[RR] Sundsvall - Trondheim.

heffe

Aktiv medlem
[RR] Sundsvall - Trondheim.
Jo. Jag har cyklat till Trondheim från Sundsvall, delvis längs St. Olavsleden, delvis längs Sverigeleden, delvis längs ingen av dom när jag har känt för det. Totalt blev det ungefär 56 mil på 4 dagars cyklande.
Så här gick det.

---
Söndag, 7:e Juni, dag 1.
Sundsvall - Stöde - Ljungaverk - Grusgrop.
http://ridewithgps.com/trips/5097319?privacy_code=l1eXoUj91XDESBX4

Efter en lite för lång sovmorgon, utebliven frukost samt en lätt panikartad sista minuten ompackning lämnade jag Sundsvall 11:30.
Turistfotade lite vid Selångerskyrka pga St. Olavsleden börjar där. Sen började resan på riktigt.
Gusturleden bjöd på lite spännande cykling med all packning. Lyckades cykla lite fel i Matfors och grusvägen bort till Stöde har jag cyklat tidigare men aldrig åt det här hållet. 5 mil in och framme i Stöde blev det numera traditionsenlig kaffe med strips på Stödegrillen. På något vis hade priset gått upp 5 spänn sen jag var där sist, men jag kanske fick regnrabatt då, jag vet inte.
Här kom första regnet, lyckligtvis varade det bara i en mil ungefär. Istället för att slaviskt följa St. Olavsleden valde jag jag Ljungadalsvägen. Mycket fin cykling och och fina/intressanta hus att titta på, stationen i Viskan och Viskan folkets park t.ex. När jag rullade in i Ljungaverk ringde jag kollega Djärv för kaffe, husesyn, samt inspektion av dotter och hund, MVG rakt igenom.

Nu var planen att ta sig till Bräcke och förbi till den tilltänkta tältplatsen i Mordviken.
St. Olavsleden ville annat.
Först blev det någon form av stig som slingrade sig över ängar, diken & skogsdungar för att avslutas vid ett bilvrak vid E14.
Därefter kom man till St. Olofskälla, något jag lyckades timea in med kvällssolen på ett fördelaktigt vis. Här blev det riktigt fina skogsvägar blandat med spår från skogsmaskiner som stundtals var på gränsen till cyklingsbara. Det blev en del pushbike uppförs och lyftande över träd. Vid ett tillfälle skrämde jag en hjort eller rådjur av något slag som bara flög upp och studsade iväg. Häftigt.
När klockan slog 21 och jag var 2 mil från Bräcke uppdagades en helt okej tältplats i form av ett litet sandtag. Modet var lågt, och hungern stor. Tältet slogs upp, middag lagades och Modus Hoperandi inmundigades. Sen blev det godnatt. Imorgon var det ÖSD & beyond!

DSC06382.JPG

En del av Gusturleden.

DSC06387.JPG

Ta höger vid bilvraket.

20150607_191436.jpg

St. Olofs Källa

DSC06397.JPG

Uppe på någon form av skogligare väg.

20150607_220848.jpg

Middagen är serverad.


---

Måndag, 8:e juni, dag 2.
Grusgrop - Bräcke - Östersund - Rödön.
http://ridewithgps.com/trips/5097315?privacy_code=caHuUI5bLtHVxWrE

Nattens sömn var hyfsad. Frös inte för mycket. Vaknade ett par gånger men lyckades somna om till halv sju. Det blev kaffe, Cliff bars och Modus till frukost. Det gick bra att packa ihop tältet, men av någon anledning tog det större plats än tidigare.
Hade jag inte givit upp igår utan krigat på typ 4 km hade jag fått en awesome tältplats i närheten av jämtkrogen där det finns ett enkelt rum att hyra, en källa, klotgrill och ett utedass. Hade ju varit fint att ha. 2 mil in upptäckte jag att dragkedjan till matfickan var på vid gavel. Vet inte hur mycket, om något, som saknas.
Det regnar inte, men det är molnigt och min nemesis motvinden ligger på nå jävulskt och håller i sig. Oavsett vilket håll jag cyklade åt så var det motvind. Skumt.
Min iver att att packa ordentligt gjorde också att en av ölburkarna låg och skavde mot min stålmugg och till slut gick sönder så det mesta av packningen i sadelväskan marinerades i Södra Almighty.
Framme i öset blev det indiskt till middag tillsammans med en stor Cobra Premium, jävligt välbehövligt.
Fick fatt i en fin tältplats på Rödön vid Storsjönsstrand med utsikt mot snötäckta berg i fjärran. Snajdigt. Jag sköljde mina blöta kläder i sjön och hängde upp de på tork i träden under natten.

