[RR] I skogen kan ingen höra dig vissla

Makten

Aktiv medlem
[RR] I skogen kan ingen höra dig vissla
Söndag, och andra mars till på köpet! Här gick det minsann inte att ligga hemma på sofflocket, eller snarare sitta framför datorn, som är den moderna tappningen av Kronblom-beteende.
Med en kropp i samma form som vingarna hos en burfågel släpade jag mig ut och tänkte ta det lite lugnt genom att köra in de nymonterade bromsarna, samt fota lite i de närbelägna omgivningarna. Kanske kunde jag hitta någon hemlig stig?

Rakt opp på berget bakom väderkvarnen söder om Bromma flygfält bar det (vi är alltså i Stockholm). Snorhala men finfina hällar!

_DSC0669.jpgDå tanken var att kunna ta lite fräsiga bilder så hade jag systemkameran med mig. Det tänker jag inte göra om i första taget, för faaaaan vad meckigt det är att stanna, ställa ifrån sig cykeln, riva fram kameran, fota och sen reversera hela processen. Nej, för cykling krävs något mindre, och det får bli kompakten under nästa tur.

Fortsätter man norrut kommer man till ett öppet hällområde som förr har huserat luftvärn, till försvar för flygplatsen. Idag står lavettstativen tomma och värnen är helt eller delvis grusfyllda.

_DSC0671.jpgI bakgrunden ligger mitt gamla jobb som förvandlats från jetmotorverkstäder till byggmarknad. På Lintaverken servade SAS sina motorer direkt i anslutning till landningsbanan, men på min tid kördes de dit med lastbil från Arlanda istället. Betongtornet till höger är utblåset från motorprovhuset där man kunde köra riktigt stora pjäser (för Boeing 747 bland annat) på full sula för att se att allt stämde innan utleverans.

Rakt under fötterna vid denna position har man ett (förmodligen mycket stort) plomberat bergrum som jag är mäkta sugen på att undersöka:-) Men infarten är övertäckt med hundratals ton sten, så då måste man hitta en nödutgång nånstans. Kanske finns under cykeln på bilden.

Nåja, nu var det ju cykling det skulle handla om! Nya XT-bromsar monterades härom dagen, och dessa måste förstås köras in, innan fullt grepp nås.

_DSC0672.jpgHur tänkte man hos Shimano när man valde kromade reservoarkåpor? Sjukt fult. Men cockpit är i alla fall rätt clean nu, utan framväxelreglaget. Skillnaden i känsla mot de gamla Avid Elixir 3-bromsarna är milsvid. Plötsligt vet man när bromsen tänker ta! :-O

Vidare nedför backen mot Byggmax. Området kryllar av lämningar med intressant historia, även från äldre tider.

_DSC0674.jpgCykeln har fått en rad uppgraderingar i vinter som nu kontinuerligt utprovas. 1x10-drivlinan funkar klockrent och 30T-klingan fram från North Shore Billet är lagom liten tillsammans med 11-36-kassett, för mig som är svag och ämlig.

_DSC0676.jpgDX-pedalerna sjunger på sista versen och lär bli nästa uppgradering. Jag vill ha något med lite större yta tror jag, så tips emottages gärna:-)

Bort, vidare rund golfbanan och ut i stenskravlet blev den fortsatta rutten. Här var det välkommet med apbrett styre och kort stam (som också är vänta-på-våren-uppgraderingar).

_DSC0678.jpgOch här kommer vi in på ämnet för trådens rubrik. När allt känns svårt och oöverstigligt i skogen kommer jag ibland på mig själv med att vissla. Eller kanske sjunga. Säkert skitlöjligt, men det blir nån slags ställningstagande: – "Här ska fan inte ges upp bara för att det verkar helt omöjligt!" :-)
Ibland funkar det. Ibland inte. Men ingen jävel kommer ju höra det ändå, så varför inte?

Precis innan bostadsområdet som omgärdar Bromma Kyrka finns ett märkligt garage, eller om det är ett stall. Ägaren har fått för sig att måla det i synnerligen grälla färger. Kanske hen är tüsk?

_DSC0679.jpgUppe där bakom, är det inte mycket folk nånsin. Men några små stigar vindlar sig bort över berget. Inget behov av visslande här inte. Lättrullat och fint!

_DSC0680.jpgPå toppen hittade jag nån slag radiostation med stängsel, master och skit. Men inte nog med det; stängslet hade givit ifrån sig något (säkert skitgiftigt!) som tillsammans med lavarna på hällarna gav ett tjusigt mönster. Här var jag för en gångs skull glad över att ha en fräsig kamera med mig!

