[RR] Muntii Bucegi, Rumänien. En runda till...

Sigge Star

Ny medlem
Tjenahej,

En hälsning från Rumänien…

Med bara en och en halv timma i bil från det platta Bukarest (100 möh) kommer man till Sinaia på ca 900 meters höjd. Plötsligt är man mitt i Karpaterna och om man vill tar man kabinbanan upp till 2000 möh och man är långt borta från hettan och stojet i huvudstan. Gissa om man vill…
01Map1024x594.jpgHade ett kundevent i just Sinaia igår och passade på att ta med hojen för en ”liten tur” efteråt. Jag har aldrig lyckats med en ”liten tur” i stora berg tidigare så varför skulle jag det nu? Dessutom ville jag reka lite innan Cross Micke kommer på besök i Juli. Fuskade lite genom att börja med att klara av 1100 höjdmeter med kabinbana, men det blev ytterligare 1100 höjdmeter på egen hand och nästan 5 timmars cyklande. Framför allt blev det en utförstur där härliga 1600 fallhöjdsmeter klarades av i ett åk.
02Perspektiv1024x364.jpgVisst såg det kymigt ut på väg upp, men bor man på låglandet och längtar efter berg hela dagarna så spelar vädret ingen roll.
03uppidimman1024x513.jpgSkönt att veta att kabinkillen i alla fall fått sig ett par bira…
04l1024x768.jpgSkam den som ger sig. Bakom molnen som höll till utefter kanten på berget väntade solen och sjukt sköna stigar. Grymt skönt avbrott från hettan i stan. Med över 30 grader och hög luftfuktighet var det helt underbart att få trampa på i ca 15 grader.
05bakommolnen1024x768.jpg06galben1024x768.jpgTekniskt blev det också bitvis
07tekniskt1024x768.jpgEtt bidrag till avdelningen märliga skyltar…
08skylt1024x768.jpgLite bortom molnen vid bergskanten ner mot dalen blev det riktigt skönt i solen
09smalstig1024x683.jpgEn stor dag för mig, men en helt vanlig för denna herde på ca 2200 möh. Jag har sett många herdar i detta underbart vackra land, men något som skiljer dessa herdar från de jag sett i andra länder är deras läskunnighet. Många gånger ser man dom gå omkring och läsa en roman och bara titta upp då och då.
10herde1024x768.jpgStigen fortsätter… med sällskap
11fr1024x768.jpgJag når Cabana Babele och märkliga formationer. Lite nördigt med självporträtt, jag vet, men utan sällskap så...
12fallos1024x768.jpgOch så lite av ett varumärke för Muntii Bucegi som massivet kallas. Sfinx’en
13sfinx1024x768.jpgMed extremvintern långt bakom oss känns det exotiskt med snö
14sn768x1024.jpgLandskapet är vackert och utsikten nästan bedövande. I bakgrunden syns orten Azuga som är ytterligare en av skidorterna på vintern
15Azuga1024x768.jpgMålet i sikte: Cabana Umo 2507 meter över havet. Lite kasst ljus i bilden men tog med den för att visa stigen som jag tog ner efter toppturen. Det blev den mest brutala fjällsidan jag cyklat utför någon gång. Ni ser den sicksacka ner från toppstugan
16brutalstig768x1024.jpgBild från samma ställe men tagen åt vänster. Följde stigen hela vägen till toppen längst upp till höger i bild
17klipphylla1024x768.jpgSamma stig, men från toppen
18lookingback1024x768.jpgDessa vyer… helt grymt skådespel när molnen totalt mystifierar bergen ner mot Bran.
19fenomen1024x768.jpgMera utsikt…
20utsikt1024x768.jpgToppen nådd som sagt
21umo1024x768.jpgDags att ge sig utför. Första partiet var mycket brant och med stora lösa stenar i gruset. Vurpade lätt i en switchback och ramlade som tur var in mot berget. Tog det lite mer försiktigt efter det. Spana in en helt fantastiskt vacker dal och med stigen lååångt där nere:
22dalen1024x768.jpgNeråt neråt. Lite väl hårigt ibland men emellanåt bra flow. Stora behållningen var nog naturupplevelsen och tekniska utmaningen. Bortom min egen skugga skymtar några vandrare på väg ner de också.
23dalen1024x768.jpgNåväl, dalen blir något mindre dramatisk och jag kommer ner i skogen som bjuder på sköna stigar som ibland avrbyts av ställen där man får bära cykeln.
24skog768x1024.jpgDe sista 400 fallhöjdmetrarna erbjöd fullkomligt episka utförsslingor i helt galet hög fart, vilken finale!
25supersnabbt1024x768.jpgVäl nere från berget i Busteni väntade en mil landsväg tillbaka till bilen i Sinaia. Med ytterligare några fallhöjdsmeter till godo var det ett rent nöje. Slut för denna gången, men det blir mer fler turer framöver!

