[RR] 3-dagars bikepacking på Gästrikeleden m.m från Högbo

Mrahvin

Medlem
[RR] 3-dagars bikepacking på Gästrikeleden m.m från Högbo
Tänkte avsluta semestern med en mtb-bikepacking tur. Premiär för oss att dra ut så på mtb. Gjort några kortare på lvg/grus tidigare men kändes kul att låta cyklingen i sig bli lite mer händelserik. Från början hade vi tänkt dra ner till Sörmland och följa en nedkortad variant av Swedish safari (https://bikepacking.com/routes/swedish-safari-300/). Men eftersom föreningen bakom Sörmlandsleden inte inte vill att man cyklar där blev vi tveksamma och drog norrut istället (startade en tråd om hur ok det är att cykla på Sörmlandsleden som spann iväg rejält medan vi var borta: https://happyride.se/forum/threads/...-foerbjuden-3-dagars-bikepacking-tur.3683312/).

Ändrade planen bara dagen innan så blev lite tajt att kolla upp saker och ting men lyckades få ihop en hygglig plan iaf. Utgå från Högbo och köra Gästrikeleden norröver till Rönnåsen och så vidare till Jädraås och sova utanför Jädraås (hade dock tänkt skippa loopen över Rönnåsstugan och Häståsen och ta anslutningsleden söder om). Därefter ner mot Kungsberget och äta lunch där, cykla vidare en bit på fäbodleden som går tillbaka mot Högbo och tälta vid en fin sjö och sen rulla tillbaka till Högbo för att äta, sola och bada sista dagen. Var jag och sambon och tanken var inte att jaga mil till varje pris utan njuta, stanna och kolla på saker, glida fram på trevliga stigar och hitta fina ställen att tälta på. VI är båda ändå rätt vana på mtb och kört en del långlopp i tävlingsklass men nu var tanken att lämna hetsen hemma. Preliminärt tänkte vi att vi dag 1 och 2 kunde köra runt 5 mil per dag och ungefär hälften så långt sista dagen.

Dag 1
Utgick från Högbo och kom iväg mitt på dagen. Tyvärr utlovades det rejält med regn denna dagen. Första ca 10 km följer Gästrikeleden det s.k. Vasaspåret i Högbo. Alltså en hel del grusväg kombinerat med lättare stigsegment som delvis är grusade för att underlätta ytterligare. Rätt skönt faktiskt när man kör med väskor. När vi lämnade vasaleden bakom oss blev det lite svårare med lite mer hike-a-bike men ändå helt ok. Dock började det verkligen vräkna ner regn. Tappade också en del tid på att jag fick hetsa tillbaka på asfalt 20 km ToR (=45 min) för att hämta en sak vi glömt i bilen. Heja!

Tog oss vidare upp mot Mårtens klack. Här hade vi hört att det skulle vara rätt fin cykling och får hålla med om det även om det nog gör sig bättre utan packning. Blir svårt att bomba nedför med väskor som slänger runt. Dessutom var vädret miserabelt så var inte läge att njuta av utsikten (eller vindkraftverkens swooshande). Valde att mestadels ta grusvägen ner från Mårtens klack ner till Brattfors för att vinna lite tid. Dock såg stigen ut att vara fin när vi såg den ansluta när vi var nere. Såg oss om en anings i Brattfors men nu började klockan bli mycket och vi var genomblöta så vi valde att hoppa stigen upp mot Rönnåsen och över sjön Lill-Tansen och istället ta asfaltsvägen till Jädraås, ca 12 km. Jag hade spanat ut ett vindskydd som låg en bit in på Gästrikeleden som fortsätter bortom Jädraås mot Åmots bruk vid Stor-Aborrtjärn. Skulle bara vara ett par tre km stig. Dock visade det sig här snabbt bli riktig blockterräng och mer eller mindre hopplöst att cykla. Dessutom ett stort charmigt hygge... Sa jag att det regnade och vi var blöta och kalla ;-). Kom iaf fram till ett efterlängtat vindskydd till slut. Finns dock tre stycken vid denna tjärn. Vi valde det andra som såg något så när ok ut men inte precis var femstjärnigt. Borde dock fortsatt ytterligare en bit där det fanns ett riktigt fint stort skydd. Kunde iaf tälta här, fixa mat och samla krafterna. Sjukt skönt att få på sig torra och varma kläder! Ändå en fin plats som låg precis utanför hygget.

Dag 2
Vaknade upp till sol! Hurra! Allt det blöta kunde torka upp lite grand iaf innan det mulnade på. Vi bestämde snabbt för att ta grusväg ner från vindskyddet till Jädraås för lite sightseeing. Enkel gruscykling utför. Hade varit supervärt att ta upp till vindskyddet också om vi vetat statusen på supersten-stigen upp till vindskyddet.

