[OT] Visa din gröt

jonja

Aktiv medlem
[OT] Visa din gröt
Vad nytt på grötfronten? Vad ska man satsa på idag om man vill bli grötproffs idag? Vad säger fitnessoraklen och PT-skrået?
Är det Paluns nya SuperGröt som gäller eller möjligen Raw Gröt Renee Voltaire, ekologisk, glutenfri och gjord med kärlek och sång i deras eget kök enl uppgift?

Gör man bort sig totalt om man fortsätter harva på med Gyllenhammars Havregryn enl originalrecept från 1837?
Kan man vara grötätare och ändå hoppas på att LCHF:arna ska vinna kampen om världsherraväldet i den allra sista StarWars-filmen?
 
Senast redigerad av en moderator:

Bengt-re

Aktiv medlem
[OT] Visa din gröt
Kruskakli är da shit!

Är man lite tunnare så kör man havegryn också.

1,5 dl vatten
2 msk havregryn
1 msk pofiber
1 msk kruskakli
1 ägg
Lite salt
Till servering: kanel och blåbär

Gott och mättar fint!
 

Makten

Aktiv medlem
[OT] Visa din gröt
Gröt är som bröd. Mest kolhydrater som man blir hungrig av ganska snabbt. Måste jag äta gröt så blir det vanliga havregryn och sen med mjölk och kanel. Ingen sockerbombsylt alltså.
 

Bengt-re

Aktiv medlem
[OT] Visa din gröt
NickPick skrev:
-------------------------------------------------------
> Inget har ändrats. Gyllenhammars gäller.


Men då måste få äppelmos till! Och mjölk!
 
[OT] Visa din gröt
Henrik_E skrev:
-------------------------------------------------------
> Eftersom gluten visat sig vara giftigare än Uran
> 235 antar jag att det är Kokosgröt som gäller
> nu för tiden.


Haha!
 

jonja

Aktiv medlem
[OT] Visa din gröt
Mina bondesläktingar åt rågmjölsgröt vareviga dag i 85 år, ibland även som mellanmål. Relativt fiberrik enl deklaration men döms ut som 'näringsfattig' av http://matkalkyl.se/se-ragmjolsgrot.php
(vilket iofs tycks gälla all spannmålsbaserad gröt)
Ibland gör jag en sats, som en liten kulminarisk bugning till dem. Helst med lingonsylt och mjölk.
 
Senast ändrad:

Konkret

Ny medlem
[OT] Visa din gröt
Äter inte Rune Larsson gröt gör inte jag det heller. Rune Larsson äter smörgåstårta, börja med det du med och bli ett bättre människa!
 

Henrik_E

Aktiv medlem
[OT] Visa din gröt
Men de plöjde väl åker och mjölkade kor hela dagarna och kunde äta 2 kilo gröt till frukost utan att bli feta. Förmodligen brydde de sig inte om watt/kg heller.
 

jonja

Aktiv medlem
[OT] Visa din gröt
Det berodde på. Den som hade utetjänst var smal som en sticka från vaggan till graven. Den som hade innetjänst blev lite småfet med tidens gång.
 

jonja

Aktiv medlem
[OT] Visa din gröt
Konkret skrev:
-------------------------------------------------------
> Äter inte Rune Larsson gröt gör inte jag det
> heller. Rune Larsson äter smörgåstårta,
> börja med det du med och bli ett bättre
> människa!

Jo, han är ju känd grötmotståndare. Jag är själv kluven till gröt. Men måste man ändå inte medge att det svenska folkhemmet till avsevärd del är byggt utav gröt?
 

jonja

Aktiv medlem
[OT] Visa din gröt
Makten skrev:
-------------------------------------------------------
> Gröt är som bröd. Mest kolhydrater som man blir
> hungrig av ganska snabbt.

Sant. Men är det inte ändå en rätt okej kompromiss?
 

Pfaff

Aktiv medlem
[OT] Visa din gröt
När jag var barn blandade jag vetemjöl med vatten och fick på så vis någonting som funkade som klister, lim, klibbig gegga.
Det är precis vad jag tycker och anser om gröt.
 

deadmeat

Medlem
[OT] Visa din gröt
Havregryn och vatten efter tycke, i med en redig klick Green choise crunchy jordnötssmör. Micra ihop till gegga och kasta i en banan. Sleva in!
 

Makten

Aktiv medlem
[OT] Visa din gröt
jonja skrev:
-------------------------------------------------------
> Makten skrev:
> --------------------------------------------------
> -----
> > Gröt är som bröd. Mest kolhydrater som man
> blir
> > hungrig av ganska snabbt.
>
> Sant. Men är det inte ändå en rätt okej
> kompromiss?

Beror väl på vad man vill uppnå:-) Gröt tar ju liksom rätt mycket plats i förhållande till energiinnehållet. Jag får i mig avsevärt mer om jag inte kokar upp grynen utan käkar dem som de är med mjölk. Om jag nu måste äta gryn alltså.

