[RR] För tidigt i Sogndal

cruxet

Aktiv medlem
[RR] För tidigt i Sogndal
Jag och Beofred gillar Norge skarpt och vi har snackat länge om att dra till fjordlandskapet och cykla. Vi har läst många RR och sett grymt coola bilder, jag har dessutom varit där och åkt skidor och tänkt att man skulle åka dit på sommaren och cykla. I Stockholm är det sommar så vi gjorde slag i saken och bestämde oss för att åka. köra bil i 12 timmar enkel resa är inga problem om man får hela tre cykeldagar.

I måndags blev det klart med barnvakt och det blev lite bråttom att åtminstone börja planera, yr.no lovade sol(ish) väder i sogn och fjordane, terrengsykkel hade skitcoolt reportage från Sogndal där dammet yrde och folk gick topless. Varmt och skönt kombinerat med episk cykling fick oss på fall.

Det tar ca 12 timmar att köra till Sogndal, vi satte oss i bilen efter jobbet i onsdags och hade inte tänkt så mycket mer än att vi skulle ta in på ett motel alternativt sova i vårt tält efter vägen någonstans. Vi kände oss taggade och körde förbi alla civiliserade trakter innan vi insåg att det kanske inte är så kul att tälta på hemsedalsfjället där det fortafarande var vinter. Det gjorde inte så mycket vi hade mycket godis och Redbull med oss så vi körde hela vägen och tänkte att vi tar in på ett hotell när vi kommer fram. Det blev inte riktigt som vi hade tänkt oss, i Sogndal har dom inte hört talas om begreppet nattportier. Vi körde planslöst runt mellan samtliga hotell och campingar tills någon förmådde sig att öppna dörren. Till vår stora lycka var det sogndals fjordhotell mer om det senare.


En fördel med att sträckköra hela natten är att man kan ta en bonustur redan på ankomstdagen. Så blev det inte heller, mer om det senare.


Dag 1 (2)
Intensivt kartläsande (bilkörning) ledde oss till berget molden.

Fakta: Ganska högt berg, ligger vid en fjord jättevackert. Snön ligger bara fläckvis på toppen.

Beofred packar ur bilen
_DSC5274.jpg


Helt plötsligt befinner vi oss på toppen utan behöva ta ett enda tramptag, det här med dammtorrt och sol var bara resebyråsnack.
DSC02194.jpg


Cruxet tar fart in i dimman
DSC02197.jpg


Beo som på moln
DSC02198.jpg


När vi väl kommit ur dimman var allt så magiskt som vi hade hoppats, teknisk och brant terräng blandat ¨med otroligt vackra vyer, vi ville egentligen inte cykla ner.
DSC02200.jpg


DSC02207.jpg


DSC02097.jpg


DSC02165.jpg


DSC02191.jpg


DSC02193.jpg


DSC02086.jpgEfter toppturen på Molden var vi sugna på mer trots att klocken egentligen var för mycket, vi hade hört om Saurane som skulle vara så bra som en naturlig utförslöpa kan bli (en källa). Dessutom ligger turen nära hotellet. Det visade sig vara det svåraste vi nånsin har kört nerför, vi var rädda hela tiden som tur´hade vi åtmonstone vettet att byta våra tunna xc-krukor mot något mer rejält.

Fakta: Skitsvår, skitfarlig blöt, hal, illvillig tur som går på ett berg i närheten av en fjord.

Intet ont anande cykelturister som inte vet vad de ger sig in på!
DSC02257.jpg


DSC02270.jpg


DSC02276.jpgDSC02279.jpg


DSC02301.jpg


DSC02318.jpg


DSC02345.jpg


DSC02360.jpg


DSC02363.jpg


DSC02372.jpg


DSC02381.jpg


Såhär i efterhand så ser det kanske så farligt ut på bilderna men vi fotade bar när skräcken inte var total och vi kunde tänka på något annat än överlevnad, vi är inte ironiska nu. Tänk elaka stenkistor som aldrig tar slut.

Vi avslutar dagen med en bild på Beo när han sitter på hotellet och förfa´ttar den här RR:en, berget ni ser bakom är morgondagens utmaning.
_DSC5290.jpg


Vi har dessutom hört om en tur som ska finnas i Aurland en bit härifrån som kantas av stup och blixthalka den är vprt projekt för söndagen, om vi har fattat det rätt borde den gå att göra nu trots att det inte är säsong och kraftig snösmältning, fortsättning följer
 

FreeHeeler

Ny medlem
[RR] För tidigt i Sogndal
Ahh fasen vad nice! Nu blir det tre riktigt jobbiga veckor kantade av svår längtan innan man själv drar västerut på årets cykelroadtrip =).
 

lisacecilia

Ny medlem
[RR] För tidigt i Sogndal
Lite trist att inte kunna ta sig utanför tomtgränsen och följt med på resan (inte för att jag hade kunnat cykla där, men ändå) Det är ju otroligt vackert, jag hade kunnat sitta på toppen och stickat :-)
 

C-dale

Aktiv medlem
[RR] För tidigt i Sogndal
Härlig RR!
Ser fram emot er RR från Aurland. Läste lite om en stig på Terrengsykkel, den verkar vara 100% FF så det blir intressant att läsa hur många procent ni klarade cyklande :)

/S
 

s

Aktiv medlem
[RR] För tidigt i Sogndal
Oj va ballt! Dit vill jag åka.