Sigge
 
Senast ändrad:

Aron

Aktiv medlem
Grym RR! Karpaterna är fantastiskt vackert. Jag var lite sugen på att åka och hoja i Rumänien i våras, men det kom +ANNAT i vägen.
 

marran

Aktiv medlem
Riktigt grymt!

Jag kluddar nog också ner det på listan, bilden på stigen längs bergssidan är nästan för mycket, måste kännas snudd på overkligt att stå och titta på den
 

stenmark

Aktiv medlem
marran skrev:
-------------------------------------------------------
> bilden på stigen längs bergssidan är nästan för
> mycket, måste kännas snudd på overkligt att
> stå och titta på den

+1
Vilken jävla stig. Som tusenmetarn i Åre efter ett liv på steroider.

Grym RR som vanligt Sigge!
 

Sigge Star

Ny medlem
Skoj att fler får upp ögonen för potentialen här!


ErikH skrev:
-------------------------------------------------------
> Otroligt vackert! Finns det stigcyklingsintresse f
> öv i krokarna/ har du hittat några o trampa
> med?
>
> /E


Det är många som cyklar här och det hålls tävlingar i ett. Det handlar väl mest om vad de kallar maraton, vilket kanske inte lockar just mig så mycket, men vem vet, jag provar säkert det någon gång. Folk är generellt sett fantstiskt trevliga här och då brukar typen av cyklingen kanske inte vara det viktigaste varje gång.

Men men... jag är mer ute efter tekniska stigar och gärna både uppför och nerför. Mer skoj än fitness. typ.

Det finns också en inbiten DH-community med en massa trevligt folk som jag haft möjlighet att träffa. Flera som driver affär och där vi har gemensamma bekanta i Bulgarien. Ska ta tillfället att hoja med dom - drog ju med utförshojen också. En av snubbarna är med och arrangerar ett riktigt trevligt event (refererat till tidigare):

Men, hittills alltså ganska lite stigcyklande i stil med i SE, men det kommer nog. Jag har svårt att få tiden att räcka till med nytt jobb, tre kids och allt annat som kommer när man flyttar till ett nytt land. Typ, sitter o skriver detta samtidigt som jag matar ettåringen med banan och 5-åringens polare vill ha hjälp med vad det nu är...

Lämnar av familjen i Sverige till veckan och återvänder sedan och då blir det en helg i bergen runt Brasov (norr om Sinaia) där stigarna är många och ser grymt lockande ut. Några exempel:

Sen blir det hojande när Crossmicke kommer ner: några dagar här och några i Bulgarien. Ämenen för nya trådar...

hare
Sigge
 

MTBonden

Ny medlem
Gött att se att du inte har legat av dig sen du flyttade,lite annat än hemma fast bokarna i Stättared är inte fel heller.(se KULTUREN här på forumet)
vi hörs
P O
 

fedde

Aktiv medlem
Vad är en väl en tur i Rumänien?
Det kan ju vara hemskt tråkigt, jobbigt, farligt, svettigt och en massa annat.
Men...
Det kan ju förstås vara alldeles fantastiskt underbart och härligt också.


För övrigt tycker jag att sådana här ridereports i princip borde förbjudas.
Vi stackare som inte har tid att göra sådana turer lider extra mycket.
Livet är lite orättvist ibland.


/Fedde (jag är inte avundsjuk och bitter inte, nej, nej, nej, inte alls)
 

Janne_L

Medlem
Härlig RR! Skulle nog inte ha varken nerver eller teknik att ta mig ned för den stigen men nog blir man sugen ändå....:)
Rumänien finns uppenbarligen med även på Mtb-kartan!
 