Och nä, jag är ingen LCHF-taliban även om det kanske verkar så ibland. Försöker dock hålla mig borta från socker och kolhydrater om jag kan och orkar. Just gröt har jag märkt ger väldigt dålig mättnad över tid, fast man kan bli proppmätt på ganska lite när man just ätit.
 

Fistarn

Ny medlem
[OT] Visa din gröt
Som kroppsbyggare har jag kört denna kombo i över 10 år nu:

1 dl havregryn
2 dl vatten

micra

Gör äggröra på 2 dl äggvita och rör ner i gröten.

Smakar inte ett skit, men fyller sin funktion.
 

kaffepelle

Ny medlem
[OT] Visa din gröt
som kroppsbyggare gör jag 1 portion gröt såhär:

3,75 dl havregryn
kallt vatten i den mängd havregrynen precis klarar att absorbera
250 gram lättkvarg

= 715 kcal

addera 10 gram sylt (30 kcal) eller 10 gram flytande honung (35 kcal) om man vill lyxa till det

serveras efter omrörning! att koka eller varma gröt är överflödigt

tillägg:

vill man ha extra fett i blandningen går det bra att tillsätta rapsolja, max 20 gram. över 20 gram genererar en bismak som inte är önskvärd enligt mig.
 
Senast ändrad:

jonja

Aktiv medlem
[OT] Visa din gröt
kaffepelle skrev:
-------------------------------------------------------

> serveras efter omrörning! att koka eller varma
> gröt är överflödigt

Inte om man vill ha en kläggig kastrull att diska för hand!
 

jonja

Aktiv medlem
[OT] Visa din gröt
Fistarn skrev:
-------------------------------------------------------
>
> Gör äggröra på 2 dl äggvita och rör ner i
> gröten.
>
Du menar i stekpanna och sen ner i gröten?
 

Fistarn

Ny medlem
[OT] Visa din gröt
jonja skrev:
-------------------------------------------------------
> Fistarn skrev:
> --------------------------------------------------
> -----
> >
> > Gör äggröra på 2 dl äggvita och rör ner i
> > gröten.
> >
> Du menar i stekpanna och sen ner i gröten?


Yup, klart medan gröten mikras.
 

jonja

Aktiv medlem
[OT] Visa din gröt
Pfaff skrev:
-------------------------------------------------------
> När jag var barn blandade jag vetemjöl med
> vatten och fick på så vis någonting som funkade
> som klister, lim, klibbig gegga.
> Det är precis vad jag tycker och anser om gröt.

Men vetemjöl och vatten är väl ingen känd grötsort?
 

Tant_Trek

Aktiv medlem
[OT] Visa din gröt
jonja skrev:
-------------------------------------------------------
> Vad nytt på grötfronten? Vad ska man satsa på
> idag om man vill bli grötproffs idag? Vad säger
> fitnessoraklen och PT-skrået?
> Är det Paluns nya SuperGröt som gäller eller
> möjligen Raw Gröt Renee Voltaire, ekologisk,
> glutenfri och gjord med kärlek och sång i deras
> eget kök enl uppgift?
>
Ska man vara trendig är det väl "overnight oats" som gäller, mindre trendigt kallat "Davosgröt":
http://lantmannen.se/recept/varmat/davosgrot/
Man skulle även kunna kalla det "kall okokt havregrynsgröt smaksatt med nåt man tycker om". Googla och du skall finna horder av varianter.
Jag provade förra veckan. Jag är inte så trendig. Det smakade "kall okokt havregrynsgröt". Kanske misslyckades med att "smaksätta den med nåt jag tycker om"...

Annars är ju de illdyra chiafröna också trendiga att lägga i blöt övernatt i nåt mjölkigt, och smaksätta, en variant. Mer pudding än gröt dock. Också ganska lättätet, om än inte så spännande det heller.
 

Akoa

Aktiv medlem
[OT] Visa din gröt
Makten skrev:
-------------------------------------------------------
> Gröt är som bröd. Mest kolhydrater som man blir
> hungrig av ganska snabbt. Måste jag äta gröt
> så blir det vanliga havregryn och sen med mjölk
> och kanel. Ingen sockerbombsylt alltså.


Jasså? Inga fibrer i längre alltså? Det är så mycket jag inte vet
 

Tant_Trek

Aktiv medlem
[OT] Visa din gröt
Och just det, jag blir också superhungrig ganska snart efter en tallrik havregrynsgröt, den slurpar liksom bara rakt igenom kroppen. Jag blev glad när jag förstod att det inte var så onormalt... för man är ju liksom uppfostrad att man ska äta gröt och bli stor och stark och definitivt när man ska ut på nåt frilufsigt/träningsrelaterat.

Jag kör hälften havregryn och hälften rågflingor, och dubbelt på det med vatten, 3 minuter i mikron. Rågflingorna känns lite matigare. Trimmar med lite kanel för smaken, kardemumma är också gott. Lite frön av olika slag om jag har hemma, torkade bär/russin kanske. (Lärde mig bli mjölkfri till gröten när jag bodde i Shanghai och det var längre till Bregottfabriken. Det tar dock längre tid att få i sig gröten för den svalnar långsammare...)
 

niner

Medlem
[OT] Visa din gröt
"En stor påse med havregryn, torrmjölk och socker var huvudfödan. Den rörs ut i smältvatten."

