer och då behövs ordentliga skydd och förordningar.
Jag har rivit sånt själv. Det går/gick att lämna på ÅVC utan problem.
 

Köp & Sälj

Topp