Sigge Star

Ny medlem
Det blev en tur till uppe i Muntii Bucegi och jag måste ju bara dela med mig av lite fler bilder… Denna gången var konceptet mer en utflykt med familjen: kabin upp fast jag cyklar ner. Blev nästan så. Vi skulle prova Kabinen från Busteni som tar en upp till 2200, men folkmassan i kön indikerade en sisådär 2 timmar i kö så vi nappade på ett av många erbjudanden om att åka jeep upp istället. Bara att lasta in alltihop. Barnvagn och cykel på taket.
01.jpgOtippat och ovanligt, men rätt häftig upplevelse får man ju ändå säga trots taskigt samvete för att skapa en massa oväsen för alla bergsdiggare som valt mer ädla sätt att ta sig upp.
02.jpgNå, väl uppe fick frugan sig en runda också, medan jag körde off-road med lilleman i barnvagn.
03.jpgEfter lunch med fantastisk utsikt och gött deg i fjällgräset slängde jag på mig grejerna och gränslade den för dagen valda lite tyngre järnhästen, eller snarare aluminiumhästen och fick snabbt trampat upp mig till denna utsikt där man även ser höghöjdsträningsanläggningen (shit vilket långt ord) borta till höger.
04.jpgIngen teknisk utmaning, men lagom lut uppför och mer än lagom utsikt
05.jpg06.jpgEfter en ca 30 minuter kommer man fram till kanten av massivet och monumentet från WW1 går inte att missa:
07.jpg08.jpgOch fasen om jag inte fick mig en wheely runt korset också
09.jpgStupet ner mot dalen ger flyplanskänsla
10.jpgEfter en liten lätt klättring upp till platån igen väntar ca 1400 höjdmeter på att avverkas. I början riktigt soft medlut som inspirerar till trampande i hög fart.
11.jpg12.jpgHehe, sen var det ju det där med fåren ni sett på tidigare bilder. Mycket får leder till…
13.jpgDet börjar luta mer och jag får lägga på lite broms
14.jpgSen över kanten och en helt fantastisk stig leder ner från trädgränsen och in i skogen
15.jpg16.jpgFantastisk kul stig där det går att släppa på mellan switchbacksen och där man träffar på lite northshore också ;-)
17.jpgFörsökte bromsa upp då och då för att kunna förmedla hur det ser ut. Ytterligare en bild av denna sköna stig
18.jpgEfter att ha dundrat utför bra länge inne i skogen kommer man ut på en skön äng där man påminns om avstånden… Man ser korset i fjärran.
19.jpgEfter detta blev det inga fler bilder. Fortsatte ner på lite mindre tekniska stigar efter att ha letat och inte hittat den stig jag egentligen tänkt. Kom i alla fall ner till bilen och kunde sluta upp med resten av familjen och bränna hem till 30-gradiga Bukarest fastän klockan var 19 när vi kom hem.

Hare!
Sigge

Harri: engelska och teckenspråk funkar och ölen är hur god som helst, för att inte tala om Palinkan (ca 50%-igt plommonbrännvin)
 
Senast ändrad:

GoranS

Aktiv medlem
Trevlig RR och framför allt fantastiskt vackert!

För oss som helst har asfalt under hjulen, har du någon uppfattning om vad den där delen av världen har att bjuda, framför allt vad gäller backar?
 

Robert

Aktiv medlem
Häftig RR och hög kvalité, som vanligt. Det förklarar varför jag inte stöter på i hemmaskogarna.
Det är inte dåligt att du fick med dig både Reignen och Nomaden på samma resa.
 

Sigge Star

Ny medlem
GoranS skrev:
-------------------------------------------------------
> Trevlig RR och framför allt fantastiskt vackert!
>
> För oss som helst har asfalt under hjulen, har du
> någon uppfattning om vad den där delen av
> världen har att bjuda, framför allt vad gäller
> backar?

Tjena,

Det finns en sport som kanske ar mer extrem an andra i just detta land och det ar just landsvagscykling.

Bergen finns, Vagarna finns, de goa klattringarna finns, men det finns ocksa rumaner bakom ratten i bilarna du kommer att ha runt dig.

Jag har sjalv inte hunnit kora Transalpina (asfalterad i ar) eller Transfagarasan, men de borde ju vara alldeles lysande for din del. Transalpina, som nu alltsa asfalterats:
transalpina.jpgTransfagarasan:
Transfagarasan-roads.JPG/Sigge
 
Topp
Happyride sparar data i cookies. Genom att använda våra tjänster godkänner du det. Läs mer