Jag kan bidra med att visa ljusbilden för en Hyperion om det skulle vara intressant. Bor i Göteborg, cyklar ganska ofta vardagskvällar i Delsjön. PMa om aktuellt!Just det där med hur mycket ljus man klarar sig med ska jag försöka lista ut. Ingen av mina lampor idag har några angivelser jag litar på, så ska försöka låna nån referenspunkt.
Hittills sammanfattar jag läget såhär:
Wilma
+mer ljus
-dyrare
-tyngre
Piko
+billigare
+lättare
-mindre ljus
Den kommer antagligen att användas för lite annat som t ex längdskidåkning också även om det är sekundärt.
Mer, är nog svaret. För jättemånga år sedan köpte jag någon amerikansk lampa som var binas knän. På väg till målgång på TdR så kändes det som jag lyste upp halva kön. Om jag inte minns fel så var den ratead till 600 lumens. Efter det så köpte jag någon lampa från en hembyggare från England som också var hajpad på Happy med 1200 lumens och det var så mycket ljus att det var sanslöst.Just det där med hur mycket ljus man klarar sig med ska jag försöka lista ut.
Jag köpte igår en M Tiger Sports Hyperion (3800 lumen) som jag gav precis under 4 000 kr för.
Jag köpte igår en M Tiger Sports Hyperion (3800 lumen) som jag gav precis under 4 000 kr för. Jag gick in i butiken med ambitionen att köpa en Lupine Piko, men föll tillslut för en mycket mer kraftfull lampa.
Karbidlampor då?Med tanke på "visa din miyata" och andra vurmar för retrotrender: när kommer den första happyriden med överspända HID?
Jag har ngt minne av att jag läste att han även har avlidit (i MTBR?)!Troutie verkar ha slutat göra lampor för typ tio år sedan
Lite nyfiken på om du också jämförde i butiken med LEDX Mamba som verkar ha ungefär samma ljusstyrka och ljusbild som Hyperion?
Någon som testat brittiska premiumlamporna från exposure? Tex sixpack eller diablo?
ja milan verkar ha behaglig färgtemperatur i filmsnutten inlägg 104. mina bt40s är varmare än så, och mycket glad för det. ffa skiljs grönt och brunt mycket bättre åt.Det där med färgtemperatur hade jag glömt bort och det var faktiskt det som fick det att väga över för Mila för min del. Speciellt vid längdskidåkning tycker jag att det kalla blå ljuset blir jobbigt i snön, särskilt när man krämar på med mycket ljus.
Jag har en strada från 2013, den fungerar fortfarande utmärkt.Någon som testat brittiska premiumlamporna från exposure? Tex sixpack eller diablo?
TristVerkar stämma att Troutie lämnat oss helt.
Fy vad tråkigt. Det var en väldigt aktiv användare som byggde fina lampor när jag också höll på och byggde för ett gäng år sedan.Verkar stämma att Troutie lämnat oss helt. https://www.mtbr.com/threads/sad-news-today-troutie-rip.1099729/
blev lite nyfiken och efterforskade lite. en liknande ledx verkar klara att kyla i rumstemp vid 3000 lumen, vilket är ett riktigt bra resultat. på max klarar den modellen runt 5 minuter innan den reglerar ned, även det ett bra resultat. stämmer det med din erfarenhet?Är man villig att slanta lite finns det nog ingen lampa som slår LedX Cobra! 6500 ärliga lumen med åtta lysdioder med en kombination av linser för djup, bredd och närljus. Två timmar på maxläget, över 15 timmar på ca 4000 lumen och 120 timmar på lägsta läget som ändå lyser starkare än många kinalampor. Det känns inte ens som natt när man cyklar i skogen. Jag är grymt nöjd med min.