_DSC0684.jpgDet började skymma så smått och stigen blev precis sådär lagom utmanande. Jag svor över att inte ha någon sänkstolpe (den ligger i molekyler på jobbet för översyn), men här hjälpte det att vissla lite igen.

_DSC0685.jpgPå något outgrundligt vis kom jag efter mycket om och men ut vid Åkeshovsskolan. Som ett "sista ryck" bestämde jag mig för att cykla nedför trapporna i tunnelbaneuppgången som leder till gångtunneln under Bergslagsvägen. Det gick bra men det var sjukt nära att jag fastnade med styret i räcket på ett ställe. Som tur var såg ingen:-)

Nu föll ett milt regn och det var läge att åka hem. Men vänta! Gick det inte att cykla längs tunnelbanespåret, på dess södra sida? Jo, det hade jag något minne om. Och visst gick det, men där hjälpte inget visslande inte. Det blev mycket push-bike mellan Brommaplan och Stora mossen. Mycket roligare än asfalt ändå:-)

Sista biten mot Alvik är lätt och man kommer upp på en knalle som faktiskt är bland Stockholms högsta punkter. Skulle tro att gamla landsvägen gått här för hundratals år sedan.

_DSC0688.jpgDen nutida motsvarigheten till runristningar ser inget vidare ut, men lyckligtvis är de inte så beständiga. Ibland har jag undrat varför ingen av de duktigare gatukonstnärerna gör hällristningar. Antar att det är för jobbigt, men det vore rätt ballt:-)

Väl hemma i Alvik tog jag en sista liten runda och hittade vårtecken av rang!

_DSC0690.jpgNaturligtvis började det snöa nån timme senare:-/ Men vadå, man kan ju alltid vissla så känns det bättre! :-)
 
[RR] I skogen kan ingen höra dig vissla
Trevliga bilder.

Vad gäller pedaler så brukar väl Superstar Components Nano Tech vara ett standardsvar. Inte kört dem själv, men enligt de flesta ska de vara bra ut bang/buck-synpunkt.
 

Makten

Aktiv medlem
[RR] I skogen kan ingen höra dig vissla
Luthman Photography skrev:
-------------------------------------------------------
> Trevliga bilder.
>
> Vad gäller pedaler så brukar väl Superstar
> Components Nano Tech vara ett standardsvar. Inte
> kört dem själv, men enligt de flesta ska de vara
> bra ut bang/buck-synpunkt.

Får kika på det! Det är Superstar som stått för styre och styrstam, och med dessa är jag nöjd:-)
 

Rattnalle

Aktiv medlem
[RR] I skogen kan ingen höra dig vissla
Mycket trevlig RR.

Ironiskt nog slipper man den där billiga krom-looken på bromsarna om man köper Deore som har matta lock. Riktigt fint sätt att ökat uppgraderingssuget ;)
 

EST

Aktiv medlem
[RR] I skogen kan ingen höra dig vissla
Najs med riktig kamera, har själv inte orkat släpa med det nån gång. Kanske blir av nu när man får större rygga i veckan :) Snygga bilder & det utan sänkstolpe visst är det jobbig när man vant sig har kört utan i 2 veckor men nu sitter min på igen :)
Sköna bilder speciellt den rostiga.
 

Makten

Aktiv medlem
[RR] I skogen kan ingen höra dig vissla
Rattnalle skrev:
-------------------------------------------------------
> Mycket trevlig RR.
>
> Ironiskt nog slipper man den där billiga
> krom-looken på bromsarna om man köper Deore som
> har matta lock. Riktigt fint sätt att ökat
> uppgraderingssuget ;)

Tack! Jag valde XT enkom för att ingreppspunkten kan justeras on-the-fly utan verktyg. I övrigt verkar de vara helt identiska med SLX om man bortser från kylflänsar på bromsklotsarna (som jag knappast behöver). Deore ska också vara mycket bra.EST skrev:
-------------------------------------------------------
> Najs med riktig kamera, har själv inte orkat
> släpa med det nån gång. Kanske blir av nu när
> man får större rygga i veckan :) Snygga bilder &
> det utan sänkstolpe visst är det jobbig när man
> vant sig har kört utan i 2 veckor men nu sitter
> min på igen :)
> Sköna bilder speciellt den rostiga.

Pja, "riktigt kamera" tycker jag nog inte är ett så bra begrepp;-) Vad som helst som uppfyller ens önskemål är vettigt. I det här fallet har jag använt Sony a7 med Zeiss 35/2 Distagon, där objektiv plus adapter helt tar bort vitsen med litenheten hos a7:an. Dessutom inser jag att det nog är lämpligare med mer vidvinkel för såna här situationer.