Jädraås visade sig vara rätt charmigt. Ovanligt välordnat med skyltar, olika museum, museijärnväg m.m. (allt detta var dock stängt nu, Corona antar jag). Finns även en liten mack/butik där man kan proviantera. Har man något slags intresse för brukshistoria så är det kul att se sig om. HIttade också ett par raststugor och vindskydd i närheten av smedjan (tydligen en gång landets största) som hade kunnat vara ett övernattningsalternativ också. Drog sen vidare på Gästrikeleden mot Kungsberg. Rätt bra och lättcyklad stig mestadels här. En del blött och sten men ändå rätt cykelbart även med packning. Var även skyltad som någon slags cykelled. Är en klättring upp över en puckel och sen ner til Kungsberg. Vi hade tänkt oss luncha på restaurang i Kungsberg och tog lite grus ner för att komma fram i vettig tid. Dock var allt tvärdött i Kungsberget... :-(. Så mycket för att lita på google om att Kungsbergets restuarang skulle vara öppen. Blev till att ta fram reservkäket och laga på köket. Gick iofs bra och nu började det klarna upp också. Stärkt av maten cyklade vi upp på toppen av Kungsberget för att spana på utsikten.

Halvvägs ner kan man ansluta till den s.k. Fäbodleden som går mellan Kungsberg och Högbo. Lite knixigt i början men snart blev denna led riktigt fin. Sån där bred lite sandig stig som går genom fina tallskogar. Kan rekommenderas! Vi hade siktat in oss på en badplats vid Hålldammen kanske 15 km bort. En liten avstickare från Fäbodleden. Visade sig vara en riktigt fin badplats och nu sken dessutom solen för fullt. Lycka! Lite grus i maskineriet dock att det var tältförbud här (inget som det stod när jag försökte googla i förväg). Dessutom en del hus rätt nära . Vi lyckades dock reka en tältplats på andra sidan sjön någon km bort och återvände till badplatsen för kvällshäng. Bjöds på fin kvällssol och en kanonkväll! Att få bada och tvätta sig och sen laga mat i solen är verkligen den smala lyckan efter en dag i sadeln.

Dag 3
Tog oss tillbaka till Fäbodleden, Blev en del grusväg mest först sen kom vi in på ett par segment som var rätt steniga eller blöta och allmänt svårcyklade. Inte lika fina som de inledande. Men gick att push-bika sig fram. Efter kanske 16-17 km kom vi in på Högbos Vasaled men mot åkriktningen och en annan del än tidigare. Valde efter lite konfererande att följa leden i rätt riktning in till Högbo. Dels hade jag förstått att det mest var grus på Fäbodleden sista biten, dels kändes det lite så där att köra mot åkriktningen. Blev en fin avslutning med en blandning av grus och byggd/grusad singletrack. Kom fram till Högbo lagom till lunch efter ca 25 km. Fullt med folk i Högbo. Kändes lite konstigt efter att knappt sett en själ på några dagar.

Reflektioner: Detta varju vår första mtb-bikepacking. Den gamla sanningen för mtb gäller verkligen även här: stigarnas skick avgör verkligen helt hastigheten (och bara mer så med väskor). Om stigen är svår och man mest får dra och lyfta cykeln så gör man inte många knop... Inte fel att lägga in en del grussegment faktiskt för att komma någonstans och få slappna av lite. Ska man bara kör stig och det är en hel del push-bike kan fem mil på en dag bli rätt långt. Var dock ungefär vad vi landade på per dag men då var det också en hel del grus. Tar också sin tid att laga mat, fixa med tält och packning. Dock är det smidigt när man cyklar jämfört med vandring att om det inte går riktigt som man tänkt sig så kan man ofta fuska med grus eller asfalt och rätt lätt ta sig framåt.

Raststuga nära Högbo, åt sen lunch här.

Fin raststuga knapp 10 km från Högbo. Blev sen lunch här.
2020-07-30 17.21.52.jpg
Mårtens klack

Mårtens klack
Stenig stig till vindskydd

Deppig stig på deppigt hygge bortom Jädraås på väg mot vindskydd. Såg mestadels mer ur som steniga bilden nedan.
Basic men ok vindskydd dag 1

Vindskydd dag 1. Ett mycket justare finns några hundra meter lite längre bort.
Drömstig att cykla

Drömstig
Jädraås hytta

Jädraås hytta
Jädraås
2020-07-31 16.23.57.jpg

Kungsbergets topp
2020-07-31 17.03.58.jpg

Fäbodleden
2020-07-31 17.11.40.jpg

Mer Fäbodled
2020-07-31 19.42.24.jpg

Badplats
2020-08-01 07.58.15.jpg
2020-08-01 08.14.26.jpg
2020-08-01 11.20.46.jpg
Lite knepigare fäbodled
 
Senast ändrad:

WSMC

Aktiv medlem
[RR] 3-dagars bikepacking på Gästrikeleden m.m från Högbo
Kul RR och fina bilder!
Starkt kört i regnet i början :giggle:
I all välmening kan jag rekommendera att dela in texten i kortare stycken, då iaf jag tycker att det blir lite mer lättläst då🙂
 

Köp & Sälj

Topp