Så fort man börjar röra på sig och luften strömmar förbi kylflänsarna så kan den hålla maxläget obegränsat länge (i alla fall tills batteriet tar slut), framför allt om det är lite nattkyla i luften. Stilla klarar den några få minuter utan att växla ner, men jag har aldrig mätt någon exakt tid.blev lite nyfiken och efterforskade lite. en liknande ledx verkar klara att kyla i rumstemp vid 3000 lumen, vilket är ett riktigt bra resultat. på max klarar den modellen runt 5 minuter innan den reglerar ned, även det ett bra resultat. stämmer det med din erfarenhet?
ergonomin med inställningar av lägena lämnar en del att önska.
Visa bilaga 513581
Visste inte det, då jag inte haft problem över huvudtaget. Men som sagt, jag kör sällan Max utan ca 2000 Lumen. Sedan har jag ju enorm fartvind på min sida för kylningenden verkar vid en snabb googling ha rätt stora termiska problem, reglerar ner i minusgrader tydligt redan efter 60 sekunder. och lär ha påtagligt dyra specialbatterier?
överhuvudtaget tycks det vara svårt med kylningen när man passerar typ 1500 lumen i ett mindre lamphus.
Väldigt otippat/märkligt att ingen ens nämnt norska Moonlight än...
Silva-lampan; Hade framme min häromdagen, lampan i sig är ju lätt å fin som attan. Dom gamla fina bly-accarna som åtminstone jag hade till, väger däremot lite mer än dagens. (Om man sätter i relation till energiinnehållet iaf) :). Silvan var den sista premium tills jag nu köpte en Navigator ifjol (om det nu är att anse som premium) efter några år med olika magicshine, och förutom att den sticker upp som en lyktstolpe från hjälmen, så navigatorn klockren i funktion, batteritid och ljusstyrka/spridningsbild.Bara som pizzasallad på din pizza eller nått, men redan på HID-lampetiden när jag testade runt en del så var Lupine överlägsna precis allt annat. De verkar ju hängt med bra.
Ska man köra retro ska det ju vara med Silvas gamla halogenpannlampa på 20W eller vad det var. Lös sämre och sämre från start men slocknade nästan aldrig helt. Man hade väl 1.5h cykeltid eller så om man hade ett stort batteri. :)
Jag har haft en hyperion på styret tre vintrar och är rätt så säker på att du blir nöjd. Lutar åt att jag kompletterar med en theia för hjälmen nu. Har än så länge nöjt mig med en Armytek på hjälmen, men den ger lite för dåligt tryck på distans. Närljus ger den tillräckligt, men det blir lite störande ibland med räckvidden. För löpning tycker jag att den är optimal. Använder den också mycket till renoveringsarbete, trädgården osv.Hur lusläst tråden fram och tillbaka.
Jag har inte riktigt samma önskemål som TS när det gäller låg bygghöjd. Kanske detta kommer på skam?
Valde mellan LedX Mamba 4000, Lupine Wilma och M Sport Hyperion II.
Jag klickade till slut hem Hyperion-lampan.
LedX har generellt fått bra rekommendationer ffa när det gäller ljusbilden. Jag kände mig dock tveksam till elektronikenhten och klickfästet, är rädd att det blir framtungt.
Lupine WIlma gick bort på grund av batteriet, jag vill hellre ha ett smalare batteri som ligger dikt an ryggen än en kubformad historia.Just batteriutformningen har legat mina Magicshine i fatet.
Hyperion har kanske inte den vassaste ljusbilden av dessa tre men mängden tillbehör som ingår samt bra pris på batterisele gjorde att jag slog till på den. Kompletterade också med kabelhållare för hjälmen.
Jag kommer mestadels använda lampan på hjälmen när jag kör mtb, kompletterat med en Magicshine MJ880 på styret.
Men Hyperionen kommer även att åka gravel och springa stig.
Att jag fick tummarna loss att köpa en ny berodde på lamppremiären igår. Jag körde bara med lampa på styret för att klara sista halvtimmen hem, men det var betydligt mörkare i skogen än vad jag förutsett så jag fick dra igång belysningen redan tidigt på rundan.
Mina MJ880 (har 2st) har sakta men säkert börjat dö kabel- och batteridöden. Det är ganska obehagligt när det blir beckmörkt i en utförslöpa pga glappkontakt... Batterierna indikerar redan tidigt att de börjar tappa energinivån dessutom.