DSC06418.JPG

Murder Bay CK!

DSC06419.JPG

Krånglig bro. Gick icket att få möte på.

DSC06434.JPG

Sovplats på vid Storsjön.

20150609_191508.jpg

Torkar det inte över natten får det torka på cykeln under dagen.


---

Tisdag, 9:e juni, dag 3.
Rödön - Åre - Skalstugan.
http://ridewithgps.com/trips/5097313?privacy_code=CdcMa61vz82wj83u

Son of a bitch.
Jag vet inte hur många olika sätt jag har försökt säga det på idag. Efter en försovning och förvirrad ihoppackning av lägret kom jag iväg vid halv tolv - tolv någon gång. 2 mil grusväg till Ytterån, kaffe på macken, sedan blev det all in på 68 km E14 till Åre. Ibland var det bra, ibland var det misär. Motvind & småregn, men jag kom fram till Åre. Väl där blev det burgare med extra saltgurka och sleepy bulldog på Broken. Helt underbart.
Hyfast sänkt och trött tog jag plats i sadeln igen, och här hände det något. Tröttheten började ge vika. Vinden hade mojnat, molnen skingrats och solen tittade fram.
Nya krafter! Jag flög nästan fram. Målet för dagen var egentligen att ta sig till gränsen eller få ihop minst 14 mil.
När jag cyklat 13.5 mil och cyklat lite fel träffar jag en kvinna som är ute och donar i sin trädgård. Hon berättar att
1) Den väg jag har tänkt ta och platsen där jag har tänkt tälta är snötäckt i uppskattningsvis en mil.
Jag har två olika sorters sneakers med mig, höga och låga, ingen vinterutrustning överhuvudtaget.
2) Hennes man är fjällräddare och undsatte ett par snubbar där veckan innan som hade hamnat i nöd.
3)Om jag vill får jag sova i, samt använda, deras bastu.
Här tänkte jag att det är ju sjukt dumt att tacka nej till ett sådant erbjudande.
Nyduschad, nybastad och med kläderna på tork var jag redo att krypa ner i sovsäcken.
Jag råkade duscha med headsetet, det var lite dumt, men torkade fint i bastun.
Just när jag släcker börjar det blåsa och regna.

---

Onsdag, 10:e juni, dag 4.
Skalstugan - Trondheim.
http://ridewithgps.com/trips/5097311?privacy_code=LXf1vtjXhSVnLsRd