Hur mycket trampa var det? Blir det för jobbigt att baxa runt en DH tror ni?
 

cruxet

Aktiv medlem
[RR] För tidigt i Sogndal
Tack för all respons, det blev än lyckad tur idag igen. Nu är det dags att gå igenom dagens bildskörd.

Bjorre: I år är det ombytta roller och det är jag som stödjer cykelbranschen.

S: Ta vilken cykel som helst som funkar utför, det går ändå inte att cykla upp. Bratt på norska betyder skitbrant på svenska

Vi hörs
 

Beofred

Aktiv medlem
[RR] För tidigt i Sogndal
Dag 2(3): storhaugen - flyplasslöypa.

Fakta: Högt berg mittemot hotellet vid en fjord. Bestyckad med två toppar och några leder.

Turen Storhaugen stod på vår top tio-lista över leder adtt köra på tre dagar, och vi ville börja dagen med denna eftersom det fanns en bekväm bilväg till toppen. dessutom låg det en flygplats på vägen upp, och vid flygplatser finns det taxibilar. Planen var att anlita en sådan för logistiken. Vi ville upp på berget, men ha bilen längst ner i dalen. Så blev det inte. Bommen till vägen till toppen var låst med tre hänglås. Tack för tipset Terrengsykkel, vi fick åter konsultera kartan.

_DSC5300.jpg


Istället fick vi gå upp, vilket var värt besväret att lämna hotellet bara det. I stekande sol, med magiska fjordar som fond, och en pirrande känsla av succé i kroppen stretade vi steg för steg upp för berget. Branterna vi besegrade på vägen upp var av den art, att vi två dagar tidigare hade bävat av bara åsynen. Men med gårdagens lärdomar i bagaget var de en uppfriskande syn. En semesterdag! Redan!

DSC02413.jpg


DSC02408.jpg


Fikapaus med chorizo-ost strax under trädgränsen.
DSC02417.jpg


Nasjonalromantikk
DSC02418.jpg


Vi bor i Cruxets armhåla.
DSC02427.jpg


Stopp och vänd.
DSC02431.jpg


Värt resan, värt promenaden. Såhär ser lycka ut.
DSC02432.jpg


DSC02435.jpg


DSC02438.jpg


DSC02449.jpg


DSC02453.jpg


DSC02464.jpg


DSC02467.jpg


DSC02477.jpg


DSC02504.jpg


Plötsligt böts högfjällsmys mot skogsbröt. Extremt intensiv lågfartscykling som bjöd på lite vila. Men en massa leenden.
DSC02509.jpg


DSC02551.jpg


Nästa karraktärsförändring skedde när brötskogen blev superflowig högfartscykling på snorsmal stig. Dessutom dammade det!
DSC02580.jpg


DSC02590.jpg


DSC02603.jpg


DSC02609.jpg


DSC02624.jpg


DSC02627.jpg


Bara en tur idag, men jävlar vilken tur. Vi skulle kunna åka hem nöjda imorgon, men icke - Aurland hägrar. Gonatt.
 

Aftermath

Ny medlem
[RR] För tidigt i Sogndal
Härliga bilder!! Molden var jag uppe på 2009 utan cykel då. Vi bodde i Luster som ligger i närheten. Om ni inte åkte riksväg 55 dit så kan jag rekommendera den hem! (Om den är öppen såhär års) Det är den som går uppe på sognefjellet och genom delar av jotunheimen! Helt klart spektakulärt, vet inte om man får cykla där dock eftersom det är nationalpark osv.
 

pAcmAn

Medlem
[RR] För tidigt i Sogndal
Jäklar i min låda, vad gött ni verkar ha det!!

Jag som gått och funderat på att köpa cx eller lvg men jag stoppar de planerna i papperskorgen och graderar upp mig på FS istället.
 

skrotfot

Aktiv medlem
[RR] För tidigt i Sogndal
Världsklass!


pAcmAn skrev:
-------------------------------------------------------
> Jäklar i min låda, vad gött ni verkar ha det!!
>
> Jag som gått och funderat på att köpa cx eller
> lvg men jag stoppar de planerna i papperskorgen
> och graderar upp mig på FS istället.

Precis vad du behöver Rikard!
 

Fjärdebrunn

Aktiv medlem
[RR] För tidigt i Sogndal
Gnid in det bara.

Tack för att ni delar med er. Att ni pallar att stanna och fota så mycket. Själv hade jag nog bara blåst på av ren glädje.
 

cruxet

Aktiv medlem
[RR] För tidigt i Sogndal
Ho ho Pefen du fick ju en inbjudan:)

Fjärdebrunn: Så ofta stannar vi inte, det är långa turer och 100 m sogndaltstök innheåller ungefär 1 km hellasstök, fotopaus = vilopaus.

Håll i er snart kommer del 3. Ska bara photoshoppa in lite fjordar och berg:)
 
Senast ändrad:

teton

Ny medlem
[RR] För tidigt i Sogndal
Ser riktigt fint ut ! Har ni tid så dra upp till Stranda och kör "Trondheims gamle postveg" vid Ljöbrekka. Riktigt spektakulär tur som är värd varje höjdmeter.
 
Topp
Happyride sparar data i cookies. Genom att använda våra tjänster godkänner du det. Läs mer