Citat ur artikel från 1970 om grönlandspaddling av Erik Isakson.

Brukar tänka på den artikeln när jag går vilse i det dagliga överflödet.
 

DeLiQ

Aktiv medlem
[OT] Visa din gröt
jonja skrev:
-------------------------------------------------------
> Mina bondesläktingar åt rågmjölsgröt vareviga
> dag i 85 år, ibland även som mellanmål.
> Relativt fiberrik enl deklaration men döms ut som
> 'näringsfattig' av
> http://matkalkyl.se/se-ragmjolsgrot.php
> (vilket iofs tycks gälla all spannmålsbaserad
> gröt)
> Ibland gör jag en sats, som en liten kulminarisk
> bugning till dem. Helst med lingonsylt och mjölk.


Inte rågmjöl, utan rågflingsgröt är det som gäller i grötväg för mig.
Den blir inte lika "grötig" som rågmjölsvarianten och inte lika "klistrig" som havregrynsgröten.
Givetvis, precis som du föredrar, med lingonsylt (eller ännu hellre rårörda lingon) och mjölk.
 
[OT] Visa din gröt
Blandar vatten,salt,havregryn,rågflingor, solrosfrön, och pumpakärnor kvällen innan. Zink, magnesium och annat bra. Blötläggningen gör att fytinerna minskar och upptagningen av mineralerna blir bättre.
 

jonja

Aktiv medlem
[OT] Visa din gröt
Bengt-re skrev:
-------------------------------------------------------
>
> 1,5 dl vatten
> 2 msk havregryn
> 1 msk pofiber
> 1 msk kruskakli
> 1 ägg
> Lite salt
> Till servering: kanel och blåbär
>
Kokas eller raw mix?
 

Makten

Aktiv medlem
[OT] Visa din gröt
Akoa skrev:
-------------------------------------------------------
> Makten skrev:
> --------------------------------------------------
> -----
> > Gröt är som bröd. Mest kolhydrater som man
> blir
> > hungrig av ganska snabbt. Måste jag äta gröt
> > så blir det vanliga havregryn och sen med
> mjölk
> > och kanel. Ingen sockerbombsylt alltså.
>
>
> Jasså? Inga fibrer i längre alltså? Det är så
> mycket jag inte vet

Fibrer blir jag bara risig i magen av. Mår bättre utan fibrer, eller i alla fall av att inte överdriva mängden som en del pysslar med. Vet inte riktigt varifrån man fått att fibrer ska vara bra; det kan ju inte magen smälta (cellulosa). Prova själv får du se:-)
 

jonja

Aktiv medlem
[OT] Visa din gröt
Tant_Trek skrev:
-------------------------------------------------------
> Och just det, jag blir också superhungrig ganska
> snart efter en tallrik havregrynsgröt, den
> slurpar liksom bara rakt igenom kroppen.

Ja, den gör ju det. När jag är ambitiös händer det att jag tar hälften havregryn hälften rågkross (blötläggs över natt). Då blir det ganska al-dente.
>
> (Lärde mig bli mjölkfri till gröten när jag
> bodde i Shanghai och det var längre till
> Bregottfabriken. Det tar dock längre tid att få
> i sig gröten för den svalnar långsammare...)

Haha! Ja största nyttan med mjölken är ju nästan den fina kylningen den ger. Likadant i te å kaffe.
 

setreus

Aktiv medlem
[OT] Visa din gröt
Jag har ätit många tusen portioner gröt och just nu är mitt recept:

1,5 dl Axa fiberhavregryn (ja, jag har testat de flesta sorter. Gillar dessa mest)
3,75 dl kallt vatten
en och en halv nypa salt
en liten näve russin

Jag kokar upp detta och låter det sjuda ett par minuter.

Före servering knäcker jag i ett hönsägg (brukar försöka få väck "navelsträngen") som jag rör ner tills det har blivit ett med gröten.

Serverar med enbart mellanmjölk. Tack vare russinen behövs ingen sylt eller äppelmos. Om jag vill ha något extra så tar jag en halv banan i skivor ovanpå. Tack vare ägget så håller jag mig mätt längre.
 

jonja

Aktiv medlem
[OT] Visa din gröt
setreus skrev:
---
> en och en halv nypa salt

Är det nån som gör sin gröt utan salt? Har försökt ett par ggr men alltid avfärdat det som 'omöjligt'. Gröt utan salt är inte gröt.
>
> Före servering knäcker jag i ett hönsägg

Ägg har ju varit uppe tidigare. Är det nån annan fördel än enkelhet att röra i äggen än att ha dem bredvid?

Äppelmos är ju gott till, men av nån anledning är det på tok för lätt att ta för mkt av den, så burken tar slut på nolltid. Därför brukar jag nobba äppelmos. Av princip.
 
Topp
Happyride sparar data i cookies. Genom att använda våra tjänster godkänner du det. Läs mer