Vaknar upp till ordentlig blåst och nederbörd. ¨
Osäker på vilken väg jag skall ta till Trondheim när jag väl kommit ner från berget. Antagligen längs kusten. Trodde jag tappat mina regnbyxor men hittar de i sista stund. Frukost + Kaffe och iväg.
Cyklingen som sedan följde var dels krävande men också helt jävla magisk.
Jag var ungefär en mil från gränsen när jag startade. Det var myrar och fjällbjörkar. Slingrande väg och ombytlig vind. Stärkt efter frukosten och god sömn trampade jag på utav bara helvete. I en särskilt sketchy kurva blev jag omkörd av en lastbil, riktigt spännande.
Helt plötsligt så var den bara där, Gränsen.
Det kändes lite overkligt.
Om den första milen cykling var bra så var mil 2-3 fantastiskt nå så grönjävulskt. #Earthporn ain't got nuttin on this!
Pretty much konstant nedförsbacke, genom dalar och raviner, över broar och höger och vänster om forsar och vattenfall. Helt omöjligt att ta in allt. Jag både grät och skrek av lycka. Under-jävla-bart.
Sen kom motvinden. Igen. Tillsammans med sin polare, fuck you-regnet. Det var den sortens regn som, om det varit hagel, hade förstört egendom och tagit livet av mindre djur. Nu tog det bara kål på småfåglar.
Vägen ner till Verdal var tung pga av väder och trafik men fortfarande väldigt vacker.
Lite lätt frusen svängde jag in på första bästa mack för kaffe och Sjokoladebulle.
Förhörde mig lite om cykelmöjligheter till Trondheim. Det skulle nog inte gå sa dom. Till Stjørdal visst, men inte längre.
Stjørdal is fine by me tänkte jag, int' långt till Trondheim därifrån. Strax efteråt hittade jag skyltar som fick mig att tro att det fanns cykelväg hela vägen till Trondheim. Det var en bild på en cykel, ordet "Trondheim", en pil och en kilometerangivelse. Hyfsat glasklart tyckte jag.
I was sadly mistaken.
Cykelvägen var helt ok, bara att trampa på ner genom Levanger och vidare. Vid ett tillfälle förirrade jag mig lite i en by som heter Skogn och hamnade i ett fancy villaområde. När jag kommit ner till Åsen, ungefär 25 km innan Stjørdal, tog cykelvägen slut. Tjoff så var den borta. Eller inte färdig. Vad vet jag. Därifrån och vidare var det E6 all the way utan någon som helst vägren.
Fuck.
Som grädde på moset tappade jag telefonen och i backen och spräckte skärmen.
Dubbelfuck.
Tillbaka til kartan helt enkelt.
Det fanns andra vägar, men jag fick backtracka lite och sedan vända norrut och göra en loop genom skog och berg ner mot kusten. En detour på ungefär dubbla sträckan och som tog fyra timmar. Något jag inte hade räknat med. Snask, mat och vatten var på upphällningen. Dumt nog provianterade jag inte innan "för det är ju inte så långt kvar". Son of a bitch.
Bortsett från all hopplöshet och ilska var det helt underbart. Hade jag valt den här vägen från början och varit förberedd på den så hade den varit mycket mer njutbar än nu. Den var väldigt fin med mycket uppförs, nerförs, kurvor grus och asfalt blandat. Nu var det dock lite av ett straff. Ett par gånger på grusvägen var jag redo att ge upp. Bara slå upp tältet och skriksova.
Men, skam den som ger sig. Efter en uppförsbacke som jag tidigare stått på botten av och skickat sms till mina tilltänkta soffvärdar om att jag kanske inte hinner komma fram ikväll så uppdagar sig inte bara hus utan asfaltsväg å! Allt hopp kanske inte var förlorat. Mängden förtvivlan minskade för varje tramptag. Sedan stod jag helt plötsligt i korsningen där ena vägen gick ner mot Stjørdal. Nu hade jag även ordentlig mottagning på mobilen och det verkade bara vara 3 timmar kvar till Trondheim.
The Heat is on!
Att rulla genom Stjørdal var som att komma hem. Att sedan upptäcka att man kunde cykla under och inte behövde ta sig runt Trondheim Lufthavn var underbart. Det är mycket möjligt att jag glädjeskrek hela tunneln igenom.
Efter att jag passerat Hell tänkte jag att nu var jag ju som framme. Nej nej. Dryga 3 mil jävligt mycket uppförs/nerförs kvar. Ganska nära kusten också så inget vindskydd.
Nu rullade missmodet in igen.
Tråkig cykelvägscykling, trött, frusen och hungrig. Förutom frukosten & en fjantig portion strips på Tiger Butikk i Åsen hade jag levt på hopp och blandad torkad frukt samt nötmix. Inte dumt men inte helt optimalt.
Löftet om pannkakor vid ankomst hjälpte.
Till slut kom jag fram till Nidarosdomen.
Till slut kunde jag ringa hem och berätta att jag faktiskt var framme.
Till slut kunde jag klättra de sista kilometrarna upp till mina couchsurfingvärdar, ställa in cykeln, mula mig själv med en tallrik pannkakor, dricka den godaste Coronan någonsin och sedan stupa i säng.
God damn vilken dag.

20150610_102100.jpg

Gränsen!

DSC06455.JPG

Nidarosdomen.
---

Torsdag 11:e juni. Dag 5.
Trondheim.

Sömn är bra, även omd et blir mindre än tänkt ibland.
Velandes angående hemresa bestämde jag mig till slut för att ta tåg hem.
Just mellan Trondheim & Sundsvall är det ok med cykel på tåg i mån av plats. Gött.
Efter lite sightseeing med Ina hängde vi ut på Den Gode Nabo med öl, nachos och kaffe.
Ölturistade lite på Vinmonopolet och pratade med en i personalen som såg EXAKT ut som Peppe.

---

Fredag 12:e juni. Dag 6.
Trondheim - Storlien - Sundsvall.

Självklart är det uppehåll & lite solglimtar när jag rullar ner till perrongen.
Vissa sträckor kan man om man vill, stå på och samsas med bilarna. Inga konstigheter att hålla de hastigheterna. Vissa gör det också. Cykelpendla i Trondheim är hårt. Såg även ett cykelbud med en Bullit! Ännu hårdare. Många cyklar, men såg ingen med el-assist.
Inte fullt lika övertygad om tåg för hemresan längre. Jag skulle ju egentligen vilja cykla tillbaka. Jag skulle vilja orka. Låren och axlarna gör ont. Knäna värker. Ursäkter. Jag kliver i alla fall på tåget. Det är inte sista gången jag tar en långtur. Det är bara så jävla retligt. Hade det regnat skulle det kännas så mycket bättre att ta tåget hem. Är det bra väder kan man inte låte bli att känna sig lite lurad.
Hur som, det var awesome att cykla till Trondheim och jag är riktigt nöjd över mig själv.
Bara att börja klura på nästa sväng.
 