Hoppas att jag slipper sånt här strul med Hyperion-lampan.
blev lite nyfiken; eleganta lösningar enligt devisen less is more.Väldigt otippat/märkligt att ingen ens nämnt norska Moonlight än...
Ursäkta om det redan står skrivet, men vilken setup kör du då? Samma rakt igenom eller olika för styre/hjälm?blev lite nyfiken; eleganta lösningar enligt devisen less is more.
kylningen är alltid ett frågetecken med så små lamphus, men de ser åtminstone lovande ut att klara uppgivna 2000 lumen.
men de erbjuder inga batterier mer än två-cells som ger mer än 1:40 på max, och vad skall man då ha max till? det tar sedan inte lång tid innan man med lite tröttare batterier får kortare användningstid. man kan dessutom starkt ifrågasätta den uppgivna ljusstyrkan på 2000 lumen och 1:40 ur två battericeller. fysiskt närmast omöjligt. tveksamt upplägg säger jag.
batterierna är dessutom special iom att de ger 4 i st f vanliga 8 volt. svårt då att ordna kraftigare batterier på eftermarknaden. och som lök på laxen har de alls inga reservbatterier att sälja just nu, ifall man skulle få för sig att ta med en backup för byte ute på turen.
när det gäller batterier är min erfarenhet att det krävs 4 celler per lampa på typ 1500 lumen för att med marginal klara två timmar med en lampa som inte reglerar ned på grund av överhettning. ett betydande flertal gör ju tyvärr just detta. då får man ju bättre 'batteritid', men sämre ljus. vill man ha det så...?
så vill du på riktigt och varaktigt ha säg 3000 lumen under en vanlig kvällstur krävs en välkyld lampa (eller hellre delat på två) och totalt 8 styck 18650-celler.
minimum.
själv kör jag alltså fyra styck 6-cells-packar 18650 kopplade till varsin lampa cirka 1400 lumen. två på styret, två på hjälmen. inga termiska problem alls, och ingen tidsångest. även snällt för den enskilda battericellen, det blir sällan djupurladdningar.
way to go:)
kör 2+2 bt40s. de har en aning stor spridning för hjälmbruk men är klockrena som ett par på styret. de två på hjälmen brukar jag därför vanligen inte köra på fullt blås, då fyller de igen skuggningarna från styrlamporna lite för effektivt.Ursäkta om det redan står skrivet, men vilken setup kör du då? Samma rakt igenom eller olika för styre/hjälm?
Jag kör med en LedX Kaa på en för ändamålet inköpt billig hjälm där jag fäst allt med smältlim (hjälmen en storlek större för mössa också). Batteriet sitter bak på hjälmen så vikterna balanserar ju ut varandra, samt för att jag inte gillar kablar efter kroppen. Skippde skärmen för att kunna sätta den lågt. Sen är det väl bra med separata hus för elektronik och dioder för värmens skull, eller? Har iaf aldrig upplevt att den skruvat ner effekt. På styret har jag en LedX Mamaba och har funderat på att testa byta plats med dom men har inte kommit till skott då lamporna är olika generationer och har lite olika batterispänning (11.1 och 10.8v), men det kanske skulle funka ändå?Hur lusläst tråden fram och tillbaka.
Jag har inte riktigt samma önskemål som TS när det gäller låg bygghöjd. Kanske detta kommer på skam?
Valde mellan LedX Mamba 4000, Lupine Wilma och M Sport Hyperion II.
Jag klickade till slut hem Hyperion-lampan.
LedX har generellt fått bra rekommendationer ffa när det gäller ljusbilden. Jag kände mig dock tveksam till elektronikenhten och klickfästet, är rädd att det blir framtungt.