Får prova med mitt lilla Olympus OM 28/3,5 och kameran diagonalt över bröstet om den ska få följa med fler gånger:-)


cross micke skrev:
-------------------------------------------------------
> Snyggt! Trevlig RR

Tackar!
 

Makten

Aktiv medlem
[RR] I skogen kan ingen höra dig vissla
42Hz skrev:
-------------------------------------------------------
> Med kamera i ryggsäcken skulle det inte bli
> många bilder tagna, magväska is da shit! :)

Hmm, hur får du plats med systemkamera i en magväska?
 

42Hz

Aktiv medlem
[RR] I skogen kan ingen höra dig vissla
Inga problem med en Lowepro TLZ 2, funkar förvånansvärt bra. Till och med vurpat ett par gånger med den på magen/bröstet. =)

Hakar fast den i Camelbacken med karbinhakar. Finns nån bild med TnT med en sådan.
Man kanske ser ut som ett UFO men det gör man ju i alla fall. ;)
 

Caradrel

Ny medlem
[RR] I skogen kan ingen höra dig vissla
Fin rapport med trevliga bilder. Jag orkar sällan ta fram kameran fast jag har den med.

Har precis kört första rundan med ett par Superstar components delta, vilket är deras nya pedal. Jag är riktigt nöjd än så länge, mycket trevligare än shimanos Saint modell iaf.
 
[RR] I skogen kan ingen höra dig vissla
42Hz skrev:
-------------------------------------------------------
> Inga problem med en Lowepro TLZ 2, funkar
> förvånansvärt bra. Till och med vurpat ett par
> gånger med den på magen/bröstet. =)
>
> Hakar fast den i Camelbacken med karbinhakar.
> Finns nån bild med TnT med en sådan.
> Man kanske ser ut som ett UFO men det gör man ju
> i alla fall. ;)


Det finns även en sele som är tänkt att användas tillsammans med den väskserien som man kan använda. Jag kör med den selen och en dylik väska, dock modellen större om jag inte minns fel. Däremot så har jag slutat använda den för cykling då jag tyckte att den hindrar för mycket. har jag med kameran får det bli i f-stopryggan istället. Det känns säkrare på något sätt och stör inte lika mkt. Ska det plåtas så behöver ändå alla stanna och köra om passagen jag vill fota ett par ggr, då spelar inte ryggsäck/magväska så stor roll i tidsåtgången.
 

MDR

Medlem
[RR] I skogen kan ingen höra dig vissla
schysst bild på stenhällen med kartlavar i olika färger samt något annat!
jag blir så peppad av alla olika RR som publiceras här på forumet tack!
 

Makten

Aktiv medlem
[RR] I skogen kan ingen höra dig vissla
42Hz skrev:
-------------------------------------------------------
> Inga problem med en Lowepro TLZ 2, funkar
> förvånansvärt bra. Till och med vurpat ett par
> gånger med den på magen/bröstet. =)
>
> Hakar fast den i Camelbacken med karbinhakar.
> Finns nån bild med TnT med en sådan.
> Man kanske ser ut som ett UFO men det gör man ju
> i alla fall. ;)

Jag har fnulat lite på en sån lösning utan att komma till skott. Får bestämt se över möjligheterna igen:-)Caradrel skrev:
-------------------------------------------------------
> Fin rapport med trevliga bilder. Jag orkar sällan
> ta fram kameran fast jag har den med.
>
> Har precis kört första rundan med ett par
> Superstar components delta, vilket är deras nya
> pedal. Jag är riktigt nöjd än så länge,
> mycket trevligare än shimanos Saint modell iaf.

De såg trevliga ut, men de var inte så värst billiga. Vad är det hos Saint-pedalerna du inte gillar? Har inte provat själv.


dileno skrev:
-------------------------------------------------------
> Har du nåt fint GPS-spår för detta? Vore
> trevligt prova!

Nä, men det är ingen sammanhängande stig ändå;-) Bara härja runt lite i skogsdungarna runt flygplatsen så hittar du nog något roligt! Biten längs tunnelbanan är rätt svår att hitta till och jag fick forcera lite obanad terräng i Abrahamsberg för att komma till stigen.


MDR skrev:
-------------------------------------------------------
> schysst bild på stenhällen med kartlavar i olika
> färger samt något annat!
> jag blir så peppad av alla olika RR som
> publiceras här på forumet tack!

Tackar, trevligt! :-)

Edit: Och tack MoeJoe också!
 
Senast ändrad:
Topp