Senast ändrad:

Wee

Medlem
[RR] Sundsvall - Trondheim.
Grymt! Är så sugen på att göra något liknande efter jag träffade på den där tysken och nu ser detta. Skulle du kunna göra en liten lista på all utrustning du hade med dig? Då i form av packväskor och tält och allt sådant.

Det skulle vara så kul att ge sig iväg! :-)
 

Bikzz

Aktiv medlem
[RR] Sundsvall - Trondheim.
Coolt ! Häftigt med lite minimalistisk packning !
Själv har jag fördetmesta lite mer stuff -- !
 

Bilagor

  • p7.jpg
    p7.jpg
    122.9 KB · Besök: 83

Stewe

Aktiv medlem
[RR] Sundsvall - Trondheim.
Kanonfin RR, verkar toppenfin sträcka.


heffe skrev:

> Om den första milen cykling var bra så var mil
> 2-3 fantastiskt nå så grönjävulskt. #Earthporn
> ain't got nuttin on this!
> Pretty much konstant nedförsbacke, genom dalar
> och raviner, över broar och höger och vänster
> om forsar och vattenfall. Helt omöjligt att ta in
> allt. Jag både grät och skrek av lycka.
> Under-jävla-bart.


Där skulle man vart med.Skriksova, går det?
 

heffe

Aktiv medlem
[RR] Sundsvall - Trondheim.
Pepperazzi skrev:
-------------------------------------------------------
> Jag har lookalike i Trondheim alltså, kanske
> måste cykla dit och heja!


Det tycker jag absolut!
Vinmonopolet Bankkvartalet jobbar han på.
 

heffe

Aktiv medlem
[RR] Sundsvall - Trondheim.
Tack för fina kommentarer, jag ska försöka svara så gott jag kan.

Stewe: Man skriker sig trött, så somnar man ;)

Wee: De flesta väskorna kom från Apidura.
På styret satt det ett Apdiura Handlebar Pack Regular som för det mest innehöll tältet och sovsäcken, ibland också handduk samt liggunderlag.
Jag spände fast en vattenblåsa där också, en Platypus 1.8 liter.
Mot styrstammen hade jag två stycken Alpkit Stem Cell. I den vänstra hade jag en 1-liters vattenflaska och den högra snask att mumsa på medans man cyklade eller plats för en take away-kaffekopp (även med dubbla lock som läcker & skvätter det kaffe).

På överröret hade jag en Roswheel väska med plats för bars och telefon monterat fram mot styret och en Apidura Top Tube Extended mot sadeln med extra slang, verktyg och lagningskit.
I ramen satt det en Apidura Mountain Frame Pack Medium. Där förvarade jag mat, våtservetter, toapapper, plastpåsar, extra handskar, spork och lite gott och blandat.

På sadelstången satt en Apidura Saddle Pack Regular. Här i hade jag cykekläder i en stuffsack, kaffekopp, någon ölburk samt stormköket.

På ryggen fanns en Chrome Barrage Cargo med de kläder jag skulle ha på mig i Trondheim, ett par lätta låga canvas-sneakers, en extra gasbehållare till köket, kameraväska fäst på ena axelremmen, samt lite gott och blandat.

Tält: Vango Sabre 200, 2 persons tunneltält, 2.9 kg. Lite i största och tyngsta laget, men om jag och sambon ska tälta tillsammans så var det antingen det här eller att köpa två stycken tält. Det finns lättare tvåpersonstält med mindre packvolym, men då kostar dom betydligt mer.
Sovsäck: 20 år gammal Haglöfs.
Liggunderlag: Klymit Static V. 567 gram. Grymt skönt att sova på, men inte isolerat. Tar i princip ingen plats.
Kök: Jetboil Zip.
Kläder:
2 st bib-shorts.
2 st kortärmade cykeltröjor
1 st långärmad cykeltröja
3 st cykellinnen
Regnjacka + byxor
Löpartights
Flera olika par strumpor, både varma, vanliga bomull och "sportstrumpor".
Buff. Snusnäsduk. Mössa. Cykelhandskar. Armvärmare.
Underställ. Varm tröja. Baggy MTB-shorts. Externt batteri till mobil och cykeldator, Anker Astro E7 25600mAh + laddare Arctic, 4 usb-portar.