är du säker på det;)?kais01, det blir inte premium bara för att man har fler![]()
Men om man vänder lite på det; vid köp av premiumlampa behöver man förmodligen inte bekymra sig om kylproblem och batterikapacitet. Är det inte det, tillsammans med smidig montering och driftsäkra kontakter/kablar etc som just definierar om en lampa är premium eller inte? Fyra icke-premium-lampor på icke-premium-montering är liksom inte vad som efterfrågas. Men nu är ju jag nästan lika tjatig på dig kring detta som du är tjatig om din (enligt mig) för tråden ovidkommande setup, så jag ska sluta att påtala detta from nu.är du säker på det;)?
mitt arrangemang är verkligen inte typiskt premium. även om det prismässigt otvivelaktigt hamnar där.
men om det förutom önskemål om kraftigt ljus är intresse att eliminera faktiskt rätt onödiga flaskhalsar av typen kylproblem och batterikapacitet är det rätt svårslaget.
sådana bekymmer är anti-premium oavsett hur mycket man betalat.
Jag skulle inte våga lita fullt ut på smältlim. Skulle ta ett buntband eller liknande också för att undvika tråkiga överraskningar. Jag har varit med om att smältlim plötsligt släpper lite för många gånger.Jag kör med en LedX Kaa på en för ändamålet inköpt billig hjälm där jag fäst allt med smältlim (hjälmen en storlek större för mössa också). Batteriet sitter bak på hjälmen så vikterna balanserar ju ut varandra, samt för att jag inte gillar kablar efter kroppen. Skippde skärmen för att kunna sätta den lågt. Sen är det väl bra med separata hus för elektronik och dioder för värmens skull, eller? Har iaf aldrig upplevt att den skruvat ner effekt. På styret har jag en LedX Mamaba och har funderat på att testa byta plats med dom men har inte kommit till skott då lamporna är olika generationer och har lite olika batterispänning (11.1 och 10.8v), men det kanske skulle funka ändå?
Visa bilaga 514180
även premiumlampor begränsas av fysikens lagar. t ex den hajpade lumonite navigator marknadsförd och uppmätt till 3000 lumen klarar bara 1200 lumen om den inte kyls aktivt av en fläkt.Men om man vänder lite på det; vid köp av premiumlampa behöver man förmodligen inte bekymra sig om kylproblem och batterikapacitet. Är det inte det, tillsammans med smidig montering och driftsäkra kontakter/kablar etc som just definierar om en lampa är premium eller inte? Fyra icke-premium-lampor på icke-premium-montering är liksom inte vad som efterfrågas. Men nu är ju jag nästan lika tjatig på dig kring detta som du är tjatig om din (enligt mig) för tråden ovidkommande setup, så jag ska sluta att påtala detta from nu.![]()
... om man är inomhus i 20°C. Vilket ju inte känns som användningsområdet för en cykellampa? Utan då är det med runt 10°C och i rörelse?om den inte kyls aktivt av en fläkt
Märker dina kompisar det när de är ute och kör?även premiumlampor begränsas av fysikens lagar. t ex den hajpade lumonite navigator marknadsförd och uppmätt till 3000 lumen klarar bara 1200 lumen om den inte kyls aktivt av en fläkt.
flera av kompisarna har kört denna, ja och den reglerar ned efter några minuter. det finns ett gäng liknande lampor i förstås premium utförande och pris men det är ju bara en from förhoppning att dessa skulle kyla bättre.
det jag tjatat om är inte att köpa icke premium, utan att man skall vara mer än skeptisk till lampor över säg 1500-2000 lumen.
som förslag apropå rattnalles fråga i tråden skulle jag alltså å det varmaste (;) rekommendera att om mer ljus än så önskas köpa fler lampor snarare än starkare och dyrare. redundansen kommer på köpet.
.
Jag bryr mig mest om svenska förhållandenmycket bättre är att ta i. båda minst sagt tveksamma. och jag skulle säga att det inte är riktigt premium att behöva fippla ned ljusstyrkan så snart man stannar på stigen.
20 grader och mörker är ska säga förekommande worldwide. just ikväll på väg ut, och vi har 15 gr.
sen batteritiden då. himmelsvid skillnad.