Det jag skulle gjort annorlunda är att jag borde styrt upp benvärmare istället för att ta löpartightsen, en av de kortärmade cykeltröjorna hade jag inte behövt. Nu cyklade jag i ett par Vans Hightops, och även om de är väldigt sköna till vardags så är det kanske inte fantastika till det här. Jag valde själv bort att inte montera på spd eller kombipedalerna jag hade liggande. Vet fortfarande inte om det var bra eller dåligt. Någon form av skoöverdrag borde jag haft eller bättre användning av plastpåsarna. Hade det inte varit för att jag skulle stanna två nätter i Trondheim och behövde vara "civil" så hade jag nog klarat mig utan ryggsäcken vilket skulle varit otroligt skönt. Ramväskan fungerade väldigt bra, även om den var lite liten. Nu är ju triangeln på cykeln inte så stor, och jag hade tänkt sy en egen ramväska för att få plats med mer saker där, men det blev tyvärr inget av pga orsak.

Bikzz: Jag funderade länge på att köra med Ortleibs Front Rollers, men det hade inneburit byte av framgaffel och lite annat smått och gott, samt att vissa delar av vägen inte riktigt hade passat för en sån setup. Inte omöjligt att det införskaffas framöver.

Edit: Här finns lite bra tips på "hack" man kan göra: http://www.pedalingnowhere.com/gear/bikepacking-hacks/
 
Senast ändrad:

babusekaran

Ny medlem
[RR] Sundsvall - Trondheim.
Hej, Amazing! is there a better way to take the bike from Stockholm to Sundsvall ? Seems like No trains or bus on this route allows bike :(
 

****

Aktiv medlem
[RR] Sundsvall - Trondheim.
You can travel with SJ together with your bike if you disassemble or fold it and store it in a suitable bike bag (or plastic bags).

The bicycle bag must be maximum 140x85x30cm, maximum 25 kg for both bicycle and bag. Read more here:

 

andersson.n

Aktiv medlem
[RR] Sundsvall - Trondheim.
Hej, Amazing! is there a better way to take the bike from Stockholm to Sundsvall ? Seems like No trains or bus on this route allows bike :(
To the best of my understanding, hopefully correct (and hopefully Google Translate can you help you with my links if needed):

You can take Mälartåg from Stockholm to Gävle:


Then X-tåg from Gävle to Sundsvall:


For X-trafik, make sure the train is indeed an X-tåg (red in the travel planner).

If you want to go further after Sundsvall, towards Storlien or Umeå, that's also possible:

 

babusekaran

Ny medlem
[RR] Sundsvall - Trondheim.
To the best of my understanding, hopefully correct (and hopefully Google Translate can you help you with my links if needed):

You can take Mälartåg from Stockholm to Gävle:


Then X train from Gävle to Sundsvall:


For X-trafik, make sure the train is indeed an X-tåg (red in the travel planner).

If you want to go further after Sundsvall, towards Storlien or Umeå, that's also possible:

Thank you for the response! Taking Mälartåg and X-tåg looks promising.
Also, do you happen to know any better way back from Trondheim-Stockholm with bike?

I found if I can get to StorlienI should be able to use norrtåg -> X-tåg -> Mälartåg.

Are other better options there?
 

andersson.n

Aktiv medlem
[RR] Sundsvall - Trondheim.
Thank you for the response! Taking Mälartåg and X-tåg looks promising.
Also, do you happen to know any better way back from Trondheim-Stockholm with bike?

I found if I can get to StorlienI should be able to use norrtåg -> X-tåg -> Mälartåg.

Are other better options there?
I don't know anything more, hopefully other members here know something :)
 

fedde

Aktiv medlem
[RR] Sundsvall - Trondheim.
Isn't Snälltåget a possibility?
But it runs from Åre to Stockholm and on to Malmö?
So You have to go by Norrtåg from Storlien to Åre,
then change to Snälltåget in Åre and go to Stockholm.
/Fedde
 

babusekaran

Ny medlem
[RR] Sundsvall - Trondheim.
Hello again, Seems like SJ in Norway (a.k.a SJ NORD) does allow bikes on their train as is to Storlien from Trondheim. So it is possible to Comeback from Trondheim to Stockholm by
SJ NORD (Trondheim-Storlien)
Norrtåg (Strolien-Sundsvall)
X-tåg (Sundsvall-Gävle)
Mälartåg (Gävle-Uppsala)
SL (Uppsala-Stockholm)

/Babu
 
Topp